COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 822
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 8 085
За фитнес съм ок да е затворен, ама спорт като плуване...? Каква е логиката? Няма струпване, няма пипане..

Вируса е най-издръжлив във водна среда. Достатъчно е един безсимптомен да поплува 1 час в басейна, за са зарази всички останали, които ще ползват басейна  в следващите поне 24 часа. Все пак плувайки влиза вода в носа, в устата и очите.
Басейните са най-сигурно, защото те винаги имат дезинфектант - хлор, няма как висура да живее в тази среда. Но съблекалните?
Този вирус вирее навсякъде и за неопределено време.

# 8 086
  • Варна
Може ли информация за новите починали у нас - възраст, причина, метод на лечиние?

# 8 087
Не знам защо още изобщо го коментирате Мангъров, не заслужава такова внимание. След него гледах проф. Аргирова - и тя вирусолог, и тя експерт и обяснява съвсем нормално какво трябва да се случи. Без "аз бих отворил ресторантите, че да преминаваме по-бързо, къде ще ги лекуваме - ще видим".

Може ли линк с проф. Аргирова. Аз нея я уважавам безумно много.

# 8 088
Цитат
Докато Европа е в изолация, за да спре коронавирусната пандемия, животът в Минск общо взето продължава - беларуските власти съвсем не предвиждат обща карантина въпреки тревогата сред населението.

Авторитарна бивша съветска република, сгушена между Европейския съюз и Русия, Беларус е изключение сред европейските страни заради футболното си първенство, което се играе на стадиони пред публика, плътния автомобилен трафик, препълнените автобуси, претъпканото метро, отворените ресторанти, магазини и кафета.

Само неколцината редки минувачи из улиците на столицата Минск напомнят, че страната също е засегната от пандемията, свързана с новия коронавирус, с 1486 заразени и 16 смъртни случая по официални данни (към 10 април, б. р.).

Най-очебийният символ на този почти нормален живот в страната с 9,5-милионно население са футболното първенство и националната купа - последните турнири в Европа, които още продължават.

В сряда се състояха например полуфиналите за купата - пред погледите на стотици и стотици зрители. За уикенда бяха предвидени още пет-шест срещи.

Президентът Александър Лукашенко, който управлява страната от 1994 г., от самото начало на кризата е непоколебим - отказва да наложи мерки за изолация. Дори разкритикува "психозата" и заяви, че "паниката" е по-опасна от самия вирус.

В един от обичайните си словесни изблици той прикани своите сънародници да продължат работа, да излязат по нивите и да си карат тракторите (масово произвеждани в страната), защото "тракторът лекува всички".

"Навсякъде се говори за изолация, за комендантски час. Това е най-простото решение, можем да го направим още днес, ама какво ще плюскаме, а?" - запита той на правителствено заседание.

От две седмици атмосферата в Минск взе да се мени, държавните телевизии внезапно започнаха да споменават пандемията в новините си. Повтарят обаче, че общата изолация не е решение.

На столичаните над 65-годишна възраст се препоръчва да не излизат, а много компании са минали на дистанционна работа. Но баровете, кафетата и магазините остават отворени, няма и специални ограничения за клиентите.

Властите оправдават мекия характер на мерките със строгата изолация на всички болни. Настояват, че е достатъчно да се тестват съмнителните случаи и хората, влизали в контакт с болестта; същевременно признават, че в близко бъдеще не могат да правят повече от 3500-4000 теста дневно.

Зам.-министърът на здравеопазването Елена Богдан увери, че всички носители на коронавируса, дори безсимптомните, са изолирани и настанени в болници. Всички лица, общували с тях, са под карантина. Много строг е и контролът по границите.

Ето ви една европейска страна, която може да служи за контролна проба, да се види какво ще стане, ако не се изолират всички по домовете им. Да видим дали в Беларус ще дойде "Ада на земята" , както ни заплашва, че ще стане при нас, ако не си стоим вкъщите, нашия гуру с генералските пагони.

# 8 089
Ех, тоя Мангъров, не спряхте да го плюете. Като читатели може да не ви допада това, но когато достигнете една десета от неговата експертиза, тогава имате право да го квалифицирате като луд. Това важи за всеки един лекар, не сме в позицията да ги нападаме и да твърдим, че са идиоти. Иначе като чета как вирусът вече е шампион по плуване свободен стил, ми става ясно, че все пак ще стигнем до момента с "той се прихваща от тоалетната чиния", както беше при ХИВ.

