Клуб на самотния родител - да се преброим и опознаем! - Тема 10

• 64 119
  • 763
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте,
По повод издръжката, вие реално колко пари получавате от бащите ?
Aз в момента взимам 200, но съм на път да заведа дело за увеличение. Като честно казано 400лв ми се струват напълно нормална издръжка на моментните цени... Вие какво мислите ?

# 721
  • София
Аз съм 0. Боря се за 400. Съвсем нормално е.

# 722
  • Бургас
Зависи от възрастта и нуждите на детето. И официалните доходи на бащата. Докато получавах издръжка за трите ми деца беше различна сумата. За най-големия съответно най-висока. Но 200 лв са изключително малко, под минималната са така или иначе. Заслужава си да опиташ.

# 723
Здравейте, какво става, ако единият от съпрузите откаже да се яви на делото или изобщо не се яви? Попадохме документи за споделено попчителство, но сега бившия ми съпруг каза, че няма да се яви на делото и ще иска пълно попчетителство връху детето, което е момиче и няма да се яви на делото. Не знам вече и аз какво да направя, уж говорим едно, а сега съвсем друго. Той настояваше да направим така - споразумение за родителски права. Изобщо имам ли полезен ход? Да изчакам той да заведе отделно дело или може да се разведем без негово присъствие, а след това да е уреждат родителските права?

# 724
  • София
Не може без него и това при кого ще живее детето е основното. Имотните въпроси може отделно. И тук не става дума за попечителство като в щатите, и двамата родители си имат родителски права, но детето може да живее основно при единия, а другия да има режим на лични отношения за уикендите и ваканциите и ще дължи издръжка. Понеже у нас и да си разделите времето с детето единия задължително ще дължи издръжка, явно бащата не иска да плаща издръжка или по друга причина  е решил да иска детето да се води при него. Изяснете тези неща, че иначе не може да се разведете, ще се наложи и Закрила на детето да се намеси и да изразят становище. Изобщо, не е нужно да подлагате детето на това. Кажете му го и се разберете.

# 725
  • Далечният изток
Ако е ответник, делото ще тръгне и ще приключи и без него. Ако ще да се явява.
Ако сте молители и сте представили споразумение в съда, а той не се яви,  или междувременно пусне искове за родителски права, не съм имала такъв случай, но това означава, че единият родител не е съгласен и производството по споразумението ще се прекрати.

# 726
  • София
Бояна, бъркаш. Таман щях да кажа Аида да се включи.
Трябва да се яви на делото за споразумение. Ама излязла ли ви е дата?
Може до тогава да си промени решението.
Ппц, делото за развод по взаимно съгласие със споразумение е чисто формално, никой нищо не говори и спори. Съдията прочита делото, казва решението и кой откъде е. Но трябва да сте двамата в залата.

# 727
Дата не е излязла. Точно така, Rockstar е права, когато е споделено родителство / попечителство детето прекарва половината време при бащата, другата - при майката, затова никой от родителите не дължи издръжка на другия. Точно, защото разходите са споделени.

# 728
  • София
Спокойно Пипи, без паника.
Аз вече съм ветеран в процеса - 2022, 23, 24, 25. Разбрах, че юридически нещата стават бавно. Реалността се движи доста по-бързо.
Ще успееш да се разведеш!
И той ще си промени решението до датата!
Дишай и вярвай!

# 729
Отвеник, доколкото разбирам е, че към него е подадена искова молба? При нас няма подадена искова молба, а е за развод по взаимно съгласие (т.е. сме молители ли?)

Ако е ответник, делото ще тръгне и ще приключи и без него. Ако ще да се явява.
Ако сте молители и сте представили споразумение в съда, а той не се яви,  или междувременно пусне искове за родителски права, не съм имала такъв случай, но това означава, че единият родител не е съгласен и производството по споразумението ще се прекрати.

# 730
  • София
Дата не е излязла. Точно така, Rockstar е права, когато е споделено родителство / попечителство детето прекарва половината време при бащата, другата - при майката, затова никой от родителите не дължи издръжка на другия. Точно, защото разходите са споделени.
Не мисля, че е възможно според нашите закони. В момента има инициатива да се въведе като промяна, четох го минала седмица. Може и да не съм разбрала.

# 731
  • София
Има го от години....

Между другото, когато сте подписали такова споразумение, има леко прецакване, че не се водите самотен родител, не получавате издръжка и нямате право на помощи като самотен родител.
Тъй че - внимавайте какво се договаряте!

# 732
  • София
Има го от години....

Между другото, когато сте подписали такова споразумение, има леко прецакване, че не се водите самотен родител, не получавате издръжка и нямате право на помощи като самотен родител.
Тъй че - внимавайте какво се договаряте!
Тогава за какъв нов вид споделено родителство се борят с промени в закона?  Мислех, че е останала издръжката…

# 733
  • София
Представа си нямам.

В споразумението може да си договорите и издръжка, ако желаете. То затова е споразумение - всичко може да се договори.

# 734
  • Далечният изток
Не съм разбрала, че става въпрос за развод по взаимно съгласие, мислех, че само родителски права и издръжки уреждате. Тогава категорично, ако единият съпруг не се яви, делото се прекратява.

Общи условия

Активация на акаунт