COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 994
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 830
Какви пици, аз днес не можах да намеря къде да си измия колата. Не работят автоматите, които са на самообслужване, даже са оградени с ленти на някои места. И понеже е забранено с маркучи и изливащи се кофи, скучаещи комшии изкараха от гаражите разни машини и се включиха да помагат, но всичко под ред и строй с цел да се спази разстоянието. Аз съответно подритвах каса с бира, три крачки назад и помагачите така си вземат. И задружно печене на мръвки се научихме да правим по правилата. Може и да е весело под обсада, но сигурно защото не сме свободолюбиви.

# 1 831
Ако ви кажат сега, че има хапче за предпазване, не на 100%, но нещо като ваксината... И при нея за съжаление винаги има риск от странични реакции, та ако ви кажат, цената е такава че трябва да загубите почти всичко и да останете на социалния минимум... А има данни, че дори и в малки проценти заболяването може да доведе до най-лошото.
Разбира се, на всички ни е мъчно и трудно, защото промяната на ежедневието ни в известна степен е не съпоставима с нищо до сега... Но не вярвам, че ако живота на близък е на кантара с финансови трудности/ фалит, ще се тревожа повече за второто.
Вече е ясно, че не е грип. Само разпространението и симптомите са сходни. Реално това е едно автоимунно заболяване, може да засегне всички органи и системи, уврежданията на белия дроб се виждат на КТ, но не и на рентген и тепърва ще стане ясно дългосрочно какви ще са последствията за организма.

# 1 832
  • При семейството си
Оф тъкмо тръгнах да пиша пост за “светанямадаесъщия” и спрях, щото няма смисъл, после видях вашия, та, струва ми се че някои държат да се самонавият до брутална степен колко всичко е ужасно лошо, всички ще умрем, света няма да е същия. Аз такова черногледство, хипохондрия, истерия... на друго място освен в тази тема не бях виждала никога.
Докато си набивате в главата, че света няма да е същия, то за вас наистина няма да бъде, ако въобще се стабилизирате психически след кризата. Щото тя ще мине. Шокиращо, нали ?

Да, между другото е точно така…и аз самата не знам защо доброволно си причинявам тази тема.
Всекидневно се чуваме с приятели в Испания, роднини в Англия и Германия, чуваме се и с приятелите ни в САЩ (малко по-рядко). Говорим с колеги, приятели, всеки спазва съответните мерки, всеки е до здравословната степен загрижен и за себе си, и за околните, но такъв апокалипсис, такова чудо, такива черни краски няма. И да, повечето споделят, че мерките са им дотежали, че са ги засегнали в една или друга степен, че искат това по-бързо да свършва, че са минали през съответните състояния: от пълна паника до някакъв все пак трезв реализъм, че не, няма да умрем всички и ще продължим да живеем, може да е малко по-различно, но и на това различно ще свикнем, че може да се заразим, че може и дори да загубим някой от семейството си.
Преди месец се обсъждаше някакъв списък (с газови котлончета и фенери) за Германия. Споменах, че роднините ни не са го изпълнили. Още тогава ме заплашиха:  „Ами жалко ако не са го изпълнили. Утре ако обявят карантина и има затруднения в доставките/ затворени магазини/, те първи ще писнат.“

# 1 833
  • София
Сред познатите ми се появи човек, който е с Covid - 19. Не съм го виждала от години, бих го определила като приятел на мой приятел. Току що научих за него. За радост се оправя вече, към 10-12 ден е откакто е развил симптомите. 2-3 дни се чувствал много отпаднал, после се появило стомашно разтройство, болки в гърлото, умерено висока температура. Отишъл е да се тества сам, дал е 100 лева. Излязъл е положителен резултат. Лекува се в къщи. Всеки ден му се обаждат и го консултират. Имал е лека кашлица и задух, предписали са му антибиотик. Сега е значително по - добре, но се чувства още много отпаднал.
Най - странното е, че жена му е ОК. Няма никакви оплаквания или симптоми. Не се е изследвала, никой и не я кара да се изследва. Аз на нейно място не бих издържала психически...
Мъжът е на 55 години, не зная да има някакви придружаващи заболявания.

