COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 482 846
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 22 185
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/italianski … onavirusa-6109141

Кметът на Месина, поискал да не се целуват и да правят онова другото, от жителите до края на октомври. В леглото на метър разстояние.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 21:51 от stasha_s

# 22 186
Продължават да се изсипват заразени от чужбина и безконтролно да се разхождат.
Недоумявам защо продължава тази тенденция.
Не може да няма начин всеки кацнал на Летище София да бъде проследен и строго карантиниран.
Все пак не са стотици хиляди хора, да му се не види !
Банко го поставиха под карантина за няма нищо, а област Видин - пълна незаинтересованост.
Правителството съм забелязал че се ръководи по действията си от безпристрастни и емпирични мат. данни, което го наблюдавам от известно време насам, за което мога само да ги поздравя. Те не взимат решения на базата на заинтересованост, незаинтересованост. Ситуацията в Банско е била изключително тежка и много по страшна от тази във Видин. В Банско заразата е стигнала изключително опасни и застрашителни мащаби, и абсолютно правилно е било поставено под карантина. Не случайно там има 1 починал въпреки малкото население на града (8 207) По това отношение обвиненията към правителството че затворили Банско за няма нищо са абсолютно необоснавани, и не почиват на никакви доказателства. Там епидемията от Коронавирус е била с невиждани за България размери (и все още не е приключила, защото тестването за антитела покава че и активните инфекции там все още не са приключили и продължават да се въпроизвеждат).

В България дефиницията за епидемия е 200 на 10 000. В Банско заразата е стигнала до цели 4% от населението. Което означава че там вируса наистина е вилнял и ситуацията е била тежка и е била на ръба да стане безконтролна и правилно е било карантинирано, защото там вируса е стигнал до 2 пъти по високи пропорции от дефиницията за епидемия 400 на 10 000. Представате си че репликираме ситуацията от Банско в цяла България. Да кажем че вирусът достигне до 4% от населението (280 000). Това означава че ако смъртността е същата като в Банско (0,30%), това значи че починалите в България в края на епидемията ще са 840. В момента са 80. А е напълновъзможно смъртността в България да е по висока от тази в Банско. Като правя изчисленията си за България и реалното разпространение в началото на Април, го правя с хипотезата че смъртността е в диапазона  0,4-0,7% заради изчисленията си за Исландия и хипотезата че един и същи вирус циркулира и тук и там. Според учените към този момент всички мутации на вируса са незначителни, до 1/100на от генома а и изследването на Банско показва че вируса при нас не е кой знае колко по различен от този в Исландия. Леко по ниската смъртност в Банско (0,3 в сравнение с Исландия 0,4%) Може да се дължи на фактори които все още не са докрай известни. Примерно в момента се водят научни дебати пушенето положителен или отрицателен фактор е при Ковид. Ние сме една от най пушещите нации в света, а пак сега се появяват някакви много странни изследвания че цигарите въобще не били рисков фактор. Първо Италиански учени излязоха с такива изследвания, след това и Френски които пък даже твърдят че пушачите не само че не са рискова група а напротив имат сериозно предимство срещу Ковид, по назад в темата се писа затова, вируса при тях много по слабо се репликира в дробовете заради никотиновите наслагвания които пречат на вируса да атакува клетките, и да създаде тежка инфекция, въпреки че Американски учени пък твърдят обратното, че са рискова група пушачите и по тоя въпрос все още няма консенсус пушачите имат ли или нямат предимство пред непушачите срещу Ковид. Но това да речем е възможен коз за България да има по ниска смъртност. Друг възможен коз е БЦЖ. Даже вероятен защото вече по най високите етажи в ЕС се обсъжда че наистина БЦЖ действа както спомена самият Борисов.

Разбира се малко по ниската смъртност в Банско може да е изключение и нито БЦЖ нито цигарите да помагат срещу вируса у нас, а просто там тия около 328 които са имали среща с вируса просто са стат. отклонение заради  да речем по ниска средна възраст на заразените от тази в страната. Там няма зараза в дом за възрастни или болнични инфекции и това да даде леко благоприятно отклонение което е най вероятното обяснение. Аз по тази причина и давам диапазона 0,4-0,7% защото Исландия е 0,4% по тая причина, младо население (9% над 70) а делът сред заразените е още по малък (5% над 70). Например във Видин вероятно смъртността ще е около 0,7%, дори може и да е 0,8% защото засегнаха уязвими групи

А каква е ситуацията във Видин, може да видим в средата на Април.

