COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 859
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 900
Adventure, професорите са го публикували във вестник, защото е предназначено за широката публика, която не чете научни списания. Мангъров също гастролира нон-стоп по медиите, а не в научните среди.
За Кунчев, той човекът директно си казва, че идеята за стадния имунитет е цинична идея, която той не може да приеме, но тук упорито някои хора продължават да твърдят, че той бил на едно мнение с Мангъров.
За останалите държави, нито една от тях, освен може би Швеция, казвам може би, защото официално те отричат да следват такава стратегия, не върви по пътя на стадния имунитет.
А останалите ти заплахи ще подмина, нито си първия, вероятно нито последния другар с такива мераци, но за съжаление ще ти се наложи да се примириш, че не живеем в Туркменистан, където властите, които самите те са си осигурили изолация и комфорт са забранили на плебса изобщо да говори за пандемията от коронавирус.

# 21 901
Нямам нищо против бранша, но те искат чудеса, които няма как да се случат, дори мерките напълно да паднат. Психологически хората, колкото и да се правят, че не им пука, ще гледат да се опазят себе си, не бизнеса на някой. Продължавам да разпитвам мои приятели, много от тях не им дреме особено за вирусът, но това не значи, че биха отишли на кафе при това положение. По-скоро хората искат да им освободят пейките в парка.

# 21 902
В социалната психология се изучават едни основни "парадокси" на социалното поведение, като единият от тях е често и кардинално разминаване на намерения и поведение.
По намеренията е грешно да се съди за истинското бъдещо положение. Като го стигнем - ще го видим какво ще е.
Лично аз залагам на предпазливо, но сигурно излизане от дупките.

Не съм в бранша, но за мен всеки има място под слънцето и не е нужно да съм пряко потърпевша, за да се поставя на нечие място. Ако се поддържа дистанция и хигиена в едно заведение, то не е проблем същото да функционира. Току-що гледах пред един магазин за бързо хранене - извила се опашка от хора  -един в друг, чакат навън да влязат "по един". За мен е по-безопасно ако се седне на маса при спазване на изискванията.

На мен, например, ще ми интересно как ще се мерят отстоянията  -от маса до маса, от стол до стол - поживем-повидим.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 12:51 от Judy

# 21 903
Някой знае ли до кога продължава извънредното положение в Холандия, и по - скоро кога ще отворят врати университетите?

# 21 904
Скрит текст:
доц. д-р Андрей Чорбанов коментира мерките, които държавата ни предприе, за да ограничи разпространението на коронавируса.
Скрит текст:
Имунитетът е един комплекс от фактори и начин на живот. Зимата е тежък период за всеки организъм. Хората стоят на затворено и тъмно и тогава проявяват недостиг на редица компоненти.
Пролетта е времето, в което човек активно започва да среща тези фактори в природата. Затова не беше добре да се затваряме заради епидемията. Разходките не трябваше да се забраняват“. Така доц. д-р Андрей Чорбанов коментира мерките, които държавата ни предприе, за да ограничи разпространението на коронавируса.
"Ще дам пример с испанския грип. Когато изкарваха хората извън палатковите лагери, в които ги лекуват, те оздравяваха много по-бързо на слънце и свеж въздух. Навън вирусът не може да циркулира", поясни пред Нова тв д-р Чорбанов.
По думите му ежедневно се срещаме с голямо количество бактерии и вируси.

"Имунната система се справя с тях успешно. Отслабвайки тези й качества, е възможно тя да стане по-податлива на летните вируси. Беше добре да приемаме витамин Д под друга форма", каза той. И допълни, че  строгите диети по време на изолация не се препоръчват.

Според него е възможно да има втори пик на коронавируса.

