Отговори
# 5 040
А дали майка ви не се е заразила? Защото при някои гадината започва точно с това - главоболие, високо кръвно и ускорен пулс. Другите "екстри" се проявяват дни по-късно.
Не й направиха тест в Исул, тя се ваксинира при личната лекарка, която я прегледа и тя като цяло не излиза и няма много контакти, но не мога да го изключа като възможност.
Мисля в понеделник да я заведа в Бодимед за изследвания и може да направи и тест за Ковид. Благодаря!

# 5 041
  • Wonderland
Днес е трети ден след ваксината.
Лекарите защо решиха, че високото кръвно е от паник атака.
Майка ви има ли високо кръвно извън този епизод.

По принцип тя е дори с ниско кръвно, няколко дни преди ваксината пак беше вдигала малко и я болеше глава. 
По-скоро ме притесняваше това изтръпване и замайване, която тя усеща.
Кръвното на майка ти е било високо, за това не казаха ли нещо?
Сега й сложиха инжекция хлофазолин и й казаха да пие валидол при нужда. Нямам представа защо са го отдали на паник атака.
Тя наистина е тревожна, защото баба ми (нейната майка) почина преди месец с ковид, но твърди, че днес не е чувствала някакво притеснение.
Благодаря на всички за отговорите!
Човек вече не знае какво да следи и за какво да се притеснява...
Най-вероятно са прави лекарите. Баба ми вдига много високо кръвно когато се притесни за нещо. Побъркаха хората с тези новини

# 5 042
Basicwitch, а някакви кръвни изследвания не пуснаха ли?
Надявам се, че сега с тези данни за тромбози, лекарите са с една идея по-внимателни към пациенти след ваксинация.
Силно стискам палци при майка ти да става дума за пристеснение и нещата да отминат до няколко дена.
Може би е направила ваксината прекалено скоро след загубата на баба ти (съжалявам за което) и все още не е отработила емоциите.

# 5 043
Не разбирам смисъла на Аспирин протекта след ваксинация при положение, че не става дума за стандартни тромбози, а за редки такива, съчетани с ниски тромбоцити. Ваксината сама по себе си не сгъстява кръвта като вируса и не увеличава риска от тромби по принцип. При въпросните тежки случаи става дума за тромбоза на мозъка в комбинация с кръвоизливи поради ниско ниво на тромбоцитите. т.е кръворазреждащите дори биха могли да бъдат опасни в този случай. Освен това става дума за нетипична, рядка имунна реакция, която не виждам как Аспирина ще предотврати.
Най-добре е който се притеснява да пусне кръвни изследвания вместо да пие кръворазреждащи на своя глава, но всеки си решава.

Точно това е и моето мнение.

# 5 044
Rocket,  благодаря ти! Не й правиха нищо освен кардиограма и измерване на кръвното, което и мен ме изненада. Затова и майка ми започна изрично с това, че е ваксинирана наскоро с АЗ, но може би не са такива симптомите на тези редки тромбози. Все пак една ПКК в понеделник май няма да навреди. Relaxed

Ще ми се всички да имахме лукса да се ваксинираме на спокойствие, напълно здрави физически и психически, но загубата на близък от Ковид допринася за решението да се ваксинираш по-бързо.

# 5 045
  • При семейството си
Приоритетните групи се определят със заповед на НОЩ, така че ръководствата на някои съсловия уредиха членовете си, понятието за важни за държавата дейности се разтегна като ластик

Това сигурно ли е? НОЩ, като някакъв колективен орган, никога не са издавали заповеди. Факт, самото понятие за третата група е/беше толкова разтегливо, та всъщност не определиха ли и разрешиха ли  съответните РЗИ?

# 5 046
  • Далечният изток
Решението за включване във фазите се взема от Националния ваксинационен щаб.

# 5 047
  • Бургас
Да, със сигурност НОЩ решава за фаза 3, дали е точно заповед, решение или друго не си спомням, но на работа като правихме списък, получихме мейл, че с решение на НОЩ от Еди-коя си дата сме включени във ФАза 3

# 5 048
  • При семейството си
Да, със сигурност НОЩ решава за фаза 3, дали е точно заповед, решение или друго не си спомням, но на работа като правихме списък, получихме мейл, че с решение на НОЩ от Еди-коя си дата сме включени във ФАза 3

Може би бъркаш или пък аз едно “О” с едно “В”:
https://www.infoz.bg/doc/natsionalen-plan-vaksinirane-covid-19-bulgaria.pdf

# 5 049
  • Пловдив
А знаете ли дали ваксините освен антитела създават и клетъчен имунитет? Или само антитела?

# 5 050
  • Далечният изток
зелено камъче, сподели ако желаеш дали мъжът ти имаше някаква реакция след Файзер, върши ли си физическата дейност днес?

# 5 051
А тези тромбози и т.н. в какъв срок след АЗ се появяват? Т.е. след колко дни човек може да е спокоен? Не съм проследявала медийните публикации в Германия и т.н.

# 5 052
Между 4 и 20 дни след първа доза.

# 5 053
  • София
А дали майка ви не се е заразила? Защото при някои гадината започва точно с това - главоболие, високо кръвно и ускорен пулс. Другите "екстри" се проявяват дни по-късно.
Не й направиха тест в Исул, тя се ваксинира при личната лекарка, която я прегледа и тя като цяло не излиза и няма много контакти, но не мога да го изключа като възможност.
Мисля в понеделник да я заведа в Бодимед за изследвания и може да направи и тест за Ковид. Благодаря!

Направо побъркаха хората... майка Ви е на 47 г. Високото кръвно и паник атаките могат да са причинени от комбинацията стрес от смъртта на майка ѝ и пременопауза. Напълно нормално е точно в този период жените с ниско кръвно да започнат да го вдигат и може да се случва първо незабележимо понеже си мислят, че главата ги боли от ниското кръвно. Сърцебиене, изтръпване на крайници, все нервно-вегетативни симптоми на пременопауза. В спешното със сигурност да й направили неврологичен преглед и са изключили проблем с мозъка. Имайте предвид, че хормоните се влияят от стрес. Има жени, които рязко навлизат в менопауза на тези години точно от силен стрес. Така че не за всичко е виновен пряко ковид.

# 5 054
Здравейте!
След ваксиниране с АЗ дали е добре да пия Аспирин протект превантивно? Много ме е страх от тромбози, краката са ми слабо място, пукат се вени, излизат ми синини и без да се удрям, подуват се. ЛЛ каза, че това не е противопоказание да ми сложат АЗ. Всъщност си ми е рядка кръвта ... Ако искам Файзер трябва още да чакам, а при нас от 19.04 планират да отворят училищата, с ваксина ще съм малко по-спокойна...
Моето мнение е да пиеш. Аспирин протект се пие точно заради това, превантивно. И аз пия, личният лекар каза да пия - с разширени вени съм. Но и да не бях, пак бих пила известни време след ваксината. Много мои познати пият превантивно.

Общи условия

Активация на акаунт