Имате ли нужда от промяна на дома? Консултирайте се с Диана Кръндева!

• 244 340
  • 3 040
  •   1
Отговори
# 2 865
Ще изполвам темата да попитам,  доволни ли сте от кухненски батерии, поставени на плота, не върху мивката. Забелязвате ли проблеми около батерията?

# 2 866
Ще изполвам темата да попитам,  доволни ли сте от кухненски батерии, поставени на плота, не върху мивката. Забелязвате ли проблеми около батерията?
Моята е на плота (гранит) - кара пета година, не съм забелязала проблеми около нея. Батерията е Бланко, ако има значение. Впрочем, имаш ли предвид някакъв конкретен очакван проблем или общо питаш? Да не се окаже нещо, което не съм идентифицирала като проблем, пък за теб да се окаже такъв...

# 2 867
И моят е на плота, също Бланко, но плотът е от гранитогресните смеси. Няма проблем - мокри се около него, но това е нормално, където и да е сложен ще се мокри наоколо.

# 2 868
  • София
Ще изполвам темата да попитам,  доволни ли сте от кухненски батерии, поставени на плота, не върху мивката. Забелязвате ли проблеми около батерията?

Здравейте, мили приятели, с голямо извинение за закъснението, с което отговарям!
Не мога да вдигна глава от работа, което е добре, но забелязали ли сте, че преди големите празници хората сякаш подивяват? Слагат си невъзможни срокове, имат неразумни очаквания... Празниците са хубаво нещо, но струва ли си да си късаме нервите преди тях? Оф, увлякох се...
Този въпрос ме върна към това, което говорих за плотовете. Да, няма проблем с батериите, монтирани на плота, но отново казвам любимото зависи. Зависи какъв е плотът и е много важно каква е мивката.
Мивките с отвор за смесител са с по-широки водобранни краища и са направени за термоплотовете /често имат и зона, която наричаме отцедник/. Предпазват ги от влага и увреда, защото сърцевината им е от силно хигроскопичен материал. Това са мивки за горен монтаж.
Когато плотът е от камък или порцелан, под тях се лепи мивка за долен монтаж. Тук са задължителни смесители над плота. Така има по-малко ръбове и поддръжката е по-лесна.
При "месарските" плотове, за които стана дума, могат да се приложат и двата варианта, но вече обсъдихме трудната им поддръжка.

До скоро и успех!

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 10:03 от Рaдост

# 2 869
  • София

Здравейте, момичета,
сама не си дадох сметка колко дълго не съм споделяла мисли и проблеми тук. Да, претрупана съм от работа, но се чудя как някой успява и да работи, и да поддържа примерно канал в YouTube. Е, попаднах на няколко такива.
И осъзнах за кой ли път защо масовото убеждение е, че интериорният дизайн е скъпа услуга. Най-често даваният съвет е - ако имате много работа, увеличете цените. Защо? За да може по-малко хора да имат достъп?
За мен е важно хората, заети с това как хората се обличат, къде живеят и какво ползват, да съзнават, че всяка такава услуга трябва да е много лична.
Да имаш екип, с който работиш, е едно, но да правиш нещата на конвейер в нашата професия е непростимо.
Виждам, че ремонтите са избухнали, строителните магазини - препълнени. Желая успех на всеки, който е замислил проект.
Честита пролет!

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 11:10 от Рaдост

# 2 870
Каналите в YouTube ги правят, Диана, с помощта на изкуствения интелект.
Какво става с цените на материалите през май- вдигат ли се, падат ли, като казваш, че всички правят ремонт?

# 2 871
  • София
Каналите в YouTube ги правят, Диана, с помощта на изкуствения интелект.
Какво става с цените на материалите през май- вдигат ли се, падат ли, като казваш, че всички правят ремонт?

Да, здравей, кипи труд навсякъде. На материалите се вдигат цените, малко по-бавно, отколкото на труда. Странно ми е на къде повече? Някои неща, като осветлението, които пък бяха скъпи, останаха на същите нива и някак се понасят. Но интериорните врати...ужас.

# 2 872
Диана, за ламинат кои параметри да се гледат?
Водоиздържлив по-добре ли е (за цяло жилище, не само за кухня), издържливост на одраскване AC5 или 33 добре ли е, милиметрите, има ли разлика дали паркетът е 1 мм повече, усеща ли се въобще? И накрая, има едни ламинати с ръб V4, на прост език образуват нещо като фуги, един майстор ми ги препоръча, че на парката му било нужно да има място за разширение, и за да бъде равен, да не се надига за места? Но няма ли да се пълнят с боклук тези 'фуги', това ме притеснява?
От ходенето ми по магазини за паркет, изводът е "око да види, ръка да пипне." В никой случай да не се избира цвета по интернет, на вски  компютър различен цвят ще бъде. А и тези, които са снимали за е-шопове паркети, сигурно да снимали с телефон, не знам, но като отидеш на място в магазина, или си поръчаш мостра, изненадите са големи.  А повърхностите да доста различни, някои са хлъзгави, някои не. някои правят отблясъци в поглед отстрани и се вижда релефа. Трябва да се гледа и на слънце, и на сянка, да се местят мострите в магазина.

