COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 422
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 19 065
За логика не знам -  Мутафчийски извади цитат от наръчника си и каза, че 15 минути в затворено помещение с друг човек се води "непосредствен контакт". Освен ако не си с противогаз или в скафандър не виждам сила която да се спре обмена на бацили.  Още нещо важно каза за вътрешноболничните инфекции за които толкова много се коментира - при пълно спазване на правилата, дезинфекция и защитни облекла шансът за инфекция остава 70%.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 23:48 от pehoko

# 19 066
  • Bulgaria
Нали питахте за дистанцията в офиса? Ето как - китайците са го измислили

Децата може и да се оправят с тези шапки с "криле", ние най-много да си извадим очите с такива. Smiley

# 19 067
  • София
Цитат на: Gabito1504
Pehoko, нали затова казвам, че трябва да има по-строг контрол. Явно със снимки все пак става. Освен това не забелязват ли, че тея, дето не си спазват карантината са от братята най-вече?
Строг, колко да е строг? За "братята" единствено решение е твърда карантина на целия квартал и след 2 седмици под строй всички на тест. Да им носят храна (и ракия) от Червения Кръст или там каквото се измисли, но да не  пускат и пиле да прехвръкне от квартала ... а не както е сега да пробиват дупки в оградата, кучета да си вземат за охрана ако трябва и видеонаблюдение с аларма.
Още малко и ще искате да ги оковат и да ги вържат. Не се ли усещате, че прекалявате? Вируса вече си циркулира из цялата държава...

# 19 068
  • София
нали ще сте с шлемове - Дарт Вейдър като зайчето с карираните уши.

# 19 069
Аз работя всеки ден в офис без шапка невидимка и още не съм се заразила, а и да съм, не съм разбрала. Мъжът ми не е спирал да работи, детето ми ходи на училище.

# 19 070
Сега ще разберем покрай Първи май и Гергьовден какви ще са последствията. Почти цяла седмица аху-иху, а около петнайсти ще излязат резултатите.
А от Великден кога?

Бързате от Великден, макар че излезна подозрителна ромка днес. Чакат й теста. Предполагам от там ще изскочат и още.
Дано само у наше село нямат рода, тези.

# 19 071
Да, с рано наложени мерки в Белгия пак има по висока смъртност от Швеция. Посещенията на домовете за възрастни хора бяха спрени още в началото на епидемията, но вирусът си проникна в някои от тях чрез персонала. В добавка както в много държави в началото липсваха защитни облекла и материали за персонала, както и достатъчен брой тестове за да се отсява заразеният персонал и резиденти в домовете. Добре, че все пак всеки си е в отделна стая в домовете, това все пак намали заразяването.

Безотговорност е на сегашния етап да има заразени старчески домове (информация е достъпна от Италия и Испания и е ясно, че старческите домове изгоряха от инфекцията) - при положение, че вече има защитни облекла, маски и ръкавици достатъчно - организираха се нещата и вече сме на етап, в който не би трябвало да има липси. Щабът трябва всеки ден да тръби, че трябва да се пазят старческите домове - да раздадат защитни облекла на държавните, на частните да ходят да ги проверяват, защото там трябва собствениците им да купуват тези облекла и да си снабдяват персонала - от тези домове може да има смъртност. Младите и здравите карат леко вируса. Не го ли разбраха вече отговорните институции този факт?

# 19 072
Casa, точно заради това подчертаното са си поели риска. Аз трябва да съм много глупава, за да си мисля, че се качвам в самолет и всичко е наред. Ами не е, винаги може да има някой, който не знае, че е болен, или някой безотговорен, който е решил да лети болен. Но аз си преценявам и си поемам риска, не е ли така?  Тези,  на които риска им се струва твърде голям, просто не летят. Не можеш да очакваш някой да те пази. Аз поне не очаквам, пазя се сама. Ако очакваш някой да те пази, обикновено накрая оставаш разочарован.