# 1 834
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Интересно четиво за грипа – http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2019/07/29/19rh006pr.pdf

Цитат
Грипът е силно заразно заболяване, което лесно се разпространява от човек на човек и бързо достига размерите на епидемия.Възрастните хора са заразни около 1 ден преди  и  5  дни  след  появата  на  симптомите.  Поради  по-слабата  имунна  система  на децата,вирусътсе  запазва  по-дълго  време  в  организма  им  и  те разпространяват заболяването през по-продължителен период от време (10 и повече дни).
...
Рискът  от  усложнения  е  най-висок  при  старите  хора,  малките  деца  и  лицата  с определени хронични заболявания. Основното усложнение при грип е бактериалната пневмония,  която  е  вторична  проява  на  грипната  инфекция.  Първичната  вирусна пневмония, т.е. пневмонията, причинена от грипния вирус, е по-рядко срещана, но води до висока смъртност. Сред другите усложнения на грипа са:отит,синуит, миокардит,енцефалит и менингит, влошаване на хронични заболявания като конгестивна сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, астма и диабет. 
Около  40000  души  умират  преждевременно  от  грип  всяка  година  в страните от Европейския съюз. До 90 % от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, предимно с придружаващи заболявания.
В  световен  мащаб  сезонните  грипни  епидемии  предизвикват  от  3  до  5 милиона случая на тежки заболявания и от 250000 до 500000 смъртни случая всяка година.
На  всеки  един  смъртен  случай  съответстват  значително  по-голям  брой хоспитализации,  свързани  с  възникнали  усложнения.  Големият  брой заболели по едно и също време повишават рязко нуждите от амбулаторно и болнично лечение и водят до свръхнатоварване на лечебната мрежа.
...

Но щом трябва да се паникьосваме от този вирус, ще се паникьосваме.
Ако това те плаши - при грипа един човек заразява средно още един. При коронавируса един човек заразява средно двама, всеки един от двамата заразява по още двама и така до безкрай. Не е нужно да си математик, за да разбереш, че коронавирусът е по-страшен.

Прикачвам една схема, за да си го представиш визуално и да си дадеш сметка.
И какво като се заразяват? Заразата, сама по себе си, не е проблем, защото ти може да го караш вкъщи като повечето вируси. Усложненията и смъртността са проблем.
Повече заразени значи и повече починали. Не мога да разбера каква ти е идеята като цяло.
От грип умират минимум 250 хил човека на сезон, който обикновено е около 2 до 3 месеца. Максимум половин милион.
За приблизително 3 месеца до тук от коронавирус имаме 63 хил починали.

Грипът е по-смъртоносен.

Тогава, ако имаше възможност да избираш за теб и близките ти - грип или корона - кое ще избереш?
Смъртните случаи при децата са повече при грип, отколкото при коронавируса, така че за сина ми бих избрала коронавируса. За майка ми, която е 80-годишна, и двете могат да бъдат фатални. Не мога да ти отговоря еднозначно.

Това ще го оставя без коментар. Just the flu.

# 1 835
Цял свят си пази гражданите, докато се опознае вирусът и се открие лекарство, само ние напираме утре да правим овчия имунитет, щото Мангъров бил казал.
Или ще сме най-умния или сме най-тъпия народ, всеки да си реши за себе си.

