COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 592
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 455
  • Пловдив
Наистина странен народ с мноооого къса памет. Само преди 10 дни защо затворили пазарите, вместо да въведат ред. Да организират потоците от хора. Милицията да бди. Сега отварят парка. Ама къ'в е ся този ред. Това не е ред. Защо трябва да ми казват откъде да мина. И кога да мина. Е, как пък да не мога да поседна с биричка. Ауууу, ми то детето обича да се въргъля навсякъде, как ще го водя по права линия.......Честно, ББ ни е точно по мярка.

# 16 456
  • В заешката дупка
Сериозно искам да попитам, без никакво заяждане, но искам мнение дали е само мое впечатлението и тук, и във Фейсбук българите от чужбина нямат оплаквания от мерките в страната, в която живеят, все едно коя е? Само българите в България са недоволни от всяко едно решение тук. И от тук също не се критикува нито една страна различна от България. Как си го обяснявате ако е така. И ме поправете ако не е.

Аз оплаквания нямам. Но съм имала притеснения. Големи. Предвид решението да не се затварят началните училища и детските градина. Имам две деца все пак. Особено в началото, и особено когато в целия останал свят това се направи. С изключение на Швеция, което ми подейства една идея по-успокоително тогава. Имах право да избера искам ли децата ми да ходят на училище или не. Не беше лесно решение. Сега вече от дистанцията на времето и на базата на резултатите, които излизат от натрупаната статистика - малкото заболели деца и персонал в училищата и ДГ, нито един случай в Ислания на зарзен възрастен или дете от дете - се чувствам много по-добри и спокойна. В момента общо взето нямам никакви притеснения за 4 май, когато училищата се връщат почти към режима от преди вируса.

# 16 457
  • Sredets/Burgas
Чак сега прочетох точната заповед...
Ами така написано, според националното разбиране за "разходка" в парка
на средностатистически българин, едва ли не, нищо не е разрешено. Simple Smile
(Констатирам, не мрънкам.)

# 16 458
  • Bulgaria
Тук в близките дни май нищо друго освен паркове няма да може да се обсъжда.

# 16 459
  • София
А защо решихте, че който е без дете, не може да се разхожда в парка между 9,30 и 18,30? Ясно е, че има хора без деца или по-възрастни такива, които ще се разхождат. И не мисля, че някой ще ги гони от парка.

# 16 460

...

Енигматта, проблема в България е, че има много малко паркове в градовете, а за селата да не говорим изобщо.

Не мога да се съглася. Нашите паркове са общодостъпни и разпръснати из целия град, докато в повечето европейски столици голяма част от парковете и градините са с ограничен достъп (частни, с огради). Относно селата не ми е ясно, там всички имат зелени дворове и са обградени от природа, забранено ли е на децата да излизат навън?
Тук тотално се обърка Simple Smile. За кой град в България ми говориш?

Ти виждала ли си примерно Лондон от птичи поглед? На всякъде е пълно с паркове. Точно до нас на 5 Мин път имам 3.

За София.
А Лондон съм го гледала десетина години - от септември 89-та почти до края на 90-те. Живеехме до Marble Arch и точно за него си мислех, докато пишех за оградените частни градини, докато стигнеш до Хайд парк или Риджънтс . Ако говориш за Есекс или Съри, да, там има доста поляни, голф игрища и пр. на 5 минути околовръст, но и у нас извън града започва природата.

# 16 461
Заповедта е обща, а кметовете уточняват за общината и конкретните паркове. Ето тук за София.
https://www.sofia.bg/web/guest/routes-parks-covid-19?inheritRedirect=true

"Децата могат да бъдат извеждани в парка само от членове на семейството между 9.30 и 18.30 ч.

Единично спортуващи и собственици на кучета могат да използват парка до 9.30  и след 18.30 ч."

Заповедта е напълно недвусмислена и разрешава посещението в паркове само на деца с родителите им и на собственици на кучета. Никъда не се споменава, че упълномощава кметовете да въвеждат допълнителни изключения /например за спортуващи или възрастни без деца/, а само че са отговорни за създаването на организация за прилагането на изброените мерки. Мисля, че е поредната недомислица, която може би ще бъде променена.
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/26/zapov … -239-26042020.pdf

# 16 462
Мутафчийски  по Нова

# 16 463
А в Смолян паркове няма! Мрънкат, че няма къде да си разходят бебетата. В другите градове може да идат в парка, ама в Смолян няма!

# 16 464
  • София

Междудругото, от моите всички познати, които са предимно млади хора 26-36 възрастова категория, имам само 1 мрънкач. Не можел да си спортува по обяд. Това е. Всички останали са окей - и спортуващите, и майките с деца, и кучкарите. Главно тук и във фейса гледам такъв рев. В реала не го виждам това Simple Smile

И аз имам същите наблюдения за същия възрастов диапазон.
Само една кифла, която твърди, че я убиват с липсата на заведения или поне походи в планината, за да има снимки в инстаграм. Simple Smile

Понеже някой пита за доверието в правителството.
Аз вярвам на лекарите - чужди, наши си, не виждам причина те да ме лъжат. И разбирам, че въпреки личния ми дискомфорт (който, честно казано, хич не намирам за голям) някои от мерките са необходими.
Мрънкане си има на общо основание в темата - що не може да се излиза, що не може на пейка, ама що без семки, що без бира и това няма нищо общо с доверието в правителството, а с манталитета. Кафенце на теферич и ракия с комшията. Все едно ще изчезнем като нация, ако само спортуваме и се разхождаме.

# 16 465
  • София
А който просто иска да се разходи след работа, без да е с анцуг, и няма лигави деца, на които не може да откаже нищо, щото нали.. детенцето?

Заповедта е глупава и дискриминираща. Необмислена и ще всее много разделение у народа.
Е, не може сега всичко да е разрешено. Разхождаш си се из града, ако искаш в парка - с анцуг, подтичваш, приклякваш...
И завършваш със закачлив пирует. Sunglasses

Сега е моментът да се увеличат спортуващите. Grinning

# 16 466
Наистина ли хората без деца и кучета няма да могат да се разхождат в Морската градина , например тук във Варна?
Егати дискриминацията, честно !
Омръзна ми от тези неадекватни мерки и неслучили се пикове.

В Сл. Бряг е паднала бомба, а по това време преди хората се подготвяха за сезона.
От няколко места вече слушам как хотелите и магазините ще отворят 2021г.

# 16 467
  • София
1300 души вече в БГ. Сериозно става.
Днес научих за първи път за мои познати заболели. Знаете ли, това действа доста събарящо. Мъжът е бил в кома. Слава Богу е жив и върви към оправяне.
Тези, които се тълпят да гледат сеир не ги разбирам, честно.
С или без разходки в парка-вирус има и ще има.

# 16 468
  • София
Гледам го сега Мутафчийски на нова и започвам да му съчувствам. Очевидно не му харесва накъде вървят нещата, спомена за политическите решения,  че хората не спазват вече никак правилата. Звучи много разочарован, че мерките са собри, а контролът хич.

Тези кибици не са наред, но пък добре описват нивото на част от софийското население. Зор да видят, брей!

# 16 469
  • Sredets/Burgas
Генерал Мутавчийски, такъв какъвто го виждам аз - попарен, посърнал, повехнал.

Общи условия

Активация на акаунт