COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 447 508
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 630
Вчера, в Панорама, доц. Кунчев каза, че след седмица- две мерките ще станат безполезни и че въздушно- капкова инфекция никой не е успял да спре в този свят. Привилно ли съм разбрала, някой друг да го е гледал ?

# 15 631
Варна, Разград, Търговище. ....Ковид няма тука Simple Smile
Aко много държиш може да дойдем софиянци да си имате и вие Simple Smile
Вчера, в Панорама, доц. Кунчев каза, че след седмица- две мерките ще станат безполезни и че въздушно- капкова инфекция никой не е успял да спре в този свят. Привилно ли съм разбрала, някой друг да го е гледал ?
Да, така каза, епидемия не се контролира, само може да се ограничава.

# 15 632
Тук в Швеция както знаете училищата до 9 клас и детските градини са отворени и никога не са затваряли. Вече мина доста време и нито едно учебно заведение не пламна. Аз също нямам никакви симптоми досега, та не вярвам да сме го изкарали този вирус, въпреки либералните мерки. Моето дете не съм го спирала и ден от училище.  Дъщеря ми е в 7 клас и се спазват следните правила:

- след всеки учебен час се мият ръцете
- в класа на дъщеря ми са 32 деца - без две хронично болни деца, които са на домашно обучение заради коронавируса, всички останали са на линия. В класната стая са им поразместили чиновете, но всички деца от класа са в една стая както обикновено.
- по време на обяд - вече не обядват  няколко класове заедно, а са разделени по паралелки, например 7-те класове обядват в един час, след това 8-те класове и т.н.
- обядът е на шведска маса на три станции и преди коронавируса всяко дете си сипваше храната, която си е избрало. Сега един учител застава на станцията с ръкавици и разсипва храната, а не всяко дете да пипа приборите и да бърка по съдовете.
- учителите с рисков профил са в болнични или отпуски, заменени от млади преподаватели

Други правила няма като децата да са с маски,  да са по 5-6 деца в класна стая и т.н.

# 15 633
Варна, Разград, Търговище. ....Ковид няма тука Simple Smile
Aко много държиш може да дойдем софиянци да си имате и вие Simple Smile
до днес никой софиянец ли не е стъпвал там
Заразно болен явно не, инкубацията на тоя вирус е 3-5 дни може и седмица да мине докато някой прояви симптоми, а може и да няма симптоми а пак да си пренася. Епидемиолозите казват това било "верижна реакция", която можело да се накъса, но не и да се спре. Според опита от другите държави времетраенето е  2-3 месеца, нови огнища ще си има, сега Плевен - по-късно и други градове. Затова щатите в момента тестват усилено и се съсредоточват именно над контрола над заразените, у нас поради липса на тестове явно ще си "тлеем" така дълго.

# 15 634
Във Варна само 1 в болница.
За мен към момента пандемията в Бг е под контрол. И не разбирам защо трябва да мислим за трупове по улиците, парковете и чувалите на Пирогов.

pehoko,  свободен си да изчакаш развоя у вас си. Ама що и нас искаш да ни задължат?

# 15 635
Скрит текст:

Judy, проследи заповедите да си припомниш колко дни беше официалната забрана за работа на баничарници и сладкарници. Аз лично си спомням не повече от 7, но не ми се занимава да търся. Това че някой не работи и до днес, си е лично негово решение.
Това, което прави впечатление, е че се иска да се откажем от мерките за ограничаване на заразата, а в същото време да се раздават пари на кило. Ми няма как да стане, както ще оцеляват заболелите на база естествен подбор, така да си оцелява и бизнеса пък.

Не четеш пак.
Имаше случаи, при които кметовете се изсилиха и наложиха забрани в повече от това, което бе наложено за всички.
Написах го и в поста си точно в този смисъл. Ако не са го изтрили можеш да го прочетеш - целия.
Както и това, че бяха затворени от самото начало посочените обекти, които никак не са малко, и след това отвориха един такъв обект - сладкарница /седяла седмици обаче затворена/, защото начина му на организация по нищо не го отличаваше от магазини за хранителни стоки, в които се влиза по един. Въпреки това хората доста време не работеха реално. Не медийно.

Пак напомням - очевадно има смисъл - до тук не съм прочела ни един човек, който да иска  "да се откажем от мерките за ограничаване на заразата" - не извъртай нещата. Това е доста ... елементарен дискусионен подход. Конкретни мерки, вече многократно посочени кои, са вредни и не допринасят с нищо в този им вид за постигането на такава цел. Но не прочетох тук някйде някой да е против всички. Може би ще помогнеш с цитат? За да не си отново голословен.
Скрит текст:
Това ще го напомням и пиша толкова пъти, корлкото пъти някой за пореден път се опитва да преинъчи недоволството на хората, като го изменя по недопустим начин чрез такива безпочвени обобщения.