# 1 836
  • София
milenaka,
аз през живота си (съзнателния) само веднъж се ваксинирах и след това се разболях. язък. бях бесен. ама слушах този и онзи, а и бая ни бяха наплашили тогава. Беше преди 6, 7, 8 години, не помня вече. уж се задаваше нещо страшно... е, да не го изкарах тежко ама си бях зле.
По принцип много рядко боледувам от грип. От 3 г. насам пък изобщо, не знам защо е така. По-скоро лятото пипам някой вирус, като миналата година на морето. То си е до шанс.
Мои близки, роднини, приятели, колеги, 90% не ходят на доктор, само ако нещо се усложнят нещата, ама е рядко това и пак се избягват докторите до последно. Пият чай и обичайните ни и до болка познати прахчета и хапове. А имам роднини и приятели с хронични заболявания и въпреки това масово неглижират грипа. Сигурно грешат, не знам, но ти казвам каква е масовата нагласа.
И ако грипа е 0.1/0.2%, то това нещо ще е около 1.0% това е сериозна разлика според мен.
Но съм съгласен за друго, че прекалено много се преекспонира и че медиите прекалено много подплашиха хората, а ние живеем и в социалната интернет революция и всичко се мултиплицира драстично.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 22:22 от Diavolo

# 1 837
Щото 45 години опознавахме светлия комунизъм и мизериятя, а великия запад не ги знае, та затова и вируса няма да ни уплаши толкова.
Цял свят си пази гражданите, докато се опознае вирусът и се открие лекарство, само ние напираме утре да правим овчия имунитет, щото Мангъров бил казал.
Или ще сме най-умния или сме най-тъпия народ, всеки да си реши за себе си.

# 1 838
  • София
Скрит текст:
Дайте на хората финансова глътка. Това е. Помогнете на народа си. Има много измекяри, но има и много нормални, работили и изнемогващи хора. Дайте им финансова инжекция. За храна.

Какво повече да се направи? Държавата т.е. всички, които работят и плащат все още осигуровки, поема осигуровките, поема 60% от заплатите, лекува в държавните болници осигурени, неосигурени, всякакви без пари, дава за Великден на пенсионерите, дава 1500лв. безлихвен заем, сега се обсъжда и кредитна ваканция, общините постепенно започнаха да опрощават/намаляват наеми на общински обекти.
Следващата стъпка е да се извади един чувал с пари и да се дава на калпак докато свършат, а после? После и тези, които все още работят и пълнят хазната, и те ще окапят, и заеми ще са теглени (милиарди) и после? Винаги има едно "после". Не е въпросът да се получат сега едни готови пари.

Напротив. Точно сега е моментът да се получат "едни готови пари". За тези, които остават без работа и без прехрана. За да преживеят, докато икономиката си стъпи отново на краката и предложи работни места.Така правят държавите, които се грижат за своето население. Справка - САЩ, Италия и др.
Надявам се това да е някаква шега. Първо прочетох поста 2-3 пъти, за да се уверя, че сравнявате БГ и САЩ. Smile

И като свършат тези пари за 2м. какво правим? Безработните ще са си безработни, бизнесът ще е на същия хал. Икономиката няма да стъпи на краката си години наред, както Вие очаквате. Предполагам, че не очаквате готовите пари да текат безкрайно или с години????

Лишения ще има за абсолютно всички. Години наред няма да се живее така, както се живееше преди кризата. Богатите ще минат на долна граница, средната класа едвам ще се задържи на краката си, а бедните ще станат още по-бедни.

Подготвяме се психически, свиваме се в черупките, ако се наложи, а то ще се наложи, и посрещаме бурята.

# 1 839
Имаше дискусия относно статииите , които пускаме тук на 'разни ' лекари. Лекари с мнения ,различни от тези на 'ЩАБА'
Това са мнения на хора, които не са в джоба на Бойка; хора , които осъзнават какви последствия ще има за кариерата и въобще живота им след тези статии. Но са хора, чиито съвест не може да бъде купена.
Може ли линк към такава статия, но да не е намесен доц. Мангъров и да няма конспиративни доводи.

