COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 702
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 695
Скрит текст:
Имам един въпрос. Знам, че не го задавам на правилното място, но..
Защо в нашата държава се разпускат мерките по време на пик от заболели?
Днес има много голям ръст на болните, в следващите дни предполагам ще се запази същата тенденция. Толкова ли бе важно да отворят кръчмите и кафетата и да махнат КПП-тата през този отпускарски месец?
До скоро можеше да кажем, че ситуацията не е толкова зле и успяват да я контролират, но какво се случва в момента и защо?

Власите се давят на края на Дунава.
Да, мисля че трябваше да ги отпуснат.Даже си мисля, че трябваше да върнат децата да спортуват на открито.
Значи щом кафетата могат да отворят за 1,50м, значи и децата навън могат да спортуват.
Не мисля, че има такава зараза в страната ни, а и по други места.
Дори починалите в България не са точно починали от вируса, а са с куп придружаващи заболявания, забележете...като перитонит, цироза, мозъчна травма, инсулт, който и с вирус и без вирус могат много хора да го получат без да имат други оплаквания.Според мен просто управляващите се възползват от ситуацията и си играят на куклен театър.
Къде по света починалите от ковид са по-различни?

# 22 696
  • София
И Ташка от с.Воден е в болница, и още положителни теста има на пътували с нея. Сега там кой кого е заразил - те ще се разберат.
Четима нови заразени от пристигналите от Нидерландия с полет на 1 май в Хасковско. Става въпрос за четиричленно семейство, в което има две деца на 5 и 15 години, както и за жена за 21 години.
Те са пътували заедно със семейството от димитровградското село Воден, които дадоха положителни тестове още на летището.
   от ТУК

# 22 697
Дето е Ташка, там е и Сашка. Как човек да не се обърка. При еднакъв принцип на действие.

# 22 698
Не ми е ясно това дълбоко възмущение, че едва ли не малцинството носи и сее зараза на поразия у нас (да благодарим и на медиите!). За това, че мнозинството от тях са необразовани и с неразвито гражданско самосъзнание, има вина цялото общество, както и политиките, които се водят. Да не стане като цветнокожите в САЩ - представляват малка част от населението, но са силно засегнати, понеже имат по-лоши условия на живот и придружаващи заболявания.

Ще видим дали предсказанията на пророкуващите апокалипсис ще се състоят, но едва ли  Simple Smile

Дааа, медиите, правителството, расистите са виновни! Горките роми, те са толкова ощетени и онеправдани. И после болниците са пълни с тези (нямам думи с които да ги опиша, бе да стана цинична). Заслужават да бъдат оставени и кой оцелее, а не цялата болница да е запълнена с тази паплач. Пишеше, че и някоя от болниците в София е пълна с болни от ромските квартали. А ние ще се съобразяваме, ще спазваме, ще плащаме и накрая за нас място за лечение НЯМА.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/vapreki-blokadata-kupon-v-zaraze … xINP9n9KtnfQufdBE

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 08:05 от mar4ela

# 22 699
  • София
проф. Доброслав Кюркчиев - началник на Лабораторията по клинична имунология в столичната болница „Св. Иван Рилски".  Последните изследвания сочат, че пациентите с автоимунни заболявания не са сред рисковите групи за заразяване с коронавирус, заяви проф. Кюркчиев.

„По принцип коронавирусите изсъхват на пряка слънчева светлина и високи температури. Така че повишаването на температурите най-малко ще забави най-вероятно разпространението на инфекцията.
Това, което аз бих посъветвал: мерки с повишено внимание да взимат уязвимите контингенти – възрастните хора с хронични заболявания, за които тази инфекция може да бъде фатална. Лично аз не бих препоръчал на никого социална изолация. Този термин отвращава. Поголовното му използване и налагането му като норма е нещо, което не приемам.“