Пари у нас НЕ СЕ  раздават нито "на кило", нито на грамаж. Предлагат .. се кредити - това е всичко друго, но не и вида помощ, на която се радва от близо два месеца вече европейският, а чета и американският, гражданин.
С интерес очаквам да проследя как ще се ,свои новият заем и при кого точно ще отиде.

Цитат
Отговарях на горното мнение на Бояна.
Не знам колко да бъде карантината. Докато стане безопасно. Колкото отнеме. Зависи от хората. Аз също искам да е колкото може по-бързо. Имам работа навън и то по болници  при лекари. А те сега ставанаха най-големите преносители на заразата.

Какво означава "безопасно".
Докато изчезне вирусът? В момента мненията на повечето учени май се консолидират около това, че той не се кани да изчезва. Поне не и както е при останалите вируси - докато не мине през повечето хора. След това ще си се върти около новите.
Какво правим с "карантината", тогава?

Притеснително е, ако действително лекарите са "най-големите приносители на заразата". Това означава само едно - непредприемане на реални, ефективни и навременни мерки.
Вадила съм сума ти информация, когато темата ставаше за нещо, нямам желание да доказвам нищо, защото нещата опират до качества, които за мен липсват.
Аз ти казвам как вашата позиция влияе на хора като мен, пък ти си вади изводите, ако можеш. Или се борим за всичко, или за нищо и я караме на естествен подбор, това е положението за мен.

# 15 636
pehoko,  свободен си да изчакаш развоя у вас си. Ама що и нас искаш да ни задължат?
Кои сте вие а кои сме ние? У нас реално карантина няма, всеки е свободен да излиза безпрепятствено колкото пъти си ще, гледам и по парковете си се разхождат групово без никой да упражнява контрол. Ако правилата не се спазват от всички то няма смисъл от тези правила, какво искам аз няма никакво значение.

# 15 637
Опитвам се да намеря брой на заразени, починали и излекувани по градове, но не успявам. Защо ми трябва? Изведнаж вчера заявиха, че в Сливен двете болници /окръжна и военна/ изнемогват и апелират към частните да се включат. Доколкото съм следила и по спомени, броят на заболелите е около 35,броят на излекуваните 4-5, броят на починалите горе долу толкова и остават около 25. Приемаме, че всички са в болница. И какво - 10-15 легла ли има само в инфекциозните отделения?
Не че не трябва частните да са готови да се включат-трябва.

# 15 638
Честно да ви кажа мен почва да ме хваща яд за какво изобщо висяхме по къщите до сега като всичко се разсъхна още преди седмици. Всеки път като ида до магазина виждам все по-големи тумби от хора да си се разхождат, тийнейджъри на групи от по 15-20 човека си седят в кръг, седят пред блокове и т.н. За чий беше нужно да ни се опукват отпуските и хората да остават безработни след като почти през цялото време имаше други хора, които им беше през шнура за всичко и си излизаха и си пътуваха и си въртяха агнетата на Великден? Ясно, че правилата важаха само за някои и сега точно тези някои сме прецакани, защото няма да можем да почиваме лятото, защото пазихме Бай Ганьовците.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 17:12 от lovely

# 15 639
Опитвам се да намеря брой на заразени, починали и излекувани по градове, но не успявам. Защо ми трябва? Изведнаж вчера заявиха, че в Сливен двете болници /окръжна и военна/ изнемогват и апелират към частните да се включат. Доколкото съм следила и по спомени, броят на заболелите е около 35,броят на излекуваните 4-5, броят на починалите горе долу толкова и остават около 25. Приемаме, че всички са в болница. И какво - 10-15 легла ли има само в инфекциозните отделения?
Не че не трябва частните да са готови да се включат-трябва.

Сливен има 35 случая, 8 излекувани и 3 починали.

https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.htm … 29a4311295dce390f

# 15 640
Честно да ви кажа мен почва да ме хваща яд за какво изобщо висяхме по къщите до сега като всичко се разсъхна още преди седмици. Всеки път като ида до магазина виждам все по-големи тумби от хора да си се разхождат, тийнейджъри на групи от по 15-20 човека си седят в кръг, седят пред блокове и т.н. За чий беше нужно да ни се опукват отпуските и хората да остават безработни след като почти през цялото време имаше други хора, които им беше през шнура за всичко и си излизаха и си пътуваха и си въртяха агнетата на Великден? Ясно, че правилата важаха само за някои и сега точно тези някои сме прецакани, защото няма да можем да почиваме лятото, защото пазихме Бай Ганьовците. Да разпускат цирка тогава щом като е така.
Явно държавата подготви болниците, доколкото можа, и това е капацитетът на всичкото, което е зависяло от тях, респ. от нас.
Сега всеки ще се спасява , както може.