# 2 873
  • София
Имаме 3 вида ламинат с фуга по дължина, четиристранна и без. Определено тези с 4те  фуги стоят най-красиво/добре, а ако е и с малък размер още по-.
Не намирам да има разлика в зацапването, но + е, че при намокри и ако се надуят ръбчетста в края, фасирането (скосяването надолу) прави това да е невидимо.
Дебелината е относително, при усещането, за мен по-скоро определящо е да е наравно с другите настилки + нямаме преходни лайсни.
Осен влагоустойчив бих гледала шумоизолацията, като минимум при стъпването не се чува.
В холокухнята сме изцяло с ламинат с градена шумоизолационна подложка (продават се и отделно такива), 4V и малки ламели, общата дебелина около 11 mm. По спомен не е водоустойчив и пак за 12 г. почти няма видими деформации дано на 1-2 места пред миялната/пералнята.
Добра шумоизолация се постига и с корков ламинат. Нашият (в "детската" стая) е с дървесна шарка почти бял, като тук препоръката ми е за цвят близък до този на естествения корк, защото при нараняване на горния слой (настилката е мека) се вижда долния, корков слой. За съжаление, когато го купувахме, нямаше вариант (нямам идея сега дали е така) с фаска. 
В нашата спалня е без шумоизолация определено се усеща разликата при стъпване.

Този "майстор" не е много наясно какво говори, няма как разширението да се обира от фасирането, сглобяването е клик и не се различна в зависимост от това дали е с /без гладка. За разширяването се оставя място до стената. Ако се разширява между плоскостите, ще се повреди настилката.

# 2 874
  • София
Имаме 3 вида ламинат с фуга по дължина, четиристранна и без. Определено тези с 4те  фуги стоят най-красиво/добре, а ако е и с малък размер още по-.
Не намирам да има разлика в зацапването, но + е, че при намокри и ако се надуят ръбчетста в края, фасирането (скосяването надолу) прави това да е невидимо.
Дебелината е относително, при усещането, за мен по-скоро определящо е да е наравно с другите настилки + нямаме преходни лайсни.
Осен влагоустойчив бих гледала шумоизолацията, като минимум при стъпването не се чува.
В холокухнята сме изцяло с ламинат с градена шумоизолационна подложка (продават се и отделно такива), 4V и малки ламели, общата дебелина около 11 mm. По спомен не е водоустойчив и пак за 12 г. почти няма видими деформации дано на 1-2 места пред миялната/пералнята.
Добра шумоизолация се постига и с корков ламинат. Нашият (в "детската" стая) е с дървесна шарка почти бял, като тук препоръката ми е за цвят близък до този на естествения корк, защото при нараняване на горния слой (настилката е мека) се вижда долния, корков слой. За съжаление, когато го купувахме, нямаше вариант (нямам идея сега дали е така) с фаска. 
В нашата спалня е без шумоизолация определено се усеща разликата при стъпване.

Този "майстор" не е много наясно какво говори, няма как разширението да се обира от фасирането, сглобяването е клик и не се различна в зависимост от това дали е с /без гладка. За разширяването се оставя място до стената. Ако се разширява между плоскостите, ще се повреди настилката.

Много ти благодаря! Неслучайно най-ценен е опитът.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 09:50 от Рaдост

# 2 875
  • София
Диана, за ламинат кои параметри да се гледат?
Водоиздържлив по-добре ли е (за цяло жилище, не само за кухня), издържливост на одраскване AC5 или 33 добре ли е, милиметрите, има ли разлика дали паркетът е 1 мм повече, усеща ли се въобще? И накрая, има едни ламинати с ръб V4, на прост език образуват нещо като фуги, един майстор ми ги препоръча, че на парката му било нужно да има място за разширение, и за да бъде равен, да не се надига за места? Но няма ли да се пълнят с боклук тези 'фуги', това ме притеснява?
От ходенето ми по магазини за паркет, изводът е "око да види, ръка да пипне." В никой случай да не се избира цвета по интернет, на вски  компютър различен цвят ще бъде. А и тези, които са снимали за е-шопове паркети, сигурно да снимали с телефон, не знам, но като отидеш на място в магазина, или си поръчаш мостра, изненадите са големи.  А повърхностите да доста различни, някои са хлъзгави, някои не. някои правят отблясъци в поглед отстрани и се вижда релефа. Трябва да се гледа и на слънце, и на сянка, да се местят мострите в магазина.

