COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 847
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 16 395
  • София
Знаете ли защо се "мрънка", както го наричате вие. Аз му казвам задаване на нормални въпроси. Защото доверието в това правителство и този парламент има-няма 20 %. Без, разбира се, да взимаме предвид поръчковите проучвания на ПИК. Вие вярвате ли на точно този човек, който си сменя настроението през 5 мин., разпорежда се еднолично, екскурзиантства всеки ден с джипката с маска под носа в ИП и 5 логически свързани изречения няма? Или пък на цялата му услужлива кохорта от щабове и министри, които правят и казват каквото той им каже? Наистина ли вярвате, че тези хора имат капацитет да управляват кризи? Къде другаде има всеки ден и всяка вечер брифинги, на които се гледа строго и надменно или пък се говори за чували и трупове по детските площадки?

Липсата на доверие в правителството или на адекватно водене на кризата, не прави автоматично всички оплаквания срещу мерките валидни. По-горе се говореше, как на други места се правели комплименти. Е, и тук имаше, особено в началото. Казаха безброй пъти, как сме за пример. Даже бяха организирали медиците да ни пляскат. Не се затвори София, призова се да не се пътува за празниците. Е да, но побояли винаги има. Юрнаха се маса народ да празнува из цяла България. После казаха, че виновни били тези, които не затворили града. Обаче не трябвало със забрани, а с комплименти и препоръки. Еми... хем така, хем иначе, и накрая никак.

Че воденето на кризата търпи сериозни критики е факт. Също факт е, че много трудно се води народ, който масово не желае да разбере ситуацията и да си наруши комфорта. За да контролираш такива, трябва много твърда ръка, от която за съжаление ще страдат всички. Но то пък тук няма такъв, дето да смее да действа така, че рейтингът и други работи. Затова ще сме, днеска крачка напред, утре две назад, после една настрани. И така ще си танцуваме до края, където и да излезе той.

И понеже се говори за кой как правел комплименти, аз пък си спомням за един кмет в Италия, на който му беше писнало, и беше казал, че следващият път, който види някой да си прави джогинг по улиците, ще прати полицията с огнехвъргачки. Ние засега сме много далеч от това, ама кой да го оцени.

# 16 396
Evgeni Kanev
3 часа ·
Шведският модел - 2

Днес пак говорих с моя близък - дългогодишен лекар в Швеция. Наистина човек живее с доста илюзии преди да получи информация от първа ръка. Аз не смятам да влизам в травмиращи подробности за случващото се в Швеция, по-скоро ще ми е трудно да убедя някого, че в топ държава е възможно:
(1) по политически причини да се следва вече избрана стратегия, дори да се оказва погрешна
(2) да е забранено на лекари да коментират поради страх от загубване на работни места или позиции ( там всички основни болници са държавни и се следва държавната политика , а почти всички трагични истории в медиите са разказани от мед. сестри)
(3) ограниченият капацитет да се пази ( и стои празен!!!) основно за по-млади хора, а на възрастните да се отказва лечение
(4) да липсват базови предпазни маски и облекла, а респираторите да са ограничени
(5) самите лекари да са депресирани и дори плачещи пред нуждата да избират кого и как да спасяват.
(6) това да се случва във водещите болници в Стокхолм, вкл. Каролинска
(7) курсът да продължава въпреки публичния протест на 22 професори и изследователи срещу водещия епидемиолог в страната.

Малък пасаж от шведския вестник
Dagens Nyxeter с пожелали анонимност доктори, превод с Гугъл :

Doctors: We are forced into hard priorities

Doctors at Karolinska are warning that they will have to make tough priorities.

Intensive care sites are still vacant, according to the hospital management at Karolinska and the Stockholm region, and incorrect priorities are now being investigated by the Inspection for Health and Care.

At the same time, several doctors at Karolinska alert the DN that the priorities are so severe that patients die unnecessarily.

- We are forced to let people die in front of our eyes, says a doctor.

# 16 397
  • на пистата

Аз питам какво ги правим 13 и 14-годишните деца, които също кипят от енергия, отнет им е спорта, парковете са за малките денем. Да ги пускаме в 18:30 с тълпата възрастни да тичат ли?
И аз това искам да знам.Сина ми е на 13г..активно спортуващ до преди два месеца.Занимава се и прафесионално със спорт.Той какво,няма нужда от разходка ли?
Все недоволни има...първо що затворили,сега що така..българина угодия няма.

# 16 398
Става дума, че може да се отворят парковете и за възрастните, които нямат зор да ходят там за да се качват по катерушки. Тези хора може да си се разхождат, както казвате за Лондон, дори да седнат и седят на разстояние, аз не виждам проблем. Само, че тук е позволено само ако си с дете.. страхотно Simple Smile По-хубаво не можаха да го измислят. Първо дискриминация към хората без деца е това, второ с дете да ходиш по очертан път си е филм на ужасите.
Така наистина е тъпо. Да не би възрастния да няма нужда от малко разхождане или пък слънце. На всички ни е трудно в този момент, лошото е че всеки дърпа чергата към него си и не го интересуват останалите.
Възрастните могат да се разхождат денонощно из целия град.

