COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 357
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 845

Невярно – даже грипни ваканции си имаме. Тази година цели две.

Всяка година имаме.
Исках да покажеш полева болница с болни от грип, които болниците не могат да поемат.
Може и да не е в България.
Имаш ли такива записи/снимки/видео?

Смърността от грип може да не е малка, но не в такъв кратък срок, в толкова държави, едновременно.

Ти що не се заразиш доброволно, като е "само грип"?

# 1 846
  • София
Скрит текст:
milenaka,
аз през живота си (съзнателния) само веднъж се ваксинирах и след това се разболях. язък. бях бесен. ама слушах този и онзи, а и бая ни бяха наплашили тогава. Беше преди 6, 7, 8 години, не помня вече. уж се задаваше нещо страшно... е, да не го изкарах тежко ама си бях зле.
По принцип много рядко боледувам от грип. От 3 г. насам пък изобщо, не знам защо е така. По-скоро лятото пипам някой вирус, като миналата година на морето. То си е до шанс.
Мои близки, роднини, приятели, колеги, 90% не ходят на доктор, само ако нещо се усложнят нещата, ама е рядко това и пак се избягват докторите до последно. Пият чай и обичайните ни и до болка познати прахчета и хапове. А имам роднини и приятели с хронични заболявания и въпреки това масово неглижират грипа. Сигурно грешат, не знам, но ти казвам каква е масовата нагласа.
И ако грипа е 0.1/0.2%, то това нещо ще е около 1.0% това е сериозна разлика според мен.
Но съм съгласен за друго, че прекалено много се преекспонира и че медиите прекалено много подплашиха хората, а ние живеем и в социалната интернет революция и всички се мултиплицира драстично.
Реагирам основно заради това. В никакъв случай не отричам, че има проблем. След като умират хора, то такъв има, и то сериозен. Но има и други, даже по-сериозни здравословни проблеми. Цифрите не отговарят на паниката. Въпреки това вниманието се съсредоточава само върху този. Имам чувството, че някой каза "Паникьосвайте се, олеее, хоп!" и козирувахме послушно. И това въобще не ми харесва.

# 1 847
Скрит текст:
Скрит текст:
Интересно четиво за грипа – http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2019/07/29/19rh006pr.pdf

Цитат
Грипът е силно заразно заболяване, което лесно се разпространява от човек на човек и бързо достига размерите на епидемия.Възрастните хора са заразни около 1 ден преди  и  5  дни  след  появата  на  симптомите.  Поради  по-слабата  имунна  система  на децата,вирусътсе  запазва  по-дълго  време  в  организма  им  и  те разпространяват заболяването през по-продължителен период от време (10 и повече дни).
...
Рискът  от  усложнения  е  най-висок  при  старите  хора,  малките  деца  и  лицата  с определени хронични заболявания. Основното усложнение при грип е бактериалната пневмония,  която  е  вторична  проява  на  грипната  инфекция.  Първичната  вирусна пневмония, т.е. пневмонията, причинена от грипния вирус, е по-рядко срещана, но води до висока смъртност. Сред другите усложнения на грипа са:отит,синуит, миокардит,енцефалит и менингит, влошаване на хронични заболявания като конгестивна сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, астма и диабет. 
Около  40000  души  умират  преждевременно  от  грип  всяка  година  в страните от Европейския съюз. До 90 % от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, предимно с придружаващи заболявания.
В  световен  мащаб  сезонните  грипни  епидемии  предизвикват  от  3  до  5 милиона случая на тежки заболявания и от 250000 до 500000 смъртни случая всяка година.
На  всеки  един  смъртен  случай  съответстват  значително  по-голям  брой хоспитализации,  свързани  с  възникнали  усложнения.  Големият  брой заболели по едно и също време повишават рязко нуждите от амбулаторно и болнично лечение и водят до свръхнатоварване на лечебната мрежа.
...

Но щом трябва да се паникьосваме от този вирус, ще се паникьосваме.
Ако това те плаши - при грипа един човек заразява средно още един. При коронавируса един човек заразява средно двама, всеки един от двамата заразява по още двама и така до безкрай. Не е нужно да си математик, за да разбереш, че коронавирусът е по-страшен.

