Отговори
# 7 575
  • София
Здравейте! Simple Smile Предстои ми да се ваксинирам на 13ти, но ще съм в цикъл (специално закъсня за повода). Въпросът ми е някоя от вас била ли е в това положение и имала ли е по-сериозни странични ефекти, защото на мен много ми пада имунитета и ме е страх.
П.С. Вчера сутринта пратих мъжа ми за милинки, върна се ваксиниран Grinning Минал през РЗИ Grinning
Бях в цикъл при първа доза. Нищо особено не ми се случи.

# 7 576
  • Пеликания
И мен това ме притесняваше, че и на мен ми пада много имунната система, но нямах сериозни проблеми (в МЦ бях при втора доза Пфайзер) Единствено на следващия ден бях като парцал лека температура и отпадналост.
Вече съм 3-та седмица с втора доза и се притеснявах да не се разболея като след първата точно на 14-ти ден, но засега съм наред.

# 7 577
  • София
Аз бях в цикъл при първа доза AstraZeneca. Не мисля, че имаше отношение към реакцията.

# 7 578
На 5ти следобед се ваксинирах с първа доза Пфайзер. До снощи ме болеше ръката, но не силно, тази сутрин болката се е преместила под мишницата ми. Никакви други ефекти нямам за сега. Не се чувствам уморена, не ми се спеше повече. Втората игла ще е на 26ти - точно след три седмици. Възраст 50+.

# 7 579
И аз бях в цикъл при първа доза. Но от коментарите на някои експерти разбирам, че по- притеснително би било да си в овулация. Предполагат, че това може да има отношение към тромбозите при млади жени.

# 7 580
  • SF
Вчера се ваксинирах и само ръката ме боли. Болката е като при ударено рамо, но не ми пречи. Движа си ръката. Привечер реших, че май ще ме заболи главата и пих един ибупрофен, но можех и да не го пия. Не ми се спи повече от вчера по това време, когато още не се бяхме ваксинирали.

# 7 581
Цялото ми семейство и близкия ми кръг хора са вече ваксинирани. Днес го направи и ММ с Pfizer - много добра организация в Александровска, никакво чакане и опашки.
Само аз не съм ваксинирана, защото съм бременна. Колебая се, но сякаш не смея на този етап, иначе съм много ЗА ваксините, сертификатите, привилегиите за ваксинирани и т.н.
Нямам търпение някой ден и аз да се "чипирам" Simple Smile

Същите размисли имах и аз. Почти 40 дни след раждането, вчера се ваксинирах. Много приятно изненадана съм от организацията във ВМА.

Има вече проучвания, че с кърмата се предават антитела на бебето. Проучванията са от САЩ, Канада и Израел, така че касаят мРНА ваксините. Две седмици след втора доза всички кърмачета са имали достатъчно антитела, за да се считат за защитени.

В Англия и други страни в момента ваксинират бременни. Ако бременността ми не беше ужасно рискова, щях да се ваксинирам още февруари в зелените коридори, но беше абсурд да стоя права с часове по опашките, дори и да бях намерила кой да се съгласи да ме боцне.

В темата има и други дами с тромбофилия. Аз имам приятен "букет" високорискови и нискорискови мутации, наблюдаващият ме хематолог беше категоричен, че ваксината носи по-малък риск от болестта (очевидно!). Понеже в моя случай в последните 5 месеца имах случай ДВТ, свързан с бременността, и после тромбоцитопения като част от ХЕЛП синдром, ме посъветваха категорично да избягвам АЗ и да изчакам месец след раждането, да изследвам хемостазните показатели и ако всичко е наред, да се ваксинирам. Да пусна на 48 часа след ваксината и после след още 5 дни изследвания за хемостаза и при нужда да включим отново клексан. Понеже съм хомозигот по мутантен алел на TAFI гена, който е особено високорисков за venous cerebral thrombosis, съм бая на тръни - немалко от случаите на такъв тип тромбоза след ваксина са при хора с такава мутация. Ама поне знам, че имам тази предразположеност и ще следя хемостазните показатели, ако трябва и на ежедневна база, за да реагирам.