"Той ще циркулира, докато не се срещнат всички с него или поне огромната част от хората, които имат много контакти и пътуват често. Това няма как да бъде избегнато. Световните правителства започват да го проумяват. След като мина ужасът от първаначалната вълна, по-трезвомислещите разбраха, че няма много смисъл от пълна изолация. От самото начало говорихме много за тези мерки. Младите хора  не трябваше да спират контактите си. Още веднъж ще кажа, че деца не боледуват и почти не разпространяват заболяването. Държавите, които не затвориха детските градини и училищата, нямаха голям брой заразени деца", поясни Чорбанов.

Д-р Андрей Чорбанов заключи, че ще трябва да почакаме за ваксина. "В световната история няма успешно направена ваксина за няколко месеца. Тя се разработва за година и половина-две", каза той.

https://www.dnes.bg/stranata/2020/05/05/kakyv-shte-e-imunitetyt- … -izolaciia.448509
Пролетта е времето, в което човек активно започва да среща тези фактори в природата. Затова не беше добре да се затваряме заради епидемията. Разходките не трябваше да се забраняват“.
Кога и къде са били забранени разходките!? Ако на някои единственото място за разходка се ограничава в парка, разбирам, но никъде нямаше забрана, за хората да се разхождат.

Затварянето на паркове и градинки е индиректна забрана на разходките. Тука пък колко хокане беше и рапортуване от "съвестните" шпиони по прозорците... Кой колко човека видял, дръзнали да излязат навън, как някой си обикалял безцелно и тн.

Това са някакви подвеждащи лични интерпретации. Парковете и градинките бяха забранени, за да няма струпване на хора. Самосиндикалните разходки никога не са били забранявани. Ни директно, ни индиректно. До момента, в който няма написано в официална заповед "забранявам генерално разходките" и няма нужда да пишем декларации що излизаме/или да пращаме СМС, понятието "забрана" не съществува. В тоя ред на мисли, както храните опр потребители, че са черногледи и внасят паника, аз мога да ви нахраня за манипулиране на информация с цел да ни изкарате некви мъченици и жертви Simple Smile. Не сме, но вашето желание да сме онеправдани и да си мрънкотим е на ниво, щом се стига и до преиначаване на факти.

# 21 905
  • София
В социалната психология се изучават едни основни "парадокси" на социалното поведение, като единият от тях е често и кардинално разминаване на намерения и поведение.
По намеренията е грешно да се съди за истинското бъдещо положение. Като го стигнем - ще го видим какво ще е.

Не съм в бранша, но за мен всеки има място под слънцето и не е нужно да съм пряко потърпевша, за да се поставя на нечие място. Ако се поддържа дистанция и хигиена в едно заведение, то не е проблем същото да функционира. Току-що гледах пред един магазин за бързо хранене - извила се опашка от хора  -един в друг, чакат навън да влязат "по един". За мен е по-безопасно ако се седне на маса при спазване на изискванията.

На мен, например, ще ми интересно как ще се мерят отстоянията  -от маса до маса, от стол до стол - поживем-повидим.
По Витошка ги меят от маса до маса, което не знам колко е разумно. Иначе всеки има право да си мрънка и да си отстоява своето. По същият начин мога да кажа защо някой мрънка за детските градини, но аз нямам малко дете, а и като имах можех да си стоя вкъщи. Други не могат. Затова през цялото време личното ми мнение е, че трябва да има баланс и свобода на избора, без крайности. Доколкото е възможно, разбира се.

А това с парадоксите, не са и парадокси. Хората казват каквото е общоприето в техния кръг. Пригласят си, това не означава, че в действия ще си пригласят. Ако се съберем две майки с версията, че децата ни ядат всеки ден плодове и зеленчуци и то с удоволствие, незабавно ще се повиши драстично процента на останалите деца, които на думи също обожават да хрупат сурови моркови.

# 21 906
Защо се хващаме за думата "забранени"? Човекът просто така се изрази, но всички знаем какво има предвид.
Бяха ли ограничени разходките?  Бяха.
Вредно ли е за имунитета да не се разхождаме на въздух? Вредно е.
Адекватни ли бяха тия мерки със затворени паркове и планини и препасани с маски на открито, та белким ни спрат съвсем достъпа на свеж въздух? Не бяха.
Ей това казва имунологът. И както и да сучете и въртите, това вече не може да се отрече.
За възмутата как някой си бил излязъл, пък колко души имало по улиците и градинките, за докладите до 112, хич няма и да коментирам. Такъв тип доносничество винаги ме е отвращавало, но то си лежи на съвестта на всеки.