Pehoko, хахахха, да, и тва е вариант. Joy
То така може и за колите да се каже. Всеки си кара как си знае и иска, пък ти си поемаш риска.
Значи щом има полети и то по време на пандемия трябва да се гарантира сигурност.
Би трябвало да могат да съдят самолетната компания заразените, поне за 3 чух сутринта има от тази жена заразени и още издирват, и ще има.
Не може да има криза примерно човек преди в самолет и да чака линейка на летището. Съобщено е , взели са се мерки и съответно е извозен веднага към болница. За тази жена стигнала до помощ в самолета кой е съобщил или видиш ли това е нищо. Тогава щяха и другите да са под наблюдение или по-строго взети адреси и т.н.
Цялата организация при кацане (най-правилно е изобщо да няма полети или само бизнес, неотложни ангажименти, ограничен кръг хора и по работа да пътуват), да е организирана. Щом не могат или не желаят , явно има и там лоби (ще фалират авиокомпаниите) да има като в Израел мерки примерно. Нашите на хотел 14 дни за тяхна сметка и така. Все пак решението е тяхно, ама не може ние да им берем решенията и плащаме сметките с наши пари и здраве.
Толкова оплетоха нещата, че няма изход никакъв. Тук за мен пак не е виновен Мутафчийски. Правителството дава заден и то голям заден не само за рейтинг, ами и заради интересите на бизнесмените. Ако обаче се надяваме парите да влезнат в нашите джобове се лъжем. Сега имат и основание -криза е, всичко се свива, цените растат, не издържаме и т.н. Вие като че ли не живеете в БГ (не пиша за Габито, тя е от Мелмак за мен поне) Та тежки времена ни чакат. Аз все повече се отчайвам нещо.
Колкото за заразените дето не развивали болестта и било невинно , ама не знаеш кога ще стане, пък и като си заразен и без да си със симптоми можеш да заразяваш на воля и колкото повече време минава така, толкова повече ще си заразил. Те пък как ще го изкарат и дали ще оцелеят не се знае. Та хич не излизайте с този довод, страшно е.
Скрит текст:
Не само това, ами четох (не го пускам тук, защото не ми се четат нападки) за тестовете и днес се отказах да ходя, бях тръгнала най-после. Много били заразени самите тестове (ако е вярно, защото е от руски сайт) , друго което четох там е , че очакват по-тежък вирус да ни нападне , не втора вълна на този, а нещо друго -не го разбрах точно, но по-лошо. Изобщо човечеството май доста ще намалее.
А и нещо хубаво , че май сме готови с ваксината. Малко ни трябва за пробата и да видим резултата и сме щели уж задължително да се ваксинираме четох. Може и да е фейк или знам ли, ама го чета цял ден, като новина от разни сайтове. Та може и да излезе права Ванга, аз и преди бях писала, ама се смяхте. Беше казала , че водата ще е кът, разни други неща, но..ще ни нападнат нови болести, много хора щели да умрат, хората нямало да знаят лечение, накрая българин ще открие лек и щял да спаси света от тази болест. Това по памет, ми и да ми се смеете , това преди вируса го бях чела, че е казала. След този вирус ще има война, глад , държави ще изчезнат, земетресения, нещастие и това години ще продължи. Българите сме защитени , имаме карма, стар народ сме, библейски. Затова всички българи в чужбина да се приберели щом се почне (някой дават тази година сега, но аз не съм го запомнила) Като гледам всичко се нарежда. Остава да видим дали българите ще спасим света. Дали ще е в чужбина наш учен, или тук ще се направи лекарство не знам, но българин ще бъде (ако Ванга е говорела за този вирус)

# 19 073
Цитат на: zverino
Още малко и ще искате да ги оковат и да ги вържат. Не се ли усещате, че прекалявате? Вируса вече си циркулира из цялата държава...
Не из цялата, в противен случай болниците щяха да се препълнят както е в много други държави. Може и да сме кораво племе, но тоя вирус май не е от тези които много прощават на поелите го.
Сметката е елементарна - ако се заразят 10% от 7млн са 700 000, от тях 1% по оптимистични прогнози да попаднат в болница, това са 7000 човека в болница, това е огромна цифра.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 23:55 от pehoko

# 19 074
Сега ще разберем покрай Първи май и Гергьовден какви ще са последствията. Почти цяла седмица аху-иху, а около петнайсти ще излязат резултатите.
А от Великден кога?

Бързате от Великден, макар че излезна подозрителна ромка днес. Чакат й теста. Предполагам от там ще изскочат и още.
Дано само у наше село нямат рода, тези.
Може. Но е "неспасяемо". И да няма празници, достатъчно е че има уикенди.
Излишни са част от мерките. Аз и преди казах, маски на закрито на места с повече хора, хигиена. Всичко друго не работи и само се агонизира.

