COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 243
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 355
Аз също скоро няма да стъпя в заведение или ресторант. Много знам как е персоналът там, как са опипали прибори, посуда, сламки, и дали някой не е кихнал или изкашлял върху храната.
Вирусът ако се погълне с храна стига до стомашните сокове и се унищожава.
Значи може да направим извода, че се предава в огромния брой от случаите по въздушно-капков път и поемане на голямо количество вируси от заразоносител. Ново изследване показва, че това може да стане и при разговор между двама ако е дълга раздумката и хората са без маски на близка дистанция.

# 20 356
И май 12 души в Лом имаше от това тържество от 24 участвали. С два смъртни случая.

# 20 357
  • Bulgaria
И май 12 души в Лом имаше от това тържество от 24 участвали. С два смъртни случая.

Даже май в крайна сметка повече от 12 се оказаха заразените от участниците в тържеството. Сега не мога да намеря информация, но в последствие и лекар в ломската болница беше заразен от тях.

# 20 358
  • София
Не знам дали ще върнат брифингите в стария им вид, но за мен е непонятно защо Борисов се е скрил в миша дупка и не излезе да поднесе той някаква информация.

Е, чакай президентът да излезе с обръщение. 100% Борисов ще ни прекъсне филма за 2-часов брифинг. Laughing

# 20 359
Скрит текст:
Casa, не знаех, че са били в ресторант,мислех, че са били вкъщи. Но дори и в ресторант да са били, още по-показателно е, че не са  се заразили всички в ресторанта, а само тези в близост и в непосредствен интензивен контакт.
За икономиката и българите в чужбина ще го пропусна. Така или иначе говоря за икономиката навсякъде по света, а не конкретно за България.

Няма информация как са седяли, дали са се заразили тези в близост или непосредствен контакт. Поне аз не знам.
 И това какво значение има като отворят ресторантите? Дори и на открито ( което за българите означава- изцяло), особено лятото много ясно, че няма да се врат вътре. Нали пак се гъчкат един до друг, пият от едни чаши, ядат с едни прибори, сядат всякакви хора от всякъде.  Не знам защо си толкова загрижена за икономиката, а не за здравето. Имам близки в няколко държави и всички се интересуват от ситуацията с разпростарнението на вируса и болните. Никой досега не ме попита работят ли ресторнати, фитнеси и молове. Даже се чудят като четат как падат мерките тук точно сега.

Нали затова масите ще са на 2 метра една от друга? За да няма гъчкане.
Загрижена съм и за здравето, и за икономиката. Просто защото двете са много пряко свързани. Страните със силна икономика имат добри здравни системи. Здравето/здравеопазването струва много пари. И не става дума за ресторанти, кафета, дискотеки. А за икономиката като цяло. Виж цифрите за безработица. Не в България, а в света като цяло в момента. Тези хора ще получат обезщетения, но тези пари също трябва да дойдат отнякъде. Мислиш ли, че на мен ми е приятно да си имаме чисто нов вирус и да няма лечение за него? Или да умират хора? Ами изобщо не ми е приятно, още по-малко ми е забавно.

# 20 360
  • Bulgaria
Не знам дали ще върнат брифингите в стария им вид, но за мен е непонятно защо Борисов се е скрил в миша дупка и не излезе да поднесе той някаква информация.

Е, чакай президентът да излезе с обръщение. 100% Борисов ще ни прекъсне филма за 2-часов брифинг. Laughing

Борисов колко пъти вече ни говори празни приказки по 2 часа, но от доста време се е покрил. Сигурно Севда така го е посъветвала, да не вземе да му падне рейтинга. След като няма да има брифинг е редно поне 2 пъти в седмицата някой да излезе и да хвърли малко светлинка върху ситуацията поне. То е ясно, че сами ще си търсим информацията вече, но нека видим сутринта как ще ни я представят.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 02:14 от MK_

# 20 361
Gabito, то и в парка трябваше да е така с  дистанция, еднопосочно,  и на пейки нямаше да се седи и на площадката нямаше да се ходи. А всъщност не може да се разминеш и на 50 см или да намериш свободна пейка Simple Smile Освен това връзката ти с икономика и здравеопазване в България каква е в случая на затворените молове и ресторнати? Всичко си работи, даже продавачките в магазините свалиха маските (не хранителни).
Парите на болниците, заплащането на лекарите и медицински сестри, достъпът до здраве и заплащането на повечето манипулации и изследвания от пациентите, въпреки осигуровките ни, не е проблем на коринавируса и мерките от ИП.

Не знам наистина ли си вярваш или нарочно го пишеш?

# 20 362
Хеликаза, добре, щом държиш. Македония въвежда вечерен час около 23-ти март при 136 регистрирани случая (201 в България на тази дата). Забрана за пълно излизане през почивните дни въвеждат на 6-ти април при 570 случая(549 в България). Също така имат 85 часова забрана за пълно излизане на Великден.
Това, за разлика от маските на открито, са вече наистина доста рестриктивни и строги мерки, които България не е въвеждала. Естествено, всеки е свободен да вярва в каквото си иска, включително и в това, че мерките в България са били неоправдано строги, нали с нещо все пак трябва да се оправдае постоянното мрънкане.

# 20 363
Casa, определено вярвам, че икономиката е свързана със здравеопазването в огромна степен, да. Ако щеш, България е пример за това. И да, много добре знам, че в здравеопазването в България проблемите датират от много по-отдавна от корона вируса.
Е, нали и аз това казвам, не са само ресторантите и моловете. Ето, сега например заради спрените полети доставките на ваксини за развиващите се страни са намалели с 80%. Можеш ли да си представиш какво означава това за тези страни?
Това, което казвам е, че не може да се сложи здравето пред икономиката, или икономиката пред здравето. Някак трябва да се съчетаят и двете.

