COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 724
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 770
Скрит текст:
Мисля, че не само тези от Военна болница, а всички. Доколкото знам, имат и военни книжки. Сестра ми е мед. сестра и се притесняваше, че могат да ги пратят в райони, където ще имат нужда от помощ. Та, най - вероятно могат да задължат всяко медицинско лице. Защо не се прави, не знам...

Почти съм убедена, че нямат право. Този закон май беше премахнат преди няколко години.

# 19 771
Скрит текст:
Какво вайкане за Видин. А уж няма вирус и само ни лъжат. Да пратели лекари Joy Кой да пратят, то няма кой. Нали затова има ИП. Щото няма лекари. Вие си мислите, че са на килограм - 10 доктора тука, 5 - там. Пък и...не иде гинеколози или дерматолози да лекуват инфекциозни заболявания, вярно има протокол, ама...
Ми не иде, ама във Видин точно такива лекари+очен лекуват коронавирус.
Не виждам Видин в списъка да има болница с ковид отделение, поправете ако греша.
http://www.namrb.org/uploads/mapcovid.pdf
Иначе малка част от заразените попадат в болница - да кажем 1 от 20. За другите 19 само карантина и домашно лечение.
Няма специално отделение, приспособили са си една стара сграда. И какво като малък процент попадат в болница? Да не ги лекуват ли?
Щом няма специално отделение и не са в списъка значи лекуват единствено леки случаи като примерно такива каквито ще се настаняват в Арена Армеец (хипотетично).
Ти май си изпуснала, че наредиха всяка община да си лекува корона пациентите на място, без транспорт между градовете. Между другото някои от тези "леки" случаи вече починаха.

# 19 772
  • Буркина Фасо
Доколкото разбрах ще свърши ИП на 13 май и щяли да въведат закони за някои от мерките. Може ли някой да ми обясни (не съм изобщо компетентна по тези въпроси) защо ще се въвеждат закони, а няма да продължи ИП с намалени рестрикции? Това, което ми идва наум е, че доста дълго време ще си живеем по този начин и няма да мине скоро. Щом чак и закони ще има...
защото със заповеди не може да ти се ограничават правата. най-общо казано.

# 19 773
Аз смятам, че от мерките трябва да отпадне привилегията на възрастните от 8,30 до 10,30. Да ги пускаме на опашката, по НАША преценка, ако се налага- болен, немощен,  но не и единствено за тях, защото пред нашия магазин по това време няма никой, а после се бутат през деня. То ние сме с денонощен, та ходя преди това време, ако ми се налага. Но тази мярка не зная другаде как работи. При нас, определено, не работи.
И пречи на активните хора, които отиват на работа, да си пазаруват сутрин.

# 19 774
  • София
Доколкото разбрах ще свърши ИП на 13 май и щяли да въведат закони за някои от мерките. Може ли някой да ми обясни (не съм изобщо компетентна по тези въпроси) защо ще се въвеждат закони, а няма да продължи ИП с намалени рестрикции? Това, което ми идва наум е, че доста дълго време ще си живеем по този начин и няма да мине скоро. Щом чак и закони ще има...
Защото трябва да се плащат сметки, забравете банки да ви чакат, забравете за отсрочки по сметки, идва реалността.

# 19 775
Аз смятам, че от мерките трябва да отпадне привилегията на възрастните от 8,30 до 10,30. Да ги пускаме на опашката, но не и единствено за тях, защото пред нашия магазин по това време няма никой, а после се бутат през деня. То ние сме с денонощен, та ходя преди това време, ако ми се налага. Но тази мярка не зная другаде как работи. При нас, определено, не работи.
Това определено е от недообмислените заповеди. Идеята е добра, но не се спазва. Възрастните хора са в магазините по всяко време. И най вече във времето, когато работещите се прибират и могат да отидат на пазар. Grinning

# 19 776
Аз смятам, че от мерките трябва да отпадне привилегията на възрастните от 8,30 до 10,30. Да ги пускаме на опашката, но не и единствено за тях, защото пред нашия магазин по това време няма никой, а после се бутат през деня. То ние сме с денонощен, та ходя преди това време, ако ми се налага. Но тази мярка не зная другаде как работи. При нас, определено, не работи.
Това определено е от недообмислените заповеди. Идеята е добра, но не се спазва. Възрастните хора са в магазините по всяко време. И най вече във времето когато работещите се прибират или могат да отидат на пазар. Grinning
При нас съм забелязала, че точно тогава се трупкат, за да си лафят. Че и скандалчета да има, търсят си екшън.

# 19 777
Според мен мярката е добра, обаче не е доизмислена. Трябва ясно да се разграничат двата потока - сутрин (и примерно още един поток по обяд) хората над 60г. да си пазаруват, но да НЕ се допускат да пазаруват през останалото време. Сутрин няма почти никого в супермаркета, защото и на тях не им се става рано. И накрая пак всеки се бута през деня в магазините.