Към 6ти месец, когато се пуска контролна ПКК на бебетата, ще проверя и антителата й и ще пиша пак в темата. Понеже повечето мои мутации са хомозиготни по мутантния алел, то дъщеря ми е поне хетерозигот и макар и бебе, също е рискова. Надявам се да успея да я защитя индиректно с кърменето.

# 7 582
Ваксинирах се преди седмица с втора доза Пфайзер, след месец ми предстои инвитро - надявам се, когато попитах за ваксиниране при бременност ми казаха, че може, но е добре да е след 6 месец.

С кого се консултира, kupu ?
Нямах психически сили да си отложа трансфера за ваксинация и се получи, сега съм в 3ти месец. Мислех като вляза в 4ти (здраве и живот) да се консултирам за ваксина, някъде четох след първи триместър. И до 6ти месец може би мога да изчакам, то аз работя от вкъщи.
И аз съм почти единствената не ваксинирана в моята среда - вчера се чух с едните скептици, боднали си пфайзер и модерна.

# 7 583
  • София
С лекаря, който ще ми прави инвитрото.

# 7 584
  • София
От вчера съм с 2 доза Пфайзер. Освен лека болка в ръката, която вече преминава, никакви странични ефекти. Така беше и след 1 доза. Боледувах в края на октомври, 2020г. Очаквах след втората доза по-бурна реакция, но засега няма такава. Вчера в Пирогов ми принтираха и сертификат. Много съм доволна.

# 7 585
  • София
Има ли случай на някого да са дали дата за втора доза на Пфайзер за 16-тия ден след първата. Мен ме боцнаха на 30.04. в Александровска болница. На листчето докторката написала /видях го по-късно/ втора доза на 15.05. Каза: "Датата, която пиша е първата възможна, на която да дойдеш, може след нея, но не преди нея." На същото листче най-отдолу е напечатано: 2-ра доза 21 дни след първата доза. Странно ми е, не вярвам да се е объркала. Преди мен бяха минали стотина души същия ден. Навсякъде за ваксината на Пфайзер втората доза я дават от 21 до 42 ден след първата. По-рано евентуално ако има причина да се бърза с поставянето на втора доза.

А иначе за протокола, вечерта в деня на ваксиниране леко зачервено, леко твърдо и лек сърбеж при пипане на мястото. На следващият ден кратък опит да ме боли глава, а вечерта температура 37.1 градуса. На втория ден след ваксината в чудесно здраве.

# 7 586
  • Варна
В инстаграм видях блогърката Polina Sofia да споделя, че се е ваксинирала вчера с Пфайзер, кърми в момента.

# 7 587
Има ли случай на някого да са дали дата за втора доза на Пфайзер за 16-тия ден след първата....

Най-вероятно се е объркала, като е погледнала на календара горната седмица (15.05), вместо долната (22.05).
Общоизвестно е, и според листовката на Пфайзер, минималният период между двете дози е 21 дни.

# 7 588
  • Бургас
Днес звънях в болницата, където сложиха първата доза АЗ на сина ми и ми казаха, че втората доза не може да се сложи преди да минат 8  седмици, много кофти, той иска да сложи ваксината сега - почти 7 седмица, после има матури, балове и т.н. и не иска, че го е страх да не го тресне някоя силна реакция
Има ли смисъл да ходя да споря, дали мога да намеря някаква официална заповед на нашия министър относно срока  за вторите доза

Последна редакция: пт, 07 май 2021, 11:27 от bur02

# 7 589
  • София
На MM му я сложиха на 7 седмици и три дена, в Пирогов, лично Балтов разрешил (бил е в коридора). Може, просто вашите лекари  се правят на интересни.

Силна реакция при втората доза на АЗ няма, най-много да вдигне малко Т вечерта след биенето.

Общи условия

Активация на акаунт