COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 341
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 555
Не съм следяла за Словения. Може ли някой да сподели кога започна при тях и как се стигна до това да нямат случай днес?

Това че днес е нямало, не значи нищо. Исландия няколко пъти вече пропуска. Словения също не е пестяла за тестване. Тоя Мангъров, който така храните тук, същият даваше тоя акъл на щаба, но според щаба нямало смисъл.

# 21 556
То ако ще пада ИП, значи ще отворят всичко....иначе да бутаме моловете...
В това число и фитнесите ли ?

Изрично нищо не е казано още, не знам...

# 21 557
  • Bulgaria
Не съм следяла за Словения. Може ли някой да сподели кога започна при тях и как се стигна до това да нямат случай днес?

Това че днес е нямало, не значи нищо. Исландия няколко пъти вече пропуска. Словения също не е пестяла за тестване. Тоя Мангъров, който така храните тук, същият даваше тоя акъл на щаба, но според щаба нямало смисъл.

Той за друго ги натискаше... с тестове, които пропускат голям % активни инфекции.

# 21 558
Скрит текст:
Не само днес, вчера също нямат нови случаи. Ето как изглежда тяхната графика.

Снежана, Мангъров напираше за тестове за антитела, не за PCR тестове, които показват наличие на болест, това според него е излишно.

# 21 559

Снежана, питам. Кога започна и как се стигна до днес? Не изразявам мнение, просто питам, ако някой е следял.
А Мангъров изобщо не искам да коментирам!

А това, че при нас пламнаха възрастни и деца сигурно също не означава нищо....и то в най- бедния край в ЕС.

# 21 560
Не е хубава, но по-лошо ще е ако са симптомни. Точно Балтов мисля беше казал, че тези медици които са в ковид отделенията ако се заразят остават на работа освен ако не са много зле и трябва да се лекуват. От друга страна има и нещо хубаво, че ще се сдобият с антитела и ще са устойчиви на вируса.

# 21 561
  • В.Търново
chockolina, хората може да умират постоянно в старческите домове, но аз искам да видя колко ще успеят да се преборят от тях, защото никога не са умирали с такива темпове по едно и също време от грип, например.

Относно Мангъров ще кажа само, че освен, че говори абсолютни лъжи, подтиква населението към неразумни действия и дава по 5 интервюта на ден, интересно ми е какво ще обяснява, когато се окаже, че смъртността изобщо не е толкова ниска, не умират само хора над 75 с по 3 придружаващи заболявания и няма да изградим групов имунитет по неговия начин никога. А, ако това се случи сигурно ще е с цената на хиляди жертви, без ваксина или лекарство.
Хайде стига вече с глупости! Събудете се!Не бъдете манипулирана повече.

# 21 562
Може да съм се объркала, все тая, пак можеше да се предприеме масово тестване с PCR тестове, но държавата реши, че с мерки ще мине. Нищо няма да мине, просто ще се забави, което не е малко разбира се.

# 21 563
  • Bulgaria
Русалка_1, от какво да се събудя? И с кое съм манипулирана?

# 21 564
Аз не съм привърженик на стадния имунитет. Аз съм реалист. Вие мислите, че в България има 1600 болни и ще ги скрием някъде, а знаете ли още колко болни има? Не всички стигат до тест, мисля че даже контактни вече не се тестват, ако нямат симптоми. Южна Корея още в началото започна масово тестване и отделяне на болните от здравите. Да приемем, че в Бг 0.5% са се срещнали с вирусът, това прави 35 000 човека. Държавата ни има капацитет макс 1500 теста на ден, та поне 10г ще си тестваме, за да тества всички 7млн и пак не е сигурно днес ако е отрицателен, дали утре няма да е болен. Тези неща се правят в началото, като се тестват и следят контактите и се изолират. С 10-20, дори 100 човека не е трудно, но когато са 10 000 как по точно ще стане? Пишете глупости само. Сингапур също много тестваше, вървяха добре, но и там изтърваха положението. Достатъчно е един да кривне и последиците са налице.
Все едно, че този капацитет е фиксиран в камък и не може да се промени.
Както ти казах вече - или държавата ще намери институционален капацитет да контролира разпространението, или ..., защото икономиката на 21 век, основана на сектора на услугите, не може да съществува в такива условия.
И не го казвам аз, казва го нобелов лауреат по икономика:
https://www.newyorker.com/news/q-and-a/paul-romer-on-how-to-surv … f-the-coronavirus

Сингапур имат огнище в общежития на мигранти работници, където живеят по 15 човека в стая, извън тях всичко е под контрол.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 22:01 от Не се сърди, човече

# 21 565
  • Варна
Някой юрист може ли да обясни какво налага ИП да се смени с промени в законодателството, като отпадне ИП, форсмажор продължава ли да действа?