Прикачвам една схема, за да си го представиш визуално и да си дадеш сметка.
И какво като се заразяват? Заразата, сама по себе си, не е проблем, защото ти може да го караш вкъщи като повечето вируси. Усложненията и смъртността са проблем.
Повече заразени значи и повече починали. Не мога да разбера каква ти е идеята като цяло.
От грип умират минимум 250 хил човека на сезон, който обикновено е около 2 до 3 месеца. Максимум половин милион.
За приблизително 3 месеца до тук от коронавирус имаме 63 хил починали.

Грипът е по-смъртоносен.
63 хил. починали при блокиран половината свят. Интересно, ако бяха оставили нещата на стадния имунитет, колко ли щяха да са починалите от коронавирус? Не мога да повярвам, че още си обясняваме азбучни истини и как да не събираме ябълки и круши..

# 1 848
milenaka,
аз през живота си (съзнателния) само веднъж се ваксинирах и след това се разболях. язък. бях бесен. ама слушах този и онзи, а и бая ни бяха наплашили тогава. Беше преди 6, 7, 8 години, не помня вече. уж се задаваше нещо страшно... е, да не го изкарах тежко ама си бях зле.
По принцип много рядко боледувам от грип. От 3 г. насам пък изобщо, не знам защо е така. По-скоро лятото пипам някой вирус, като миналата година на морето. То си е до шанс.
Мои близки, роднини, приятели, колеги, 90% не ходят на доктор, само ако нещо се усложнят нещата, ама е рядко това и пак се избягват докторите до последно. Пият чай и обичайните ни и до болка познати прахчета и хапове. А имам роднини и приятели с хронични заболявания и въпреки това масово неглижират грипа. Сигурно грешат, не знам, но ти казвам каква е масовата нагласа.
И ако грипа е 0.1/0.2%, то това нещо ще е около 1.0% това е сериозна разлика според мен.
Но съм съгласен за друго, че прекалено много се преекспонира и че медиите прекалено много подплашиха хората, а ние живеем и в социалната интернет революция и всичко се мултиплицира драстично.
Дяволе, Ковид 19 е между 10 и 50 пъти по-смъртноносен от грипа, много лесно се смята по онзи сайт. Засега смъртността е 68 хил на 1.27 млн заразени, лесно се смята, 5.5 %!!! При грипа е 0.1%!!!

# 1 849
  • В тъмната гора.
Мутафчийски знае много неща, но това не значи, че мисли да ги приложи. Не обърнахте ли внимание, че каза, че в някои държави не тестват и не им е важно това - има ли определена клиника, значи това е коронавирус инфекция и толкова. Просто тук сме пощадени с леко изкарване регионално и не заради ИП, защото в зоните, където това ИП не се спазва поголовно, огнища няма. Обаче ще ни държат на каишка максимално, това и в мечтите им не се е случвало.
На каишка могат да държат глупав, прост народ, който не си знае правата. Нямат право нито да глобяват, нито да нареждат. Не сме във война и си има конституция. Значи те могат да си правят каквото си искат със здравето на хората (стойте си вкъщи и се лекувайте онлайн), да нарушават основни принципи в медицината, при това с изражение на досада на физиономиите, а ние ще изпълняваме “заповеди” послушничко, щото иначе...какво? Ай сиктир. С ИП могат да се оправдват един месец, а после?

Ами върви и ти поеми отговорността да пуснеш хората да се юрнат и после да почнат да умират по улиците и пред болниците. Ако съвестта ти може да го издържи това.

Не ни е лесно и на нас, но не им е лесно и на тях. И хайде стига сте били цинични. И тази тема се политизира.
Тук сме да споделяме и да си помагаме, не ни чакат добри времена, а напротив, месеци на големи изпитания.

