COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 836
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 660
  • на пъпа на Златията
Наложи ми се да излезна.
В квартала който живея, а той не е малък, нямаше тумби народ.
Вярно майки с колички, но една по една на дистанция, възрастни хора също имаше, но не като на събор.
Нашият народ е страхлив, то за това е бил толкова поробен. Съжалявам да го кажа, но е така.
Мерките се спазват, поне от това което видях.

Нашият народ е разумен , не е страхлив.
Нашият народ  знае че на вълка вратът му е дебел , защото  сам се оправя.
Нашият народ от край време се лекува с разни билки , защото знае че няма пари на света ,  които да му купят здравеи за това живее разумно.
Във всеки двор има лозе , а колко са алкохолиците ? .

# 6 661
Строителният бранш също ще пострада, той е свързан много с хотелиерите.
То остана ли място за строителство, по курортите или ще правят още курорти.

# 6 662
По-голямата част от работещите в туризма са от Молдова, Украйна, бивши съветески републики, ...
O, Боже! Joy Спрете да вярвате толкоз много на медиите. Това, че в някой хотел са наели няколко "изпаднали" студенчета-молдовчета, не ги прави "по-голямата част".

Да, туризмът е пред сериозен колапс, но "на ви сега ха ха!" е изключително малоумно и самоубийствено...
Толкоз вече по темата с туризма. Безсмислено е...

# 6 663
Ще помрънкам за маските. Финансово нещата въобще не опират до 3-5 лв. Това сигурно е за тези, които имитират дейност, взел съм си имам и ще я показвам. Носиш ли маските както трябва и ходиш ли на работа си трябва една сериозна цифра да заделиш да маски, ръкавици, дезинфектанти........
А по въпроса за маските от плат, дали има или няма смисъл, няма особено значение за хората и поради дефицит на другите, както и значителния финансов ресурс, който трябва да отдели всеки за високо качество.
Така че бъдете реалисти ще се носят основно евтини маски от плат.

# 6 664
Ще помрънкам за маските.

Надявам се на всички ви е ясно, че това с маските се наложи, след като на премиера не му стигна смелост да заключи църквите.

# 6 665
  • софия
Ще помрънкам за маските. Финансово нещата въобще не опират до 3-5 лв. Това сигурно е за тези, които имитират дейност, взел съм си имам и ще я показвам. Носиш ли маските както трябва и ходиш ли на работа си трябва една сериозна цифра да заделиш да маски, ръкавици, дезинфектанти........
Така е, отиват си пари за маски, ръкавици и дезинфектанти, не са особено евтини тези неща, но дали няма да ти струва повече ако не се пазиш и разболееш?

# 6 666
Ще помрънкам за маските.

Надявам се на всички ви е ясно, че това с маските се наложи, след като на премиера не му стигна смелост да заключи църквите.

Не. Защото от 2-3 дни народа полудя и реши, че ние сме недосегаеми.
Затова се затегна положението с маските.

Не разбирам как изобщо се спори, дали е същото с маска/без маска, та дори с шал?
Ако някой киха/кашля и е без маска, същото ли е да е с маска?
Какво не е ясно?

# 6 667
  • Другата България
Ще помрънкам за маските.
Едното какво общо има с другото?
Мрънкането за маските със смелостта на премиера?

# 6 668
По-голямата част от работещите в туризма са от Молдова, Украйна, бивши съветески републики, ...
O, Боже! Joy Спрете да вярвате толкоз много на медиите. Това, че в някой хотел са наели няколко "изпаднали" студенчета-молдовчета, не ги прави "по-голямата част".
Миналата година в Мирамар си бяха баш от руските републики едно 90% от персонала.

# 6 669
Така е, отиват си пари за маски, ръкавици и дезинфектанти, не са особено евтини тези неща, но дали няма да ти струва повече ако не се пазиш и разболееш?
Няма проблем да се дават пари за нещо което върши работа и което наистина предпазва от заразяване.
Проблема с маските е, че ще си хвърлим парите буквално на вятъра за нещо което предварително е известно че не предпазва и не работи като мярка.
Всички специалисти казват - работа вършат само сертифицираните маски ФФП2. Всичко друго е мижи да те лажем и пари хвърлени буквално на вятъра. Ей затова ме е яд.

# 6 670
Една статия на норвежки за медицинските сестри в Италия, Бергамо. Има снимки на 2 от тях, които са основните участници в статията. Ето и кратък преразказ

