Имате ли нужда от промяна на дома? Консултирайте се с Диана Кръндева!

• 249 472
  • 3 081
  •   1
Отговори
# 3 075
  • SF
Диана, какво ще кажеш за релсово осветление в дома? Харесах си за хола - дълъг 5 м и широк 3,5. Колко дълга релса ще стои добре и с колко спота за тези размери. Таваните са на 2,60 м.

# 3 076
  • София
Диана, какво ще кажеш за релсово осветление в дома? Харесах си за хола - дълъг 5 м и широк 3,5. Колко дълга релса ще стои добре и с колко спота за тези размери. Таваните са на 2,60 м.

Много ми харесва, защото можеш да прибавиш или преместиш по всяко време, а изборът на спотове, вкл. висящи, е добър. Но с уговорката, че стои само за дом с модерен минималистичен стил.
Моят съвет е внимателно да обмислиш, първо, разположението на мебелите, и после, спрямо тях да направиш лайстната /тя позволява всякакви чупки/, и накрая броя на спотовете, което ще решиш спрямо зоните. Имаш ли кухня там? Или трапезария?
Друго, което трябва да съобразиш, е силата на спотовете - те дават точково осветление /не е достатъчно/ и аз обикновено слагам и един полилей за атмосфера. И последно, кое как ще се пали, все решения, които зависят от функционалните зони.
Давай схема, може на лични...

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 12:04 от Рaдост

# 3 077
  • SF
Схемата е правоъгълна стая с размери 3,45 м на 5 м. Само хол. В кухнята съм решила плафон и даже го купих.
Лайсните са дълги 2 м или 1 м. Намерих само на едно място да се продават многофазни. Не искам чупки, искам да е права линия. Не знам кое ще стои добре 1 м или 2 м. 5 спота мога да нанижа и на 1, и на 2 м.
Много ли ще е тъмно???

# 3 078
  • София
Схемата е правоъгълна стая с размери 3,45 м на 5 м. Само хол. В кухнята съм решила плафон и даже го купих.
Лайсните са дълги 2 м или 1 м. Намерих само на едно място да се продават многофазни. Не искам чупки, искам да е права линия. Не знам кое ще стои добре 1 м или 2 м. 5 спота мога да нанижа и на 1, и на 2 м.
Много ли ще е тъмно???

Да, притеснявам се, че ще е тъмно. Ако искаш съвет, първо кажи - къде е захранването - в центъра или някъде встрани. Защото и това е важно, самото захранване е 10 или 20 см и изглежда също като лайстната.
При това голямо помещение, ако захранването е в центъра и искаш само една линия, е добре да я направиш така: 2 метра+захранване+2 метра. Така ще имаш свободата да сложиш достатъчно спотове, които да насочиш към края на помещението, но и поне 2-3 надолу. Има много красиви варианти и съвсем няма да тежи на 5 метра хол.
Ако ти се струва много, направи комбинация 2 метра+захранване+1 метър. Пак ще свърши работа.
Най-голямото удобство е в това, че ще можеш да ги местиш и да прибавяш или махаш, в зависимост от твоето усещане и нужди.
Успех!

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 11:07 от Рaдост

# 3 079
Аз слагах в един апартамент за гости такова осветление. Виж как стои метър ( над холната маса)ито на доста по малък хол със скосявания.

А тук са на кухнята два броя по метър

Нямам хубава снимка но тук над масата пък са две по два метра.

Имай впредвид, че снадките трябва много прецизно да се сложат, за да работи и втората лайсна. Едвам стана в кухнята. Над масата след два дни опити да сработи ги махнахме и е без тях, а с директна връзка. Споделям, защото аз съм си ги правила, апартамента е в Банско и тук майсторите са кът  или не се прави така както искам.
Дано съм помогнала

# 3 080
Много хубаво се е получило. Това над котлоните е абсорбатор (не виждам тръба, за да го определя за аспиратор) нали? Може ли повече инфо?

# 3 081
  • Los Angeles CA
И на мен ми е интересно да науча за аспиратора.
Преди около 5 години гледах такива  на италианска фирма, имаше цилиндрични, като показаният и във форма на куб.  Сториха ми се доста интересни и авангардни. Бях решила да си купя, но оставихме ремонта на кухнята за накрая.

Аз гледах нещо такова:

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 10:45 от lindor

Общи условия

Активация на акаунт