# 1 850
Сред познатите ми се появи човек, който е с Covid - 19. Не съм го виждала от години, бих го определила като приятел на мой приятел. Току що научих за него. За радост се оправя вече, към 10-12 ден е откакто е развил симптомите. 2-3 дни се чувствал много отпаднал, после се появило стомашно разтройство, болки в гърлото, умерено висока температура. Отишъл е да се тества сам, дал е 100 лева. Излязъл е положителен резултат. Лекува се в къщи. Всеки ден му се обаждат и го консултират. Имал е лека кашлица и задух, предписали са му антибиотик. Сега е значително по - добре, но се чувства още много отпаднал.
Най - странното е, че жена му е ОК. Няма никакви оплаквания или симптоми. Не се е изследвала, никой и не я кара да се изследва. Аз на нейно място не бих издържала психически...
Мъжът е на 55 години, не зная да има някакви придружаващи заболявания.
Ок, да речем, че мъжът не се е обадил на личния си лекар и е решил сам да отиде да си направи тест, но защо в РЗИ не са тествали и съпругата му?! Защото няма симптоматика ли? Та тя може да развие такава и по-късно. И се питам друго нещо, в случая жена му дали спазва карантина или може да се разхожда навън?
Вече съм абсолютно сигурна, че всичко е скрито-покрито в България. Не се тестват хората, а и нищо чудно да крият броят заразени, за да не кажем после, че мерките не действат.. Има, обаче и още нещо - българите рядко се обръщаме към лекар, когато имаме грип напр. и се лекуваме сами вкъщи. И вероятно много хора с коринавирус си казват "Абе настинка, ще се оправя." и по-младите вероятно се оправят и никой не разбира, че са били заразени с ковид-19.

# 1 851
Скрит текст:
Скрит текст:
Интересно четиво за грипа – http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2019/07/29/19rh006pr.pdf

Цитат
Грипът е силно заразно заболяване, което лесно се разпространява от човек на човек и бързо достига размерите на епидемия.Възрастните хора са заразни около 1 ден преди  и  5  дни  след  появата  на  симптомите.  Поради  по-слабата  имунна  система  на децата,вирусътсе  запазва  по-дълго  време  в  организма  им  и  те разпространяват заболяването през по-продължителен период от време (10 и повече дни).
...
Рискът  от  усложнения  е  най-висок  при  старите  хора,  малките  деца  и  лицата  с определени хронични заболявания. Основното усложнение при грип е бактериалната пневмония,  която  е  вторична  проява  на  грипната  инфекция.  Първичната  вирусна пневмония, т.е. пневмонията, причинена от грипния вирус, е по-рядко срещана, но води до висока смъртност. Сред другите усложнения на грипа са:отит,синуит, миокардит,енцефалит и менингит, влошаване на хронични заболявания като конгестивна сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, астма и диабет. 
Около  40000  души  умират  преждевременно  от  грип  всяка  година  в страните от Европейския съюз. До 90 % от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, предимно с придружаващи заболявания.
В  световен  мащаб  сезонните  грипни  епидемии  предизвикват  от  3  до  5 милиона случая на тежки заболявания и от 250000 до 500000 смъртни случая всяка година.
На  всеки  един  смъртен  случай  съответстват  значително  по-голям  брой хоспитализации,  свързани  с  възникнали  усложнения.  Големият  брой заболели по едно и също време повишават рязко нуждите от амбулаторно и болнично лечение и водят до свръхнатоварване на лечебната мрежа.
...

Но щом трябва да се паникьосваме от този вирус, ще се паникьосваме.
Ако това те плаши - при грипа един човек заразява средно още един. При коронавируса един човек заразява средно двама, всеки един от двамата заразява по още двама и така до безкрай. Не е нужно да си математик, за да разбереш, че коронавирусът е по-страшен.

Прикачвам една схема, за да си го представиш визуално и да си дадеш сметка.
И какво като се заразяват? Заразата, сама по себе си, не е проблем, защото ти може да го караш вкъщи като повечето вируси. Усложненията и смъртността са проблем.
Повече заразени значи и повече починали. Не мога да разбера каква ти е идеята като цяло.
От грип умират минимум 250 хил човека на сезон, който обикновено е около 2 до 3 месеца. Максимум половин милион.
За приблизително 3 месеца до тук от коронавирус имаме 63 хил починали.