# 19 075
Лъвица, да, но не всички ги проверяват така. Майка ми я провериха точно нула пъти, но тя не си е помислила да си наруши карантината. Като цяло е сложен въпросът. Но аз друго се чудя. Добре, някой нарушава карантината, но кой му се връзва да се среща с него, при положение, че знае къде е бил и е под карантина? Затова и казвам, че ако не се пази човек сам, не може да разчита друг да го опази.

Skrekkelig, защо да ни чипират с ваксина срещу корона, като може с диф, тет, кок? Много по-лесно би било. Joy

Casa, не, моята логика е точно обратната. Оставяме хората да живеят, работят, пътуват. Спазва се дистанция, носи се маска на закрито, не си пипаш лицето, миеш си ръцете. Иначе трябва да спрем да живеем.
Защо да спрем да живеем? Нали сама каза, че са глупави ползващите самолет. Сега пък друго. Каква дистанция очакваш в метрото? Даже и в един малък офис?
Пишеш едно, после прескачаш на 10-то.
Какво стана с виновните пасажери и шофьори, които сами си поели риска?

# 19 076
  • Там,където се събуждам щастлива.
Тарикати имало и в Норвегия.

Оооо, и в Нидерландия има с подкрепата на правителството.
Преди няколко години, когато беше кризата и масово стимулираха и помагаха да се създават малки фирми и хората да са на свободна практика. Беше изгодно за правителството в онзи момент,  както и в бъдеще ще се плащат по-малко пенсии (масово не се осигуряват тези хора). Сега е гузен премиера за тази стъпка и е дал зелена светлина за всички финансови помощи за всички тях.

Близка работи в този отдел в кметството и позеленява от яд. Фалшивата информация си личи от сто километра (а и в провинцията се познават много от тези бизнеси) и въпреки това няма право да откаже нито една помощ.

# 19 077
Ох, Фани, не знам откъде съм, обаче да си мисли някой, че риска от зараза с вирус, който се предава чрез капки, може да бъде нулиран, значи просто си живее в някаква фантазия. Иначе според мен също е трябвало от авиокомпанията да уведомят летището за въпросната жена и да се викне линейка. Не знаем защо не е направено, тече проверка в момента, кой знае какво ще излезе накрая.

Casa, мен ако ме питаш, трябва да се махнат доста от ограниченията и да живеем до колкото може нормално. Другият вариант за дългосрочна алтернатива не става. И казах, че трябва аз да съм глупава, за да си мисля, че съм в безопасност в самолета. А не че някой е глупав, за да ползва самолет, метро, трамвай и т. н.

# 19 078
Скрит текст:
Да, с рано наложени мерки в Белгия пак има по висока смъртност от Швеция. Посещенията на домовете за възрастни хора бяха спрени още в началото на епидемията, но вирусът си проникна в някои от тях чрез персонала. В добавка както в много държави в началото липсваха защитни облекла и материали за персонала, както и достатъчен брой тестове за да се отсява заразеният персонал и резиденти в домовете. Добре, че все пак всеки си е в отделна стая в домовете, това все пак намали заразяването.

Безотговорност е на сегашния етап да има заразени старчески домове (информация е достъпна от Италия и Испания и е ясно, че старческите домове изгоряха от инфекцията) - при положение, че вече има защитни облекла, маски и ръкавици достатъчно - организираха се нещата и вече сме на етап, в който не би трябвало да има липси. Щабът трябва всеки ден да тръби, че трябва да се пазят старческите домове - да раздадат защитни облекла на държавните, на частните да ходят да ги проверяват, защото там трябва собствениците им да купуват тези облекла и да си снабдяват персонала - от тези домове може да има смъртност. Младите и здравите карат леко вируса. Не го ли разбраха вече отговорните институции този факт?
Също така може да бъде заразен възрастен резидент от дом за възрастни ако отиде в болница за преглед, изследване или хоспитализация, след което се завърне в дома и заразата се предава.

# 19 079
  • На остров
Лили няма смисъл да се сравнява нито Швеция с други държави нито България с други.
Икономическите загуби са големи вероятно не само за Швеция, а за целият свят.

Ако те интересуват икономически загуби за Швеция мога да бъда много конкретна.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 00:52 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт