COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 490 742
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 10 155
  • София
MilaMira, и аз мисля, че е умишлено.

Все още не мога да проумея желанието да се напусне София по празниците т.е. да излезеш от огнището на заразата и да идеш по другите градове, където бройката на случаите е много малка, освен ако не искаш просто да сееш зараза, че да може да пламнат всички области и по-бързо да достигнем пика.

Същото безумие с полета Лондон-Варна, който логично беше отменен.

# 10 156
  • София
Слушах преди малко брифинг на областния щаб в Смолян - изнесоха интересни данни за тестовете.
Направени са около 220 PCR теста - доказани са 22 случая (останалите 4 са на хора от областта, но тестовете им са направени извън нея и с момента тези хора са в Пловдив и София). Това са 10 % положителни.
Около 300 са бързите тестове - отчитат 14% положителни, като болшинството са положителни и за IgM, и за IgG, т.е скорошна инфекция. Разбира се, беше направено уточнение, че тези тестове не са много точни. Също така не се изясни, дали хората с положителни резултати са пристигнали от чужбина или страната, или са местни.

Ето тук и линк към целия брифинг, ако някой иска да го изслуша (за тестовете говорят около 20та и 36та минути)
https://www.facebook.com/otzvukbg/videos/2797011297085722/

# 10 157
А защо мислите, че всички "изнасящи се" са болни от коронавирус. Та чак масово ще заразят роднините си в провинцията. В София и да има огнище е ясно в кои квартали е. Точно тези няма къде да пътуват.

Не са разбира се. Каза се, че безсимптомните не могат да заразяват, но някои хора още гледат на майките с деца около блоковете и пенсионерите като на ходеща биологична заплаха. Да мерят температурата на хората, най-добрият индикатор, че има "нещо", пък било то и различно от ковида.

Къде се каза , че безсимптомните НЕ могат да заразяват ? Може ли информация ?

Ето инфо от университета в Джорджтаун:

"Разполагаме с доказателства, че SARS-CoV-2 притежава способността да се разпространява от асимптоматични носители", по думите на инфекциониста Швета Банзал.

Is it possible to be infected with the coronavirus and show no symptoms? Or go through a period of several days before symptoms kick in?

And even in this stage with no cough, no fever, no sign of illness, could you be transmitting the virus to others?

"There is evidence that SARS-CoV-2 has this ability to spread silently," says Shweta Bansal, an infectious disease modeler at Georgetown University.

# 10 158
Нищо не е случайно в поведението на НОЩ. Следват си плана. Ако искаха, можеше да е друго по празниците. Но те искат да е така и има защо. Не страдайте по невъзможното "ако".
Всъщност, и аз това си мислех....имат и ресурса, и законната възможност, дадена им от ИП, да не допуснат това преселение.
Защо тогава Нищо не правят?
Бат Бойко не спира да пророкува хладилни камиони и чували с трупове, обаче, Нищо не прави, за да го предотврати...Защо?

Най-лесния и елементарен отговор е :"Обещах ви пик по Великден-Гергьовден, ей ви го пика!".
А дали?

Аз си мисля, че нарочно не спряха хората напълно да си стоят по градове, за да има точно този прослувут пик, който се очаква да е след гостуването на всички из цяла България.
И после да се появят по тв с думите ,, Аз казах ли ви да не пътувате!!!"" Само една показалка ще му липсва.

# 10 159
  • София
Скрит текст:
Не виждам смисъл да се сатанизира желанието на хората да си боядисат яйца, да си направят козунак или да пазаруват от големи магазини. И без това в големите магазини поне дезинфекцират ръцете на влизане, а в малките - не.

Ако има пропусквателен режим, пазарува се на разстояние и са малко хОра в магазина, никой не им е забранил. Поголовната блъсканица за яйца в промишлени количества, ходене по 5 пъти на ден, за да се хване промоцията, не е най-доброто решение.

Защо някой трябва да ти дезинфикцира ръцете на входа? Не може ли и сам да свършиш тази работа? Има джобни дезинфектанти. Не е необходимо все някой да се грижи за нас, ако ние самите не се грижим за себе си.

Защото добрият търговец осигурява безопасността на клиентите си, а не разчита на тяхното съзнание. Освен това аз като купувач по презумпция предполагам, че когато един търговец се е погрижил да дава дезинфектант и да дезинфекцира всяка количка след всеки клиент, полага същите отговорни грижи и при приемането, разпределянето и подреждането на стоките в магазина си и изобщо за хигиената на служителите и процесите в целия търговски обект.

# 10 160
Извънредното положение не е Военно положение.

# 10 161
Както изглежда, ние си седим вкъщи, за да може ромите в България да си създадат групов имунитет.

Ми то това е целта, понеже и заразата явно се шири там.
Не мисля, че ще има удължаване. Просто с нашите "мерки", които по принцип не се спазват, се видя, че заразата протича ограничено и не лови всички.
Наплив по болниците няма. Смъртността също е рязко намаляла, българинът упорито отказва да умира от каквото и да е било. Ако все караме така с по 15-25 на всеки два дни от Европата ще ни се скарат, че нищо не правим.
Сега ще се симулира пик, после малко плато и рязък спад около Гергьовден.
Бойко обеща пълни ресторанти и хотели на 24 май.

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 15:10 от Анонимен

# 10 162
https://www.24chasa.bg/region/article/8463967

13-километрова опашка на входа за Варна

Още от сутринта, а не ми се мисли какво ще е през целия ден или  утре...
Нямам думи...Къде са тръгнали всички тези хора? Великден е религиозен празник, които по скоро трябва да ни отведе към църквите, а не празник на яденето и пиенето с тайфата и родата! Още от вчера е имало километрични опашки по изходите и на София. А това, че няма КПП-та на БДЖ и не се проверяват пътниците е върха просто. Няма КПП-та и по малките градове и села. Абе, "изпусната работа" - ако досега удържахме положението, сега вече ще пламне цяла България. Жалко...И сами ще си го направим, както винаги - по български!

# 10 163
  • София

Все още не мога да проумея желанието да се напусне София по празниците т.е. да излезеш от огнището на заразата и да идеш по другите градове, където бройката на случаите е много малка, освен ако не искаш просто да сееш зараза, че да може да пламнат всички области и по-бързо да достигнем пика.

Е, той всеки счита, че сам не е вирусоносител - ония заразните са някакви други, така че защо пък да не прескочи да се види с родАта, какво пък толкова... Онзи там, дето избяга от болницата и отиде да зарази семейството си, е само най-крещящ пример за безотговорност, ама има и още хиляди други, които рискуват да направят същото спрямо най-близките си - и не им пука.

# 10 164
Не мога, хаха. Хората спряха да ходят в болниците и смъртността рязко намаля.

Германският лекар:
- Ние понякога допускаме грешки - от едно лекуваме пациента, а той умира от друго...
Българският лекар:
- Ние пък, никога не допускаме грешки - от каквото лекуваме пациента, от това умира... Sad

# 10 165
На мен ми е чудно как стои въпроса с междуградските автобуси. Спират ли ги на КПП-тата, за да проверяват пътниците или и там нещата са, като при БДЖ - който се качи на рейса си отива, където си поиска

# 10 166
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Не виждам смисъл да се сатанизира желанието на хората да си боядисат яйца, да си направят козунак или да пазаруват от големи магазини. И без това в големите магазини поне дезинфекцират ръцете на влизане, а в малките - не.

Ако има пропусквателен режим, пазарува се на разстояние и са малко хОра в магазина, никой не им е забранил. Поголовната блъсканица за яйца в промишлени количества, ходене по 5 пъти на ден, за да се хване промоцията, не е най-доброто решение.

Защо някой трябва да ти дезинфикцира ръцете на входа? Не може ли и сам да свършиш тази работа? Има джобни дезинфектанти. Не е необходимо все някой да се грижи за нас, ако ние самите не се грижим за себе си.

Защото добрият търговец осигурява безопасността на клиентите си, а не разчита на тяхното съзнание. Освен това аз като купувач по презумпция предполагам, че когато един търговец се е погрижил да дава дезинфектант и да дезинфекцира всяка количка след всеки клиент, полага същите отговорни грижи и при приемането, разпределянето и подреждането на стоките в магазина си и изобщо за хигиената на служителите и процесите в целия търговски обект.
[/spoiler]

Ти добре смяташ, ама явно търговецът не смята така според снимките от някои магазини Лидл, Кауфланд и т.н. (да не ги изброявам всички), където хОрата са буквално един върху друг, че и по едно хоро тропнаха от уважение към драгия клиент.Smiley

Скрит текст:

Е, той всеки счита, че сам не е вирусоносител - ония заразните са някакви други, така че защо пък да не прескочи да се види с родАта, какво пък толкова... Онзи там, дето избяга от болницата и отиде при семейството си, е само най-крещящ пример за безотговорност, ама има и още хиляди други, които рискуват да направят същото спрямо най-близките си - и не им пука.
Да, права си. Всеки си вика "то на мен няма как да ми се случи", като онази ромка по ТВ "тука КОВИ Smile нямаме, кой казва, че има?" Smile

# 10 167
  • Пловдив
Наистина ли някой си мисли, че смъртността е по-ниска, защото хората не ходят на лекар?!?! А не защото например има по-малко катастрофи....

# 10 168
То пътуват ли изобщо автобуси?

# 10 169
  • София

Е, той всеки счита, че сам не е вирусоносител - ония заразните са някакви други, така че защо пък да не прескочи да се види с родАта, какво пък толкова... Онзи там, дето избяга от болницата и отиде да зарази семейството си, е само най-крещящ пример за безотговорност, ама има и още хиляди други, които рискуват да направят същото спрямо най-близките си - и не им пука.
А на какво основание да се счита за вирусоносител? Няма контакти с върнали се от чужбина, не е ходил в болнично заведение, излиза само на пазар или да изхвърли кофата? След 1 месец вкъщи и никакви симптоми, като какъв да се определи?

Общи условия

Активация на акаунт