Отговори
# 7 290
Още преди няколко дни бяха казали, че имало над хиляда ваксинирани в България между 16 и 18 години само с пфайзер, защото тя била тествана за хора над 16.
Не знам на какъв признак го правят, но май и в самото заявление има възможност родител да посочи непълнолетен за ваксинация и да го подаде за него.
Ако не се лъжа при одобрението на пфайзер от ЕМА, тя също препоръчва ваксината за лица над 16, каквито са препоръките и на производителя.

# 7 291
  • софия
Ако някой си е сложил 2 игла на АЗ в Пирогов, а първата е на друго място дават ли сертификат?

# 7 292
Здравейте!Мен ме вълнува един въпрос!Има ли период след, който ваксината вече не е в организма в тялото на човека?

# 7 293

Ами какво да мислим - нормално е ако 8 милиона са поставени от една ваксина, то при нея да се регистрират повече тежки случаи, отколкото тази, при която са поставени 1.2 млн. Математика.

За "леките" странични реакции не съм съвсем съгласна с последното изречение, тъй като излиза че най-често реакция след Модерна е кожен обрив, докато доста хора тук споделиха и за температура и отпадналост. Ако трябва да ги степенувам по странични ефекти на база следенето на темата за няколко месеца, то би изглеждало така:
- Астра Зенека - най- много
- Модерна
- Пфайзер - най- малко
Като говорим за обичайните странични ефекти, не за тромбози и т.н разследвани случаи, които попадат в категорията на тежките странични ефекти
по мои наблюдения при Модерна почти няма реакции, или има най-малко от трите ваксини

# 7 294
  • Далечният изток
Становище на Американската кардиологична асоциация (American heart association-AHA) в отговор на искане на мнение от CDC ( Център за контрол на заболяванията) и FDA (Агенция по храни и лекарства) относно съобщенията за тромботични инциденти (церебрална венозна синусова тромбоза и тромбоза с тромбоцитопения)  при прилагане на ваксината на Johnson & Johnson (Jansen).  Становището на АНА се базира на данни обхващащи 81 милиона души и 59 болнични заведения.
При наблюдавани :
25 милиона имунизирани с Astra – Zeneca в Европа и Канада са установени 62 случая свързани с ваксината.
7 милиона имунизирани с Johnson & Johnson (Jansen) са установени 15 случая свързани с ваксината.
490 000 с Pfizer u Moderna  - няма случаи
514 000 пациенти с COVID-19 – 20 случая на тромботични инциденти.

На базата на това експертите считат, че шансът за тромботични инциденти  при COVID-19 е от 8 до 10 пъти по голям от този при ваксинация и шансът за такива инциденти след приложение на ваксината на Johnson & Johnson (Jansen) се определя като „екстремно нисък”.
При наличието на такива случаи експертите към АНА препоръчват лечение с не- хепаринови антикоагуланти и считат, че при правилно третиране при огромната част от пациентите се стига до пълно възстановяване.

от https://www.facebook.com/%D0%9B%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1 … F-744053332375327

# 7 295
по мои наблюдения при Модерна почти няма реакции, или има най-малко от трите ваксини

И аз така си мислех, докато не сложих втора доза Moderna Grinning. Бях сигурна, че няма да имам никакви реакции, тъй като не съм имала и след доста по-тежки ваксини от тази, но след втора доза си имах температура цяла нощ и на другия ден до обяд, втрисане и отпадналост, парацетамол изобщо не помогна, но с нурофен минаваше, след няколко часа пак и така. Поне ръката ми е ок, боли, но съвсем поносимо, докато след първата доза изобщо не ми беше комфортно да я движа. Но, лекарката, която ме ваксинира, ме попита в коя фаза от месечния цикъл съм и ми обясни, че имунният отговор се влияе и от нивата на естроген и според наблюденията до момента, жените имали по-изразени реакции от мъжете.

# 7 296
Здравейте!Мен ме вълнува един въпрос!Има ли период след, който ваксината вече не е в организма в тялото на човека?

Интересен въпрос!

Но не мисля, че е минало достатъчно време, за да се съберат такъв тип данни...Официални данни!

