Испания

• 43 883
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • някъде под слънцето...
По по най ?
Разсмя ме....
А като как да се квалифицира назидателен тон и размахване на пръст от човек,  на чиито въпроси е отговаряно  подробно и който е регистриран във форума   преди по малко от година...?

# 616
  • Мадрид / София
То няма смисъл от по- по- най, щото нещата непрекъснато се менят, да не говорим, че всяка комунидад си е отделно. От моя страна споделих, което знам и съм го прочела публикувано в официален вестник. Ако някой си реши, че това не е така - негова си работа.
А което ви разказах за перипетиите по мое  време като вадих документите го четете като забавно четиво. Не като изтъкване на видиш ли колко трудно е било. Беше, да, ама мина. Толкоз.

# 617
  • някъде под слънцето...
Именно.
Не е толкова важно дали знеш, кое е последното изискване, ако не те касае лично

Въпроса е, ако ти се наложи да знаеш къде да го намериш и не визирам форумни фейс групи.
А пътя по който всеки е преминал го е научил на нещо.
Наричат го житейски опит.
Няма как  да бъде сравняван опита с испанската бюрокрация   на човек  пристигнал преди година   две, с опита на човек сблъсквал се а нея eжрдневно в продължение на  5, 10, 15, 20 или 20+ години

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 15:08 от sl

# 618
  • София
Няма как  да бъде сравняван опита с испанската бюрокрация   на човек  пристигнал преди година   две, с опита на човек сблъсквал се а нея повече от 5, 10, 15, 20 или 20+ години
А защо трябва да се сравнява? Нали няма да се мерим кой е по-, по- най. Всеки има различен живот, различен път и различен опит.  Някой неща на едни може да им изглеждат елементарни, за други никак да не са били така. Испания е много различна, и случки всякакви. Не виждам какъв е проблема някой да се оплаче, от нещо, което го е затруднило. Като навсякъде, има неща, които дразнят, това  за невъзможността да си запишеш час например и да трябва да губиш дни за да получиш обслужване, което ти се полага, е възмутително не само за бг мамите, и мои приятели испанци се дразнят.  За човек,който не е свикнал с това, си е съвсем резонно да се оплаче.

# 619
  • някъде под слънцето...
Tочно защото се в случвало на всички, на някои  доста повече от колкото на други , и?

Когато се оплакваме, няма да променим нещатата, единстввния начин е да се търси решение.

И ако някой вече го е открил, защо да не се възползваме от неговия опит.
Защото ако някой, който с нищо не е по добър от теб, е успял сам да се справи с нещо при много по трудни обстоятелства, ти също можеш да го направиш.
Убеждавам се за Nти път , за да бъде оценена дадена информация като полезна , трябва да жертваш собствено време  и нерви за да я откриеш.
Щом искате да не ви връщат, разбийте го с аргументи функсионариото, покажете му, че знаете закона и не му позволявайте да ви губи времето.
Не е луд този, който яде баницата.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 17:50 от sl

# 620
  • Мадрид / София
Така е,
когато се иска някакъв документ или нещо свързано с документи, най-добре е предварително да намерим инфо какво точно се изисква (ако това е възможно), защото много пъти служителите не са наясно и изискват други неща. Ако не сме наясно, ще се разкарваме много пъти и ще губим време и нерви. Разбирам, че не винаги е възможно предварително да се осведомим за даден проблем и тогава се въоръжаваш с търпение, знаейки, че могат да те върнат и/или да искат други документи.
Гледайки света само от нашата камбанария  ни изглежда по един начин, но погледнат от позицията на множество други гледни точки добиваме доста по-ясна картина за цялото.
Не виждам защо се прави въпрос споделянето на различни опити. Че някой се е изразил по начин, който не ни допада не е трагедия. Човек може нещо да не е на кеф. Друг е въпроса ако това му е начина на общуване. Там вече следва корекция.

# 621
  • София
Признавам си, че вече се изгубих в разговора и не съм сигурна за какво точно е дискусията.
 Тъй като всичко тръгна от едно питане за вадене на документи, ще споделя моя опит:извадих си НИЕ бял лист за 15 мин в Галисия, извадих зелено ние пак бързо, със записан час 2016 в Гипускоа; 2017 отново в Гипускоа, след не знам колко седмични неуспешни опити да вземем час за ДНИ (испанско)  за детето, накрая решихме да го направим в Кантабрия, взехме час за следващата седмица,  направихме едно гостуване на роднини и направихме документа.
Подобно беше и за ваденето на европейската здравно осигурителна карта през 2018. Беше ми невъзможно да взема час, а ми беше спешно защото трябваше да пътуваме. Изгубих доста време (и нерви) в опити да звъня на телефони, които никой не вдига, и да рефрешвам сайта. Накрая отидох на война без час в сегуридад сосиал. Без дори да се налага да споря, обясних че пътуваме след няколо дни и веднага задвижиха всичко все едно, че да се изтипосаш там без час е най-нормалния начин да извадиш тоя документ...това е моя шарен опит.   Ако някой ме пита лесно ли е или трудно......ами...не знам не бих се впуснала в спорове, защото когато човек има нужда от документ и се чувства безсилен да го получи, независимо, че му се полага, не никак лесно, може в друг момент нещата да се получват без усилие, ама като ти е спешно, губиш време, излизаш от работа, нямаш възможност да отидеш на място, всичко това ти създава напрежение и не е приятно.

