COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 318
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 8 955
Скрит текст:
Разходите се свиха право пропорционално на доходите при доста хора.

Някои работодатели добре използват ситуацията да орязват заплати и бонуси заради ИП, нищо че не са чак толкова засегнати от него.
Скрит текст:

Лично при мен не се е усетило драстично, но се очаква да се усети идните месеци. Работата ми е свързана с тази на италиански и европейски фирми.
[/spoiler]
Точно за това предупреждавам отдавна, защото не съм кацнала вчера на Земята. До болка ми е познат манталитета на бг работодателя. Това от една страна, а от друга, постепенно ще обхваща все повече сектори. Което някои писаха, че става (ние работим, ама контрагентите ни това-онова). И постепенно ще се убедят някои, че не можем с месеци да седим на дивана. И пак ще трябва да излезем от къщите си, ама защо трябва до тогава да станем и бедни, и изтощени, и смачкани?

# 8 956
Какво да му обещават? Той е военен, нареждат му и той няма право да отказва.
Пък защо да му пука за рейтинг, той е военен лекар, не политик.
Нямам информация от кухнята или факти, просто така си мисля. То кариерата му следващите години ще покаже.

# 8 957
Скрит текст:
Да приемем, че дотук мерките, макар и прекалени, са имали основание на база опита на други държави.
Кои мерки са прекалени спрямо другите държави?
Съгласна съм, че нашите бяха наложени преди да се случи нещо и затова в момента вървим така - бавно.
Съгласна съм, че ако трябва да се съобразим с другите, относно премахване на някои забрани поетапно, някои ще трябва да ги изчакваме, защото при нас такива забрани не е имало.
Та да повторя, кое е прекалено при нас?

Витоша и парковете.

Това беше скандална идиотщина. Направо все още не вярвам как го измислиха.

В Германия със 130 000 случая хората си правят пикник край Майн, в София за 500 случая забраниха излети на планина 2200 метра.

Да призная, новата тъпотия с "на нашия човек" българските продукти в супермаркетите е сериозна конкуренция по абсурдност. Виждам, че веригите дадоха отпор, дано спрат пълзящия социализъм.
Парковете и Витоша /по голям парк/ - ние си го направихме. Никаква дистаниция един от друг, пълно със стари и млади г..з до г..з.
Германия - бях писала. Хората стриктно си спазват дистанцията. Контролират ги, налагат глоби.
Това за супермаркетите, не считам, че е правилно, защото държавата разреши да има толкова хипермаркети и то в квартали близо до ЦГЧ. Поне при нас е така. Това затвори много малки магазинчета, за хранителни стоки предимно, но и за плодове и зеленчуци.
Условията, които ще предложат хипермаркетите няма да удовлетворят родните производители. Имам 80% сигурност.
Не знаеш какво социализъм, но аз знам и няма как да се върне. Мисля, че всичко е моментно и не бива да се палим прекалено. Hug

Аз пералните ги разредих доста, че пера само хавлии, пижами и спално бельо. Но пък миялните хвърчат! Моята е голяма, за 16 комплекта, но понякога се налага и по две на ден да пускам.
Токът ми за 2 седмици се покачи с 20 евро.
И аз го забелязах. Съдомиенето се вдигна доста и готвенето също.

# 8 958
Превод - през 2015 г. екипът включващ учени от Института, публикува успешно изследване върху това възможно ли е коронавирус от прилеп да се приспособи да инфектира HeLa клетки
Вярно си съвсем неграмотна .
"Екипът включващ учени от Института" не значи че това е разработка на Института , нито че се правила в Китай . Това е американска разработка която е включила и 2 китайски учени .
https://www.nature.com/news/engineered-bat-virus-stirs-debate-ov … id=TWT_NatureNews
https://www.nature.com/articles/nm.3985
Публикацията включва 14 американски и 2 китайски учени .
Първоначално американското правителство е забранило опитите като опасни , после ги е разрешило . Което показва че са се извършвали на американска терирория .
Всъщност , тези опити вече ги обсъждахме .

