COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 478 781
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 9 585
Делта, САЩ имат около 9 Хил. теста на милион население, Италия близо 18 Хил. Германия около 16 Хил. Колко точно пък по-масово да тестват?!

Таман щях да го напиша и те гледам, че си го написала. Тези така незначителни цифри, не знам защо не се гледат. Аз следя тестовете на Италия и данните показват, че средно има около 10% позитивни от всичките направени тестове. В САЩ това число е 20%. За това аз смятам, че в САЩ ще видим за съжаление(защото и те са хора все пак) много повече смъртни случаи от тези в Италия. САЩ подцениха жестоко ситуацията, Тръмп може би е прав само за цифрата на процент на смъртността, трябваше отдавна там да се предприемат мерки. Великобритания също закъсня и там се вижда сега, какво става като закъснееш, там има 25% позитивни. Като онзи ден им гледах статистиката, числото беше 28%. Сериозно число си е това. В България това число е от 3 до 5%, макар че тук рядко ни се дава информация за процент позитивни тестове от бройката направени. От 18,502 теста имаме 735 позитивни, което е 4% грубо.

# 9 586
А как си представяте връщането в училище у нас? И без вирус в големите градове се учи на смени, дистанционното обучение е отбиване на номера за голяма част от училищата. Аз лично не виждам решение.
Идея нямам. Мъча се да си представя дистанция в училище и не мога. Маски пък съвсем.
За разреждане на класове трябват и нови учители, а не виждам системата да има готовност за това.
Дистанционното обучение може да издаяни някак класовете за тази учебна година, но за другата няма да издържи, ще имат огромни пропуски и без това.
А за матурите изобщо не ми се мисли. Там трябва да ги проведат присъствено, иначе ще се наруши равнопоставеността на учениците.
Аз лично не виждам начин да рестартира училището до края на тази учебна година. Ще я приключат някак дистанционно и това е.
В тази тема, тъкмо четох това:

Учебната година да приключи от вкъщи? МОН не го изключва

Аз съм убедена, че ще приключим срока дистанционно, като ще има проблеми за решение - учениците, които вместо да учат дистанционно, си мислят, че са в постоянна ваканция. Тях ще трябва да ги оставяме да повтарят клас или да им наложим да работят през лятото самостоятелно с допълнителна изпитна сесия. Но ще се измислят решения. Не е невъзможно да си оценим постиженията онлайн. Няма пречка освен личен мързел. Simple Smile

# 9 587
Тези "мерки", които вече ги наредихте, дори да се въведат, и да речем, че живеем в някаква утопия, в която те са реално приложими и има кой да следи дали се спазват навсякъде, ще се спазват до време. Примерно седмица-две, преди Пенка и Ганка от поточната линия за консерви да спрат да спазват строга дистанция и да свалят маските и шлемовете, щото потта им капе в очите през лятото. Или Иван и Драган, IT-та с плексигласови прегради между кутийките да почнат да си разменят мишки, флашки и кабели. И ще е като сега, като се чуе за "изненадваща" проверка, ще се екипират и строяват, през останалото време животът ще продължи необезпокояван.
На някои ще им се изостри OCD-то, на повечето ще им е през... да не казвам къде.
А децата в училище пък от сега са загубена кауза да ги накараш да спазват дистанция. Те даже нарочно няма да го правят. А в детската градина и яслата? За там имате ли приложими мерки?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 16:47 от Анонимен

# 9 588

Аз мисля, че от щаба не ги устройва да изнасят такива цифри публично, защото това би успокоило народа и би го накарало да почне да се бунтува срещу мерките. Ако кажат, че средно 3% от българите са преболедували или в момента боледуват и само 36 починали има(което според мен е невъзможно и според мен са най-малко 360), това прави процент на смъртност малко по-висока от тази на грипа. Само че, ако излезнем навън и няма мерки, тази болест ще почне масово да се разпространява, защото нямаме имунитет и тя ще се разпространи много, много бързо. За да се стигне до групов имунитет са ни необходими 70% заболели, това прави около 5млн души, дори на ниска смъртност 0,2-0,5%, това прави голяма бройка починали.  Ако от тези 5млн, се наложи 5% да влезнат в болница, това би докарало здравната система до пълен аут и ще увеличи смъртността, поради простата причина, че няма да имаме капацитет да помогнем на всички болни. Ако сме с мерки, нещата ще станат много по-бавно, вероятно ще достигнем момент за лекарство или ваксина(ние поне на това се надяваме). Та според мен мерките са изключително важни и ако започне едно премахване на тези мерки, трябва да стане контрилируемо, така че държавата да не позволява този % на заболели да минава 5% до 10%, така ще спасим много повече хора.
Това дето съм го подчертал много скоро може много лесно да се провери дали ще стане точно така. Малко по-напред бях пуснал една статия за Беларус - там няма абсолютно никакви мерки към настоящия момент и не се предвижда да има каквито и да било мерки за изолация. Ако това което си написала е вярно, то съвсем скоро в Беларус трябва да има трупове по улиците, защото няма да смогнат да ги приемат в болниците.
Изобщо в момента Беларус е страната в която нагледно ще можем да видим какво би станало ако не бяха въведени никакви мерки. Засега по улиците на Минск няма умрели хора, да видим по-нататък как ще е.

# 9 589
  • Germany
Делта, само не си пожелавай още един Тръмп, моля те 🤣
Nelig,   не е смешно социалното дистанциране. Опитваме се да си го представим. Например сутрин и вечер в метрото тук всички сме си доста близки, така да се каже. Чудя се какви са вариантите, защото освен , че се дистанцираме ще и работим. Дори сега, когато има някакви мерки пак има часове в които се събират повечко хора в метрото.
Тръпна в очакване и аз да чуя за училищата в Германия. След препоръката на експертите да тръгвали децата в понеделник, министъра на нашата провинция се изказа, че не е съгласен. Може би първо завършващите класове ще започнат, а грундшулетата ( до 4 клас) и детските градини чак накрая.

# 9 590

Да! Само едно ще посоча - ако отворите уърлдметъра с положението в момента - САЩ - около 350 нови случая днес, Испания - 3500 нови случая днес, Белгия - 2400 нови случая. И то само в Испания и Белгия - не говоря, че ако трябва да сме точни, трябва да сравня колко нови случая има днес в Европа, с тези в САЩ, но сама разбирате, че е несравнимо, нали, защото бройката ще е мнооооого по-голяма в полза на Европа....
Освен това Тръмп раздава по 1200 долара на калпак на всички американци. Не чувам ЕС да прави същото?
Е, кой се справя по-добре - Тръмп или лидерите на ЕС?

https://www.worldometers.info/coronavirus/?
Отвори довечера уърлдметъра, и виж новите случаи на САЩ. Там всеки щат си подава данните независимо от другите, и тези 350 случая, вероятно са само от един щат - от слабо засегнатите.

# 9 591
  • Точно където трябва
Аз ние защо не тестваме масово- нямаме тестове щото няма, щото нямаме пари да купим, или щото е такъв капацитета на лабораториите?

# 9 592
Имунитета няма да дойде от въздуха. Ако махнат рязко мерките, ще станем по-зле от Италия(като цифри на милион население). Гледайте тези цифри, а не кой, колко заразни има, колко са починали. Ето пример с Белгия, там има 33,573 потвърдени и 4440 починали, това прави около 5 пъти по-малко цифри от Италия. Да ама Белгия 11млн население, Италия 60 млн население. Та цифрите са си едни и същи всъщност.

# 9 593

Майкоооо, частна сделка за 12 тона фурми?? И за това министърът седи сега 2 седмици в карантина? Нямам думи за абсурдността на ситуацията.

# 9 594
Аз ние защо не тестваме масово- нямаме тестове щото няма, щото нямаме пари да купим, или щото е такъв капацитета на лабораториите?
Второто и третото.

