COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 796
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 18 060
Скрит текст:
То това много хитро. Ако се разболеят няма да ги лекуват в Германия, защото не са им плащани осигуровки. Ще трябва да си ги лекуваме тук.

Ще ги лекуват с ЕЗОК за сметка на България. Студентите и те са така,не са само сезонните работници. Такива са регламентите на ЕС.

# 18 061
  • Sredets/Burgas
Ма, разбира се. За какви пък се помислиха тия ми ти жени?
В 21ви век да искат да се развиват? Ужас, бе! Марш в кухнята!
Междудругото, при едно такова условие,
 с голямо удоволствие няма да допринеса за прираста на милата ни държавка

off topic:
А, Флейм, точно от теб не очаквах, че ще мислиш така... Simple Smile
В 21-ви век някои сега ги научиха, че трябва да си мията ръцете, ти къде отиде чак?
Пък като гледам как и колко са се "развили" масата от младите девойки и майки,
по-добре да сме с мисленето от 19-ти век.
Поне някакъв морал, възпитание и благоприличие са имали.

Като чета тук, то направо било обидно да си домакиня...
Това, че съм сега вкъщи, не значи, че нямам образование.
Не означава, че у дома човек не може са се развива и самообучава...
Всичко си е до човека...
Аз съм си у дома от 7 години и така сме решили, че е най-добре за семейството.
Децата са по-добре обгрижени, не ангажирам никого с гледането,
от градината може да отсъстват колкото е нужно.
Имаме възможност да караме с една заплата, правим го.
Но дори и индиректно да се вменява на една жена,
чувство на малоценност, че си гледа децата...

Проблемът с оглеждането на децата и детските градини е изключително широкообхватен.
Човек, ако трябва да го обясни, да се чуди откъде да я почне...
Например точно от горното, че в съвременните условия и разбирания
една жена нямам как да остане у дома си, за да си отгледа децата поне до училищна възраст.
Отделно, при желание, пък да няма финансовата възможност.
Съвременната жена е жена с образование и задължително кариера...
Ролята на държавата - че по никакъв начин не стимулира майките да останат с децата си...
Или то майчинстовто не е работа... То е по дефолт...
Липсата на всякакво търпение от страна на младите родители да отглеждат деца...
Бас държа, че всеки тук е чувал това:
 "Ох, веднъж да го пусна на ясла, че да отида на работа да си почина!?" WTF?
Това, ако някой го смята за нормално... Ами не знам какво да кажа...
Допълвайте.

# 18 062

Сезонните работници също би трябвало да имат някакви договори и съответно осигуровки, и да се лекуват там.
Баба Меркел освободи немските фермери от задължението да плащат осигуровки на гастарбайтерите от Източна Европа за периода на прибирането на белите аспержи, някъде около 150 дни, стига те да си организират чартърите за работниците....това четох в една статия, в която се сравняваше как един румънец бере 10-15 кг аспержи за един час, а германец едва 1-2 кг. При това германецът работил само 3-4 часа на ден, защото се изморявал Wink
Пропусна, че на румънеца се плаща 10 евро, а на германеца 30.
Много ме е яд,  можем да си произвеждаме всичко, но нямаме право, а и възможност,  да ги субсидираме и  внясяме евтини плодове и зеленчуци с вкус и качество, което е повече от съмнително, само заради тъпа политика. На всичко отгоре работим ангария на умните "тарикати".

# 18 063
Когато опре до гърлото, тогава ако се наложи оставаш и без работа за някакъв период...
Така се получава, да. Просто някои страни вече са го приложили като модел и според мен е по-ползотворен. Така или иначе ще се дават пари, нека поне е по възможно най-разумния начин. Например по тукашния модел, парите, които ще ти ги дадат като безработна, си ги получаваш от работодателя, но той ги взема от бюрото по труда. Оказваш 20% работа, защото това е доказателството, че наистина фирмата няма работа в момента. Ползи - фирмата съществува, работниците си имат някаква работа, децата са гледани вкъщи.

Естествено някои фирми се отказаха от субсидията и уволниха половината. Тоест карат с половината персонал, но на нормалнно работно време. Но според мен след всяка криза идва възход, така че... Дано Simple Smile

# 18 064
То това много хитро. Ако се разболеят няма да ги лекуват в Германия, защото не са им плащани осигуровки. Ще трябва да си ги лекуваме тук.
Ама разбира се то германеца няма да се мине.Това още когато казаха за тези работници се коментираше.-ние ще си ги лекуваме.Само,че и някъде беше излязло,че за 135 дни само ще ги държат и после "Чао".