# 8 959
Така е, обаче разходите за електричество и вода със сигурност ще са по-високи за онези, които работят от вкъщи.
Един лаптоп гори към 5-20вата, което повечето хора няма да го усетят в сметката си така или иначе. И ако си миеш ръцете у дома вместо на работа едва ли ще разбереш по сметката. Или аз нещо не се сещам или много издребняваме Rolling Eyes
Не знам издребнявам ли, но и преди вируса ми се наложи да съм около месец в болничен. Сметките ни за ток и вода бяха значително по-големи. Аз също се учудих за водата, защото беше почти два пъти повече, отколкото нормално. За лаптопа изобщо не говоря. Говоря повече за отопление. Примерно климатик, който отоплява цял ден на 25-26 градуса, вместо примерно на 20 докато те няма, когато си на работа. Все пак не всички сме от София и не всички сме на парно. Отделно, ние в нашето семейство не сме започнали да ядем и готвим повече заради ИП ( дори вмнимаваме с яденето, за да не се окръглим покрай цялото обездвижване), но масово роднини и познати се скъсват да готвят. Така че парите, които си мислят, че ще спестят от това, че не ходят по заведения ще се похарчат за ток за готвене и битови нужди.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 16:11 от Анонимен

# 8 960
Така е, обаче разходите за електричество и вода със сигурност ще са по-високи за онези, които работят от вкъщи.
Един лаптоп гори към 5-20вата, което повечето хора няма да го усетят в сметката си така или иначе. И ако си миеш ръцете у дома вместо на работа едва ли ще разбереш по сметката. Или аз нещо не се сещам или много издребняваме Rolling Eyes
За отопление става въпрос, не за лаптоп. Когато хората са на училище и работа не отопляват празните си домове ако са на ток. Някои също така готвят повече, ако преди са хапвали навън.

# 8 961
Условията, които ще предложат хипермаркетите няма да удовлетворят родните производители. Имам 80% сигурност.

И аз имам същото предчувствие, което не почива на кой знае какви факти.
Но си мисля и друго, доколко българските производители поизвеждат български стоки.
Да вземем например киселото мляко, та то се прави със сухо мляко, което е внос.
Сирене, кашкавал - същата схема + палмово масло, а в България не сме палма до палмата.....
Да не говорим, че зеленчуците и плодовете в момента масово са внос.
Евентуално хляба приемам, че е български продукт, но веригите така или иначе зареждат хляб от български производители, просто защото е малотраен продукт, който трудно може да мине няколко граници и да пътува с дни, а и този вариант не им е рентабилен.

# 8 962
  • Варна
Но си мисля и друго, доколко българските производители поизвеждат български стоки.
Условието е млечните продукти да са направени от сурово мляко от български ферми. Колко такива производители има, не е ясно. Т.е. аз знам няколко, но продават предимно по фермерските пазари, не са масови производители.

# 8 963
  • София
Не се паникьосвайте толкова много. Всеки ден в България умират над 200 човека. Ето официална статистика от НСИ за 2018г.
108083 души за година или 296 на ден. nsi.bg/bg/content/3008/умирания-по-области-възраст-местоживеене-и-пол

Нещо от Валя Ахчиева. Бързи тестове срещу коронавируса.
https://youtu.be/osl7hdyzQr4
 Резултати от бързите тестове в България. 
https://www.labtestcovid19.com/dashboard
Sunglasses
Да, да, да! Истината почва да излиза на яве. Много добър репортаж на Валя Ахчиева. Държавата много удобно си затваря очите за тестовете от лабораториите.

# 8 964
Малък ъпдейт за асимптоматичния господин, за който писах - още е асимптоматичен, втори скенер е минал, още си е с "матово стъкло" на дробовете, двустранна бронхопневмония, но пък сатурация 96. В болница е да си го лекуват.