# 15 641
  • Пловдив
След отпадане на ИП децата предполагам .че трябва да се върнат в училище.Еми честно мен точно от това ме е страх,защото не виждам как ще спазват  дистанция,как ще седят по цял ден с маски и как постоянно ще си мият ръцете.И страха ми е,че ще трябва да контактуват точно с бабите и дядовците след това,или поне децата на тези като мен,дето разчитат на тях докато сме на работа.Сега съм в неплатена,но пред алтернатвата да се заразят и да лепнат нещо на баба си предпочитам да си завършат дистанционно училище.

# 15 642
Tays, ами малко направиха. Почти нищо даже. От седмици някви хора си живеят все едно не са в ИП, излизат, пътуват. За болниците винаги е бил принципа да се спасява кой как може. И аз го предвидих и това. Ще "осигурят" обещания пик по Великден и после ще ни разпуснат по живо по здраво и нито вече ще ни уведомяват кой е болен, ни кой е умрял. Ще си бъде пак всеки сам за себе си, както винаги. Просто се чудя защо беше нужно всичко до сега? Нито сме опазили кой знае колко болниците, нито кой знае колко сме ги оборудвали, нито почнахме по-мащабно тестване, нито успяхме някакъв план за живота от тук нататък да съставим. Абе 7 седмици безмислие беше за мен това. Съжалявам.

П. П. Принципно съм твърдо за ИП и да си е до 13 май, но да не е само за някои хора избирателно, а наистина да важи за всички.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 17:05 от lovely

# 15 643
След отпадане на ИП децата предполагам .че трябва да се върнат в училище.Еми честно мен точно от това ме е страх,защото не виждам как ще спазват  дистанция,как ще седят по цял ден с маски и как постоянно ще си мият ръцете.И страха ми е,че ще трябва да контактуват точно с бабите и дядовците след това,или поне децата на тези като мен,дето разчитат на тях докато сме на работа.Сега съм в неплатена,но пред алтернатвата да се заразят и да лепнат нещо на баба си предпочитам да си завършат дистанционно училище.
И мен това ужасно ме притеснява. Както се видя, има смъртни случаи и на деца, особено в тийнейджърска възраст. Не се знае и какви трайни последствия може да останат от вируса. За някакви 2-3 седмици, в които няма да научат нищо повече, да се рискува толкова много.

# 15 644
Ние сме тия, които не очакват трупове в парка.
Ти си от другите.
Софиянци и българи като цяло си пътуват из страната преди, по време на ИП и посята зараза не виждам. Виждам вносна. За времето от 13.03 трябваше до сега да се организира карантина на целите домакинства, а не да си продължаваме по старому .
Вервай ми заразата вече е посята из цялата страна, въпрос на време е нещата да ескалират на местно ниво ако не се спазват мерките. В Банско от 820 изследвани 60 са с положителна проба за антитела а 5 с прясна инфекция. Под карантина се поставят лица и контактите им само ако са доказано заразно болни, за какви организации въобще говориш?
Относно ситуацията в Сливен едно мнение от друг форум:
Скрит текст:
Днес говорих с баща ми относно ситуацията при тях.
Допреди няколко седмици ми говореше с лека усмивка като обсъждахме епидемията.
Сега си призна, че за първи път в кариерата си е сериозно притеснен как ще се правят и това, което ме изненада, че се притеснява и за себе си. Пък не е като да не е виждал тежки случаи и епидемии за 40+ години.
Капацитета им е почти запълнен най-вече заради това, че приемат дори и по-леките случаи в болницата. По-голяма част са цигани и им нямат вяра, че ще спазват карантина.
Тия дни са имали случай с циганин, завърнал се от чужбина, с положителен тест и симптоми, който не са успели да вкарат в болница дори и с полиция. За какви извънредни положения говорим изобщо?!
Имат и пациент, койо преди време си е правил бърз тест и бил положителен за антитела. Сега е с положителен PCR и симптоми.
В Сливен има 2 големи цигански махали и не се спазват почти никакви мерки. Ако/като пламнат не ми се мисли.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 17:03 от pehoko

Общи условия

Активация на акаунт