# 19 778
Аз смятам, че от мерките трябва да отпадне привилегията на възрастните от 8,30 до 10,30. Да ги пускаме на опашката, по НАША преценка, ако се налага- болен, немощен,  но не и единствено за тях, защото пред нашия магазин по това време няма никой, а после се бутат през деня. То ние сме с денонощен, та ходя преди това време, ако ми се налага. Но тази мярка не зная другаде как работи. При нас, определено, не работи.
Тук в Ирландия някои от веригите магазини сами се обединиха и обявиха часове за пазаруване за пенсионерите  между 11 и 13. Иначе като мярка не е наложено от държавата.

# 19 779
То е така, но са и мъчно подвижни, може някои да стават късно. Не може да им се уцели подходящо време, за цялата възрастова група.
Може би, един час и докато се изнижат, но по- късно, към обяд, примерно. Защото при нас си купуват и от топлата витрина, сутрин няма как.
А, ето в Ирландия как е, еййй, далновидно съм си хаха.

# 19 780
Отново ще кажа - в ИП правителството има пълни права да взима каквито пожелае решения без одобрението на парламента. На практика в момента нямаме законодателна власт. Което не е никак хубаво за демокрацията.
Има отложени плащания, които няма как да се съберат, защото ИП е форсмажорно обстоятелство.
Не на последно място бизнеса търпи загуби и безработицата се увеличава, а натоварването на социалната система е също толкова страшно, колкото и на здравната. Снощи обявиха 94 000 нови безработни. Ако приемем, че всички от тях ще получават минималното обезщетение от НОИ, то им трябват над 17млн лева само за месец. А те не всички ще са на минималното, защото масово ще ги съкращават,което значи, че трябва да им плащат 60%от заплатата и то 6до10 месеца. 500лв да е средно да им плащат, това са над 40млн лв месечно. Същевременно хазната не се пълни със същите темпове, щото бизнесът е рестриктиран. Та всички тези неща висят като дамоклев меч над главата на Борисов и той трябва да се справи някак с тях. Опитва се явно да върне нещата в нормалното русло с уговорката някои мерки да се запазят, барем помогнат.

# 19 781
В тази тема аз бях и съм от "диванените". Бях за мерките, бях за Мутафчийски и бях недоволна от стенещите тук за демокрация, права и свободи.

1. Мутафчийски беше шеф на ВМА преди пандемията и вируса. Това, че е коремен хирург не означава, че не разбира от медицина, както тук внушавахте. Той - Мутафчийски е учил първо за лекар, после за специалност. Много се писа, че не разбирал от вируси, инфекции, друг трябвало да бъде ,трети разбирал и бил светило и защо те не са начело на щаба. Мутафчийски е военен по закон (там и другите лекари са със звание)  Той не може да откаже да застане на щаба начело, дори и да иска. Той прие каузата за спасяване на народа ни със сърце, душа и заложи име и реноме.  Получи обиди, гаври, подигравки, заплахи. Първите три често и тук дори от жени обикновени и далече от мед. съсловие. Където можах и имах време писах там във фейсбук в негова защита, не защото ми е някакъв, а защото не заслужаваше помията от хора интелектуално и морално значимо под минимума. Не вярвам да не сте видели, да не знаете какво получи за труда си и времето. Тук му брояха и парите дори, колко получавал сега, лекувал ли е, колко разбирал. Но трупове броял, чували носел, какво да ви кажа. На всяка страница го пишат тези , които сега изкарват, че уж ние сме се надявали зловещо да видим ей-така изтегнати и доволни.
Минаха се етични граници.

2. Тези , които бяха против маските, бяха за парковете, за Витоша, за "опрашване", тези които боготворяха Мангъров , трябва да са доволни. Ето, часът настана, свободни сте. Но, пак сте недоволни. Пак хвърляте вина по тези от диваните. Вие какво си мислите, че ние не ядем, не трябва да работим, не гледаме деца, нямаме кредити, нямаме притеснения? Вие сте единствени. Ние нямаме приятели, нямаме близки, нямаме болести и сме въздухари преживящи ей-така.  Ние броим болни , починали и се усмихваме доволни, така ли го писахте. Ама не се оплакваме, спазваме  мерки, броим левчета и кротуваме, защото сме прости и не виждаме манупулирането уж. Ние нямаме близки, нямаме познати, не четем и не знаем какво е в другите страни, за да ни светне какво става и се притесним. Ние сме тези, които мислехме и за вас, тези дето ни обиждахте тук.Много трудно ще ми внушите на мен поне вина, много добре чета между редове и думи, а след това се и вижда истинския мотив на побутването и противенето-кой има фитнес, кой ресторант, кой хотел...разбирам ви, но бъдете искрени, тогава и ще получите обратното-съчувствие, съвет от някои, подкрепа морална дори.