# 8 965
Волен Сидеров с две обвинения и гаранция 50 хиляди лева

Софийската районна прокуратура се е самосезирала след призива му към хората да отидат масово без маски на църква на Великден, за да докажат, "че Бог е над Мутафчийски". Срещу него е повдигнато обвинение за подбуждане на обществото към нарушаване на наложените мерки в извънредното положение, както и за това, че на 13 април е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения - да му връчи призовката за явяване в СДВР.

Отделно днес прокуратурата се самосезира и започна разследване срещу Сидеров за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай. Става дума за казаното от него в телевизионно предаване, излъчено в понеделник (13 април): "Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!", както и, "Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде".

https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/14/4054193_koronavirusut_v … dve_obvineniia_i/

# 8 966
  • София
Един аспект от ситуацията покрай COVID-19 ми е много любопитен. С колко процента ви се свиха разходите през последния месец, откакто сме в ИП, в сравнение със същия период на миналата година? (примерно)
Не мисля, че са се свили кой знае колко - да, сега не даваме пари за обяд навън (само на децата, преди аз си носех храна), но пък в къщи се готви и яде доста повече от преди. Мъжът ми си работи, при него няма разлика. Картите за ГТ ги поднових ден преди обявяването на ИП, така че и там няма разлика.
Разходите за вода и ток ще са по-големи от обичайното за март / април. Дрехи и обувки не сме купували този месец, но почнем ли да излизаме по-често ще се наложи голям пазар - децата растат и нещата от миналата година не им стават.
Единствено от заведения сме спестили, но не е голяма сума, не сме редовни посетители на подобни места.

# 8 967
  • Варна
Малко бартерна търговия на ниво министри.Anguished

Скрит текст:
Цитат
Караниколов обаче трябваше да замине спешно, за да съпроводи самолета с 32 тона храни, дарение за ОАЕ от български фирми. Пратката съдържаше зеленчуци, месо и млечни продукти, които бяха доставени на 13 април на международното летище в Абу Даби.
Цитат
Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество между ОАЕ и България в контекста на предизвикателствата в следствие на пандемията от COVID-19, а от емирствата ни върнаха жеста с тонове дарение, включващо защитни средства, маски и облекла срещу заразата, общо 15 тона.

# 8 968
  • София

Сирене, кашкавал - същата схема + палмово масло, а в България не сме палма до палмата.....
Да не говорим, че зеленчуците и плодовете в момента масово са внос.
Евентуално хляба приемам, че е български продукт, но веригите така или иначе зареждат хляб от български производители, просто защото е малотраен продукт, който трудно може да мине няколко граници и да пътува с дни, а и този вариант не им е рентабилен.
Аз ще ви кажа какво ще стане, ще стане същото, като промотирания стандарт "Стара планина" и БДС, забравихте ли ги? Това вече е играно. Има такива стоки, бяха доста и доста по - скъпи в началото, докато ги промотираха, заради по - високата им цена, не са най - търсените и очаквано, останаха много малко такива продукти. Сега ще ги сложат на отделни щандове и едно кисело мляко ще е 3 лв например и познайте, колко ще се купува.

# 8 969
Скрит текст:
Обаче да не съм на мястото на Мутафчийски - ако умрат малко вече е виновен, че държи народа по къщите, а ако умрат много пак ще е виновен, че не е осмирил тези по пазари, улици и прочие. Lose-Lose situation...

Всеки средноинтелигентен човек отдавна е прозрял жестоката истина- Майтапчисйки нито има съответната професионална компетентност да обобщи и анализира фактите до момента, още по-малко да предложи какъвто и да е било план за справяне с проблема в бъдеще!
Но ми харесва младежкия ентусиазъм и вяра в него, с който дори изразявате и съчувствие!

Следя темата от доста месеци с интерес, ще продължа да я следя и да чакам да анализирате и обобщите данните до момента с вашата компетентност и вашето предложение за план за справяне.

Общи условия

Активация на акаунт