Между 13 и 20 Април ситуацията във Видин е била следната ако приемем че там смъртността ще е доста по висока от тази в Банско, да речем 0,7 заради посочените фактори.
Заразени са били около 600 като в това число влизат всички в стат. извън нея, безсимптомни но в този момент носители на вируса.
С имунитет са около 150.
Което значи че там заразата е обхванала 1,8% от населението. Активната част на инфекциите тогава са били 1,4% от населението. Тук малко спекулирам защото слабото ми място в изчисленията ми е съотношението активна инфекция/имунитет, аз няма реално как да знам какво е то във Видин, първо защото ние поначало осветяваме много малка част от епидемията, но няма на какво друго да се облегна освен официалната стат. колкото и малка част от епидемията да обхваща тя, а и второ в различни градове това съотношение може да е съвсем различно. Защото в накой градове епидемията е започнала по късно в други по рано а това има значение за това съотношение. Но онщо взето това е положението във Видин в средата на Април.

Разбира се това е положението само в средата на Април, сега може и да е по тежко не е изклчено, но няма как да го знаем защото масово тестуване там не се прави както в Банско. Възможно заразата сериозно да се е разпространила. Ето затова трябват масови тестувания, за да знаем какво е положението в момента а не само да се гледа преди, миналият месец какво е било и то приблизително, без да сме наясно дали в момента вируса действително не е обхванал повече хора там и дали в момента наистина ситуацията не се приближава до тази в Банско и не се налага карантина.

# 22 187
  • София
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/italianski … onavirusa-6109141

Кмета на Месина, поискал да не се целуват и да правят онова другото, от жителите до края на октомври. В леглото на метър разстояние.

Направо се успокоих за наш Бойко, че е такъв стендъп комик... Интересно, кой ли ще следи за спазването на тази заповед?

# 22 188

Кмета на Месина, поискал да не се целуват и да правят онова другото, от жителите до края на октомври. В леглото на метър разстояние.
С дронове ли пак ще ги следи? 😆

# 22 189
Скрит текст:
Скрит текст:
А осигуровки здравни имат ли?  Щото ако нямат на запад те оставят да умреш като куче пред болницата?
Това в кой запад е?
Германия примерно.

Това изобщо не е вярно, никой няма да те остави да умреш дори и без осигуровки. Даже имахме случай в болницата тук преди няколко години българска ромка без осигуровки я лекуваха доста дълго в интензивното. Не знам после кой е платил, но определено никой няма да те остави ей така.
Ето го "светлия" германски пример:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/roditelite-na-selin-pochinala-v- … vezhdat-delo.html
https://www.24chasa.bg/novini/article/7236618

Двете неща нямат абсолютно нищо общо, не знам защо си мислиш, че в България ще приемат дете, защото има температура. Знам го този случай, но детето е прегледано и му е изписано лечение. Но пък е много добър пример как си умираш много бързо от пневмония, която не се дължи на корона.
Ейй това докторите сте си баш "гарван гарвану око не вади". Но у нас има доста такива които яко плюят срещу системата (и с право) ... срещу колеги никога в професионален аспект, за корупция -може.

# 22 190
  • София
Гледах поредният брифинг на Вълчев. Отново се почувствах излъгана. Уж, ще се подкрепят родителите на малкитя деца, понеже са изчерпали отпуски и пари, обаче, не се предвиждат целодневни занимания... Е, как ще стане?!? Ето, след 10 дена трябва да се върна на работа. Постявиха ми ултиматом, но 10 годишният ми син остава в къщи. И така цяло лято?
ще отпуснат още 30 дни неплатен отпуск, които ще се признават за осигурителен и трудов стаж.

Вътрешна информация ли имаш?

# 22 191
  • София
Знаете ли, защо според Уърдометър имаме 50+ заразени днес, а току що по Канал 1, обявиха 15+ “нови случая за деня”?

# 22 192
Цитат
Даже имахме случай в болницата тук преди няколко години българска ромка без осигуровки я лекуваха доста дълго в интензивното. Не знам после кой е платил, но определено никой няма да те остави ей така.
Ето го "светлия" германски пример:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/roditelite-na-selin-pochinala-v- … vezhdat-delo.html
https://www.24chasa.bg/novini/article/7236618
Кой да е платил?Вие,работещите.Stuck Out TongueИ ние тук им плащаме на циганите.Не обичат да ги наричат роми.
Линейки хвърчат да им мерят кръвното след препиване и подобни.Осигуровки нямат,но никой не смее да не се отзове на цигански сигнал.Това го знам от д-р в спешното.Да,кофти са нещата в Жърмания.Големи надежди,големи хвалби и накрая сдухани мечти.