# 18 065
Тези КПП само взимат ресурс и изнервят хората.То са бележки, то са задръствания. Спъваме сами малкото останал работещ бизнес. В София има сигурно 30 КППта, за толкова аз знам и пак има места да излезеш, но със счупена кола. Няма как на всеки път да има полицаи да проверява. Според мен ще ги държат поне до 06.05, след това може и да ги премахнат. Никаква работа не вършат, само имитират някаква работа.

# 18 066
  • MI
Не, не може в Италия да се движиш свободно в рамките на областта. Няма фиксирано КПП като в България, но има множество места, на които могат да те спрат, проверяват ти декларацията и евентуално те глобяват. Всъщност те проверяват на много повече места.

# 18 067
Ограничителни ленти спират достъпа до пейките на бул. "Витоша"

Напомня ми за репортаж на живо от понеделник какви са мерките за парковете и колко добре се спазвали, докато зад журналиста хората са без маски и се движат съвсем не еднопосочно Joy

# 18 068
  • Там,където се събуждам щастлива.
Скрит текст:
Докато не измислят някакъв начин за тестване на пристигащите няма скоро да се изчистим. Дори да ги накарат сами да си платят теста, пак е по-добре от нищо. Интересно, че заразените идват точно от държавите, в които уж се справят и които тук само ни се дават за пример от потребителките колко им били либерални мерките, как никой не носи маска, защото е вредно...
Защо намесваш страната и какво се прави в нея с безотговорността на един човек, който е бил зле, но не е отишъл тук на лекар?  И не, не нидерландската система му е отказала помощ, а той е работил на черно и не е плащал осигуровки и затова не са му се давали 25 -35 евро за преглед при домашен лекар. Този начин на мислене “да мина метър” се наблюдава масово у нас. Виждам го даже при собствените ми роднини.
И не е единственият случай. Масово се начетох колко българи в Италия работят така. И сега понеже им било скучно и “поне да се прибера да помогна на дъщерята с бебето.” Всичко това е манталитет.
А защо в Нидерландия се допуска работа на хора без договори и социални осигуровки? В България е ясно защо - търпим критики за нередностите, но  съгласи се, няма как да контролираме трудовите договори и осигуровки на българите в други страни.
Та въпросът е:  защо в европейските държави, в същата тази Нидерландия - се допуска това, ако там всичко е подчинено на закон и ред? И ако е допуснато - чия е вината? На нашенския "Андрешко" или на властите, проспали нарушението? И кой в крайна сметка се оказва потърпевш, когато нашенецът се сети за любимата татковина и се върне тук барабар с вируса си? В цялата тази история на някои сигурно им е изгодно да си затварят очите, но определено губи "любимата татковина" на човека с българско гражданство, заради когото цял самолет барабар с таксиметров шофьор е под карантина, докато работодателят му, както и страната, където е работил нелегално, не губят абсолютно нищо - те просто са се отървали от него.
Въпросите са риторични, не чакам отговор.

А защо в България се търпи хората да крият масово доходи / работодатели да осигуряват на други пари / да не се плащат здравни застраховки, защото знаеш, че отидеш ли в Спешното и няма да те върнат? И няма санкции?  По същата причина.
И щеше ли да тръгне лицето Х за тук, ако имаше  препитание в България? Повечето хора, които засичам в различни групи са от села, където е по-скоро изключение да имат работа, отколкото обратно.

Идват тук (няма лошо), но не знаят какви права имат и къде може да получат помощ. Не искат и да научат, де. Нямаше да го върнат. Със здравна карта може и нищо да не плаща (защо няма такава?). Ганчо ако е болен търси помощ, а не страната да ку е пред вратата “ Ганчо, ти болен ли си? Я, чакай да ти помогна.”

И понеже много ясно си изразявате мнението за дадено малцинство и по какъв начин мислят и действат......Да, и този човек е от малцинството.

Видях, че е  засегната и темата за земеделието. Много е лесно да прехвърлим вината на някого. Истината е, че имаме погрешна политика. Ниви се изкупуват за стотинки от дадени лица (последен пример излезе с тази Десислава). Хората ги продават, защото няма как в 21 век да си с ралото. Част от тези ниви станаха или ще стават я хотелски комплекс, я нещо друго.
Кое правителство направи нещо, за да се стимулира и развива земеделието?

