COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 482 189
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 645
Франция има много нови заразени за един ден -23060, дали не е грешка!?

# 646
На някои хора наистина основна движеща сила е страхът и не оставя място за нищо друго. Кой ви каза, че колективният имунитет трябва да бъде придобит насилствено и веднага? Въпросът е можем ли да вървим напред без да го придобием въобще някога напред във времето. Ако вирусът не благоволи да изчезне лятото. Но пък защо да го прави.

# 647
Скрит текст:
Е, зверино, нали от бюрата по труда ще получат обезщетение.
Или рестарт на времето , няма ИП и България е икономически рай.
Че е тежко, тежко е, но какво мрънкате срещу правителлството, а не срещу вируса.
Ама дай да мрънкаме.
Какво обещетение, тайс? 60% от заплатата е, а даваш ли си сметка колко хора работят по 8 часа, а в договора си се водят на 4 и всякакви подобни шмекерии, които масово българските фирми предлагат, а хората нямат особен избор...
ако се запиша в бюрото ще взимам 600лв. ти можеш ли да живееш с 600лв?
В провинцията това е една добра месечна заплата!
Живее се и с нея. Няма умиращи от глад. Затягат се малко коланите, но се оцелява. А ако си разумен, даже и спестяваш! Но друго си е да се изживяваш като жертва!

Да видя правилно ли съм разбрала написаното. За провинцията, и 600-те лева.
"Добра" месечна заплата казваш. Колко да е добра? Колко да се затягат коланите? Даже и спестяваш с нея?
Явно моите сметки не излизат, ама явно и съм разсипница. Защото не мисля така. Защото масово са семействата, в които само единия работи, а в тях има и деца. Които искатт да се хранят, да се обличат, да живеят. Как смяташ това се случва с доход 600 лева? За едно 4 членно семейство? Дори и да купуват само хляб, евтини кренвирши, кисело мляко за 2,30 и риба пангасиус на промоция? Масово се подпомагат от възрастни родители на село, които освен от мизерните си пенсии заделят и от това, което са произвели и от което и те самите се изхранват. Буквално умиращи от глад няма, но има гладуващи, и то не са малко. Жертва? Това да искаш нормален живот за себе си и децата си вече така ли се нарича, че се изживяваш като жертва?
Не живеем на една заплата, но сме имали и такива моменти.
 И да, има семейства, които преживяват с тези пари.
Не гладуват, но и не разполагат. И ако се наложи за месец - два да затегнем коланите, ще ги затегнем. Кренвирши не купуваме. Купувам си месо, плодове, зеленчуци и готвя вкъщи. Не сервирам сьомга за вечеря, но поне веднъж седмично има риба.
Наистина, не ходим всяка седмица на СПА, или всеки месец на екскурзия. Но и не живеем като клошари.
И не плащате ипотека. Може ни живеете в една къща/апартамент със свекърите и те ви плащат тока водата?
Само нашата ипотека е толкова. Ако имаш и малко дете, само едно разболяване е 100 лв.
Издържаме се сами. Нито сметките ми плаща някой, нито ми храни децата. 2 броя. Нямам ипотека, но имам заеми. Имали сме и много трудни моменти с минимални доходи, и други с повече от добри. Едните компенсират другите.
И да, това са стандартните заплати в провинцията. Рядко има по-високи. Не казвам, че така трябва или че е нормално, но са такива. За разкош сме до курортен град. Такава е ситуацията в голяма част от малките градчета в България. Ама ей на, адаптираме се към каквото ни се наложи.

# 648
Андариел,
"Ние" е почти цяла Европа и още. Само Швеция е на свободен режим с нищожни ограничения. Смъртността там клони над 5%.  Което ме кара да мисля, че все още никой не знае колко е смъртоносен този вирус.

# 649
Да взимаш 600 лв., когато наем + ток + вода са повече от това (без храна), а няма къде да отидеш, те прави ТОЧНО клошар.
По голямата част от българите и толкова не вземат. Смятай два милиона пенсионери, смятай милион безработни или абонати на Социалните служби, смятай един милион българи работещи сезонна работа  в чужбина поради факта че тук просто нямат никаква, смятай половин милион българи работещи на минималната работна заплата, към общия брой можеш да добавиш и поне един милион "маргинали" - самоосигуряващи се, никъде не регистрирани безработни, свободни професии и хиляди Еднолични търговци с малки фирмички в малки градчета , където като си платят наемите,счетоводителя , осигуровките и евентуално заплатата на един двама служители дали и 600 им остават. Та почвай сега да ги събираш . Сития на гладния не вярва, както и този с добра работа и заплата - на безработния !

