COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 372
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 8 880
Понеже математиката не ми е силна страна, искам да се допитам до математиците в темата.
Една задачка с понижена трудност за някои искам да задам.
Имаме кошница с плодове, всякакви плодове-ябълки, круши, банани, сливи, праскови, киви, дюля, ягоди-каквото се сетиш.
Общият им брой, на всички плодове, е ....500.
От тях ябълките са 120. Всички ябълки. От всички 120 ябълки гнили са 40. Как да изчисля процента на само гнилите ябълки? От общият брой на всички плодове, или от общия брой на всички ябълки?
Зависи какво искаш да знаеш? Колко % са гнилити ябълки от всичките плодове или колко % ябълки са гнили от ябълките.
В единия случай имаш 8% гнили плодове от всичките, които са ябълки и 33,33% гнили ябълки от всички ябълки.

# 8 881
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Едва ли ще изкараме до юни, юли, то на хората от сега яко им е писнало. А и щом има вероятност да отворят парковете след Великден. Най-вероятно ще се отпускат поетапно мерките. В другите държави са в ИП до края на април, началото на май, така че сценария лятото да сме така на мен лично ми се вижда малко вероятен.
Другите държави не са ни никакъв критерий. Те, за да отпускат мерките, са ги затягали и то доста сериозно. Те са на съвсем друг етап от разпространението на вируса от нас. Ние в момента сме в началото, никой не го интересува дали на някой му е писнало или не.
така е.
някои от  другите затегнаха мерките след нас. някои от другите имат повече заразени, умрели...
някои от другите вече разхлабват мерките. някои от другите мислят и за икономиката си.
ние пък се бием в гърдите, че сме за пример. и сме готови икономиката си да съсипем, за да може после да сме зависими от другите.

# 8 882
Разбирам че има хора, на които много им се иска да продължи всичко поне до септември, но те най-вероятно ще бъдат разочаровани когато всичко се отпусне най-късно средата на юни, че може и по-рано.Както се казва "пак ще си говорим".

# 8 883

Мдааа... А ей го ген. Кашпировски пак с обичайната си прогноза и пак изненадан с кофти въпрос:

Мутафчийски стресна всички с думи за пика на коронавируса у нас
От горния линк:
"Тази болест върви така – два дни пациентът може да е добре, после да има влошаване, после подобряване и още така. Тази тенденция не се е променила. Имахме дори изписани пациенти, които върнахме в болница – 3-ма души във ВМА“, заяви генералът."

Защо се получава това? Не съм съвсем сигурна, но съм запомнила, че след 2бр. тестове през определено време изписват от болница.
За да бъде приет отново пациента, колко ли зле се е почувствал вкъщи и къде се крил коварно този вирус..

# 8 884
На фона на ИП, масовата паника, новините за чували за трупове и морги, наистина ли тихомълком са вдигнали акцизите? Някой срещал ли е такава информация официално?
Не е ли по-лесно сами да си видите държавен вестник какви промени са въведени от колкото да питате другите виждали ли са държавен вестник или целта е да започваме слухове?
Извинете, но държавен вестник не ми е настолната книга и не лягам и ставам с него. Съжалявам, че ви затрудних да пишете отговор.

# 8 885
Скрит текст:
Едва ли ще изкараме до юни, юли, то на хората от сега яко им е писнало. А и щом има вероятност да отворят парковете след Великден. Най-вероятно ще се отпускат поетапно мерките. В другите държави са в ИП до края на април, началото на май, така че сценария лятото да сме така на мен лично ми се вижда малко вероятен.

Другите държави не са ни никакъв критерий. Те, за да отпускат мерките, са ги затягали и то доста сериозно. Те са на съвсем друг етап от разпространението на вируса от нас. Ние в момента сме в началото, никой не го интересува дали на някой му е писнало или не. Единственото важно в случая е какво се случва с вируса на нашата територия и оттам ще се решава какви мерки ще се приедприемат. Имам чувство, че България е единствената държава, на която населението се опитва да диктува правилата. Да не мислите, че на другите им е много яко, че са ги заключили по 60 часа в домовете?

Защо да сме в началото на вируса? В Италия пикът настъпи малко повече от месец от началото на появата на вируса въобще, а ние сме в извънредно положение един месец до момента. Наистина не схващам защо уж сме го хванали навреме, пък сме в началото.

Защото с хващането на време и превантивните мерки, които взехме, не позволихме на вируса да се разпространи масово из населението. Това е главната разлика между нас, Италия и тн. Там мерки взеха след като се разпространи вече повече, а ние - преди. Просто не много хора сме се сблъсквали още с него. Затова не можем да се сравняваме с тях нито по мерки, нито по развитие, ни пик, ни нищо

# 8 886
Разбирам че има хора, на които много им се иска да продължи всичко поне до септември, но те най-вероятно ще бъдат разочаровани когато всичко се отпусне най-късно средата на юни, че може и по-рано.Както се казва "пак ще си говорим".
Абсолютно съм съгласна.
Най-късно до средата, края на МАЙ месец.
Повече не .

