Имаш ли фитнес цел? Попитай Станимир Михов как да я постигнеш!

• 121 550
  • 572
  •   3
Отговори
# 525
Здравейте, искам да сваля 2-3 кг. Ходя на фитнес 5 пъти в седмицата. Много бавно свалям кг. с ИР съм и от октомври до сега свалих всичко, останаха 2кг. Тренирам без инструктор ( в залата няма инструктор не предлагат). Правя кардио 20мин. , от Тик Ток съм си харесала тренировки за горна, за долна част, за корем и ги редувам през различните дни и завършвам пак с кардио. Общо взето по час и половина тренирам и ходя 5 пъти седмично, освен това час и половина с кучето сутрин и вечер. Стигам 12000 крачки всеки ден. Освен тренировките не ям въглехидрати от 3 месеца ( освен зеленчуци, плодове почти не, много рядко), в калориен дефицит съм. Да правя ли само кардио треноровки в някои дни?

# 526
  • София
Здравейте, искам да сваля 2-3 кг. Ходя на фитнес 5 пъти в седмицата. Много бавно свалям кг. с ИР съм и от октомври до сега свалих всичко, останаха 2кг. Тренирам без инструктор ( в залата няма инструктор не предлагат). Правя кардио 20мин. , от Тик Ток съм си харесала тренировки за горна, за долна част, за корем и ги редувам през различните дни и завършвам пак с кардио. Общо взето по час и половина тренирам и ходя 5 пъти седмично, освен това час и половина с кучето сутрин и вечер. Стигам 12000 крачки всеки ден. Освен тренировките не ям въглехидрати от 3 месеца ( освен зеленчуци, плодове почти не, много рядко), в калориен дефицит съм. Да правя ли само кардио треноровки в някои дни?

Здравейте. Много добра седмична физическа активност и най-вероятно проблемът е в храненето или в интензитета на тренировките.

Бихте ли споделили ръст, килограми и години?

Можете ли да опишете и храненето си за един цял ден - най-често малки грешки се комбинират и става нещо голямо, няколко примера: овкусяване на кафе, газирани напитки, овкусяване на салата, което не проследяваме като количество и др.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 12:11 от Рaдост

# 527
Здравейте, родих преди година. (Секцио)
Бях 75кг и с движение и много леки упражнения 2пъти в седмицата свалих на 65кг.
Искам още 10кг надолу.
Имам доста целулит… навсякъде.
Моля за препоръка на упражнения за отслабване.
Искам слаби крака, а сега сякаш се заформя мускул и целулита стои и изглеждат още по-големи..
И от витамини омега 3 и магнезий може ли да се пълнее?

# 528
  • София
Искам още 10кг надолу.
Искам слаби крака, а сега сякаш се заформя мускул и целулита стои и изглеждат още по-големи..

Здравейте.

В момента сте 65 кг на каква височина? Ще добия по-добра представа с повече информация.

Има ли физическа активност и какво представлява на седмична база?

Омега-3 и магнезий не спомагат директно пълнеене или отслабване, но могат да подкрепят (като малък катализатор) това, което правите с хранене и тренировки.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 10:38 от Рaдост

# 529

Здравейте. Много добра седмична физическа активност и най-вероятно проблемът е в храненето или в интензитета на тренировките.

Можете ли да опишете и храненето си за един цял ден - най-често малки грешки се комбинират и става нещо голямо, няколко примера: овкусяване на кафе, газирани напитки, овкусяване на салата, което не проследяваме като количество и др.

Поздрави,
Станимир Михов
Днес ще ям 5 яйца, 150гр кисело мляко, 150гр сирене, 4 лъжици хуск това смесено и изпечено и една  доза протеин, които е 113кал. Това е. Храненето за днес, газирано не пия, кафето ми е чисто, не овкусявам нищо. 160см съм и съм 62кг. Заради ИР и кръвната захар, не консумирам абсолютно нищо сладко, нито подсладено, никакви въглехидрати, и много рядко плодове. Бях на метаформин 3 месеца, вече не съм.
Тренировките са ми малко хаос, ама ...
Това ми е един ден от калкулатора

Това ям горе-долу от октомври.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 08:18 от GoSSipSs

# 530
Здравейте,
Висока съм 157см.
Имам лека физическа активност, разходка 30мин + някой дни в седмицата пилатес за 15тина минути.

Искам още 10кг надолу.

Здравейте.

В момента сте 65 кг на каква височина? Ще добия по-добра представа с повече информация.

Има ли физичекса активност и какво представлява на седмична база?

Омега 3 и магнезий не спомагат директно пълнене или отслабване, но могат да подкрпепят (като малък катализатор) това, което правите с хранене и тренировки.

