COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 577
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 5 130
Все повече се замислям, че най-приоритетно е да се спре притокът на гурбетчии.

Най-приоритетно е да се сложат под карантина и строго да се следи спазването й. Не съм сигурна какъв е начинът да забраниш на собствените си граждани достъпа до страната им.

Нямаме толкова много полицаи. То за да се спазва карантината, трябва на всяка къща полицай......особено за ромските махали....

# 5 131
  • София
Ето ви въпроси за размисъл. Достатъчно ясно и най-вече логично. Обаче отговорите няма да ги чуете от телевизора.

http://www.budnaera.com/2007-01/2007-09-24_06.html
Ами за обявяване на грипна епидемия трябва да има 250 човека минимум болни на 10 000. Сега на 2-3 болни на 7 000 000 юруш ИП

Това не грип.
Да, на този етап в България даже и с грип не може да се мери. Сега ще кажете, ама защото има мерки... Аз пък ще ви отговоря с вашите твърдения, че ето вижте мерките не се спазват и хората масово ги нарушават.

# 5 132
https://bulgaria-365.eu/2020/04/08/%d0%b4%d0%be%d1%86-%d0%bc%d0% … 6K2zjXTX-r7aPRLSs
Преди малко попаднах на това. Мисля, че е прав. Само не съм съгласна, че подценява епидемията. Четох разкази на хора с 'леки ' симптоми . Не мога да сравня с грип нещо, което не минава след 20 дни.  Другото което е тревожно е лекуването по телефона. Не е имало такова при грип.

# 5 133
Българският пик сега се "готви" по новите лаборатории, че да съобщят някаква бройка, различна от 30. А дори може да не е така, дори може да не съобщят - просто ще кажат, че мерките ни са покъртително добри, потресаващо навреме въведени и колосално перфектно измислени. Нобелът ще ни се размине и тази година, но най-важното е да сме живи и здрави.
На предпоследния брифинг Мутафчийски ще се усмихне повече от веднъж, после три дена ще има мускулна треска на лицето.
За Мутафчийски не знам, но мен ме заболя и корем, и лице от смях. Joy
Хубав анализ, + 100.
Не виждам проблем с БПЦ. Просто не ходете на църква. Не е задължително. Повечето хора ще се въздържат и драма с отворените църкви няма да има, според мен.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 20:41 от Анонимен

# 5 134
Было бы очень смешно, если бы не было так грустно...

Тестове в Банско ли? Забравете, нямало такива налични?!?
Нямам думи просто.
Отделно много по вярващите от нас православни държави като Гърция, Сърбия, Русия ще без миряни в църквите по Великден. Както и католиците. Саудитците затвориха отдавна Мека и Медина, иранците затвориха града, от който короните светкавично се озовава сред всички шиити.
А ние по-право верни от папата... И после ще се чудим как да си опазим и какво се случва у нас.

Едит: Сетих се къде са част от тестовете, които бяха за Банско - утре ще тестват с тях онлайн на поредния брифинг...

# 5 135
  • София - Рим и обратно
За мен отношението на Борисов към Радев е много по-грозно. Грозни нападки, което не отговаря на един министър-председател. Интерпретира нещата, така както му е удобно и ги поднася с типичния си стил на изказ, който е лесносмилаем за широката публика, само и само да го оплюе. Явно хората му вярват.
Ами народът масово е простичък вече, допада си им едно такова просташко поведение на селски бек, на батка, пасва им. Яд ме е, че интелигентен тип като Радев допуска да влиза в словесни размятания с един прост човек, защото вторият лесно може да го свали на нивото си и да ги преценяват хора, които нямат капацитет за това. Такива, като електората на бащицата, да речем. По- добре би било да се въздържа, тъй като и без друго няма правомощия за действия. За жалост.

# 5 136
Молете се да не задминете Италия и Испания. Може да съм лоша майка, но в нашия малък град в Испания (50 000) вече има 200 заразени и 50 починали. Май са повече от 2% за които говореха в началото на вируса.

# 5 137
Нямаме толкова много полицаи. То за да се спазва карантината, трябва на всяка къща полицай......особено за ромските махали....

Писаха, че в Полша е решено с телефонно приложение - в случайно избрани часове от деня ти искат селфи, че си вкъщи и ако не си, чак тогава изпращат полиция. Вероятно има начини да се измисли по някакъв подобен начин - със задължителна регистрация в приложението, с проследяване и някакви доказателства, че телефонът не ти е вкъщи, докато ти пиеш бира в двора на съседа.

# 5 138
  • София
https://bulgaria-365.eu/2020/04/08/%d0%b4%d0%be%d1%86-%d0%bc%d0% … 6K2zjXTX-r7aPRLSs
Преди малко попаднах на това. Мисля, че е прав. Само не съм съгласна, че подценява епидемията. Четох разкази на хора с 'леки ' симптоми . Не мога да сравня с грип нещо, което не минава след 20 дни.  Другото което е тревожно е лекуването по телефона. Не е имало такова при грип.