Ето едно интервю на пореден немски лекар, който нещо не подскача от радост от ситуацията. На вас оставям да преценявате по погледа му може ли да му се има доверие Grinning

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2851081594986434& … p;d=null&vh=e

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 12:10 от Mosquita

# 8 090
  • София
Може ли линк с проф. Аргирова. Аз нея я уважавам безумно много.
Мисля, че става дума за това: Проф. Аргирова: Вирусът е най-много в носа, важно е как се взема пробата

# 8 091
  • София
За фитнес съм ок да е затворен, ама спорт като плуване...? Каква е логиката? Няма струпване, няма пипане..

Вируса е най-издръжлив във водна среда. Достатъчно е един безсимптомен да поплува 1 час в басейна, за са зарази всички останали, които ще ползват басейна  в следващите поне 24 часа. Все пак плувайки влиза вода в носа, в устата и очите.
Хлорът не го ли убива?

# 8 092
Почвам да се притеснявам, че умрелите не покриват определената предвидена квота. Как ще наваксат? Или предвиждания Пик ще си е постоянно "след 2 седмици"?
Това пък за двете седмици вече толкова се изтърка, че не знам накъде повече. Още от началото на извънредното положение се повтаря едно и също - "Следващите две седмици ще бъдат най-трудни", "Следващите две седмици ще решат кой ще живее и кой ще умре", "Следващите две седмици ще са решаващи дали ще я има изобщо държавата България" и т.н. и т.н. все в този дух на следващите две седмици ще дойде Апокалипсиса... Тези 2 седмици станаха най-чаканото нещо в България опреди 4 седмици все си чакаме двете седмици...

# 8 093
Почвам да се притеснявам, че умрелите не покриват определената предвидена квота. Как ще наваксат? Или предвиждания Пик ще си е постоянно "след 2 седмици"?

според най-вероятния сценарий на експертите от БАН, пикът щял да бъде края на Юни - средата на Юли.. Така че явно още дълго ще слушаме "след 2 седмици"..

# 8 094
  • София - Рим и обратно
Сериозно ли? Много грозно изказване. За вас каква квота ще е достатъчна, за да не се почувствате прецакани от "строгите мерки"?
На мен ми е все тая, защото не съм се затворила вкъщи, нито се поливам с белина. Но като гледам, много хора тръпнат да се оправдае неприязънта им към Мангъров и президента.

# 8 095

Хлорът не го ли убива?
Не, той е супер друпер мега якия вирус, дето не умира при никакви обстоятелства и вероятно се гмурка надълбоко и избягва хлора. Нищо, че всъщност корона вируса е много податлив и елементарен дезинфектант за ръце го убива.

# 8 096
  • Варна
Сапунената вода също го убива. Може да го приложат в басейните.😁

# 8 097
  • София
Аз освен, че по 24 май ще работят хотелите, друго за излизане от това положение не чух. Изолация и страх лесно се налагат. Телевизиите не излъчват нищо друго освен апокалипсис. Но какво правим след седмица, две, на 13 май..... Аз съм майка на 2 деца - на училище и детска градина. Седя вкъщи и отговорно ги гледам. Безумно е да пазим чуждите възрастни, а мойте да гледат рисковите ми деца. 1 месец - платената отпуска свърши. Сега започваме да караме на какво .... Спестявания, заем. Фирмата ми работи, но аз не.... И не смятам, че съм само аз. Във фирмата ми сме 7 служители. Само 2 са мъже. Останалите 5 гледаме децата си. Докога ще издържи собственика на фирмата без служители. Ще кажете: от вкъщи работи - аз съм проектант. Как се работи от вкъщи с две малки деца. Кога - нощем, след като до 18.30 съм била учителка и майка, готвила, прала и играла с децата си, които ако за малко ги изведа пред блока - от прозорците ме гледат сърдито. Който го е страх, да ходи в землянка в гората. Аз искам да живея с ограниченията на пандемия. Маски, предпазни средства, дезинфекция, спазване на Мин разстояние, забрана за Струпване на много хора на едно място, рисковите групи с ограничения докато е необходимо. Животът трябва да продължи. Вируси ще си има винаги. Човечеството не е изчезнало след чумата, нито след холерата, нито след едрата шарка, нито след туберкулозата, нито след грипа, морбилито и така до безкрай...Не измама да ме плашат с ковчези, нито да ми ръкопляскат.... Искам някой чиновник вече да започне да си върши работата.

# 8 098
Мисля, че вече е време за съкращения в държавната администрация. Не може целия бизнес да страда, кой повече, кой по малко, а техните заплати да вървят. В един момент парите ще свършат и ще тръгнат  да теглят заем

# 8 099
Явно никой от вас не е присъствал на тренировка с 20 хлапета в басейн  😁
Антъни Иванов си в БГ предполагам знаете кой е. Ивет Лалова даваха преди малко ами не само че не мрънка, а напротив. Щом големите спортисти не могат да тренират, то какво остава за масовия спорт.
За съжаление това е реалността.

Общи условия

Активация на акаунт