Поздрави,
Станимир Михов

# 531
  • Ланкър, планините Овнерог
Здравейте
От известно време се кумя и мая. Имам спешна нужда от физическа активност, но не знам каква би била подходяща. Миналия април рязко влезнах в менопауза (оперативно). След операцията излезе проблем с бъбреците, в момента съм с трети пореден стент на бъбрека. Лятото минах лъчетерапия. Проблемът с качването на кг скоро го фиксирах. В хубавото време 10000+ крачки си ги правех без проблем и явно това си оказа влиянието. Но сега....менопаузата явно проговори. Във фитнес никога не съм влизала и идея нямам какво да правя там.
Та, може ли насоки какво мога да направя за себе си, предвид че не бива да вдигам тежко, при въртене в кръста усещам дискомфорт в бъбрека ( не знам дали при продължителни упражнения в кръста няма да стане беля), вече взеха да ме болят мускули, кокали? На 46г съм.
Объркан пост, но преди не ми се е налагало да мисля какво да ям и как да движа.

# 532
  • София

Поздрави,
Станимир Михов
Днес ще ям 5 яйца, 150гр кисело мляко, 150гр сирене, 4 лъжици хуск това смесено и изпечено и една  доза протеин, които е 113кал. Това е. Храненето за днес, газирано не пия, кафето ми е чисто, не овкусявам нищо. 160см съм и съм 62кг. Заради ИР и кръвната захар, не консумирам абсолютно нищо сладко, нито подсладено, никакви въглехидрати, и много рядко плодове. Бях на метаформин 3 месеца, вече не съм.
Тренировките са ми малко хаос, ама ...
Това ми е един ден от калкулатора

Това ям горе-долу от октомври.

Здравейте. Като цяло менюто е бедно и ако реално хапвате само това, то има нужда от разнообразие.

Малко количество сол е важна за нормалните процеси в тялото, както и мазнина - от овкусяване ще е по-полезна, отколкото тази в сиренето.

Солта и мазнините в сиренето са ок, но няма нужда от това количество, изключвайки други полезни опции.

На база малкото споделено, бих изключил или намалил сиренето с 2/3 и заменил със Skyr/обезмаслена извара, както и разнообразил с допълнителни храни. (1)

Това ще даде първи резултат, а след това с повече информация може да се търсят и други пътища за прогрес.

Но като цяло основният минус е, че това не е меню, което може да се следва без отклонения дълго време напред и да подкрепя здраве и цели.

Още един начин за допълнителни резултати е да подобрите тренировките, които правите в момента.
Единият вариант е чрез описване на целия обем тренировка и надграждането или чрез систематизирана програма. (2)

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:20 от Рaдост

# 533
  • София
Здравейте,
Висока съм 157см.
Имам лека физическа активност, разходка 30мин + някой дни в седмицата пилатес за 15тина минути.

Искам още 10кг надолу.

Здравейте.

Има ли физичекса активност и какво представлява на седмична база?

Омега 3 и магнезий не спомагат директно пълнене или отслабване, но могат да подкрпепят (като малък катализатор) това, което правите с хранене и тренировки.

Поздрави,
Станимир Михов

Здравейте. Това съотношение между височина и килограми позволява лесен прогрес към желаната цел, особено първите 3-5 килограма.

Необходимо е да застопорите точна програма, която да следвате.

Не толкова добър пример: Пилатес в някои от дните
Добър пример: 30 минути Пилатес,  4 пъти в седмицата, без пропуск, а при пропуск наваксваме в рамките на същата седмица.

Това ще е достатъчно за първи прогрес, а след като вече имаме нов застой, например като сме свалили 3-5 килограма, то може да се мисли и за следващи стъпки.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:22 от Рaдост

# 534
  • София
Здравейте
От известно време се кумя и мая. Имам спешна нужда от физическа активност, но не знам каква би била подходяща. Миналия април рязко влезнах в менопауза (оперативно). След операцията излезе проблем с бъбреците, в момента съм с трети пореден стент на бъбрека. Лятото минах лъчетерапия. Проблемът с качването на кг скоро го фиксирах. В хубавото време 10000+ крачки си ги правех без проблем и явно това си оказа влиянието. Но сега....менопаузата явно проговори. Във фитнес никога не съм влизала и идея нямам какво да правя там.
Та, може ли насоки какво мога да направя за себе си, предвид че не бива да вдигам тежко, при въртене в кръста усещам дискомфорт в бъбрека ( не знам дали при продължителни упражнения в кръста няма да стане беля), вече взеха да ме болят мускули, кокали? На 46г съм.
Объркан пост, но преди не ми се е налагало да мисля какво да ям и как да движа.

Здравейте. Напълно нормално запитване и няма нищо объркано в поста.

С времето нещата се променят и е необходимо да се адаптираме.

В случая най-безопасно е да стартирате с йога упражнения.
Още по-безопасният вариант е да намерите йога учител на живо, с който да направите 5-10 сесии и той да Ви покаже най-безопасните упражнения, съобразени с вашия случай.

Това, което споделяте тук, ще го разбере много добре опитен йога инструктор и ще ви насочи.