# 622
  • Euskal Herria
Аз европейската здравна карта я вадих онлайн. Попълних документите и след няма и седмица дойде на адреса. Не знам дали тук е така (Паис Баско), или навсякъде е по същия начин. Даже има възможност да избереш удостоверение, ако спешно ти трябва и няма време да чакаш. Само трябва да го разпечаташ.
За НИЕ - моето го вадих през 2012, помолих служителката в полицията да ми даде списък за документите. Набавих ги и като отидох с тях, друга поиска още нещо. Само показах списъка, тя каза "Добре" и приготви бланката. Когато трябваше да вадим за сина ни след две години, отидох с една папка документи да искам сита. Жената на гишето ми поиска паспорта на сина ни и попита той къде е, че да го направи. На следващата сутрин вече имаше НИЕ. А по същото време племенникът ми чака два месеца, за да му го направят. Един и същи град, едно и също полицейско управление.

# 623
  • някъде под слънцето...
За сравнение Мадрид

За мен и съпруга  ми тархета санитария на 6 месец след пристиганетонни,  първо временно разрешително за работа година и половина  след подаване на документите.
Първо подновяване 8 месеца след подаване на документите.През това време, старото е изтекло, а ново няма..Нямам ясен  спомен за останалите подновявания.Накрая от днес за утре Зелен лист 2007  на момента , защото поредните ни разрешително изтичаха
През 2005   тархета санитария на първия месец слес установяването на родителите ми  в Испания и годна и половина  чакане за пермисо де ресиденсия без право на работа.Пристигна отказ.2007 от днес за утре НИЕ  зелен лист на момента за двамата.
Първо пермисо де рвсиденсия за дете 2004 , родено в Испания с легално пребиваващи родители, Веднага след придобиване на български паспорт..На момента.Изчакахме само да направят тархетата.
Асистенсия санитария от момента на изписване.Същия ден.Тархета санитария я получихме по.пощата.
За подновяването беше същото и на вророто подновяване 2007 зелен лист на момента.
Първо ДНИ  иниспански за дете, родено в Испания с родители чужденци  2009 , чакане  3 месеца за час.Дава се на момента  .При подновяване не сме имали проблем.
Евеопейска карта, он лайн  през 2017, наложи се да отидем на място защото бяха решили, че  е отро парентеско, а не дъщеря.
Подновена он лайн след две години

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 20:47 от sl

# 624
  • Мадрид / София
Европейската здравна карта след една година се обновява автоматично само при условие, че не си сменил адреса. При смяна на адреса трябва да се изиска нова. Това е за Испания.

Спора започна от тези постове. Няма да коментирам повече по тази тема. Подчертах, което мисля, че породи спора и последвалите постове.

# 625
  • някъде под слънцето...
Като заговорихме за смяна на адрес, получавате ли писма за поновяване на адресната регистрация в кметството на всеки 5 години, при положение, че за това врвме не сте аи променяли адресната регистрация.

# 626
  • Испания
Мъжът ми - да /преди започването на пандемията/, аз - не.

# 627
  • Мадрид / София
Аз никога не съм получавала подсещащи писма от кметството.

# 628
  • Euskal Herria
Европейската здравна карта след една година се обновява автоматично само при условие, че не си сменил адреса. При смяна на адреса трябва да се изиска нова. Това е за Испания.
Нашите са валидни две години. След това се вади нова. Вече трети път го правя.

Досега само веднъж получих писмо от офисина де естранхерос - да докажа доход, че не тежа на испанската социална система. И веднъж ни викаха в аюнтамиентото, за да удостоверят, че все още сме в Испания.

# 629
  • някъде под слънцето...
И тук са за две години, после се солиситат отново.
Но ако не греша искаха да си в алта.А за детете родителят да е в алта.
Нас последно ни викаха 2017 да декларираме, че продължаваме да сме тук.
Родителите ми ги отписаха още през 2012, защото си бяха заминали окончателно през 2011, когато диагнистицираха баща ми и взеха решвние да изкара последните си дни у дома.
Казаха ми, че НИЕ то на майка ми най вероятно е замразено и ако успея да я убедя да дойде при нас, ще трябва да го реактивирам

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 21:31 от sl

Общи условия

Активация на акаунт