"Свинският грип, който връхлетя България през 2009 г. зарази 177 хил. души и само за месец взе живота на 4 хил. млади българи"
А сега, защо това не е било проблем за никой? Аз знам защо, защото не са ни съобщавали всеки ден колко са се заразили и колко са починали.

# 5 139
Чух президента да задава въпрос свързан с моя публикация две страници по назад. Нямам отношение в споровете им, но се запознах с инфото от документа  и ми стана чудно какъв е случая..Явно не е имало каквото и да е обсъждане...

Ето:
Национален план на Република България за готовност за грипна пандемия.
http://www.strategy.bg/StrategicDocuments/View.aspx?lang=bg-BG&Id=366
Публикацията е на
"Д-р Стойчо Кацаров: Един въпрос към министър - председателя"   от 22.03.  с търсачката

# 5 140
Е, нали все пак очакваме пик ...
Аз си мисля, че нарочно разхлабиха мерките. Уж ги има, но: 1. Много хора не ги спазват и ги заобикалят. 2. Уж се следи за спазването на мерките, ама само уж.
И после, ако "избухнем" с много заразени и болни нуждаещи се от стационарно лечение, ББ ще изскочи на телевизора и ще каже: "Аз казах ли ви, бе ахмаци! Щаба какво ви говореше, а вие си мислехте, че радиото ви пее?! А, сега да ви видя!!!" И ще бъде прав, и няма да бъде.
Ще бъде прав, защото наистина наложиха мерки и следяха донякъде да се спазват, но разчитаха и на самосъзнанието и страха на хората.
Няма да бъде прав, защото, ако иска мерките да бъдат спазвани, има начин и той не само го знае, но може и да го приложи. Обаче не смее, защото не е сигурен в положението и дали същото ще се влоши.  Предполага, но сигурност няма и си оставя вратичка. Хем да изпробва и теорията на Мангъров. Отделно му е ясно, че с мижавите помощи с които уж подпомага народа си и бизнеса, не може да иска хората да стоят гладни и затворени. Ей такива работи си мисля аз. Хем пари не му се дават, хем мерките му се иска да бъдат спазвани, ама понеже не е сигурно какво - що, що пък да не отпуснем синджира, да видим какво ще стане. Пък, ако стане лошо, измил си е ръцете, наложил е мерки, хората са виновни, че не ги спазват. А, хората, че са виновни, виновни са и сами ще допринесат за тезата на Мангъров. А дали същия е прав или не, тепърва ще се види. Дано е в положителна насока. Дано.
Можеха да направят нещата качествено, но не пожелаха. Едно защото е свързано с пари, едно защото не са сигурни в нищо и се страхуват да не бъдат упрекнати и да изгубят гласоподавателския си електорат, ако все пак грешат.
Та, такива ми ти работи, скъпи ми Смехурко.

# 5 141
  • София
Ромите са другото ми притеснение. Моя приятелка е близка с областната управителка на Стара Загора (малко звучи като на баба й Злата - шурулинката, но ме разбирате). Та Микова (областната) подшушнала, че от 15 заразени в Стара Загора, 11 били от "Лозенец" (което пък в Стара Загора не е най-гъзарският квартал, а циганската маала). С други думи - ако 11 хванати заразени са роми, целото братчето ми сигурно е пламнало.
Иначе българските мерки официално са мерките на Шрьодингер - никой не ги спазва, но дават резултат. Или - спазват се, ама все пак ни чака "ад" (по Бойко). Чакаме пик, ама може и да не дойде. Меки мерки са, но цяла Европа ни хвали. БЦЖ-то ни пази, но повече помага ракията на дядо за разтривки. Лекарство няма, но имаме 48 излекувани. Подозирам, че на последното число дори и щабът се учудва искрено - въпреки усилията на докторите, пациентът все пак оцеля!

# 5 142
  • Street of Dreams
И друго стигнаха до извода, че е рано.

Dominic Raab: it's too early to lift the lockdown

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/coronavirus-uk-lo … est-a9458261.html

Sent via @updayUK

# 5 143
Абе, то го чакаме тоя пик, ама понеже той не идва, поради взетите мерки(да речем, че е така) , решиха да отпуснат каиша, па да видим накъде ще иде коня.

# 5 144
  • София
Всъщност, искам да припомня един важен момент по повод това, че сега работят салони, дюнерджийници, магазинчета и др.
На 13.003 бе въведено извънредно положение, за 1 месец, до 13.04. Забраната за всякакви други обекти, освен хранителни и аптеки, беше въведена - ако помните - със рок до 29.03! На 30.03 правителството не удължи тази забрана, но удължи извънредното положение, даващо му право, във всеки един момент до 13.05, отново да спре работата на всички нехранителни обекти. Затова и много обекти се усетиха и почнаха да отварят - цветари, дюнери и пр. и пр.

Общи условия

Активация на акаунт