# 22 193
Знаете ли, защо според Уърдометър имаме 50+ заразени днес, а току що по Канал 1, обявиха 15+ “нови случая за деня”?

Сумират с обявената сутринта бройка.

# 22 194
  • София

Играта на думи цели да заблуди хората, и това по националната ТВ, на която плащаме да ни информира.
Аз реших, че имаме рязък спад!

# 22 195

Да, и така най-добре се добива представа. Имаме 52 нови за днешния ден, което е ръст.
Имам чувството, че по новините нарочно ги съобщават така, че хората като чуят саааамо 15 нови случая и си казват "Нищо работа, бе"Simple Smile

# 22 196
Истинският пик тепърва предстои и всичко в последните няколко дни го показва - новините постоянно "алармират" за нови и нови заразени.
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zatvoriha-reanimatsiyata-na-mbal- … editsi-s-covid-19
Едновременно с това, обаче Борисов всеки ден маха още и още мерки!!! А уж, мерките (доколкото имахме такива) щяха да отпадат постепенно! За къде бърза?! Последната простотия е махането на КПП-тата точно в нощта срещу Гергьовден, та да могат хората спокойно да си пътуват и да се насладят на празничен обяд с родата. Чета, че вече се гласят да празнуват и абитуриентски балове. Вече почти никой не носи маски навън, всеки ден на пейките пред блока се събират групички от млади и стари. Заведенията отварят, след като министъра отново се завъртя като "фурнаджийска лопата" и няма и ден след първата заповед я промени, като забележете "скъси" дистанцията между масите. Абе, незнам дали има друга държава в света, където да се действа абсолютно алогично на ситуацията. Ежедневно изскачат нови и нови огнища на заразата, заразените нарастват, починалите нарастват, а ние махаме всички мерки! А за капак на всичко това, здравната ни система е в трагично състояние и на фона на липсата на медицински кадри (от която страдаме от години), малкото, с които разполагаме "падат като круши". Ахххх, горко ни...

Маха мерки и после ще каже, че пикът е заради падналите мерки, а всъщност това увеличение идва отпреди това. Както бяхме за пример в Европа , така сега сме една от четирите страни, в които случаите все още се увеличават. Пак на опашката... чак ми е смешно Joy

# 22 197
Скрит текст:
Все пак докато спасителките на света бродят от форума до кухнята, някой трябва и да произвежда. Защото данъците плащат на лекари и учители най-малко.

Аз също произвеждам заплати и пенсии, но много ли искам докато отивам на работа,хората в трамвая да носят маски, в магазина докато пазарувам след работа също. Аз не преча на никой да сяда в кафета, да пътува където иска, да ходи по паркове и фитнеси, защо на мен ми пречат да живея по моя начин.
гледаш само от твоята камбанария. защо твоето желание/искане трябва да се превръща в мое задължение да нося маска ? живей както си искаш. аз също. 
ти искаш да съм с маска, въпреки че аз не го искам. аз какво да поискам от теб ? та тръгнеш гола и боса ? 

Май твоята камбанария е по висока от на всички други 😂.
В момента това не е мое желание а е въведено със закон - маски се носят на закрито и в ГТ.

# 22 198
  • София
Само да ви кажа, че в случая с коронавируса НИКОГА не сме били пример за Европа, не знам кой ви лъже за обратното...

# 22 199
Скрит текст:
Все пак докато спасителките на света бродят от форума до кухнята, някой трябва и да произвежда. Защото данъците плащат на лекари и учители най-малко.

Аз също произвеждам заплати и пенсии, но много ли искам докато отивам на работа,хората в трамвая да носят маски, в магазина докато пазарувам след работа също. Аз не преча на никой да сяда в кафета, да пътува където иска, да ходи по паркове и фитнеси, защо на мен ми пречат да живея по моя начин.
гледаш само от твоята камбанария. защо твоето желание/искане трябва да се превръща в мое задължение да нося маска ? живей както си искаш. аз също.  
ти искаш да съм с маска, въпреки че аз не го искам. аз какво да поискам от теб ? та тръгнеш гола и боса ?  

Никой няма да ви отнеме изконното право да не ви пука за никой друг, споко

Общи условия

Активация на акаунт