COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 081
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 425
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Не знам как да реагирам на тази "гореща" статия?:

https://www.kultura.bg/web/болка-гняв-и-страх/

Въпреки, че като факти някои от нещата и аз намирам за верни, другото е... отпуснала си е въображението писателката, не беше нужно да ни доутрепва с тази подсладена емоционалност - тъпо е да описваш непотвърдени неща - екскурзии по празниците из празните софийски улици - забрави само да опише как са се промъкнали през КПП-тата тези хора...

# 22 426
Гложди ме въпроса : Защо след като има ръст на заболелите, се облекчават мерките? 🤔
Според мен за да може ББ и компания да ги затегнат отново, но този път по-категорично. И ще има - ето, виждате ли колко се влоши положението при тия облекчения...
под бурни аплодисменти.

# 22 427
  • Варна
Laurentin, благодаря. Всяка информация е интересна.

Колкото до статистиката... Не виждам особена разлика в начина, по който се чете тя (конкретно бройките и разбивката) от секретаря на НОЩ и от нейния председател. Като изключим далеч по-сериозния тон на втория, който е по-подходящ, в случая. Фактът, че Димов е по-симпатичен на някои, се дължи на това, че той просто няма функцията, а и отговорността да отговаря на въпроси. Лесно е да излезеш, да прочетеш и да се прибереш.
Ако предпочитате с усмивка да ви заблуждават за ситуацията, не е било нужно да гледате Мутафчийски. Имате право и да не пускате телевизора си утре в 8 ч.
А пренебрежителните и подигравателни коментари и заигравки с името му не променят нито възможностите, нито уменията, нито заслугите на този човек. Нито издигат авторите си на по-високо ниво. Въпреки овациите, които получават от себеподобните.
В България от години не се зачитат авторитети. От най-ниското, битово ниво до най-високи равнища. Това е един от големите проблеми на обществото ни, наред със загубата на основни ценности. И това ще остане и след вируса, за жалост.

КПП на изхода на Варна в посока Бургас снощи в 20 ч. вече е нямало. То и какъв ли е смисълът?!

# 22 428
  • София
"Доц. Мангъров доволен: Вървим към нормалност"

"Това, което се случва, е много положително, защото се правят стъпки към нормалното. Трябва да знаем обаче, че и при тази ситуация възрастните хора, които са най-изложени на риска заради честите им съпътстващи заболявания, трябва да се пазят и да бъдат пазени. Тези, които са млади, здрави и силни, трябва лека-полека да се връщат към нормалния ритъм на живот.”
Не отрича обаче, че това ще доведе до завишаване на заболеваемостта не само от коронавирус, но и от всички други вируси, които върлуват в момента, а именно ентеро-, адено- и риновируси, характерни за топлите месеци.

“Имунната система, в това число и мускулатурата, когато не се натоварва, атрофира и при положение че 2 месеца живяхме като в инкубатор, сега, когато бариерите започнат да падат и започнем да си общуваме, неминуемо ще има повишение на заболеваемостта. Това е нещо нормално и може да се очаква”, обясни той.

Според инфекциониста следва да се отворят плувните басейни, спортните площадки на закрито и фитнес залите, както и хората да тръгнат на работа нормално.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8535367

# 22 429
  • Пловдив
Гложди ме въпроса : Защо след като има ръст на заболелите, се облекчават мерките? 🤔
Защото не е редно при локализирани огнища да държат цялата държава в локдаун. Така се прави - локализира се огнище, изолира се то, не всички. Какво сме ние в Пловдив виновни например, че в Ямбол циганската махала е пламнала? Да си затварят огнищата, другите, ако вземат мерки и внимават, няма защо да си седят вкъщи заключени. А иначе, никой никого не е спрял, който го е много страх, да не излиза и това е. И, да, аз съм сърдита на Генерала, защото така изплаши майка ми, че я е страх да излиза за каквото и да е. И от активна жена се превърна в обездвижен изплашен затворник. Това ще си остане така. И много се опасявам, че короната ще я покоси, но косвено, защото живота й срана съвсем различен. Не е тя единствената и не беше това начина.