https://www.tv2.no/nyheter/11365307/

Двете мед.сестри казват, че това, което са преминали в Бергамо е война и че чак сега собствените им чувства излизат на повърхността.
И двете са работили като операционни сестри, но са станали интензивни сестри след като операционните зали са превърнати в интензивни отделения.
Броят смъртни случаи на ден намалява.
13.000 болничен персонал е заразен в Италия. Повече от 90 лекаря и 20 медицински сестри са умрели от вируса. Поне 2 медицински сестри сами са сложили край на живота си.
Много болници са започнали да ползват дигитални терапии и групови терапии за служителите си, които са травмирани от това да гледат толкова хора да умират сами.
Д-р Алесандро Коломбо казва, че адреналинът ги държи на крака месец, но вече са във втория месец в това положение и тези хора (мед.персонал) са изтощени психически и физически.
Двете мед.сестри от снимката са работили предимно с упоени и пациенти в безсъзнание и не са успели да се привържат към тях, но сега работят с пациенти в съзнание, които носят в чантите си детски рисунки.
Много от тези пациенти не са напуснали болницата живи.
Едната от сестрите, Мадалена Ферари живее сама със застаряващите си родители и се страхува всеки ден, че ще ги зарази с вируса. Не си сваля защитата за лице (прозрачното отпред, не знам как се казва на български)  преди да си е влязла в стаята. И там плаче сама.
Медицинският персонал се изолира, за да не зарази членове на семейството и това прави психическото натоварване по-трудно за преодоляване.
Според АНСА Италия навлиза във фаза 2 на кризата и в следващите 6-8 месеца някои мерки ще се отпуснат, но много от тях няма да се отпуснат.
20 норвежки лекари и интензивни сестри са заминали за Бергамо да помагат на тамошните си колеги, които имат нужда от почивка.

# 6 671
Много тъжно ми става, че някои хора свързват туризма само с лежането на плажа и тена на задника...
Нужно е съвсем малко напрягане на мисълта за да се сетиш, че туризмът е едно от топ "предприятията" в България.
Зад коктейлчето с чадърче стоят хиляди работни места и милиони оборот, данъци...
Знам, че масово се мрази "онзи гадния милионер-хотелиер изедник със скъпата кола", но грам мисъл отвъд това не се вкарва... Sad
К'во толкова, че няма да си печем задника на плажа, нали...

П.с. Сега проверих, през последните години туризмът е генерирал около 13-15% от БВП.
Пък вие си мислете за задници....

Съгласна съм с написаното от теб и го разбирам, но аз го разглеждам и по друг начин. Зад всяко коктейлче с чадърче може да стои ковчега на нечия майка или баща. Не дай боже на млад човек или дете. Зад оборота от милиони може да стои трагедията на много семейства. На много деца, загубили родител. На цели мъртви семейства. Данъците в хазната няма да върнат тези хора.
Точно туризмът трябва да бъде забравен тази година. Другите отрасли могат да работят, за да може и хората в този бранш да бъдат компенсирани поне малко, но аз съм за движението на стоки, но не и на хора. Докато това чудо не се махне напълно от Земята.
Вируси е имало, има и ЩЕ има. Ако /когато след 3-4-10 години ни "удари" поредния, пак ли ще се крием като мишки в дупка? Та, този и да изчезне, друг ще дойде. А животът продължава...

# 6 672
Картата показва какъв процент хора си мият ръцете след тоалетната
https://jakubmarian.com/a-study-reveals-how-many-europeans-wash- … -hands-with-soap/

# 6 673
  • на пъпа на Златията
Адекватно е да се обявява брой заразени на милион...за САЩ непрекъснато обявяват 'рекорден брой', да, ама те са 328 милиона... Колкото 4 Германии....
Да, така е. Както гледам на Ломбардия различно от цяла Италия, така и за САЩ отварям и гледам конкретно за Ню Йорк. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/
Точно това щях да пиша, че онзи ден това коментираха по ТВ, че ако вземем само Ню Йорк, той би бил най-засегнатата страна в света. Честно казано не очаквах чак толкова зле да се развие там епидемията.
Данните за САЩ са не само поразителни! Те са скандални за високо развита страна.
С развита наука, икономика, напреднала медицина.
Ще видите какво ще става в следващите дни и 1-2 седмици- УК и САЩ ще минат всички тъжни "рекорди".
Време да осъзнаете, че няма "учители" и "ученици" в "демокрацията". И че те са толкова "голи" както никой друг.

Аз, и някои като мен, често пишат тук и социални анализи.
Някои от които анализи, тук се цензурират жестоко.
Но, аз смятам, че, точно сега е времето, всички Вие в Бг да си отворите най-накрая очите, да се ощипете и да се събудите.
Време за смяна на модела... време да обърнем гръб на англо-саксонците.
И да намерим себе си.

Знаете ли  , не ме интересуват нито англосаксонците , нито азиятците .
Балканеца си има един начин на живот и при тези технологии е съвсем възможно да живее като са живели дедите му .
Къщичката на село .кеф му в планината , кеф му равнината , кеф му морето   с достатъчно дворче да играят децата му , той да си работи от къщи .

Но тук никой не спомена че иска да живее така .
Прави сметка как да живее с вируса.  в тъпканицата в София .

# 6 674
  • В заешката дупка
По повод на картата за миене на ръце, дали има и статистика по държави колко хора кихат и кашлят в сгъвката на лакътя. Това отпреди времето на пандемията. Аз, примерно, се научих да го правя преди повече от 15 годни, когато дойдох да живея в Исландия. Тук така правят повечето хора, децата ги учат така в ДГ. Със сигурност това е навик, който се оказа много ценен сега и не се налага тепърва да се привиква към него със съответните рискове и пропуски докато привикнеш.

Общи условия

Активация на акаунт