# 21 907
Някой знае ли до кога продължава извънредното положение в Холандия, и по - скоро кога ще отворят врати университетите?
Не знам за университетите.Сигурно трябва да се свържеш с определен,който те интересува.Доколкото си спомням,тяхното ИП е до 20.05.
Естествено,че не ме интересува нечий бизнес и въпроси за солидарност с ресторантьори,магазинери и хотелиери са ми смешни.Те и преди ИП,винаги са с единият крак да в сивата икономика.И преди ИП се скъсваха от оплаквания.Все те са онеправдани.Като не им харесва,да се захващат с нещо друго.Големите вериги,винаги търсят хора.Тъкмо бизнесмените няма да плащат осигуровки,които толкова им тежат и друг ще ги ''храни''.Нека и те да видят какво е и да си ''отдъхнат''.Wink

# 21 908
Много ми хареса този пост:
"Ако бомбардировките на София от миналия век бяха сега...
Противовъздушната отбрана: Молим гражданите да затъмнят прозорците си и да не палят лампите, за да не могат да ги видят бомбардировачите през нощта.
Съседът отгоре: Откъде накъде ще ми взимат светлината! Това е терор! Диктатура! Нарушават ни правата!
Съседът отдолу: Аз чух, че бомбардировките въобще не са толкова лоши! Всяка есен и пролет преживяваме градушка, но досега не са ни карали да си затъмняваме прозорците!
Братовчедът: Много повече хора умират от падане по стълбите, отколкото от бомби. Значи е по-вредно да сме на лошо осветление, отколкото бомбардирани.
Случайна гражданка: Бомбите по принцип са безопасни, всичките жертви са заради излъчването на радио "София" сутрин.
Случаен, но много възмутен гражданин: Как така ще ми казват дали да си светя, бе? То не е тяхна работа! Аз на тях меся ли им се? Като у нас светя, мен ще ме целят англичаните, не тях!
Поручик Мангъров: Трябва просто да оставим съюзническите сили да сринат 70% от София и те ще престанат да се интересуват от нея. Така всички ще можем да продължим живота си нормално.
Ефрейтор Волен Сидеров: Аз призовавам всички, които обичат светлината да покажат на управляващите, че не са по-силни от слънцето и да изстрелват фойерверки!"
Георги Сл.

Това е много добро.

# 21 909
Сега казаха по новините за двете жени от Нидерландия, които са се прибрали болни и заради тях целия самолет е под карантина, че са излъгали за прибирането си до родните места и са пътували с цял автобус пълен с хора.
Това е престъпно поведение, дано си понесат последствията!
Последствията са за пътувалите в автобуса,семействата им,лекарите и обществото като цяло.Така е в държавата на криворазбраната  демокрация.

# 21 910
Защо се хващаме за думата "забранени"? Човекът просто така се изрази, но всички знаем какво има предвид.
Бяха ли ограничени разходките?  Бяха.
Адекватни ли бяха тия мерки със затворени паркове и планини и препасани с маски на открито, та белким ни спрат съвсем достъпа на свеж въздух? Не бяха.
Ей това казва имунологът. И както и да сучете и въртите, това вече не може да се отрече.
За възмутата как някой си бил излязъл, пък колко души имало по улиците и градинките, за докладите до 112, хич няма и да коментирам. Такъв тип доносничество винаги ме е отвращавало, но то си лежи на съвестта на всеки.
Бяха ограничени местата, не разходките.
Мерките бяха адекванти, но представени неадекватно, което позволи волна програма и интерпретация от изпълняващите ги. Така се получи, че адекватността се стопи при изпълнението.
Имунологът е прав, но няма връзка с това, кой как го разбира.

И аз направих "проучване". Трима от четирима отиват на кръчма.Blush

# 21 911
Бяха ли ограничени разходките?  Бяха.

Чакай малко какво значи "той така се изрази, ма всички знаем?". Ми, не. Не може. Това "изразяване" всъщност е лъжа и когато си човек, който се чете от цяла България, следва да се придържаш към истината. Иначе му се вика манипулация. Думите са важни. Твоето също е подвеждащо. Свеж въздух само в парковете ли има? Аз, като излизам всеки ден на разходка с кучето, извън паркове - какво дишам? Или съм се задушила? Или това не е разходка? Според крачкомера ми - бе, явно си се разхождам. Вероятно и дишам. Не знам. Не знам. ОбъркАх се и аз вече.
For what is worth - въобще не съм чувствала забрана/ограничение за разходки, въздух и не знам си кво си.

# 21 912
"Парадоксите" си се наричат в социалната психология. И са няколко бройки, сред тях е упомениятият, както и конформизма и още два основни. Много са интересни.
Но просто ги упоменавам, за да е ясно, че това, какво някой си писал днес и то във ФБ /съжалявам , но нямам ни капка уважение към тази платформа/, често няма нищо общо с реалното му поведение утре.

Аз не наричам и "мрънкане" изразените желания на различните хора за предоставяне на различни по вид свободи. Нито ще тръгна да степенувам чуждите ценностни системи, като ги съизмерва по моята, собствена такава. От къде-накъде? Това си е лично право на всеки. И всеки може да си го отстоява със законови средства.
Всеки си има позиция и своя си гледна точка. Затова и на управляващите е дадено правото да решават и доколко правилно и балансирано ще решат - зависи от конкретните им ментални и управленски качества, но това е вече по-различна тема.
Иначе всеки човек има право да си иска своето. Както искащите детски градини, пейки и ресторанти, така и искащите налагане на крайни мерки с пълно затваряне на живота, например. Както и всички останали.
Въпросът е кое реално каква работа върши.
Конкретни права и свободи могат и следва да се органичават само тогава и дотолкова, колкото е наистина реално и доказано необходимо за защита на едно по-висше благо.
КПП на град с 5 заразени, през което всеки може да си минава и при наличие на отворени граници на останалите населени места у нас и на самата държава, е например нещо безсмислено, поради което подобно ограничение не върши никаква работа и не следва да се налага.
Не е безсмислено карантинирането на доказано болен или вирусоносител и изследване на контактите му. Затова и тази мярка следва да се прилага.
Пример давам само.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 13:11 от Judy

# 21 913
Сега казаха по новините за двете жени от Нидерландия, които са се прибрали болни и заради тях целия самолет е под карантина, че са излъгали за прибирането си до родните места и са пътували с цял автобус пълен с хора.
Това е престъпно поведение, дано си понесат последствията!
Последствията са за пътувалите в автобуса,семействата им,лекарите и обществото като цяло.Така е в държавата на криворазбраната  демокрация.
Ау,ама недей така!В нидерландската тема преди месец имаше скочили как така се обявява къде живеят някои заразени у нас.Защо се затварят махали и пр.Права,лични данни,куп глупости.Те не знаят ли личните ни данни как ги има навсякъде и нищо не е лично?За излъгалите не от един самолет,чудя се няма ли да ги накажат?Мисля,че една година карантина в заведение ще ги дисциплинара малко.На лек режим и през деня да работят като санитари.После ако искат пак да се пръждосват да сортират китки.Също е добре на летището да подписват декларация,че ако са болни,сами трябва да платят лечението си.

# 21 914
Скрит текст:
Бяха ли ограничени разходките?  Бяха.

Ох, нали самият Мутафчийски каза на един брифинг, че сега не бил момента за разходки...

Вече и от Робърт Кох казаха, че изглежда, че децата не играят особено голяма роля в пренасянето на инфекцията.

Общи условия

Активация на акаунт