# 22 430
  • София
Мили родни картинки - дай на простака малко власт и гледай какво става:
Хукнах в ужас след труса, а ме глобиха, че сядам на пейка
Значи да седиш в заведение на открито на метър до непознати не крие опасност, но да седнеш сам на пейка е направо фатално. Как се очаква да бъдат спазвани забрани, които са толкова нелогични?
След толкова промени и актуализации прочутата заповед на Ананиев прилича на хумореска, но дава възможност на подобен тип стражари да се гаврят с хората, вместо да разгонят истинските нагли нарушители, които поне в София има достатъчно, за другаде не знам.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 09:37 от NumLock

# 22 431
  • на пъпа на Златията
Не виждам нищо странно... Повече тестове, повече засечени заразени. Вярва ли някой, че наистина имаме само 1700 - 1800 заразени? Със сигурност са поне 10 пъти повече. Което всъщност е положително... И показателно за силата на вируса, щом толкова малко хора стигат до нужда от болница и лечение.

Няма начин да са 10 пъти повече.
Това са тестове  в рискови групи  от заразяване.
България е малка страна и  се намират и болните  дет се казва и "в Долно Нанагорнище" .
Да не мислите че в другите държави ги намират??И заразата се дължи от неспазване на хигиената .
Видяхте ли санитарката  която изхвърляше боклука , мисля че беше в дома  във Видин .
Кофата с боклука не беше  извозена , тя със защитно облекло а газеше боклука около кофата. И после  влиза обратно в дома .
Така е като работят възрастни хора . Крайо време е  да се по,исли как във всяка сфера да влизат млади хора и да се учат как да работят . Директорите са обикновено  "наши хора " на всяка власт . Контролиращите са пак от тоя сорт . Просто си вземат заплатицата .

И в тая ситуация  се справяме  доволно добре .

# 22 432
  • BG
Защото не можаха да наложат пълен локдаун, при половинчат такъв стоим в едно замръзнало положение и разтягаме всичко до безкрай, буквално. С отпускане на мерките целим развитие, евентуално някакъв пик и след това
така чакания спад. Ако нямаме развитие, няма да има спад, така си мисля аз.

# 22 433
  • София
Нашите мерки не са били особено тежки, та не облекчават кой знае колко реално. Хората си се струпваха и без да са в парк или ресторант на открито. Аз КПП-тата – в страната вече има повече нови случаи, отколкото в София, а и има огнища на 10 места, та няма особено основание от блокади точно на областните градове.
Освен това, е много важно мерките да имат основание и да се спазват. В момента няма основание за строги мерки, нито има нагласа да се спазват. Единствената строга мярка, която могат да въведат и да затворят границите. Докато са отворени границите няма никакъв смисъл да сме в локдаун, защото ще има и нови случаи. Нова Зеландия, а и Австралия се справиха, но при затворени граници, в Австралия и между отделните щати в страната. Тук има трафик на пътници, на товари, вижда се, че и да са карантина пристигналите, докато се карантинират заразяват цял самолет, после цял автобус и сигурно от един такъв това ще са още 1000 нови случая.

# 22 434
Стига де, ffp3 предпазват.
Все си мисля, че заразените хирурзи не са били с по-лоши маски.
Ама не знаеш дали са се заразили през маските или в последствие докато са пили кафе със свалени маски. Когато постоянно се намираш в заразна среда е много лесно да направиш някакъв пропуск и да се заразиш и изобщо не е задължително това да се е случило през маската. Писах и преди, че много ми се иска да мога да проследя кой какви мерки е спазвал и как се е заразил, но за съжаление е невъзможно. Сигурно тези, които си носят маските под брадичката в последствие ако се заразят и ги питат дали са носили маски ще кажат, че са носили.