# 9 595

Аз мисля, че от щаба не ги устройва да изнасят такива цифри публично, защото това би успокоило народа и би го накарало да почне да се бунтува срещу мерките. Ако кажат, че средно 3% от българите са преболедували или в момента боледуват и само 36 починали има(което според мен е невъзможно и според мен са най-малко 360), това прави процент на смъртност малко по-висока от тази на грипа. Само че, ако излезнем навън и няма мерки, тази болест ще почне масово да се разпространява, защото нямаме имунитет и тя ще се разпространи много, много бързо. За да се стигне до групов имунитет са ни необходими 70% заболели, това прави около 5млн души, дори на ниска смъртност 0,2-0,5%, това прави голяма бройка починали.  Ако от тези 5млн, се наложи 5% да влезнат в болница, това би докарало здравната система до пълен аут и ще увеличи смъртността, поради простата причина, че няма да имаме капацитет да помогнем на всички болни. Ако сме с мерки, нещата ще станат много по-бавно, вероятно ще достигнем момент за лекарство или ваксина(ние поне на това се надяваме). Та според мен мерките са изключително важни и ако започне едно премахване на тези мерки, трябва да стане контрилируемо, така че държавата да не позволява този % на заболели да минава 5% до 10%, така ще спасим много повече хора.
Това дето съм го подчертал много скоро може много лесно да се провери дали ще стане точно така. Малко по-напред бях пуснал една статия за Беларус - там няма абсолютно никакви мерки към настоящия момент и не се предвижда да има каквито и да било мерки за изолация. Ако това което си написала е вярно, то съвсем скоро в Беларус трябва да има трупове по улиците, защото няма да смогнат да ги приемат в болниците.
Изобщо в момента Беларус е страната в която нагледно ще можем да видим какво би станало ако не бяха въведени никакви мерки. Засега по улиците на Минск няма умрели хора, да видим по-нататък как ще е.
Eто ти Беларус, и то при условие, че там президента е от повече от 20 години, и общо взето си е като в СССР:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/belarus/
Изстрелват се нагоре експоненциално.  Ще ги видим след десетина дни... То не беше Англия, то не беше Швеция...  Въобще, при разпасани неща винаги следва едно и също.

# 9 596
# 9 597
Ето информация на частните лаборатории
https://www.labtestcovid19.com/dashboard

За мен щаба не ги устройва да има такава информация,  изнасяна публично. В началото е била забранена, но след надигането на глас на различни лекари, аптекари, са се покротнали и все пак оставиха да се изнася тази информация.

Някой по напред пита има ли още вярващи, че имало стъкмистика. Специално за наща държава вярвам, че има такава.
По аптеките вече се появат бързи тестове. Първо упорито ги отричаше щаба, сега започнаха с тях да тестват Банско и други групи.
За мен не изнася на главните, да се тества по мащабно народа.

Не виждам кой знае каква разлика:

Официални... 735 при 18000 теста - 0.041
Частни... 75 при 1580 - 0.047

# 9 598
  • София
https://eurocom.bg/new/mikhail-konstantinov-pikt-na-epidemiyata- … Sq2ptIeGe3TQz0AZs

"Болестта COVID-19 е пречупена, но сега е най-опасна. Това заяви проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на "Информационно обслужване". Той обясни, че пикът на епидемията е отминал, но сега е най-опасно от заразяване, затова е важно дисциплината по отношение на противоепидемичните мерки да се запази на високо ниво.

,,Има няколко сигурни параметъра в тази пандемия - броят на починалите, заразените според тестовете, а не според това колко може би са заразени, имаме и излекувани, това са съвсем точни числа. Пик на заразените ще има в този ден, в който е имало най-много заразени. Този пик в света е настъпил на 3-ти април, когато за един ден са установени 102 000 души. Оттогава заразените на ден намаляват, но общият брой заразени расте и ще расте до края на пандемията. Пикът на умрелите е на 7-и април - 7 400 души, оттогава те неотклонно намаляват. Тук има още един вид смъртност - колко души са умрели на един милион души население. Това е абсолютно число, то не зависи от това колко са заразените. То говори колко имунизирано и здраво е населението и колко добре работи неговата медицинска система. България е на първо, второ място в Европа в добрия смисъл или на последно място по смъртност. България е фантастично по-добре от всички европейски държави и 15 пъти по-добре от света, 90 пъти по-добре от Испания, 80 пъти по-добре от Италия, 16 пъти по-добре от САЩ, 10 пъти по-добре от Германия, която се справя отлично. България се справя удивително добре, не просто по-добре, а петдесет, сто пъти по-добре от развити западни държави. Има няколко хипотези: много добра ваксинационна политика, богат генофонд на българския народ, което ни прави устойчиви на зарази. Очевидно медицинската система работи сравнително добре и навремени мерки, т. е. всички добри фактори са налични за България, която е средно 50 пъти по-добре от развитите европейски държави'', обясни експертът."

# 9 599
А за матурите изобщо не ми се мисли. Там трябва да ги проведат присъствено, иначе ще се наруши равнопоставеността на учениците.
В Австрия матурите ще е състоят в олекотен вариант, но с физическо присъствие. За училищата обаче казват: "Чак след средата на май можем да дискутираме на тази тема.", но явно много хора чуват "От средата на май отварят училищата."

Общи условия

Активация на акаунт