Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 877
  • 766
  •   1
Отговори
# 270
  • Велико Търново
А преди това?
Крайно недостатъчна информация давате.

# 271
  • ...на безопасно
Преди това - почти 18 години непрекъснат стаж. Преди 25 февруари.

# 272
  • Велико Търново
Да, може да се ползва, при това т.нар. "пълна борса", нищо че има 1 месец без осигурителен доход. Това само ще намали (но не чак с толкова много) размера на обезщетението.

# 273
Благодаря ви за отговорите,значи е така както си мислех.

Наистина осигуряването на минимална (практина на малките български фирми) в случая е много зле,защото работех наистина много + нощни смени.Изкарвах сравнително добри пари и сега ще взимам направо смешни...но сама съм си виновна за това,че съм се съгласила на това нещо.

# 274
Благодаря ви за отговорите,значи е така както си мислех.

Наистина осигуряването на минимална (практина на малките български фирми) в случая е много зле,защото работех наистина много + нощни смени.Изкарвах сравнително добри пари и сега ще взимам направо смешни...но сама съм си виновна за това,че съм се съгласила на това нещо.

Масова практика, защото има кой да се съгласи. Много често работника не чете какво разписва, дори не проверява за какви пари се разписва, да не говорим за часове раб.време или други условия. Да вземем сега едни пари , пък за кво са осигуровки? И когато дойде време за някакво обещетение от страна на държавата, всеки плюе държавата, а не себе си и работодателя. И в такова време разбират, че са осигурявани на по-малко часове, по-малка заплата и т.н.
Ето това е лошото. Но докато не се "опари" човек

# 275
Много често сме оставени без избор относно осигуровките. Писала съм и в друга тема: два месеца и половина търсех работа с реални осигуровки и заплащане по карта, само като го чуят това и интервюто приключва. Да, ще ви се обадим и дотам. Някои даже ме питаха кредит ли имам, че искам да си получавам заплатата по банка.

# 276
Не приемайте лично за вас, написаното от мен. През годините се нагледах на масовата практика и от двете страни. И съм била свидетел на написаното. Споделям го от опит. И на 90% от работниците разсъжденията им бяха точно такива.
На едното място работодателят плащаше на работника допълнително разликата в осиг.доход и обезщетенията за болничен и пл. отпуск. Което си бе вид плюс за работника.
Имали сме и няколко други случая, в предишната ми работа, където всичко си е по правилата. Молеха се и не искаха да почват на реални осигуровки и заплата, щото веднага ще им запоритат заплатите. Което също ми е непонятно.

# 277
Те точно такива, които са до гуша с кредити, не искат реални осигуровки и плащане по банков път.
А после най-много реват как нямат пари.
Затова трябва да е много строг контрола върху работодателите, но за жалост корупцията е голяма.

# 278
Плащането на заплатите по банков път изобщо не е критерий, че работодателят е " на светло". За съдия изпълнителят сключеният договор е достатъчен.

# 279
  • до най-прекрасния мъж
Плащането на заплатите по банков път изобщо не е критерий, че работодателят е " на светло". За съдия изпълнителят сключеният договор е достатъчен.
Ако получаваш цялата си заплата по банков път, естествено, че е "на светло". Нали не смятате, че някой ще плаща официално пари и няма да им начислява данъци и осигуровки?
Относно ЧСИ, те имат право да запорират само част от заплатата, която е различна според размера и обстоятелствата по издръжка на деца в семейството. Дори и да имаш ТД, ако си на минималната, не могат нищо да ти вземат. Затова тези със запорите искат осигуровки на минимална+ доплащане "на черно". За съжаление, в много фирми това се практикува все още.

# 280
Как тогава издължават към банката задълженията си?
Скоро в една група във фейсбук прочетох, че тарикати тип "мними пенсионери", за да не им удържат вноски от пенсията, подавали заявления да им я привеждат в пощата, не в банкова сметка.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 16:57 от kristinia

# 281
Как тогава издължават към банката задълженията си?

И как им отпускат кредити?
Аз лично нямам и не съм наясно, любопитно ми е.

# 282
  • до най-прекрасния мъж
Запорите не са само от кредити. Има такива от неплатени сметки към Топлофикация, към мобилни оператори и т.н. Има хора с големи кредити, които са им ги отпуснали, когато са работели на светло. И много, много други.
Никак не ги издължават. Запорират им каквото могат, взимат им движимо, недвижимо имущество. Каквото могат, взимат, разпродават. Ако нямат имущество, чакат да започнат ТД и тогава им правят запор за заплатата, а задължението от ден на ден си расте.

# 283
Или удържат парите от съдлъжници и поръчители. Банката не се интересува от кого ще си вземе парите. Имам бивша колежка, години наред плащаше кредит на бившия си съпруг, който теглил кредит, направил и две деца, после тя се развела с него, а той направил още две деца на друга и нито на едните, нито на другите плащаше издръжка. И понеже се водеше, че няма доходи, а кредитът е теглен по време на брака им, удържаха от колежката ми. Затова години наред я осигуряваха на четири часа, а другото си го взимаше на ръка, иначе децата и оставаха гладни.

# 284
Ако получаваш цялата си заплата по банков път, естествено, че е "на светло". Нали не смятате, че някой ще плаща официално пари и няма да им начислява данъци и осигуровки?
Относно ЧСИ, те имат право да запорират само част от заплатата, която е различна според размера и обстоятелствата по издръжка на деца в семейството. Дори и да имаш ТД, ако си на минималната, не могат нищо да ти вземат. Затова тези със запорите искат осигуровки на минимална+ доплащане "на черно". За съжаление, в много фирми това се практикува все още.
Пример:   Като ти превежда по банка сумата, на която те осигурява. Работодателят те осигурява на МОД за длъжността, да речем 650 лева. След удръжки ти плаща по карта квото остава. Разликата ти я дава на ръка.
Относно ЧСИ не искам да коментирам, че става спам. В ГПК са си описани вземанията. И това, че си на минимална заплата, не спасява. Както и други по-назад писаха. Могат да ти вземат, да не се стига до там.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 03:20 от gqa

Общи условия

Активация на акаунт