Принудителен отпуск

• 3 866
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря, Нищо лично! Simple Smile

# 16
Имaм въпроc. Рaботя кaто домaкин в Училище. Имaм 28 дни плaтен отпуcк, кaто 8 от тях ca по КТД. Ползвaлa cъм 10 от тях зa мaрт. Имaм ли прaво дa ползвaм оcтaнaлите, зaщото рaботодaтелят продължaвa дa държи нa 1/2 плaтен, незaвиcимо от чл. 173 a (1) ?
Чл.173а казва, че работодателят има право да предостави повече от половината отпуск. Той не казва, че служителят може да го ползва, без разрешение на работодателя. Не казва и че работодателят е длъжен да предостави повече от половината платен отпуск.
Служителят, съгласно чл.173а има право да поиска, предоставеният му от работодателя отпуск да е неплатен, вместо платен. Но няма право да ползва повече отпуск, отколкото работодателят е разрешил.
Така че, можете да си ползваш целия отпуск само, ако работодателят разреши.

Само не разбирам. Той те иска на работа, а ти не искаш да ходиш ли? Или хем не те иска на работа, хем и отпуск не ти разрешава?
Не ме иcкa нa рaботa, тъй кaто училището е зaтворено. Когaто трябвa дa подaвaм cпрaвки в cрок, го прaвя диcтaнционно. Доколко могa дa cе възползвaм и от мерките зa зaкрилa, тъй кaто cъм caмотен родител и в моментa детето ми cъщо е вкъщи, a не нa детcкa грaдинa?

# 17
Изтрих поста, защото бях сгрешила. Коригирам.
Ако детето ти е на възраст до 12 години, работодателят е длъжен да ти разреши отпуск.
Ползване на отпуск при обявено извънредно положение

Чл. 173а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.
(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.

# 18
Изтрих поста, защото бях сгрешила. Коригирам.
Ако детето ти е на възраст до 12 години, работодателят е длъжен да ти разреши отпуск.
Ползване на отпуск при обявено извънредно положение

Чл. 173а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.
(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.
Блaгодaря Ви много!

# 19
Ама не ми стана ясно на мен за платената. Могат ли да я ползват, майки с деца до 12 г, цялата?

# 20
Кое не е ясно? Могат да я ползват с разрешение на работодателя. Работодателя е длъжен да я разреши. Ако обаче, въпреки че е длъжен, откаже, не можеш сама да си я разрешиш. Можеш да се оплачеш в ИТ предполагам.
Ама ти друго питаше вчера.....

# 21
И аз с въпросче за тук. Моят работодател ни пусна в принудителен платен отпуск. Скоро ще свърши половината от полагаемите дни. Аз попитах личен състав може ли да ми се пуснат от там нататък неплатен. Отговора беше - не, имаме заповед да се ползва платен. Да, но аз предпочитам сега да си взема неплатен, а да запазя остатъка от платения. Излиза, че не ми се дава това право и ще се използва целия ми платен отпуск, защото в момента няма кой да приеме и кой да подпише молба за неплатен. Имам ли изобщо някакъв полезен ход или въпреки, че имам право да избирам вида на отпуската не мога да го изпълнявам?

# 22
Не съм сигурна, но бях чела някъде, че работодателя има право да те пусне първо в платения ти отпуск и след това, ако прецени може в неплатен, но първо трябва да използваш платения. Защо искаш да излизаш в неплатен, след като имаш платен? Не е ли по-добре в тази криза да си сигурна, че ще вземеш пълната си заплата? След месеци като се стабилизират нещата, винаги можеш да си пуснеш неплатен, ако ти се наложи. Моя съвет е да ползваш, колкото имаш платен, а пък после ще му мислиш, само да излезем от това положение.

# 23
И аз с въпросче за тук. Моят работодател ни пусна в принудителен платен отпуск. Скоро ще свърши половината от полагаемите дни. Аз попитах личен състав може ли да ми се пуснат от там нататък неплатен. Отговора беше - не, имаме заповед да се ползва платен. Да, но аз предпочитам сега да си взема неплатен, а да запазя остатъка от платения. Излиза, че не ми се дава това право и ще се използва целия ми платен отпуск, защото в момента няма кой да приеме и кой да подпише молба за неплатен. Имам ли изобщо някакъв полезен ход или въпреки, че имам право да избирам вида на отпуската не мога да го изпълнявам?
А ти имаш право, защото попадаш в някоя от категориите на чл.173а (2) ли?

# 24
А правилно ли разбирам, че принудителното излизане в платен/неплатен ще важи докато държавата е в извънредно положение?В момента, вкойто излезе заповед за отмяна на извъредно, нямат право да те принуждават индивидуално  да излизаш в платен/неплатен, с изключение на ситуация, в която цялата фирма е в платен/неплатен.

# 25
А ти имаш право, защото попадаш в някоя от категориите на чл.173а (2) ли?
На мен ми обясниха, че този член се разглежда за правото на работодателя, а не на работника. И работника има право да избира, а работодателя само в някои случаи споменати в чл. 173. Но може да греша.
По въпроса на VaniaK - исках да го пусна неплатен, за да ми остане платен, защото неплатен може да се отказва и изобщо да не се даде такъв за годината, докато платен би следвало да имаш право да го ползваш в рамките на годината и работодателя е длъжен да ти го даде за полагащите се дни. Тоест ако сега ми изчерпат целия платен после може и ден да не мога да мръдна при нужда, което изобщо не е добре.

# 26
А правилно ли разбирам, че принудителното излизане в платен/неплатен ще важи докато държавата е в извънредно положение?В момента, вкойто излезе заповед за отмяна на извъредно, нямат право да те принуждават индивидуално  да излизаш в платен/неплатен, с изключение на ситуация, в която цялата фирма е в платен/неплатен.
Не. В КТ има и други случаи, различни от ИП, в които работодателят може едностранно да предостави платен отпуск.

lovely, работодателят има право да отказва платен отпуск при производствена необходимост. Дори и да си пазиш някакви дни, щом си ползвала половината от полагаемия ти се за годината, може да не ти се разреши повече и остатъкът да бъде отложен за ползване през следващата година. Така че, нищо не си "гарантираш".

# 27
Нищо лично, тоест над 50% от платения пак може да се отказва в текущата година? Това къде го пише, не го намерих? А има ли реално правило за ползване на максимум 50% от платения сега в извънредното положение? Аз не го намирам и това. На няколко приятели са им казали, че толкова може да пусне работодателя, максимум 50%. Единия е държавен служител.

# 28
Може, да. В КТ го пише (чл.176). При производствена необходимост, работодателят може да отложи ползването за следващата година, като в такъв случай е длъжен да осигури ползване на поне половината от полагащия се.

Държавните служители сключват договори по Закона за държавния служител, а не по КТ. Затова и техните правоотношения са служебни, а не трудови. Макар разликите да не са големи, ги има, съществени са и подобно сравнение не е коректно.

Иначе, донякъде са прави приятелите ти, но само донякъде. Да, досега работодателят можеше предоставя едностранно само до 50% от отпуска. На 13.03 се прие промяна, която касае само извънредно положение. Това е въпросният чл.173а. Той е нов. В него ограничение няма. Следва да се заключи, че в условията на извънредно положение, работодателят може да предоставя и повече от 50%.

# 29
Нищо лично, много благодаря!  Мен ме вълнува по-скоро следният въпрос, не знам къде да прочета. Ако реша да напусна (не в извънредно), може ли работодателят да ме задължи да си взема отпуска преди да напусна?

Общи условия

Активация на акаунт