Ще отговоря само за нещата, за които съм абсолютно сигурна, а и допълват отговора, който вече имаш.
Започнам отзад напред:
- да, добре е да се гледа мостра или в магазин - и екраните, и снимките лъжат много.
- повърхностите са много различни и тук вече зависи от твоя вкус, аз предпочитам матовите покрития, но и много харесвам т.н. синхронизирани ламинати. Това е, когато има минимален релеф, но той отговаря на релефа на декора, т.е. върви по шарките на дървото и усещането е, че стъпваш на истинско дърво.
- Сега за "фугите" - това е малка фаска в края на дъската и тя доближава ламината до естествения паркет, защото това, което ти е казал майсторът за "разширението", важи за естествените паркети. При ламината е имитация и е приятна, и не, не мисля, че събира боклук.
- Водоустойчивият е добър и напоследък се налага, защото започна да става стандарт настилката навсякъде да бъде еднаква. Някои слагат дори и в банята.
- За мен първото, което трябва да се гледа, са оборотите, т.е. издръжливостта на употреба и триене - над 33. После трябва да ти хареса и да не стои много изкуствено.
И нещо много важно - ако на хубав ламинат сложиш ужасните платмасови лайстни/первази, които обикновено вървят с него, стои грозно. Избери МДФ перваз.

Успех от мен и питай, ако има нещо!

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 09:52 от Рaдост

# 2 876
  • SF
Здравей, Диана!
Как ти се струва, ако входната врата е тъмна или дървесен цвят с дървесна шарка, а останалите врати на коридора (общо 6) са в друг цвят?
И как ти се струва, ако целият апартамент е с един и същи цвят ламинат? По-добре ли е, отколкото всяка стая с различен?
Може ли да ми предложиш цвят и шарка, който би стоял еднакво добре в спалня, в хол, в коридор, дрешник, кухня и т.н.?

# 2 877
  • София
Здравей, Диана!
Как ти се струва, ако входната врата е тъмна или дървесен цвят с дървесна шарка, а останалите врати на коридора (общо 6) са в друг цвят?
И как ти се струва, ако целият апартамент е с един и същи цвят ламинат? По-добре ли е, отколкото всяка стая с различен?
Може ли да ми предложиш цвят и шарка, който би стоял еднакво добре в спалня, в хол, в коридор, дрешник, кухня и т.н.?

Здравей,
Няма проблем входната врата да е различна, това е нормално.
Много е хубаво цялото жилище да е с еднаква настилка, било то ламинат, или не. Това дава простор, по-лесно е за почистване и още много предимства... Изключение може да се направи за детска стая, но децата растат бързо и за мен е безсмислено.
Да, първо ще ти опиша малко как се избира настилка. Трябва да си харесаш цветова гама на цялото жилище, кой цвят ще преобладава и в каква стилистика ще е решено. После събираш мостри и ги гледаш с вече съществуващите - интериорни врати, кухня /ако е готова/, мебели, които искаш да останат. Избираш цвят и декор, който не е много натрапчив и е в гамата, в която са останалите компоненти.
При топла земна гама /зелено, теракота, бадем/ стои добре меко, естествено кафяво, като това:

При светла гама с акценти /синьо, тюркоаз, розово/ е добре да се сложи светъл паркет с пясъчен цвят /да не жълтее/:

При модерна класика /бяло, златно/ настилката може да бъде в класически дъбов цвят, като дори е наложително той да има контрастен декор или шеврон:

За скандинавските и джапанджи интериори настилката е добре да бъде светла, в класически цвят, на едри по-широки дъски:

Това е първо четене, помня, че обичаше всичко да ти е бяло и изчистено, но избелените ламинати стоят много изкуствено и ти препоръчвам да ги избягваш /това се отнася и за тези, които харесват сивите декори/.

Моля те, питай, ако нещо не съм се сетила...

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 09:55 от Рaдост

# 2 878
  • над кукувичето гнездо
Само вмятам, че има фирми, които правят входни врати с различни цветове вътре и вън.

# 2 879
  • SF
Вратата, която съм харесала, се предлага само в черно (венге). Бялата е с грозни зигзагообразни шарки като черни фуги. Не се предлагат в цветове.
Черни интериорни врати категорично не. Може би сиви. И майсторът ме убеди вместо всичко в еднакви плочки, всичко да е в ламинат, включително и кухнята. Интериорът ще е светъл - бяло, бяло-розово, сиво-бяло, на златното не съм фен.

Общи условия

Активация на акаунт