А децата не могат? Нагледах се тези дни на майки без маски/ с маски под брадичката с деца на колела, тротинетки и в колички, опитващи се да щурмуват Борисовата и като не успеят се шляят напред-назад по тротоара.
И децата могат. Сега ги пускат на чисто в парковете. Не разбрах какъв е проблемът? Сега и възрастните ли ще се тръшкат за разходка през деня в парка? И на тях ли трябва да се обяснява? То вярно излиза, че децата по-лесно разбират от дума.
А защо, възрастните нямат нужда от слънце, разходка, чист въздух ли? Мога да работя и преди 9:30ч, и след 18:30ч. Какво да ми се обяснява, не разбрах?

Големи привърженици сте на мерките, ама само гледате как да ги заобиколите. Не искам да ги заобикалям, не искам да взимам деца и кучета под наем, да нахлузвам анцузи (мога да го направя). Искам да вземат поне една точна, ясна, "непетсмислена" мярка. Ама ще има да си чакам.

# 16 399
  • София
Ами аз казах за кое мрънкаме в Германия, ама то май не се чете, а само се плюе. Че комплекси, че не знам какво си. Close
Габи моля, моля не беше към теб!

Някой разбираш може ли да ми обясни това как се разбира кой кого е заразил?

Моето предположение е (но само предположение, нямам реална информация), че като проследят контактните и видят къде има заразени, се разбира. Примерно, ако майката е заразната, ще са заразени нейни колеги. Ако е детето, ще са негови приятели, евнтуално учители и т.н. Ако е пък учителката, детето ще е заразено, а майката все още не. И т.н.

# 16 400
  • Bulgaria
Страшни комплименти в Италия от кметовете, няма що. А онзи, който казваше, че ковчезите са затворени и никой няма да им види новата прическа. Иначе само нас ни плашели с трупове и камиони. Дрън, дрън. Ние не сме от този тип народ, който може с молби и комплименти да се ръководи.

# 16 401
  • При семейството си
Новата заповед за парковете:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/26/zapove … -239-26042020.pdf

Нещо не я разбирам напълно...в часовия диапазон 9.30 - 18.30 - родители с деца до 12 г., преди и след това само май пак разхождащите кучета...нали нещо споменаха за спортуващи, ами тийновете?

Слагам и първата:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/20/rd-01-143.pdf

П.С. Този човек не може ли да си отмени всички предходни заповеди и да издаде най-накрая едни систематизирани: за КПП-та, за паркове, за пазари, за асистираната медицина…не може да ги проследиш промените и актуалните "мерки".

Редактирам си поста със схеми за столичните паркове:

https://www.sofia.bg/en/web/guest/routes-parks-covid-19?inheritR … fNT2_uX76x9eMX80k

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 16:57 от Elpis

# 16 402

...

Енигматта, проблема в България е, че има много малко паркове в градовете, а за селата да не говорим изобщо.

Не мога да се съглася. Нашите паркове са общодостъпни и разпръснати из целия град, докато в повечето европейски столици голяма част от парковете и градините са с ограничен достъп (частни, с огради). Относно селата не ми е ясно, там всички имат зелени дворове и са обградени от природа, забранено ли е на децата да излизат навън?
Тук тотално се обърка Simple Smile. За кой град в България ми говориш?
Ти виждала ли си примерно Лондон от птичи поглед? На всякъде е пълно с паркове. Точно до нас на 5 Мин път имам 3.

# 16 403
  • Germany
Имаше протести в Германия тези дни, но максимум по 50 човека се събрали. Тук-таме конспирации, нарушени права, не искаме маски, ей такива неща. И да мрънкат тук българи и да не мрънкат все тая. Има си мерки написани, има си и глоби. Хич не е приятно и лесно да се разправяш с немски полицай 😉 Аз честно казано въобще не се замислям какви мерки измислят. Имам си друга работа, върша си нещата и просто прочитам от кога какво и така. Познатите ми тук са от от различни държави, нямам много контакти с българи. Всички са сравнително доволни от политиката, която се води в провинцията. Най-много мрънкане имаше за това, че трудно се уреждаш за тест, но това беше в началото. Може би сега, когато личните лекари вече не дават болнични по телефона е по-лесно, не знам.
До нас има детска площадка. Оградено място с ограда и вратичка, има футболно игрище, катерушка, тенис маса, пейки. Нито е заградена с лента, нито е заключена. Нито един човек или дете не съм видяла вътре откакто казаха, че не могат да се ползват.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 16:57 от PeaPink

# 16 404
За коя мярка в UK да мрънкам, като на практика разликата е единственно, че синът ми не е на училище, а на мен ми отложиха планова операция. Живеем на север, в малко населено място. По принцип тук никога хората не се "навират" в другите, вкл. и в магазин, че дори и като шофират са с дистанция поне 10м..... Времето е слънчево и топло, който има деца е разпънал батут и басейн в градината, а пък по-възрастните са по шезлонги. Барбекюто е на почит.
Вероятно мерките се усещат различно, в зависимост от населеното място.
Аз съм от тези, които се възмущават на обвиненията с/у българските медици!