# 650
  • Ispania
2018 година смъртност в България    - 108 528 човека
дневна смъртност                                    -  298 човека
всеки час умират                                      - 12.5 човека

На база на тези цифри, за които не скърбите, починалите са 17 човека за 1 месец. 7млн висят в изолация с нарушени права и свободи, а скоро и гладни под единственият претекст "да не натоварят респираторите", от които днес казаха, че който да са закачили е умрял - т.е. 100% смъртност. Другите ги лекуват с парацетамол...
Нямам думи...
Тук сбъркахте ! Прочетете конституцията , ако не можете да я разберете , посъветвайте се с юрист, и после говорете за “нарушени права”.
Много е странно да се хвърлят такива “силни” думи, на база .... никака база .

# 651
  • София
...

Боде ми очите, признавам си, че в Исландия при 1417 инфектирани има 4 смъртни случая, а в България при 503 заразени, 17 починали.
500 регистрирани случаи, не заразени!

Андариел, да ги лекуваме леките случаи, ама няма с какво!

Иде ми да пиша с главни букви вече...
Какво ви става бре, хора?

# 652
soul81, Мангъра и неговите фенове не желаят да го придобиваме тоя имунитет плавно и след време. Искат да е сега и веднага, което ще увеличи неколкократно смъртността и може и да надхвърли тези 100к които се размятат.
Но нищо, важното е, че ресторантът на Дяков ще работи. Или поне той така си мисли.

# 653
Лили, не знам защо си мислиш, че твоето мнение ще промени правилата, по които се движи една епидемия. Мангъров колкото щеш го оплювай, ама не той ги е измислил тези неща. Ако е вярно това, което сега се казва за нови случаи в Китай, значи няма как да се излъже дявола, така да го кажа. В момента е много изгодно думите на Мангъров да се извъртат, преувеличават, а той да се демонизира. В момента натискаме кривата, не я изтриваме с гумичка. Така или иначе трябва да се изграви колективен имунитет, освен ако по магичен път не стане нещо и вирусът да се самоунищожи, да се намери някаква комбинация от лекарства  или да се намери ваксина. Ама и да се направи ваксина, тя тай работа е бавна и иска клинични изпитания. По-скоро вместо толкова да жалим системата, а пациентите да стоят вкъщи и да чакат да се влошат и да пълним интензивните отделения, да започнат да приемат леките случаи и с по-малко средства и проблеми да ги лекува. Азбучна истина е в медицината, че една болест, хваната в началото се лекува по-лесно и пациентът по-бързо се възстановява. А в момента става точно обратното. Системата е създадена да служи на хората, а не хората да служат на системата.
Мангъров не ги е измислил нещата за стадния имунитет. Да, той се придобива след като 70% от населението преболедуват. Но Мангъров твърдеше, че този вирус не е по-различен от грипа, и че смъртността му е съизмерима с тази на грипа.
Тук е споменато колко е смъртността от свински грип - 0,02%: www.worldometers.info
Пак от тук можеш да сметнеш съотношението между разболели се и починали от КВ- над 5% е към момента, и със сигурност ще върви нагоре.
Мангъров, като вирусолог, няма право да насажда мнение, несъобразено с правилата на епидемията.
Нови случаи в Китай има, но поне от две седмици те са нищожно малко, и освен това всички, с изключение на един са внесени отвън.
Тоест, в Китай елиминираха вируса, без да създадат колективен имунитет, преболедувайки го всички.
А защо пък да не чакаме и чудо да се случи? И SARS и MERS са изчезнали спонтанно така, както са се появили. Да, заразените са били смешна бройка сравнено с ковид19, след 2-3 години са изчезнали, но все пак се е случило. Аз лично много разчитам на УВ-лъченията и жегите през лятото. Тогава вирусът ще се разпространява основно чрез пряк контакт с болен, но не и чрез пипане на заразена повърхност. Ако до тогава имаме работеща стратегия болните бързо да се локализират и карантинират, мисля, че ще имаме успех. Може пък и лекарство или ваксина да се намери.