Грипът е по-смъртоносен.
63 хил. починали при блокиран половината свят. Интересно, ако бяха оставили нещата на стадния имунитет, колко ли щяха да са починалите от коронавирус? Не мога да повярвам, че още си обясняваме азбучни истини и как да не събираме ябълки и круши..
Имаше наскоро изследване, че поради карантинните мерки са спасени 60 хиляди живота... Между другото, данните показват, че Испания и Италия спада броя новозаразени, както и на починали. Явно карантината действа! Това за всички мангъровци!

# 1 852
  • София
На сърбите дали има даваха помощи по време на войната? Или на хърватите? Само три седмици са минали и ревете за пари. Все още има работни места.

Точно. Минали са само 3седм. и всеки вика "дайте". Заплатите до 13.03. бяха изплатени. За 3седм. ли се похарчи всичко? Ами, ако нямаше ИП и с тези пари трябваше да се изкарат 4седм. т.е. един пълен месец?

# 1 853
  • БГ
Birdie, Не, това с Мангъров и неговата идея изобщо НЕ Е ВЯРНО! Колко много го били изкарали още от есента, когато дори Ухан не беше пламнал! И постоянно в нета  и тук в темата много хора твърдят, как са го изкарали. И аз се надявах на това, но се оказа, че просто съм изкарала странен идиотски грип! Никакви антитела към короната! Проверено с платен тест.
Колко от 1000-те тествани полицаи се оказаха с антитела - май абсолютна нула!
Много е лесно да твърдиш нещо в нета, но е добре да го докажеш, в случая с резултати от изследвания!

А, и нещо свежо, все пак нашенци не са загубили чувството си за хумор дори и в тази ситуация. От всички неща май най-много харесах кучешките, въпреки че съм котколюбител.
https://www.actualno.com/curious/naj-dobrite-smeshki-vyv-faceboo … news_1450041.html

Изследванията на контролната група полицаи и медици не са готови още. Мисля, че дори не са започнали. Иначе положителни сред полицаите има - цели 9. По данни на НОЩ.

# 1 854
Birdie, Не, това с Мангъров и неговата идея изобщо НЕ Е ВЯРНО! Колко много го били изкарали още от есента, когато дори Ухан не беше пламнал! И постоянно в нета  и тук в темата много хора твърдят, как са го изкарали. И аз се надявах на това, но се оказа, че просто съм изкарала странен идиотски грип! Никакви антитела към короната! Проверено с платен тест.
Колко от 1000-те тествани полицаи се оказаха с антитела - май абсолютна нула!
Много е лесно да твърдиш нещо в нета, но е добре да го докажеш, в случая с резултати от изследвания!

А, и нещо свежо, все пак нашенци не са загубили чувството си за хумор дори и в тази ситуация. От всички неща май най-много харесах кучешките, въпреки че съм котколюбител.
https://www.actualno.com/curious/naj-dobrite-smeshki-vyv-faceboo … news_1450041.html

https://www.wired.com/story/an-old-source-for-potential-new-covi … rugs-blood-serum/
https://inside.mountsinai.org/blog/mount-sinai-to-begin-the-tran … lly-ill-patients/
https://www.nature.com/articles/d41586-020-00895-8

Разбира се че има антитела.
Давам Ви проста статия... да не отиваме към научни четива.

# 1 855
Ами няма вариант да не се жертват хора. Съжалявам, но няма. Не че така искаме. Ломбардия от кога е затворена и се появяват нови случаи? Намекна ви се няколко пъти - всичко друго да спрем, пак ще се ходи до магазин и аптека. За да няма жертви трябва всичко да се затвори тотално по домовете и да се подава храна с четириметрови пръти. Ама това в цял свят трябва да стане и то в един и същи момент! Лили не си го представя точно така. Тя смята, че е достатъчно само в България да го направим и да се затворим след това за света. Грабваме мотиките и лопатите след това и се връщаме в родово-общинния строй. Всъщност не, във феодализма, защото на чужди ниви ще копаме срещу една паница боб надник. Това е сценарият без жертви. Да не ѝ давам идеи, но единственото за което ще е права да говори, е дали ще са 25000 при ненатоварена здравна система или 35000 при натоварена. Това е разликата, примерно. Тя да ги смята по-точно. Но да добави и колатералните жертви към по-малкото число. Това и правим, забавяме ръста, за да смогнат болниците. Спазваме си всички мерките, но някои просто не си правим илюзии.