# 20 364
В крайна сметка, кои са били тези неадекватни, строги мерки в България, които никъде по света не ги е имало? Или проблемът е, че бяха наложени рано и в резултат сме с малко заразени и съответно починали? Спокойно, сега с отмяната им ще се навакса с бройките, и ние да сме като света. Воплите са все едно някой да си е сложил есента противогрипна ваксина и напролет да реве - и защо ми беше да се боцкам, ето че не се заразих от грип. Никакво умение да събере 2 и 2 и да разбере, че не се е разболял заради взетите мерки.

# 20 365
Casa, определено вярвам, че икономиката е свързана със здравеопазването в огромна степен, да. Ако щеш, България е пример за това. И да, много добре знам, че в здравеопазването в България проблемите датират от много по-отдавна от корона вируса.
Е, нали и аз това казвам, не са само ресторантите и моловете. Ето, сега например заради спрените полети доставките на ваксини за развиващите се страни са намалели с 80%. Можеш ли да си представиш какво означава това за тези страни?
Това, което казвам е, че не може да се сложи здравето пред икономиката, или икономиката пред здравето. Някак трябва да се съчетаят и двете.

И каква е тази икономика без здраве?
Gabito, за мен здравето е на първо място, пък икономическият ти интерес не ме интересува.
Повече няма какво да ти кажа, за мен не си права.

# 20 366
Скрит текст:
Скрит текст:
Вече си стана добра практика. Впрочем нали и без това ще се проепидемичваме, така че нищо лошо няма да пристигат пресни вируси.
Още заразени с COVID-19 са се прибрали у нас в петък с полети от Нидерландия, съобщи бТВ.
Семейство от Димитровград със симптоми на коронавирус е пристигнало вчера със самолет, тествани са още на летището с бърз тест и той е дал положителен резултат. Откарани са веднага с линейка в столична болница. 36-годишният мъж и съпругата му на 34-години са отклонени за медицински контрол на летището, след сигнал от личния им лекар в България, че двамата са болни и въпреки това предприемат пътуването.
С друг полет от Нидерландия, отново на 1 май, но от друг град, са пристигнали две жени от община Хасково, за които впоследствие по техни данни се е разбрало, че те имат положителни PCR тестове, направени в страната, от която идват. Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали в България. От летището до дома си в община Хасково те са пътували с такси. В момента са под карантина в дома си без симптоми.

от ТУК

За съд са тези. Няма да се оправим. Толкова ли беше трудно да кажат крайна дата за прибиране в България, още март месец. А на всичко отгоре не се спряха и за Англия. Гледах по новините одеве, отворили летище Лутън вчера, само два самолета кацнали. От България!
Аз не мога да разбера защо изобщо ги допускат да се качват на самолетите от изходната държава? Първо тест, после пътувай. Това е безобразие!
Едните са имали положителни PCR тестове, даже са предупредени да не пътуват. За такива трябва да има някакви санкции. Това наистина не е нормално.
 Почти два месеца ние не можем да отидем никъде, а тези се прибират болни, безпрепятствено и безотговорно ръсят зараза. Според мен това донякъде повлия върху поведението на хората. Ние се пазим, ограничаваме се, а тези шетат през граници и нямат проблем с придвижването. Доказано болни. Заслужават да ги оставят на естествения подбор. Наистина ми писна от безмозъчни същества.
[/quote]

Абсолютно. Би трябвало да има санкции за такива. Нямам думи да опиша какво отвратително поведение е това. Да знаеш, че си болен, да те предупредят да не пътуваш и ти пак да се качиш на самолета. Естествен подобор за такива и затвор. Но и самолетните компании защо не могат да отказват да качват болни пътници? Та те стават съучастници! Хайде да се стегне малко Бойко Борисов и да разпореди, че всички български граждани в чужбина, които ще пътуват за България, трябва да представят първо отрицателен тест за вируса. Не е гаранция, че няма да развият симптоми след пристигането, но поне ще са в карантина и няма да са заразни по пътя.

# 20 367
Какви спрени полети? Внос и износ на заразени със самолети продължава с пълна пара, но специално ваксини няма как да бъдат доставени? Не съм запозната с проблема, може да го има, просто се учудвам защо е така.

# 20 368
Casa, ако няма пари за ЛПС за лекарите, ако няма пари за заплати за въпросните лекари(защото и те хранят семейства все пак, не пият амброзия, не са богове), или няма кой да ги достави отнякъде, или няма пари за медикаменти, тогава може би ще разбереш какво имам предвид. Тези пари идват от работеща икономика. Попитай хората в развиващите се страни, те най - добре могат да ти обяснят. Аз вече достатъчно обяснявах.

Нина, да, в Европейския съюз има някакви остатъчни полети, за развиващите се страни очевидно няма. И не виждам някой да се е заинтересувал особено от това. Но след като се писа по медиите, се надявам някак да решат проблема.

# 20 369
Габито, икономика се прави от живи и здрави хора. Изборът между здраве и икономика е по същество фалшив избор, а учени икономисти от Кеймбридж казват, че без локдаун и мерки за социална дистанция и при свободно разпространение на вируса щетите за икономиката ще са много по-големи, защото ще бъдат засегнати жизненоважни сектори от икономиката, без които тя не би могла изобщо да функционира. Ресторантите и туризма не са жизненоважни сектори. Вече дадох линк по-назад в проучването.

Така че ако сте загрижени за икономиката,приоритет номер 1 би трябвало да е спирането на заразата, защото тя е причина както за здравната, така и за икономическата криза, двете неща са свързани.

Общи условия

Активация на акаунт