Иначе  моето мнение е следното:
Имайки предвид, че се говори усилено, че ще е необходима трета игла една година след поставянето на втората доза (и се говореше за реимуназация всяка година, както е при грипните ваксини), то не вярвам периода за пълно изчистване да е по-малък от една година след последно поставена доза.
А  колко най-дълго ще е в организма, само може да гадаем (засега).

Тук само да отворя една скоба - казват, че 2та доза е подсилваща, тоест ако човек си е поставил само първата доза, логично би било той да се изчисти от вакисната по-бързо (а и е получил по-малко количество от препарата).

Има и нещо друго. Статистика, статистика, но всичко си е въпрос на организъм в крайна сметка. 🙂

# 7 297
  • Пловдив
Но, лекарката, която ме ваксинира, ме попита в коя фаза от месечния цикъл съм и ми обясни, че имунният отговор се влияе и от нивата на естроген и според наблюденията до момента, жените имали по-изразени реакции от мъжете.

За първи път чувам, че има връзка между двете неща. Някой запознат ли е ли как съответният етап от МЦ оказва влияние на действието на ваксината?

Последна редакция: сб, 01 май 2021, 12:57 от marzeliva

# 7 298
  • СОФИЯ
мама САННЯ, имам същите усещания като теб с АЗ и също датата ми е на 21.05 - на дясната ръка и левия крак имам болезнени вени но не го свързвам с ваксината защото редките тромбози за които съобщават от ваксината се образуват в други части на тялото, а не в повърхностни вени Simple Smile Аз също ще си поставя 2-рата доза и не ме е страх Simple Smile
Ставаме няколко. И друга мама с АЗ и такъв проблем ми писа на ЛС. Обсъдихме терапия и изследвания. Не знам дали е удачно да се направи отделна тема.

# 7 299
  • Козлодуй
Ако направите такава моля да ми съобщите да се включа. Аз за сега не свързвам болките във вените с ваксината защото и преди нея съм имала разширени вени Simple Smile

# 7 300
Но, лекарката, която ме ваксинира, ме попита в коя фаза от месечния цикъл съм и ми обясни, че имунният отговор се влияе и от нивата на естроген и според наблюденията до момента, жените имали по-изразени реакции от мъжете.

Това за първи път го чувам. Някой запознат ли е ли как съответният етап от МЦ оказва влияние на действието на ваксината?

Това, което ми обясниха, а след това изчетох света, че ми стана интересно, беше, че някъде по време на първата фаза (фоликуларна) нивата на естроген започват да се покачват, в следващата фаза - овулаторна, нивата на естроген са най-високи, съответно, ако имнунният отговор се влияе от нивата на естогена, то тогава в края на първата и през втората фаза, е възможно да има по-силен имунен отговор.
Естрогенът стимулира тялото да произвежда повече T - клетки, та, ми се струва, че има логика.

# 7 301
Странно. Аз по принцип съм с повишен естроген. Нямах абсолютно никаква реакция след АЗ. Мъжът ми имаше треска и Т за 24 часа.

# 7 302
Отчитам се с 2-ра доза Астра Зенека преди 2 часа в Св. Анна. Засега всичко е нормално.

# 7 303
И тук да кажа,ако има желаещи независимо за коя ваксина в София,да се пробват сега.Пред ''Александровска''б-ца минах за 20мин.в приятни приказки с д-р,който ни информираше за ползите от ваксините.Пред ''Пирогов'' на главният вход двайсетина човека,дкц още по-малко.

# 7 304
  • София
мама САННЯ, имам същите усещания като теб с АЗ и също датата ми е на 21.05 - на дясната ръка и левия крак имам болезнени вени но не го свързвам с ваксината защото редките тромбози за които съобщават от ваксината се образуват в други части на тялото, а не в повърхностни вени Simple Smile Аз също ще си поставя 2-рата доза и не ме е страх Simple Smile
Ставаме няколко. И друга мама с АЗ и такъв проблем ми писа на ЛС. Обсъдихме терапия и изследвания. Не знам дали е удачно да се направи отделна тема.
При мен още с поставянето на ваксината започна да ми изтръпва дясното стъпало. Вече два пъти ходя на кръвни изследвания, в норма са, но продължава да ме понаболяват вените на десния крак, появиха ми се ситни червени точици по тялото..но не пия нищо. Ще следя какво коментирате, да се включа и в другата тема евентуално.

Общи условия

Активация на акаунт