# 1 856
На сърбите дали има даваха помощи по време на войната? Или на хърватите? Само три седмици са минали и ревете за пари. Все още има работни места.

Не само има, ами даже и не може да се работи хоум офис за всички.
А съкратените имат обезщетения, какъв е този вой за пари?!
Ако някой сега почне да ми обяснява как го осигурявали на МРЗ,  ето, сега е момента да проумеят хората, че такива  неща не са в техен интерес.

# 1 857
  • Там,където се събуждам щастлива.
Сред познатите ми се появи човек, който е с Covid - 19. Не съм го виждала от години, бих го определила като приятел на мой приятел. Току що научих за него. За радост се оправя вече, към 10-12 ден е откакто е развил симптомите. 2-3 дни се чувствал много отпаднал, после се появило стомашно разтройство, болки в гърлото, умерено висока температура. Отишъл е да се тества сам, дал е 100 лева. Излязъл е положителен резултат. Лекува се в къщи. Всеки ден му се обаждат и го консултират. Имал е лека кашлица и задух, предписали са му антибиотик. Сега е значително по - добре, но се чувства още много отпаднал.
Най - странното е, че жена му е ОК. Няма никакви оплаквания или симптоми. Не се е изследвала, никой и не я кара да се изследва. Аз на нейно място не бих издържала психически...
Мъжът е на 55 години, не зная да има някакви придружаващи заболявания.

Някой може ли да ми обясни за това масово изписване на антибиотик? За пореден път чета за “лека кашлица, телефон, антибиотик.”

# 1 858
  • Варна
Ама ти наистина мислиш, че ще живееш с орлите? Това е егоистично и много тъпо. Всяко едно решение ще даде жертви, само че едните ще са бързо и накуп, а другото бавно, мъчително и неясно. Плюс това колкото и да се напънем, няма да имаме повече от 25 хиляди загинали от ковид.
С каква лекота жертваш 25 хил. човека., за да не фалират няколко кафенета. Много смело.
Няколко кафенета ли!? И професии мноооооооооого далеко от кафенета не работят. Примерно зъботехници, защото зъболекарите приемат само по спешност и в момента няма поръчки за корони и протези.

# 1 859
Имаше дискусия относно статииите , които пускаме тук на 'разни ' лекари. Лекари с мнения ,различни от тези на 'ЩАБА'
Това са мнения на хора, които не са в джоба на Бойка; хора , които осъзнават какви последствия ще има за кариерата и въобще живота им след тези статии. Но са хора, чиито съвест не може да бъде купена.
Генералчето и доктор Ракия изглеждат смешно на екрана. Задават им елементарни въпроси, реакциите им са все едно са им дали задачи по квантова физика.
Някои казват, че отговаряли по този или онзи начин, защото им писнало журналистите да им задават едни и същи въпроси.
Е как няма да питат едно и също  като отговор не се получава!
Генералчето , което толкова много обичате, е една кукличка , която прави и казва , каквото му се нареди. Гледайто го внимателно, когато му се зададе въпрос, който не е съгласуван с Ганьо, и следва смут и мрънкане. Защото той не може да направи нищо и от него не зависи нищо.
Този, Генералчето както го наричате мисля,  че не е от хората който им е приятна длъжността която изпълняват и не го прави за да го дават поТВ -то,а го прави защото има чест и достойнство и едва ако не беше подходящ щеше да е там.Не би говорил тези неща щото някой от правителството или от космоса му е наредил.
Моля Ви спрете да мислите ,че всеки иска да ви прецака. Милиарди хора са в извънредно положение -повече от половината свят и на тях ли Бойко и Генерала ги лъжат?
Големи хора сме ....дръжте се адекватно ,моля Ви. Каква кариера,какъв живот ви гони....
Всичко освен смъртта може да се оправи.!Светът ще се стабилизира с невиждана мощ след като овладеят вируса,но на този етап това е невъзможно без извънредно положение .
Кое НЕ разбрахте за тези 3 седмици?

Общи условия

Активация на акаунт