Отговори
# 3 210
РЗИ имат т.н. мобилни групи. При големи съсловия такава група посещава съответната сграда (напр. Съдебна палата София, в която има различни институции от съдебната власт - прокуратура и съдилица). По-притеснителното е че пред сградата има единствена линейка - при внезапна алергична реакция би се спряла ваксинацията до връщането й.

# 3 211
  • София
Нямаше ли някаква теория, че можело втората доза да е Спутник (ако случайно се внесе и има дози)?

# 3 212
Нямаше ли някаква теория, че можело втората доза да е Спутник (ако случайно се внесе и има дози)?
Това според мен не може да стане без клинични изпитвания.
Ако я спрат и не може да сложим втора доза, да ни издадат сертификат след първата.

# 3 213
  • София
Би трябвало. Още повече, че и след първата имаш доста солидна защита.

# 3 214
  • София
Всъщност 95% ефективност не означава, че от 100 човека 5 ще се заразят и просто ще изкарат вируса по-леко, а означава, че в групата на ваксинираните заразяването ще намалее с 95%.
Ако от 100 ваксинирани човека се зарази само 1, това не означава 99% ефективност, тъй като няма как да сме сигурни, че другите не са се заразили заради ваксината. Затова винаги се сравнява с контролна група (плацебо или др. ваксина) и така се изчислява.
Това означава, че ако от 100 ваксинирани се зарази 1, а от 100 НЕваксинирани се заразят 2-ма, ваксината е 50% ефективна т.е намалява с 50% вероятността да се заразиш.
Това е важно, тъй като много хора смятат, че от ваксинираните с АЗ около 20 % ще се заразят, което не е така.

Мен ме вълнува какво ще стане с втората доза на тези с АЗ, ако не я пуснат отново?
Мерси! Това е полезно, но може ли малко допълнителни разяснения, както и инфо за АЗ (процентите)?
Мерси.

# 3 215
Всъщност 95% ефективност не означава, че от 100 човека 5 ще се заразят и просто ще изкарат вируса по-леко, а означава, че в групата на ваксинираните заразяването ще намалее с 95%.
Ако от 100 ваксинирани човека се зарази само 1, това не означава 99% ефективност, тъй като няма как да сме сигурни, че другите не са се заразили заради ваксината. Затова винаги се сравнява с контролна група (плацебо или др. ваксина) и така се изчислява.
Това означава, че ако от 100 ваксинирани се зарази 1, а от 100 НЕваксинирани се заразят 2-ма, ваксината е 50% ефективна т.е намалява с 50% вероятността да се заразиш.
Това е важно, тъй като много хора смятат, че от ваксинираните с АЗ около 20 % ще се заразят, което не е така.

Мен ме вълнува какво ще стане с втората доза на тези с АЗ, ако не я пуснат отново?
Мерси! Това е полезно, но може ли малко допълнителни разяснения, както и инфо за АЗ (процентите)?
Мерси.

Последните изследвания, които съм чела са за 76% защита след първа доза, която започва около 21 дни след ваксинацията и скача на 82% при втора доза, поставена 12 седмици след първата. Това е намаляване на симптоматичните случаи сред ваксинирани. Защитата срещу тежко протичане, хоспитализация и смърт твърдят, че е 100% още след първата доза...

# 3 216
Здравейте,ваксинирах се на 11.03 с АЗ...нямах сериозни странични реакции...леко главоболие, болка в ръката и лека температура 37.2..повече от това не съм вдигала... всичко продължи 2 дена....вече не ме боли нито ръката нито нищо..но тази температура я има....малко е...някой ще каже никаква ,но я усещам..все едно цялото лице ми е топло и червено..а не е. На някой друг подобно нещо..5 дена след ваксинация? От нея ли е...друго ли е? Време ли е да се обърна към лекар?Страшно се наплаших и с всичко което се случва ☹️

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 10:55 от hristina_1987

# 3 217
  • София
Моят съвет още преди пандемията винаги е бил: "Ако имате някакви притеснения, дори и леки, за здравето си потърсете консултация с лекар. По-добре излишно посещение, на което да ви кажат, че нищо ви няма отколкото само да се притеснявате или да отидете късно".

# 3 218
  • София
Винаги съм била с такава нагласа и винаги съм отнасяла подигравки, че съм хипохондричка. Но по-добре така, от клкото по-късно да ми открият нещо...в късна фаза.

# 3 219
Според мен не е нормално повече от 2 дни, най-много 3 да има такива реакции. Проверете тази температура дали не се дължи на някаква инфекция.

# 3 220
  • Sofia
От седмица се опитвам да разбера дали може да се ваксинира майка ми. Тя е медицинска сестра на 71 години работи в частна детска градина,от която обаче отказват съдействие с мотива, че никой друг не иска. Майка ми боледува в началото на ноември и то не много леко и затова досега изчаквахме.. Само че времето върви, а очевидно ваксини няма. Дори не мога да намеря информация, няма кой да ми каже какво да правим. От РЗИ ми казаха две различни неща на два различни телефона.

# 3 221
Според мен не е нормално повече от 2 дни, най-много 3 да има такива реакции. Проверете тази температура дали не се дължи на някаква инфекция.
и аз така си мисля и се консултирах по телефона с личната ми лекарка,но тя... не се плаши..не се притеснявай.... нейна колежка и тя така била....нз ...на моя глава тестове ли да правя нз.....аз много се пазих и преди ваксината и след нея. ...освен ако детето нещо не ми е докарало от училище....

# 3 222
може би един pcr не би навредил. дори и на своя глава, без личния лекар. с оглед да не си болна, а да не е от ваксината.
макар че не знам, ако няма влошаване, поне 5 дни трбва да е продължил малкия симптом, може би... та изчакай пълни пет дни, примерно. щото пък иначе сяамо температура, с какво да я лекуваш, ако нямаш кашлица и други неща, едва ли е притеснително. но ако толкова се притесняваш - pcr.

# 3 223
Дали това е случайно съвпадение със спирането на АЗ в Германия, Испания и още няколко страни от ЕС тези дни - https://www.bgonair.bg/a/4-world/220597-rusiya-dogovori-proizvod … lyuchovi-darzhavi
"Русия договори производството на Спутник в 4 европейски страни"

# 3 224
  • Пловдив
Дали това е случайно съвпадение със спирането на АЗ в Германия, Испания и още няколко страни от ЕС тези дни - https://www.bgonair.bg/a/4-world/220597-rusiya-dogovori-proizvod … lyuchovi-darzhavi
"Русия договори производството на Спутник в 4 европейски страни"

Толкова лошо ли е това-"Русия договори производството на Спутник в 4 европейски страни"...?

Общи условия

Активация на акаунт