В случай че посещения на живо не са вариант, то има йога сесии и онлайн, а като последен ресор - може да опитате с Ютуб видеа, като там ще има и подходящи и не толкова подходящи упражнения - ще трябва бавно и внимателно да избирате само тези, от които се чувствате добре.

Важно е да има някаква систематизираност какъв обем от упражнения изпълнявате, независимо колко малък Ви се струва в началото. Пример: 2 пъти йога в седмицата Х 15 мин.
Идеята е да видите първи резултати и подобрения с нещо базово, а след това да имате ясна представа как да надградите.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:23 от Рaдост

# 535
Много благодаря за насоките. И сега ходя на йога един път в седмицата за по час, но не я броя особено, защото е по-скоро упражнения, които всеки път са насочени към дадена част на тялото. Супер полезна ми е, но е доста лежерна, а е и само веднъж седмично. През останалото време си дебелея на воля.

# 536
  • София
Много благодаря за насоките. И сега ходя на йога един път в седмицата за по час, но не я броя особено, защото е по-скоро упражнения, които всеки път са насочени към дадена част на тялото. Супер полезна ми е, но е доста лежерна, а е и само веднъж седмично. През останалото време си дебелея на воля.

Привет. Лесно може да включите допълнителни 2Х30 мин или 2Х1 час отново в йога студио или вкъщи, с една идея по-интензивно.

Все пак е важно да се отбележи, че дори нискоинтензивна активност дава резултати, когато се изпълнява дългосрочно. Човек обикновено разбира колко му е помагала, когато спре.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 17:50 от Рaдост

# 537
Отново благодаря

# 538
  • Стара Загора
Здравейте, от около година качих 5 кг , които се оказва, че по никакъв начин не мога да сваля. Нямам хормонални проблеми, дори имам подобрение. Въпросните килограми качих след прием на добавки, назначени индивидуално на база минерален анализ от коса. По изследвания имам цялостно подобрение в организма, аз и се чувсвам много енергична . Бонуса са тези килограми. Започнах да ходя 2 пъти седмично на фитнес и веднъж седмично на сауна. Храня се добре от доста години насам. Като цяло никога съм  нямала проблем с килограмите и за това сега се чудя какво да променя. Пробвах да спра въпросните добавки, но промяна няма 😀.
Висока съм 162см и в момента тежа 59-60кг, след като родих преди 11г си бях заковала 54-56 макс и никога не съм качвала повече.
Храня се основно яйца, риба, пилешко, телешко със салати или зеленчуци, кисело мляко, понякога добавям суроватъчен изолат към закуската. Въглехидратите са сведени до порция пълнозърнеста паста, ориз или филийка пълнозърнест хляб, до един плод не всеки ден, сирене 1-2пъти седмично. 1кафе дневно с малко кленов сироп.
Ако ми се прияде сладко хапвам протеиново барче, но не всеки ден.
Пробвала съм да гладувам по 1-2 дни и никаква промяна е нямало, а като цяло знам, че това забавя метаболизма.

# 539
  • София
Здравейте, от около година качих 5 кг , които се оказва, че по никакъв начин не мога да сваля. Нямам хормонални проблеми, дори имам подобрение. Въпросните килограми качих след прием на добавки, назначени индивидуално на база минерален анализ от коса. По изследвания имам цялостно подобрение в организма, аз и се чувсвам много енергична . Бонуса са тези килограми. Започнах да ходя 2 пъти седмично на фитнес и веднъж седмично на сауна. Храня се добре от доста години насам. Като цяло никога съм  нямала проблем с килограмите и за това сега се чудя какво да променя. Пробвах да спра въпросните добавки, но промяна няма 😀.
Висока съм 162см и в момента тежа 59-60кг, след като родих преди 11г си бях заковала 54-56 макс и никога не съм качвала повече.
Храня се основно яйца, риба, пилешко, телешко със салати или зеленчуци, кисело мляко, понякога добавям суроватъчен изолат към закуската. Въглехидратите са сведени до порция пълнозърнеста паста, ориз или филийка пълнозърнест хляб, до един плод не всеки ден, сирене 1-2пъти седмично. 1кафе дневно с малко кленов сироп.
Ако ми се прияде сладко хапвам протеиново барче, но не всеки ден.
Пробвала съм да гладувам по 1-2 дни и никаква промяна е нямало, а като цяло знам, че това забавя метаболизма.

Привет. Нещата опират до баланс между приети и изгорени калории.

Може да помислите как да увеличите изгорените калории - най-често чрез допълнителна физическа активност, как да намалите приетите калории - най-често е достатъчно да проследявате по-стриктно какво точно консумирате - без проследяване няма подобрение, или да помислите върху двете заедно за сигурни резултати.

Подходът с 1-2 дни гладуване няма смисъл - нездравословно е и след това винаги наваксваме и излизаме на калориен плюс.

Поздрави,
Станимир Михов

Общи условия

Активация на акаунт