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 18:22 от mmm75

# 654
Да взимаш 600 лв., когато наем + ток + вода са повече от това (без храна), а няма къде да отидеш, те прави ТОЧНО клошар.
Аз съм изчислявала за себе си какъв е най най-крайния минимум с който мога да оцелея без други хора, ако съм сама.
И е 600 лева, без да плащам наем за жилище, тоест имам си.
Значи нямаш деца и си напълно здрава. Не си предстаавителна извадка.

# 655
МЕС е подложен на критика от лекарите за "400 страници информация".

Ама наистина ли с голи ръце

"Това, което прави огромно впечатление на лекарите на първа линия, е препоръката как се съблича предпазното облекло след излизане от огнището. В нея е записано, че първо се свалят ръкавиците, след това хирургическата престилка и накрая шапката и шлемът едновременно."
https://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/04/04/40504 … _pomaga_mnogo_na/

Мале! Тези се изложиха яко!

# 656
Андариел, почвам да мисля, че Мангъров го пускат вече като лакмус по телевизиите, щом и в Канал 3 са му дали трибуна. Лакмусът също си е вид тест де, така че спокойно можем да го наречем Човекът-тест Joy Много лесно можеха да му вземат иначе думата. Но виж дори само тук в темата колко хора започнаха да се вслушват в него. Насила няма как да стане.

Кои са тия дето се вслушват в него. Вие които стоите вкъщи и чакате някой друг да ви създаде стаден имунитет.

# 657
  • София
Лили, това са глупости.

Все си мисля, че човек ако веднага отиде на лекар, още докато е с кашлица и му се направи поне рентген, ще се види дали върви към пневмония. Има ли задух, пневмонията ве е е там.  Още като започнаха да излизат случаи в Италия на млади хора се заговори за това, че младите са чакали вкъщи по една седмица да им мине, вместо да отидат веднага на лекар. Ние сега сивата зона между началните симптоми и интензивното я прескачаме някак - или си стои вкъщи, или се влошава до реанимация. А по средата нищо ли не може да се направи, антибиотиците все още съществуват.

# 658
По голямата част от българите и толкова не вземат. Смятай два милиона пенсионери, смятай милион безработни или абонати на Социалните служби, смятай един милион българи работещи сезонна работа  в чужбина поради факта че тук просто нямат никаква, смятай половин милион българи работещи на минималната работна заплата, към общия брой можеш да добавиш и поне един милион "маргинали" - самоосигуряващи се, никъде не регистрирани безработни, свободни професии и хиляди Еднолични търговци с малки фирмички в малки градчета , където като си платят наемите,счетоводителя , осигуровките и евентуално заплатата на един двама служители дали и 600 им остават. Та почвай сега да ги събираш . Сития на гладния не вярва, както и този с добра работа и заплата - на безработния !
Ако човек е решил да не разбере нещо, няма начин да му помогнеш. Няма какво да смятам. Има хора без помощ от близки, без собствен имот и такъв доход не ги оправя. Ти сигурно като ББ ще предложиш да отиват на полето, да опънат една палатка и да си произведат храната. Колкото - толкова, междувременно - просия. Ако някой живее с тези пари, значи няма фиксираните разходи на друг, които няма как да бъдат минимизирани.

# 659
Скрит текст:
2018 година смъртност в България    - 108 528 човека
дневна смъртност                                    -  298 човека
всеки час умират                                      - 12.5 човека

На база на тези цифри, за които не скърбите, починалите са 17 човека за 1 месец. 7млн висят в изолация с нарушени права и свободи, а скоро и гладни под единственият претекст "да не натоварят респираторите", от които днес казаха, че който да са закачили е умрял - т.е. 100% смъртност. Другите ги лекуват с парацетамол...
Нямам думи...
Добре. Вдигат карантината и каквото стане с вируса. Какви ползи имаме в момента от това, че няма да има ИП, няма да има карантина.
Т.е. тези, които мислим малко трезво да отидем да го изкарваме, за да може мишките да се възползват от стадния имунитет? Това нещо като антиваксърите и морбилите - другите да се имунизират, а те да раздават акъл зад компютрите, колко е вредно.
Ами аз съм злобна Trollface
Вируса го оставяме, той не ни интересува. Който оцелее добре, който не оцелее ...
Вдигат карантината, ИП се отменя. Какви ще са ползите от това и за кого би имало такива.

Общи условия

Активация на акаунт