3. Мутафчийски е против мерките да паднат. Това се видя преди няколко дни още. Той беше огорчен, беше смазан, тук дори писахме и коментирахме, но пак другите взеха връх и нито намериха нещо нередно, нито се притесниха за нещо.

4. Лобито на бизнеса надделя, нормално е това и очаквано. Това, което не очаквах е народа как повярва на тънките струни и запя в тяхна песен. Сега ще видим, дано ни се размине, но ние не сме извънземни. Народът избесня, нито мерки спазва, нито стои  вкъщи, заплашват, протестират... Бедния, отчаяния човек винаги е удобен за това, виждаме и по изборите за кебапче какво правят. Да, трудно е за всички, но беше въпрос на време само съвсем малко да се овладее ситуацията донякъде и бъде по-безопасно. Това по Великден беше показателно и не ми казвайте, че вече се видяло, че не е страшно. Не, не се е видяло, защото е рано, поне за мен.

5. Много съм огорчена. Мислех, поне ще удържат на напъна за падане на мерките, но не би. Затова и се получи-има маски, няма маски да носите. Има това, после няма. То и преди пандемията беше така. Щом почнат недоволства, дава се заден. Но тук сега е заложено много. Мутафчийски не вярвам да се появи пак, освен за нещо много тревожно да съобщи. А дори предполагам, че ще бъде и сменен. Стана неудобен и си мисля, че е пред избор-дали да заложи име и реноме на лекар, както и работа и длъжност, срещу удобно приемане на мнението на бизнеса и правителството.  Защото двете неща не ми се връзват и то си личи по има-няма мерки.

6. Хич няма вече да се мъча и тревожа. Вече сме оставени на самотек, на оцеляване и на шанс. Никой, никой не е застрахован, че ще оцелее или поне ще е без сериозни поражения здравословни. Много се говори, писа...дано преминем, дано семействата ни са здрави и всички българи. Но, за мен това ще е невъзможно (дано греша) Тепърва ще става страшно и дори няма да се знае. Така хем хората няма да се дразнят-тези против мерките, ще си живеят волно и щастливо и ей-така ще си пръскат зараза. Те са вечни, тях нищо не ги лови, здрави са и никога от нищо не боледували разбрах. Може, дано е така. Аз не познавам дори млади хора без нещо малко да имат проблем здравословен-било алергия, било друго. Ние сме най-болната нация доказано, а и сме на първо място по смъртност (поне така съм чела) от развитите уж страни. Тогава на какво залагаме? Това не са възрастни хора всички, има деца, има млади хора трудоспособни, има и здрави покосени ей-така и си заминават без да са се оплаквали.

7 Всеки гледа себе си, търси тук начин да убеди "другия лагер" за правотата си. Но тези диванените се притесняват за всички, а вторите за бизнеса си, за благополучието си, за доходите си. То и първите имат такива неща, ама...това не се отчиташе.

8. Пиша дълго , защото съм много, много разочарована и отвратена дори. Мисля повече да не пиша тук, не е важно моето мнение, а и ми омръзна от нападки. Но искам да ви пожелая да сте здрави всички, независимо от коя страна сте по въпроса за мерките. Нека по-скоро всичко мине и се забрави. Висока цена ще платим и здравословно и финансово всички. Все пак съм обещала и като направя тест ще влезна да напиша какъв е (спазвам обещаното, не че нещо е за някой важно)
Мислете за всички, защото всички сме заедно в кюпа. Тук няма бедни и богати, дори здрави и болни.

# 19 782
Фанфанито, адмирации за поста ти. Дано повече хора го възприемат с разбиране.
Народа си заслужава бая от нещата, дето се случват.

# 19 783
Не съм срещала никой от Видин да пише в тази тема. В целия форум дори, не ми е попадал някой, да напише, че е от там. За да разкаже по-подробно за тези 133 случая общо за Видин.
Всички ли са от старческия дом Орешец? При безработица там, защо са в дом тези възрастни хора, а не при близките си?
Дори ломската фамилия не разнесе така мащабно заразата. Какво стана с Ломския пастор, който приеха в Монтана?
Е, как да не си срещала в темата сме поне 3-4 от този край.
Не са всички от старческият дом. И как ще са като там, ако не се лъжа бяха общо 26-29 настанени. Повечето са медицински лица и контактите им, персонал и деца от дом и
2 касиерки от Кауфланд. Има и няколко случая на завърнали се от чужбина.
Кой може да знае защо са в старчески дом. Най-вероятно близките им са в чужбина или други градове. Иначе по нашият край не е практика възрастните да са в старчески домове.

# 19 784
Фанфанито, благодаря ти за времето и старанието, което отдели да опишеш и моите мисли и чувства по темата, които напълно съвпадат с описаните в мнението ти. Heart

Общи условия

Активация на акаунт