COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 489 606
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 110
  • София
По БТВ в момента дават репортаж май за мъжа на нашата съфорумка, където е разкарван в няколко болници.
Точно щях да питам, това ли е случая?

# 13 111
  • Буркина Фасо
Ако някой го интересува,току що разбрах,че заразените в Плевен,работещи в едно предприятие,са работници в шивашката фирма Мизия.Засега са 7 положителни,но са взети още 50 проби.Неофициална информация е,от човек,който работи там.Дано да не е така.Там работят 700-800 човека и са разпределени в няколко зали.Търсих из всички сайтове и онлайн вестници,но никъде не се съобщава името на фирмата.
ако са шили маски ... ойде коня у реката. Smiley

# 13 112
  • София
Днес не успях да изчета всички коментари от деня. Коментирали ли сте тази статия:
https://bivol.bg/coronavirus-thoughts.html
Не сме, но тя е специализирана и не мисля, че е за масово четене. Иначе тези неща са известни, тук хубаво систематизирани и с ясно изведена логика. Опитвайки да споделя много малки части от тази теза, която научно споделям, срещам само недоумение, а често и агресия. Това е истина, която е доста трудна за преглъщане, затова, пак казвам, по никакъв начин не е за четене от аудитория извън специализираната.

Хайде, бе. Специализирана? В какво? Биология? Епидемиология? Икономика? Земеделие? Околна среда?

Всички сме специалисти по всичко.

Хеликаза е биолог, нали? Мога ли да те помоля да коментираш тази част за вируса.

"Първо, в ранните етапни на пандемията, мнозина се успокояваха, че като се стопли времето, епидемията ще стихне. На какво се основаваше това не беше ясно – тук става дума за вирус, чието любимо място за размножаване e долната част на респираторната система, където температурата e 37°C, и който произхожда от прилепи, чиято телесна температура по време на полет достига 40-42°C. Топлото време само по себе си няма как да убие такъв вирус. Да, то донякъде възпрепятства разпространението, тъй като аерозолизирани частици се задържат по-дълго във въздуха на студено и сухо време отколкото при топло и влажно такова. Но вече от няколко седмици сериозни епидемии се наблюдават в редица тропически държави като Бразилия и Индонезия, и съответно спря да се говори за топлото време катo решение на проблема."

# 13 113
  • Мадрид / София
Скрит текст:
Симптомите се проявяват средно към 14 ден +- няколко дни.

Инкубационният период е средно 5-6 дни.
По-дълъг е периода, затова и задължителната карантина е най-малко 14 дни (ако има заразен в семейството или пътувал навън).

Добре бе, човек, WHO (World Health Organisation) казват, че средния срок е 5 дни, но ТИ казваш, че е 14! Кой е крив и кой е прав според теб?

Карантината е 14 дни НЕ ЗАЩОТО срока за симптоми е 14 дни а защото в НАЙ-ЛОШИЯ среден случай е 14 дни т.е. worst case scenario!
Карантината се прави с цел превенция - за това се взима и възможно най-дългия инкубационен период - с цел превенция!
Казвам това, което тук (Испания) се знае. И много моля да не се казва, че не е вярно, защото така беше при нас. Точно заради дългия му инкубационен период има толкова много заразени. Действително се забелязва тенденция за съкращаване на срока за проява, но не е толкова кратък. Някъде от порядъка на 7-10 дни. Това го каза гл. лекар на мадридската болница Рамон и Кахал, който има пряко наблюдение върху болестта.

# 13 114
Ако някой го интересува,току що разбрах,че заразените в Плевен,работещи в едно предприятие,са работници в шивашката фирма Мизия.Засега са 7 положителни,но са взети още 50 проби.Неофициална информация е,от човек,който работи там.Дано да не е така.Там работят 700-800 човека и са разпределени в няколко зали.Търсих из всички сайтове и онлайн вестници,но никъде не се съобщава името на фирмата.
https://bnr.bg/post/101261971/spirat-proizvodstvoto-v-mizia-96-ad-v-pleven

# 13 115
  • на пистата
Скрит текст:
Промените в Кодекса на труда, касаещи т.нар. "хронично болни":

Създава се чл. 173а:
„Ползване на отпуск при обявено извънредно положение
Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.

(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Майка ми е хронично болна.Използва си цялата отпуска от началото на януари за да гледа баба ми(майка си) защото беше в болница.До преди дни взимаши болнични,но вече няма възможност и тръгна на работа.На 60г е точно,работи в дом за възрастни хора(55човека са в дома)Иска не иска 24ч е на работа.Има белодробно заболяване,артрит,остеопороза,прекаран хиретит С преди 2г...Ако имаше възможност би си останала вкъщи,но няма.Баща ми е инвалид с ъс 186лв пенсия.Ако не ходи на работа нито ще има какво да ядат,нито ще има кой да гледа хората в дома.Та и да го цитирате това,не всеки път е възможно.
Защо вие и брат, сестра ако имате не помогнете на тези възрастни хора в момента? Нали сте затова. Да не ги оставите в тази ситуация. Утре може да е късно. Недай Боже де... Ама
Помагаме колкото можем.За трети път в тази тема ще го напиша.От месец и половина сме без работа(моето семейство)харчим спестявания.Нямаме право на нищо,защото сме маргинали и нямаме часовник за 20бона.Сина ми също е без работа,чака дете след 2 месеца.На кого първо да помагна като и нашите спестявания вече се стопяват?

# 13 116
Казвам това, което тук (Испания) се знае. И много моля да не се казва, че не е вярно, защото така беше при нас. Точно заради дългия му инкубационен период има толкова много заразени. Действително се забелязва тенденция за съкращаване на срока за проява, но не е толкова кратък. Някъде от порядъка на 7-10 дни. Това го каза гл. лекар на мадридската болница Рамон и Кахал, който има пряко наблюдение върху болестта.

OK, както кажеш. На мен ми е все тая какво пишеш тъй като аз мога да отсея от какви източници да взимам информация.
Проблема е, че доста хора ще прочетат мнението ти и някои от тях ще му повярват. Ако някой се разболее от корона (чукам на дърво) и развие симптоми след 5 дена - той ще реши че е нещo друго защото чел, че симптомите се проявявали след 10-14 дни. И така може да се влоши човека...

# 13 117

Статията е съкратена версия на тази, която беше постната от Флейм. Много е разбираема , няма нужда да си специалист.Съгласна съм , че е трудно да се асимилира, но все повече ще ни се налага.

Прочетох пълната версия и съм съгласна изцяло.
Нищо неразбираемо няма.
Не е радостна като прогноза, но е напълно обективна.

# 13 118
Нина,сега ми изпратиха по вайбъра:
https://plevenzapleven.bg/blog/2020/04/20/%d1%88%d0%b8%d0%b2%d0% … %be%d1%82-243317/
Благодаря все пак😀.Цял ден търся и не успях да  открия.

# 13 119
По БТВ в момента дават репортаж май за мъжа на нашата съфорумка, където е разкарван в няколко болници.
Точно щях да питам, това ли е случая?
Ами не знам , на него прилича.

# 13 120
  • Буркина Фасо
За болницата във Видин казаха, че ще тестват всичките 450, лекари и помощен персонал, за лежащо болни не пишеше..., като го прочетох се зачудих от къде тази бройка 450....
представяш ли си да тестват само мед.песонал ? ... и ако открият положителни да не тестват и другите.
тестват всички - мед.персонал, болни, администрация, охрана, работещи в кухня (ако има такава)... всичко живо.
поне така го казаха.

# 13 121
  • Bulgaria

OK, както кажеш. На мен ми е все тая какво пишеш тъй като аз мога да отсея от какви източници да взимам информация.
Проблема е, че доста хора ще прочетат мнението ти и някои от тях ще му повярват. Ако някой се разболее от корона (чукам на дърво) и развие симптоми след 5 дена - той ще реши че е нещo друго защото чел, че симптомите се проявявали след 10-14 дни. И така може да се влоши човека...

Защо спорите? Имаше случаи и за над 14 дни. Какво значение има дали ще се появат на 5-ти или на 10-ти ден, едва ли всеки човек има идея точно къде и кога се е заразил, още повече ако работи извън дома си. Примерът го имаме още от първият случай с празненството в Лом - първите пациенти починаха и тогава започваха да изолират контактите им, а те в началото повечето не бяха положителни дори, положителните тестове започнаха да нарастват във времето.

# 13 122
  • При семейството си
Скрит текст:

Създава се чл. 173а:
Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.

(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Майка ми е хронично болна.Използва си цялата отпуска от началото на януари за да гледа баба ми(майка си) защото беше в болница.До преди дни взимаши болнични,но вече няма възможност и тръгна на работа.На 60г е точно,работи в дом за възрастни хора(55човека са в дома)Иска не иска 24ч е на работа.Има белодробно заболяване,артрит,остеопороза,прекаран хиретит С преди 2г...Ако имаше възможност би си останала вкъщи,но няма.Баща ми е инвалид с ъс 186лв пенсия.Ако не ходи на работа нито ще има какво да ядат,нито ще има кой да гледа хората в дома.Та и да го цитирате това,не всеки път е възможно.

Темата, освен всичко останало, е и информативна. Съжалявам, че във вашия случай е невъзможно, за някой друг тази информация може пък и да е полезна.

# 13 123
  • Другата България
За болницата във Видин казаха, че ще тестват всичките 450, лекари и помощен персонал, за лежащо болни не пишеше..., като го прочетох се зачудих от къде тази бройка 450....
представяш ли си да тестват само мед.песонал ? ... и ако открият положителни да не тестват и другите.
тестват всички - мед.персонал, болни, администрация, охрана, работещи в кухня (ако има такава)... всичко живо.
поне така го казаха.

Може ли линк, или каквото и да било, където са "казали", който и да го е "казал", че ще се тестват и болните?
Или "всичко живо"?
Защото написаното от теб не е вярно.

# 13 124
Скрит текст:

Създава се чл. 173а:

Темата, освен всичко останало, е и информативна. Съжалявам, че във вашия случай е невъзможно, за някой друг тази информация може пък и да е полезна.
Изключително, мерси, не знаех, че са длъжни за майки с малки деца. Нуждата е отчайваща, още веднъж благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт