С какво ви дразнят свекървите? – 122

• 39 332
  • 781
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Аз щях да й съчувствам, ако си гледаше своите неща
И аз покрай менопауза, а впоследствие установена ИР и качени доста кг - известно време бях по-раздразнителна от обикновено. Кой знае ММ къде се оплаква от мен. Обаче мен не ме издържат, нито ме водят по лекари, домашните задължения си делим горе-долу поравно. Не отказвам излизане или събиране с хора.
Скрит текст:
Впрочем, аз също държа на съня си и съм казала, че като си легна, около мен се ходи на пръсти. Спя с тапи за уши, така не подскачам от всеки звук.

# 691
Ако те разбирам правилно, здрав разум имат само свекървите, особено когато не се съобразяват с майката на внучето им.

Ще използвам едно клише - като дойдеш на моите години, ще ме разбереш.
Сигурна съм, че е имало време, в което свекървите са настоявали да се кърми, а снахите са ги отсвирвали като демоде и изостанали. А сега...
Разбирам младите хора, че гледат актуалното и модерото, но малко здрав разум не е излишен, вкл. в гледането на деца.
Защо жените се оплакват колко трудно се гледа дете, обикновено е едно, след като имат удобства, каквито преди тях не са и сънували?

# 692
Ще използвам едно клише - като дойдеш на моите години, ще ме разбереш.
Сигурна съм, че е имало време, в което свекървите са настоявали да се кърми, а снахите са ги отсвирвали като демоде и изостанали. А сега...
Разбирам младите хора, че гледат актуалното и модерото, но малко здрав разум не е излишен, вкл. в гледането на деца.
Защо жените се оплакват колко трудно се гледа дете, обикновено е едно, след като имат удобства, каквито преди тях не са и сънували?
Това имам предвид - говориш за нещата по принцип. И принципно има резон. Но тук се оплакват/скачат срещу конкретен мед/биберон/доволна физиономия. Сега, двумесечно и мед напук и зад гърба, ми просто няма никакво оправдание. Иначе, да, права си.

# 693
  • Бургас

Може би, защото изискванията и очакванията към съвременните жени днес, са доста повече от преди. Включително и такива, които сами си поставяме. И аз съм се чудела защо така се получава, много повече удобства, уреди, улеснения и т.н., пък сякаш по-трудно. Но за себе си откривам и друга възможна причина, освен очакванията и изискванията. Само допреди няколко години /на места все още е така/, жените сякаш се съгласяваха на основните си функции - майка, слугиня и работничка. Някак не се гледаше с добро око на жена, която иска и време за себе си. Сиреч, тя не е човек с нужди, желания, мечти, а инкубатор, обслужват персонал и прочее. Днешната жена иска за себе си доста повече от това вегетиране. Което, обаче, означава, че времето й става все по-ограничено, а нуждата от споделяне на някои задължения - по-голяма. За жалост, повечето мъже все още не са излезли от ориента и нямат никакво желание да излязат, защото им е доста удобно. И така, на жената всъщност й е по-трудно да смогне с всичко, не само физически, а и чисто емоционално, психически. Не казвам, че при всички е така, но в голяма част от случаите.... Да не се лъжем, че мъжете масово се включват подобаващо в поддръжката на дома, гледането на децата и т.н.
Аз си признавам, че ако животът ми трябва да се състои в сноване между печката, парцала, детето и работата /защото без помощ, за друго време не остава/, сигурно щях да се гръмна. За мен това е убийствено смазващо и не е никакъв пълноценен живот. Добре, че мъжът ми не е върл балканец и сме си подредили ежедневието така, че всеки да има време за себе си и приятни занимания, домакинството да върви, работата също и те така.
Въпреки това, майчинството за мен е трудно, от емоционална и психологическа гледна точка. Защото се усещам на моменти, че имам твърде високи изисквания към себе си като родител. Пък и това е толкова отговорна работа, че който казва, че е лесно, според мен не си дава много зор и каквото стане ...

# 694
  • София
Абсолютно съм против даването на мед и всякакви такива волности през главата на майката.
Обаче крайности от рода "това дете НЯМА да яде бонбони, защото те са отрова", без някаква причина като наднормено тегло или лекарска забрана - ме озадачават, меко казано.
Скрит текст:
Чувала съм как на молбите на едно момиченце за 1 желибон, баща му леко назидателно отговаряше "Нали знаеш, че у нас не ядем такива неща". Каква емпатия, какви 5 лв.

# 695
Има много крайни случаи, аз съвсем не ги оправдавам, но за добро или лошо, родителите носят отговорност и съответно определят "правилата".