# 1 840
  • БГ
За хора живеещи в държава с под 1000 случая, малко полудели изглеждате.

Те може да ни държат още 2 седмици с под 1000 случая с това тестване, но има хора, които виждат отвъд това, което им се поднася.
Повече от два месеца ще е опита за задържане. Сега е първото искане, ще има и второ до 13.юни

# 1 841
Birdie, Не, това с Мангъров и неговата идея изобщо НЕ Е ВЯРНО! Колко много го били изкарали още от есента, когато дори Ухан не беше пламнал! И постоянно в нета  и тук в темата много хора твърдят, как са го изкарали. И аз се надявах на това, но се оказа, че просто съм изкарала странен идиотски грип! Никакви антитела към короната! Проверено с платен тест.
Колко от 1000-те тествани полицаи се оказаха с антитела - май абсолютна нула!
Много е лесно да твърдиш нещо в нета, но е добре да го докажеш, в случая с резултати от изследвания!

А, и нещо свежо, все пак нашенци не са загубили чувството си за хумор дори и в тази ситуация. От всички неща май най-много харесах кучешките, въпреки че съм котколюбител.
https://www.actualno.com/curious/naj-dobrite-smeshki-vyv-faceboo … news_1450041.html

# 1 842
  • София
Скрит текст:
Дайте на хората финансова глътка. Това е. Помогнете на народа си. Има много измекяри, но има и много нормални, работили и изнемогващи хора. Дайте им финансова инжекция. За храна.

Какво повече да се направи? Държавата т.е. всички, които работят и плащат все още осигуровки, поема осигуровките, поема 60% от заплатите, лекува в държавните болници осигурени, неосигурени, всякакви без пари, дава за Великден на пенсионерите, дава 1500лв. безлихвен заем, сега се обсъжда и кредитна ваканция, общините постепенно започнаха да опрощават/намаляват наеми на общински обекти.
Следващата стъпка е да се извади един чувал с пари и да се дава на калпак докато свършат, а после? После и тези, които все още работят и пълнят хазната, и те ще окапят, и заеми ще са теглени (милиарди) и после? Винаги има едно "после". Не е въпросът да се получат сега едни готови пари.
А, точно в това е въпросът.
И като чета такива "прочувствени " постове как се  иска, и се иска, и още се иска "за храна", и финансови инжекции "за народа".......та чак ми идва да се разплача.  За "народа " от няколко големи града на страната, на които сега им припари. И разбраха, че така не може. И искат. Ние от провинцията искаме от години. И ние за храна. И сме инжектирани целогодишно - с ниски доходи и лишения. Ама сме оцелели. Защото и си произвеждаме,  и не ни е срам да идем на полето. Но ние не сме "ингелигенцията", която за ужас и срам сега едни хора канят на същото това поле....а едни други не проумяват как е възможно това и що е то поле. ....
Провинция, столица няма значение. Всички сме в кюпа. И това искане е от самите нас, това трябва да се разбере. Искаме да ни се дадат пари, които още не сме успяли да заработим. За да има за безработни, социално слаби,  за болни, за майки, за пенсионери и др., трябва да има достатъчно работещи, които да пълнят хазната. Намалява броят на последните, значи и за първите няма да има.

# 1 843
В САЩ става страшно и Тръмп се е усетил и друго говори вече, ама..
Затягат мерките, детските площадки и там ограждат, бе..всичко, срещу което тук пишем и роптаем.
За мен няма друг начин. Това стадно , копитно имунно и не знам какво си е престъпно и да си го помисля спрямо човешки живот дори и 1 да бъде погубен. По това се различаваме хората и сме уж по-висш разум, но..явно има още в еволюцията недорасли (съжалявам)
https://faktor.bg/bg/articles/tramp-za-koronavirus-uzhasno-vreme … ima-mnogo-zhertvi

# 1 844
  • в страната на чудесата
На сърбите дали има даваха помощи по време на войната? Или на хърватите? Само три седмици са минали и ревете за пари. Все още има работни места.

Общи условия

Активация на акаунт