# 16 405
  • Там,където се събуждам щастлива.
Страшни комплименти в Италия от кметовете, няма що. А онзи, който казваше, че ковчезите са затворени и никой няма да им види новата прическа. Иначе само нас ни плашели с трупове и камиони. Дрън, дрън. Ние не сме от този тип народ, който може с молби и комплименти да се ръководи.

И в това е грешката. Нормата ни за нормалност е да ни се карат, да ни заповядват с един специфичен тон, да упражняваме или някой да упражнява власт по един специфичен начин, който в основата си има за цел унижение/ поставяне на колене/ примирение (не само за политиците. Приятел се оплакал на учителката на сина си за нещо и дори сега тя упражнява такива методи, че да унижи детето.)

# 16 406
Сериозно искам да попитам, без никакво заяждане, но искам мнение дали е само мое впечатлението и тук, и във Фейсбук българите от чужбина нямат оплаквания от мерките в страната, в която живеят, все едно коя е? Само българите в България са недоволни от всяко едно решение тук. И от тук също не се критикува нито една страна различна от България. Как си го обяснявате ако е така. И ме поправете ако не е.

Съвсем правилно си забелязала, Бояна.
И моите впечатления са същите.
Никой, живеещ в чужбина не е казал, че КВ е измислица и е безобиден, всички призовават да се спазват мерките.
Само у нас масово се смята, че е обратното.
"Някой ни лъже, да вземе едни пари и да съсипе държавата."
Но същите удобно си мълчат като ги помолиш да дадат пример с друга държава, без мерки, която да е и добре по отношение на КВ.
Те изобщо не знаят/не ги вълнува какво става по света, защото мислят само за личните си интереси и комфорт.

# 16 407
Знаете ли защо се "мрънка", както го наричате вие. Аз му казвам задаване на нормални въпроси. Защото доверието в това правителство и този парламент има-няма 20 %. Без, разбира се, да взимаме предвид поръчковите проучвания на ПИК. Вие вярвате ли на точно този човек, който си сменя настроението през 5 мин., разпорежда се еднолично, екскурзиантства всеки ден с джипката с маска под носа в ИП и 5 логически свързани изречения няма? Или пък на цялата му услужлива кохорта от щабове и министри, които правят и казват каквото той им каже? Наистина ли вярвате, че тези хора имат капацитет да управляват кризи? Къде другаде има всеки ден и всяка вечер брифинги, на които се гледа строго и надменно или пък се говори за чували и трупове по детските площадки?
Аз знам защо се мрънка и има за какво наистина. Чудно ми е само защо всички българи в чужбина са доволни и в Италия, и в Швеция и навсякъде... Това е странно за хора по рождение критични. Затова казах, че задавам въпрос, не внушавам по този начин, че няма за какво да се мрънка. Има. И другаде има, но чета само възторзи, дори фукня ако същият генетично критичен българин е къде да е по света.
Иде ли в чужбина, и най-отвореният нашенец свива перки. И тук сме ги чели - у нас са "те ли ще ми кажат, ще ги попилея, ще ги вдигна на "ура"...После в новата родина същите пишат - тук това не може, тук това е забранено, тук за това глобата реже през кръста и се ослушват като гърмяни зайци.

# 16 408
  • София
Новата заповед за парковете:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/26/zapove … -239-26042020.pdf

Нещо не я разбирам напълно...в часовия диапазон 9.30.18.30 - родители с деца до 12 г., преди и след това само май пак разхождащите кучета...нали нещо споменаха за спортуващи, ами тийновете?

Тийновете нямат нужда от придружител по закон, затова сами тичат, карат колело и тн. Нали идеята е движение и социална дистанция. Възрастта до 12 е препоръчителна, поне за София. Ако се разходиш с дете на 13 и е твоето дете няма да те глобят.

За отзивите от чужбина – пак казвам, само питам, не квалифицирам никого. За генетично заложената критичност бях иронична, мислех, че се разбира. Просто не може всички критични да са останали тук, а всички опзитивно мислещи да са избягали. Но пък напуснат ли страната в новата създават впечатление, че всичко е цветя и рози, докато познавам и говоря с хора от съответните страни, местни, които са страшно недоволни.

Ladybird_, самите англичани са потресени от безхаберието на правителството, от цената, която плащат за идеята за станед имунитет и късните мерки. Сигурно имаш познати щом си там, телевизор също, то е дененощна критиката и съвсем основателна. В другите страни, върху които имам поглед е същото. И журналисти, и граждани са критични. Българите там обаче никога. Или поне аз не съм прочела и ред подобен.

# 16 409

Общи условия

Активация на акаунт