# 22 435
  • Варна
Има безспорни авторитети и трябва да се зачитат, независимо дали ти харесва или не. Но няма как да се разбере. Тук не говорим кой то е симпатичен и кой не. Като наречеш някого "г.з", не променяш нищо. Има други начини за противодействие и изразяване на несъгласие. Въпросът е, че има хора, за които никой не е авторитет. Никой. А това не е ОК.
Все едно! Всеки да си живее, както иска.

А иначе съм на мнение, че отпускането на мерките трябва да е диференцирано. Според конкретната ситуация в даден регион да се затяга или отпуска. Предполагам, че така ще е занапред. Наистина няма смисъл Варна да е затворена сега, а ако ние пламнем след два месеца, Видин, примерно, където вероятно ще са се изчистили, да са ограничени заради нас.
Нямам идея на какво се дължи ситуацията тук. От месец насам имаме само два привнесени случая от Англия и Испания. Шумен и Добрич също замряха, а ми се струва, че и те "разчитат" на нашата лаборатория. Не искам да мисля, че не се тества хич, а липсата на случаи звучи чудесно, засега. При нас нарастване може да има лятото, обаче...

# 22 436
  • София
Хората сядат по пейките и още как! Вчера минах покрай два парка - по двама-трима човека на пейка имаше, ленти няма, дори се чудя дали някога е имало.
Дълбоко се съмнявам, че ще се спазват сериозно правила за дезинфекция в заведенията на открито, невъзможно е да се спазват.

# 22 437
  • Варна

Защото така искаше "материалът". Видях болшинство такива клетви към Шаба и съпротива против мерките под всяка новина в социалните мрежи. Жалко за България, защото тези хора, са сякаш мнозинство. За тях говоря, които пишат НОЙ, интеграця, съдя изпалнител.
Какво ли ще стане, ако градивните и съзидателни хора в България станат малцинство?
Те са.

# 22 438

Защото така искаше "материалът". Видях болшинство такива клетви към Шаба и съпротива против мерките под всяка новина в социалните мрежи. Жалко за България, защото тези хора, са сякаш мнозинство. За тях говоря, които пишат НОЙ, интеграця, съдя изпалнител.
Какво ли ще стане, ако градивните и съзидателни хора в България станат малцинство?
"Материалът" в Европа караше ски, хвърчеше по екскурзии, круизи и фестивали, но това не попречи на политиците да предприемат непопулярни мерки в цял свят.
Проблемът ни е "материалът" във властта, в политиката, в управлението, че и в опозицията, всички се опитват да извличат политически дивиденти и да се харесват на лошия народ.

# 22 439
  • на пъпа на Златията
Защото не можаха да наложат пълен локдаун, при половинчат такъв стоим в едно замръзнало положение и разтягаме всичко до безкрай, буквално. С отпускане на мерките целим развитие, евентуално някакъв пик и след това
така чакания спад. Ако нямаме развитие, няма да има спад, така си мисля аз.

1.Не зная защо говорите че мерките се охлабват.
Никакви мерки не се охлабват.Маските са си задължителни  при общуване , дистанцията си е задължителна . Събирането на хора на обществени места си е забранено . Единствено ти разрешиха да  махнеш маската  на открито докато се движиш . 
2. Решенията се вземат след анализ  на обстановката в България .  Казаха ви че сл;ед "манифестацията" на пазара , цветница , Великден , случаите  ще се увеличат . Познаха ли ? Ами да .

След изследванията в световен мащаб ,  се е установило че вирусът се задържа по повръхности и за това  не ти позволяват да сядаш по пейките . Според мен ако се спазват горните изисквания  заразяването се овладява.
Оплаквате се от метрото . Предполагам че  вагоните се дизенфикцират . Няма  кихащи и кашлящи  като се возят .
Значи маските и дистанцията и там работят .
Притесняват ме малко магазините , ама хората свикнаха да пазаруват по на едро по един път на седмица .  И това ограничава разпространението .

Явно ти трябва по  близък контакт със вирусоносител за да го пипнеш тоя вирус.
Справка че това са болниците , домовете , ..
Така че ако си спазваме препоръките и се държим както до сега  няма да се нагълтаме с вируси .

Общи условия

Активация на акаунт