Тук в темата, а и сред журналистите и обществото, много сериозно се бърка понятието "Извънредно положение" с наложените противоепидемични мерки. Противниците на ИП не сме противници на мерките, поне не на адекватните такива Wink

Обявяването на извънредно положение е много сериозно решение, свързано с ограничаване на редица права на гражданите (с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37 от Конституцията). Към настоящия момент реално разделението на властите не съществува, има само изпълнителна власт, но не и законодателна и съдебна, което е сериозен аргумент за отмяна на ИП.

Непреодолима сила (форс мажор) може да се прояви и без ИП, разбира се. Това е обстоятелство от извънреден характер, което е възникнало след сключване на договора, не е могло да бъде предвидено и не зависи от волята от страните като: пожар, производствени аварии, военни действия, природни бедствия – бури, проливни дъждове, наводнения, градушки, земетресения, заледявания, суша, свличане на земни маси и др. природни стихии, ембарго, правителствени забрани, стачки, бунтове, безредици и др. Епидемии или пандемии също могат да бъдат посочени в договорите като форс мажорно събитие.

И в момента има нормативна уредба, съгласно която се обявяват епидемични мерки по области, градове или на цялата територия на страната. Доколкото разбирам, сега ще разширят обхвата на някои правомощия на здравния министър, ще променят някои административно-наказателни разпоредби и ще продължат действието на част от икономическите мерки, за да не отпаднат автоматично с изтичането на ИП. Което не е лошо, според мен. Все пак, нека видим утре какво ще пише точно в променените нормативни актове, както и тази наредба на МЗ каква ще е Simple Smile

# 21 566
  • София
Ами не е хубава, защото през това ИП нищо не се направи за болниците. Не се направи нищо, за да се защитят възрастните хора, особенно по домовете, където е лесно предвидима опасността.  Докато ни се караха по брифинги и ние спорим тука за глупости, тези които трябваше да вземат мерки за рисковите групи и болниците не направиха нищо. На последно място сме в Европа по направени тестове. А някои хора пишат благодарности във Фейсбука... Това ще покаже само колко слепци има.

Друг въпрос е, че според мен и две години да бъдем в ИП, пак нищо нямаше да се направи, просто такава ни е държавата.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 20:41 от zverino

# 21 567

Не си реалист, а просто пораженец. Държавата имала капацитет 1500 теста на ден, все едно, че този капацитет е фиксиран в камък и не може да се промени.
Както ти казах вече - или държавата ще намери институционален капацитет да контролира разпространението, или жална ни майка, защото икономиката на 21 век, основана на сектора на услугите, не може да съществува в такива условия.
И не го казвам аз, казва го нобелов лауреат по икономика:
https://www.newyorker.com/news/q-and-a/paul-romer-on-how-to-surv … f-the-coronavirus

В началото имах надежда, но сега изобщо не вярвам, че дори ще се опитат да се справят.
Не само тестване, дори елементарно проследяване и статистика на излекувани (оздравели сами Simple Smile) няма.
Македония, с население колкото София, обявява близо 1000 излекувани досега.

# 21 568
  • Варна
Сърбия дарява 2 млрд.€, за борба с коронавирус. България- 100000€.😁

# 21 569
Може да съм се объркала, все тая, пак можеше да се предприеме масово тестване с PCR тестове, но държавата реши, че с мерки ще мине. Нищо няма да мине, просто ще се забави, което не е малко разбира се.
PCR няма как да е масово, първо, че е скъпо и второ, че става бавно. Правилната стратегия е да се тестват с бързи тестове първа линия работещите - тук включвам най-вече продавачите в магазини, мед.персонал, шофьори, полицаи, куриери те са ясни, т.е. най-важни да са тези които работят в затворени помещения и с много хора. Има и пул тест за 5 човека заедно, също е някакъв вариант.

Общи условия

Активация на акаунт