COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 170
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 480
  • Bulgaria
Някой правил ли е прогнози с тези "мерки" и с тази здравна система в България колко жертви може да има? Защото аз съм далеч от мисълта, че ние можем да излезем с % резултати успешно излекувани/екстубирани като Италия или Испания, макар че насалението при нас е значително по-малко.

# 481
  • София
Не, не й е кеф, според мен. Много му се иска на ББ да приложи мерки, както в другите държави, ама сам си каза "мазнинката" явно е тънка. Просто няма от къде да се извадят тия пари. Ако имаше, нямаше да пропусне да го направи и после да каже "Аз ви спасих финансово от кризата, затова гласувайте за нас отново"

На ББ мазнинката все му е тънка. Нали уж имаше голям бюджетен излишък? Вече го няма. 100 милиона от пренасочени европрограми посочих миналата седмица - подозирам, че ще се увеличават, тъй като по доста от програмите има остатъчен бюджет, а периодът и без това свършва 2020. Тези пари са отделно от онези милиард ли, колко ли бяха, които от ЕС отпускат специално за борба с коронавируса и чието движение (на парите) още не ми е известно - дойдоха ли, не дойдоха ли, ще ги има ли, или вече ги похарчиха. Отделно от това са даренията - в крайна сметка тестове, апарати и т.н. се оказаха дарени. И отделно - чудничкият заем, който ни гласи Владко Горанов.
Е, къде са тия пари? Да не са построили болница случайно като китайците? Полеви лаборатории? Тестове? Апаратура? Маски? Костюми? Говорим за стотици милиони левове все пак, какво се случи срещу тях - казармените легла в Арена Армеец ли, че всичко друго си е същото, само частниците и обикновените граждани опъват, аз други мерки, държавни, не виждам, изобщо не виждам нищо направено. Само на ББ не му стигна мазнинката, все му е тънка - ама пак за мерцедеси, вили и петцифрени заплати стигат.
По повод Божков Лола Монтескьо беше пуснала готина статия - заглавие "Къде са парите?" и подзаглавие "Абе важното е да сме живи и здрави". Е, в текущата ситуация направо в десетката дойдоха и заглавието, и подзаглавието, точно това ни е положението. Те крадат като за последно, а на нас ни викат "абе вижте сега, да сме живи и здрави, па другото ще си дойде на мястото".

# 482
  • Варна
И безлихвен кредит отпуснаха.. . После кой ще го връща?

Е как кой, Шушон, ...ние! Ако остискаме. Децата ни, ако и те остискат.
Става дума за прословутите 1500 лв, няма да взема, но чак децата ми да го връщат.... не е чак толкова много..

# 483
Някой правил ли е прогнози с тези "мерки" и с тази здравна система в България колко жертви може да има? Защото аз съм далеч от мисълта, че ние можем да излезем с % резултати успешно излекувани/екстубирани като Италия или Испания, макар че насалението при нас е значително по-малко.

Да, населението при нас е значително по-малко, но погледни какво е възрастовото разпределение.

# 484
Откъде се очаква да има пари за безвъзмездна помощ като една голяма част от българите са в сивата икономика? Цял живот се чудят как да измамят държавата и да платят по-малко, а сега искат наготово да им дойдат пари от някъде. Е, няма как да стане! Толкова е просто.

# 485
  • Варна
Откъде се очаква да има пари за безвъзмездна помощ като една голяма част от българите са в сивата икономика? Цял живот се чудят как да измамят държавата и да платят по-малко, а сега искат наготово да им дойдат пари от някъде. Е, няма как да стане! Толкова е просто.
Коя е тая сива икономика? Че и голяма част?

# 486
А да бе! И държавата седи и гледа тъжно отстрани и няма какво да стори да го предотврати, нали? То не зависи от държавата....

# 487
Държавата да се беше напълнала малко да ги изхваща тия лошите от сивата икономика. За какво ни е тая огромна администрация? Само бюрокращина.  А ние, които не работи в в сивата икономика? Какво сме виновни?

# 488
ще си инсталирате ли новото приложение?

Аз това съм го изпуснала. Какво е новото приложение?
Това:
https://nova.bg/news/view/2020/04/04/283898/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D … 0%B4%D0%B5%D0%BE/

# 489
"Доналд Tръмп поиска от американците да носят маски на публично място. Мярката срещу разпространението на коронавируса не е задължителна. Все пак властите настояват, че тя ще намали темповете, с които вече заразените с COVID-19 разпространяват болестта, без да го осъзнават. Поради невъзможността да бъдат осигурени стотици милиони маски, президентът на САЩ призова гражданите да използват всякакви заместители като шалове или кърпи"

https://nova.bg/news/view/2020/04/04/283910/%D1%82%D1%80%D1%8A%D … 1%81%D1%82%D0%B0/

# 490
Все още не мога да намеря за себе си рационална и разумна причина да ползвам новото приложение, но пък го обявиха днес и до пускането му имам достатъчно време да преосмисля.
Някак не мога да повярвам, че подавайки данни в приложението, личния ми лекар ще се затрогне, както обясниха на пресконференцията. За себе си оставям отворен този въпрос и ще го обсъдя със съвестта си в следващите някалко часа. Към момента съм повече скептична.

# 491
  • BG
Тестове на пазара явно има. Други държави тестват ударно. Защо в България се пестят и не купуват, а разчитат на дарени, питайте НОЩ.
Питаха ги, тази сутрин питаха и генерала за отговорностите на ЛЛ към пациентите им, но той  не даде смислен отговор за отказа на някои да изпълняват задълженията си, нито обеща нещо по въпроса.

# 492
  • Пловдив
Не бих ползвала приложението.

# 493
Искам да попитам по-евтино ли излиза да се плащат обезщетения за безработица от закупуването на тестове?
Интересно какво общо има? Смяташ, че масовото тестване ще стабилизира икономиката и бизнеса няма да освобождава персонал?
Почети за Япония и Южна Корея.
Не сравнявай японците и българите. Единствената прилика по между ни е, че и двете нации ядат кисело мляко. От там нататък - всичко е противоположности!

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 15:42 от mmm75

# 494
  • София
Ох, по Нова тв една говори за предсказанията на Ванга във връзка с вируса, уж. Такива глупости плещи и с такъв трагичен тон и още по трагична мутра, че човек му иде да се гръмне ритуално или да я гръмне нея. Пф. Шасчупатозталавизор!

Значи, ако сега извадят и пророчествата на делфийския оракул, ще ги призная. Laughing

Много е фешън сега, съвсем да се втресат хората. То не бе Нострадамус, Ванга, някаква американка... Един, който гледа да се възползва от минутата телевизионна слава и да му се продават книгите, размахва пророчество на Слава Севрюкова, което тя май никога не е изричала. И там се вещаят катаклизми и проблеми, но България поне остава като благословен остров.

Да ви разкажа и друго пророчество. Далечната Laughing 2012 г. (?), когато се чакаше свършекът на света по календара на маите. Май го чакахме на 20.12.2012 г. Около 15.12. говорих с един колега грък и го питах вярва ли в това. Той ми отговори:
- Ние имаме гръцко пророчество, че отново ще владеем Константинопол. Ако до 20.12. не го завладеем, край на света няма да има. Laughing

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 17:15 от АРТЕМИС

Общи условия

Активация на акаунт