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 14:18 от Kalinka

# 18 069
И отново ето ти и карантина и малоумщина и "самосъзнание"....https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/mladezh-na … atastrofa-6108897
"отклонил се от карантина"ето този израз много ми харесва..жалко за брат му...

# 18 070
Някой знае ли тези ACE2 рецептори, с които се свърза коронавирусът в тялото, за какво служат по принцип? Рецептори за какво са?

# 18 071
А защо в България се търпи хората да крият масово доходи / работодатели да осигуряват на други пари / да не се плащат здравни застраховки, защото знаеш, че отидеш ли в Спешното и няма да те върнат? И няма санкции?  По същата причина.
И щеше ли да тръгне лицето Х за тук, ако имаше  препитание в България? Повечето хора, които засичам в различни групи са от села, където е по-скоро изключение да имат работа, отколкото обратно.

Идват тук (няма лошо), но не знаят какви права имат и къде може да получат помощ. Не искат и да научат, де. Нямаше да го върнат. Със здравна карта може и нищо да не плаща (защо няма такава?). Ганчо ако е болен търси помощ, а не страната да ку е пред вратата “ Ганчо, ти болен ли си? Я, чакай да ти помогна.”

И понеже много ясно си изразявате мнението за дадено малцинство и по какъв начин мислят и действат......Да, и този човек е от малцинството.
Само една малка подробност. В сравнение с Нидерландия ние - БГ сме диваци, така, че при нас може всичко да се очаква, но при вас не върви.

# 18 072
Някой знае ли нещо за махането на КПП-та. От всички мерки тази ми е най-безумната. В другите държави затварят области, тук областни градове- много тъпо, висене по опашки, декларации и глупости.

ББ иска КПП-тата да останат за постоянно, затова сега подготвят закон, в който ще влязат всички въведени мерки до сега: КПП-тата, носенето на маски и забраната за събиране на повече от двама. Искат да махнат извънредното положение, но мерките да останат завинаги.

# 18 073
Ма, разбира се. За какви пък се помислиха тия ми ти жени?
В 21ви век да искат да се развиват? Ужас, бе! Марш в кухнята!
Междудругото, при едно такова условие,
 с голямо удоволствие няма да допринеса за прираста на милата ни държавка

off topic:
А, Флейм, точно от теб не очаквах, че ще мислиш така... Simple Smile
В 21-ви век някои сега ги научиха, че трябва да си мията ръцете, ти къде отиде чак?
Пък като гледам как и колко са се "развили" масата от младите девойки и майки,
по-добре да сме с мисленето от 19-ти век.
Поне някакъв морал, възпитание и благоприличие са имали.

Като чета тук, то направо било обидно да си домакиня...
Това, че съм сега вкъщи, не значи, че нямам образование.
Не означава, че у дома човек не може са се развива и самообучава...
Всичко си е до човека...

Аз не съм казала нещо различно реално. Всичко си е до човек, разбира се, просто не одобрявам натирянето на жени в кухнята, които не искат да са там Simple Smile . Според мен е и до модел в семейството, в което жените са отгледани. При мен, 3 поколения назад, които познавам, всички жени са работели/имали са хобита/развивали са се, наравно с мъжете, пък мъжете, наравно с жените, са отглеждали децата. Така и аз съм отгледана, така искам и аз да живея. Не обичам да ме хвърлят дОма да гледам деца, да готвя и стига толкоз, пък мъжът само да работи и си заявявам мнението, че при такива условия, определено не бих направила дете, защото съм наясно с моделите, които съм видяла, възприела и потребностите си като човек, та знам, че не бих била щастлива. Не мисля, че съм обидила никой с това, което написах, нито съм осъдила едните или другите. Всеки според потребностите си в крайна сметка

# 18 074
Някой знае ли нещо за махането на КПП-та. От всички мерки тази ми е най-безумната. В другите държави затварят области, тук областни градове- много тъпо, висене по опашки, декларации и глупости.

ББ иска КПП-тата да останат за постоянно, затова сега подготвят закон, в който ще влязат всички въведени мерки до сега: КПП-тата, носенето на маски и забраната за събиране на повече от двама. Искат да махнат извънредното положение, но мерките да останат завинаги.

Аха, значи все пак ще се наложи да си вадя селско гражданство. Щом не става по цивилизования начин, ще трябва да се шмекерува отново в тази държавица.

Общи условия

Активация на акаунт