# 8 887
  • Другата България
Понеже математиката не ми е силна страна, искам да се допитам до математиците в темата.
Една задачка с понижена трудност за някои искам да задам.
Имаме кошница с плодове, всякакви плодове-ябълки, круши, банани, сливи, праскови, киви, дюля, ягоди-каквото се сетиш.
Общият им брой, на всички плодове, е ....500.
От тях ябълките са 120. Всички ябълки. От всички 120 ябълки гнили са 40. Как да изчисля процента на само гнилите ябълки? От общият брой на всички плодове, или от общия брой на всички ябълки?
Зависи какво искаш да знаеш? Колко % са гнилити ябълки от всичките плодове или колко % ябълки са гнили от ябълките.
В единия случай имаш 8% гнили плодове от всичките, които са ябълки и 33,33% гнили ябълки от всички ябълки.
Аз се поправих, но ти не си видяла. Съфорумка ме насочи, че не съм се изразила правилно, за което ѝ благодаря.
Точно така смятам и аз, като теб, благодаря. Но тук се натъквам на такава аритметика, и то написана с такава категоричност и самочувствие, че е единствената вярна, та реших, че проблема е отново в моя буквализъм. Явно не е, благодаря ти още веднъж.

# 8 888
Едва ли има хора, които искат да продължи дълго. Предполагам, че повечето ще се радват, колкото по рано свърши.

# 8 889

И как го разбра? Прочете на някой мислите ли?

# 8 890
Едва ли има хора, които искат да продължи дълго. Предполагам, че повечето ще се радват, колкото по рано свърши.
По скоро искат по целия свят 6 месеца подред да обявят 0 заразени и тогава да се покажат. Което си е тяхно право.

# 8 891
Скрит текст:

Мдааа... А ей го ген. Кашпировски пак с обичайната си прогноза и пак изненадан с кофти въпрос:

Мутафчийски стресна всички с думи за пика на коронавируса у нас
От горния линк:
"Тази болест върви така – два дни пациентът може да е добре, после да има влошаване, после подобряване и още така. Тази тенденция не се е променила. Имахме дори изписани пациенти, които върнахме в болница – 3-ма души във ВМА“, заяви генералът."

Защо се получава това? Не съм съвсем сигурна, но съм запомнила, че след 2бр. тестове през определено време изписват от болница.
За да бъде приет отново пациента, колко ли зле се е почувствал вкъщи и къде се крил коварно този вирус..

Тези тестове не са "черно или бяло".. имат си праг на чувствителност. Ако вирусния товар е под него естествено, че няма да го хванат. Но остава вероятността, макар и малка, вирусът, все още наличен в организма, да се реактивира. За това изписаните болни си стоят 28 дни у дома.

# 8 892
Ако КПП-та започнат да пускат всеки, който иска да се върне в родното си място за празниците, то тогава какъв е въобще смисъла от съществуването им?
никакъв. От началото си е такъв.

# 8 893
Скрит текст:

Другите държави не са ни никакъв критерий. Те, за да отпускат мерките, са ги затягали и то доста сериозно. Те са на съвсем друг етап от разпространението на вируса от нас. Ние в момента сме в началото, никой не го интересува дали на някой му е писнало или не. Единственото важно в случая е какво се случва с вируса на нашата територия и оттам ще се решава какви мерки ще се приедприемат. Имам чувство, че България е единствената държава, на която населението се опитва да диктува правилата. Да не мислите, че на другите им е много яко, че са ги заключили по 60 часа в домовете?

Защо да сме в началото на вируса? В Италия пикът настъпи малко повече от месец от началото на появата на вируса въобще, а ние сме в извънредно положение един месец до момента. Наистина не схващам защо уж сме го хванали навреме, пък сме в началото.

Защото с хващането на време и превантивните мерки, които взехме, не позволихме на вируса да се разпространи масово из населението. Това е главната разлика между нас, Италия и тн. Там мерки взеха след като се разпространи вече повече, а ние - преди. Просто не много хора сме се сблъсквали още с него. Затова не можем да се сравняваме с тях нито по мерки, нито по развитие, ни пик, ни нищо

Също така има хора, които ги е срам да отидат на лекар да се прегледат и да се тестват. Четат симптомите и защото някой от тях липсва те си траят и си стискат палци да е грипче.

# 8 894
Скрит текст:
Скрит текст:

И това е мнение на кой? В първия момент щях да се съглася, но като се замислих - не би следвало да е така. Какво значение има колко се е разпространил вируса - ние сме 7 млн., Италия - 60 млн. Ограничили сме го според официалната статистика, не се знае състоянието на неофициалната обаче.
Мисля, че на никой не му е ясно какво се случва и чакаме вселената да реши колко ще сме в това положение.
Присъединявам се към мислещите, че финалът ще е през май и после ще дишаме по-свободно и в преносния и в буквалния смисъл /без маски/.

Общи условия

Активация на акаунт