# 696
  • France
Свекървата с меда е луда. Нямам друго обяснение.

# 697
Ами естествено, че се възмутих на свекърва си. Казах й, че не е правилно да дава така мед щом като знае, че етърва ми не одобрява, но естествено отговора беше:Е, то малко дадох. После аз й казах, че не е въпроса в това, че е дала малко (на мен ми е ясно, че не му е дала цяла лъжица), а че не е зачела това, че етърва ми не иска да дава мед на детето преди 1вата годинка и това, което е направила е грешно според мен. Нацупи се и нищо не каза. Не съм казвала на етърва ми, защоъо ще се ядоса много, пък и те живеят на 600 км от свекървата и се виждат на 3-4 медеца веднъж. Сметнах, че не е необходимо да създавам достатъчно напрежение. Но като се роди моето дете живот и здраве не знам кал ще се разправям със свекървата. Аз съм предупредила в прав текст пред нея, че като се роди детето всички трябва да се съобразяват с мен относно начина на гледане на детето. Ако прави номера при мен, почвам с прясни примери пред мъжа. За др неща съм му казвала, че не ми харесват каквото прави майка му, после той й е казвал, защото спира да ги прави. Но сега тук ще става въпрос за внучето и това ме притеснява. Ще видим как ще е.

Много, много погрешно.

Трябваше да и обясниш, че сега медът не е като едно време, че е силен алерген и може сериозно да навреди на бебето. Че не случайно снахата не му дава и ако иска да си умори внучето да продължава да не слуша какво е казала снахата.

# 698
  • при късмета
Импресита, продължавам да съм на мнение, че етърва ти трябва да знае. Най-опасното на меда е, че може да предизвика алергия към други неща, не само към самия мед, полени и прополис. Ще се чуди от къде ѝ е дошло. А бебето е много малко. Ясно е, че ще има конфронтация, но утре един Господ знае какво ще направи свекърва ви.
Другото задължително нещо което трябва да направиш е да кажеш на мъжа ти. Както и на девер ти, но той е по-добре от собствената си жена да го научи. Някак трябва да обясните и на двамата братя, че това, освен, че не е нормално, освен, че свекървата няма право на такива решения, да не говорим за дейстивя, е крайно опасно за децата. Не разбрах вашето го чакате или за сега е само планове, защото каза "скоро", но трябва да си наясно какво те чака, а трябва да е наясно и мъжа ти. Ако чакаш да стане нещо и да му даваш стари примери, нищо няма да постигнеш. По-добре предварително да сте на единно мнение по въпроса. Защото после е много по-трудно. Ще се озовеш в позицията на етърва ти. Прецени дали ти харесва. А може и ти да не разбереш за някакво опасно действие спрямо детето, а да мислиш, че ти си виновна. Това ти е другата алтернатива. Нито една не е добра

# 699
  • Mediterraneo
пък и те живеят на 600 км от свекървата и се виждат на 3-4 медеца веднъж.

Много са 3-4 медеца Simple Smile

# 700
И аз се възмути от свеката с меда. И да, на мнение съм че майката трябва да знае. Иначе утре пред етърва ти ще даде тайно нещо и на твоето дете

# 701
Аз пък не вярвам английската кралица да става снаха в затънтено село.
Каквато свекървата, такава и снахата и прости хора е трудно да се разберат.

# 702
Добре де, аз не мога да разбера, толкова ли е трудно на една баба, на която е поверено внучето за малко, да спази малко инструкции. Не говоря за тъпи глезотии, но примерно яде това и това, не трябва да яде това и това. Не го навличай/облечи го, сложи го еди кога си да спи. Какво ще й стане на тази баба, нещо гази й се егото ли, какво. Нали и тя иска да си прекарва време с внуците, не го играе само детегледачка. Моето дете има режим за всичко-всичко е по часове и така се гледа много лесно, то няма какво да объркаш. Но ще се ядосам, ако съм казала да не се дава еди какво си за ядене, а то се даде. Или примерно в неподходящо време, после няма да иска да си яде супата/манджата. С майка ми сме били тримата в една стая и ме е питала да му даде ли водата. Смятайте, за вода ме пита. Ще кажете ми не си оставяйте децата. Хубаво, аз моето не го оставям, няма на кого. Но тези майки, които си ги оставят, какво трябва постоянно да мислят какво ще й щукне на бабата ли?

# 703
  • Mediterraneo
Майка ми винаги е спазвала точно моите инструкции. Само вода искаше да дава на изключително кърменото бебе, но нямаше как( нямаше шише) и бързо й минаха мераците. С племенника ми по същия начин- каквото й заръча сестра ми, това е.
Но пък свекърва ми беше дала половин бурканче месно пюре, купено за захранването с месо, което предстоеше след 2-3 седмици. После само дето не изяде тя стъкленото бурканче...

# 704
Естествено, че трябва да знае етървата.
Най-малкото, за да не оставя двумесечно бебе, на което изобщо не му е време за захранване, особено пък с мед, със свекърва си.

Тази ситуация е толкова абсурдна, че чак ми се иска да в пързалка.

Общи условия

Активация на акаунт