https://bnr.bg/post/101271242

# 22 700
Скрит текст:
Скрит текст:
Тук има трафик на пътници, на товари, вижда се, че и да са карантина пристигналите, докато се карантинират заразяват цял самолет, после цял автобус и сигурно от един такъв това ще са още 1000 нови случая.
Кога е имало заразен цял самолет или цял автобус?
Не че защитавам или оневинявам безотговорните, които пътуват с ясното съзнание, че са болни, но в темата продължават да се дрънкат врели некипели със завидна категоричност.
Никога не е имало цял заразен самолет или автобус, най-много тези в непосредствена близост да се заразят. И стига с тоя вирус по тия пейки. Първо не оцелява толкова, второ би бил в някакво минимално количество и трето аз не ги лижа тия пейки, а и си мия ръцете редовно.
Мангъров обясни подобен казус. При трима болни в самолет, заразата ще носят минимум 90%. Климатикът разпространява вируса лесно.
Самолетите (поне на уиз еър) са оборудвани с някаква антивирусна и антибактериална система, която филтрирала 99.7 от вирусите и бактериите. Освен това си с маска в самолета. Освен това ако наистина беше така, вече трябваше и тези от предишния самолет да са заразени. А те очевидно не са.

Ще се опитам да хвърля малко повече светлина до колкото е възможно за това какво има в самолетите и какво е изяснено до този момент.

Въздухът в съвременните самолети обикновено се смяна напълно на всеки няколко минути, двигателите вкарват чист въздух отвън, смесват го с този кабината (обикновено в съотношение 50/50%), който минава през HEPA филтър (99,97%) и в зависимост от големината на самолета се диша само от определен брой редове (примерно между 3-7) намиращи в съответния сегмент от вентилацията и непрекъснато се изпуска навън.

Така основния риск е за пътници, които седят на съседни места и редове със заразени и директно си обменят аерозоли, за останалите по принцип рискът се смята за нисък. През годините многократно е изследвано разпространението на респираторни инфекции в самолетите и няма случаи на масови заразявания, но все пак се смята, че микроаерозоли от кашляне и кихане могат да бъдат разнесени и по-далеч от няколко реда, но без да е доказано, че са достатъчни, за да предизвикат заразяване. Има няколко по-интересни случаи в миналото, един от 2003 г. по времето на SARS, когато 22 от 120 пътници са били заразени без да е съвсем изяснено как е разнесен вирусът, но вероятно и движението на борда е изиграло роля, защото и двама стюарди са били заразени. Другият е от далечната 1977, когато 38 от 53 пътници са заразени с грип, защото са държани 2 часа без вентилация на пистата заради повреда.   

С оглед на горното препоръките на EASA свързани със SARS-CoV-2 са всички самолети да имат HEPA филтри или да изключат напълно рециркулацията на въздуха, по принцип да редуцират процента на филтрирания въздух и пътниците да не се държат дълго в самолета на земята без вентилация. Също така средните седалки да остават празни, да се прави дезинфекция, да се използват маски и да има се вземат мерки по летищата.       

Това е горе-долу добро обобщение по темата с линкове към доста публикации, за тези които им е интересно, и за в бъдеще ще се търсят и проучват по-ефективни решения.

# 22 701
Не ми е ясно това дълбоко възмущение, че едва ли не малцинството носи и сее зараза на поразия у нас (да благодарим и на медиите!). За това, че мнозинството от тях са необразовани и с неразвито гражданско самосъзнание, има вина цялото общество, както и политиките, които се водят. Да не стане като цветнокожите в САЩ - представляват малка част от населението, но са силно засегнати, понеже имат по-лоши условия на живот и придружаващи заболявания.

Ще видим дали предсказанията на пророкуващите апокалипсис ще се състоят, но едва ли  Simple Smile

Дааа, медиите, правителството, расиситите са виновни! Горките роми, те са толкова ощетени и онеправдани. И после болниците са пълни с тези (нямам думи с които да ги опиша, бе да стана цинична).
https://btvnovinite.bg/bulgaria/vapreki-blokadata-kupon-v-zaraze … xINP9n9KtnfQufdBE
Нали, горките цигани, ще пусна една сълза за това колко са неоправдани... Явно аз не съм част от обществото, щото хич не съм виновна, че една маса цигани са необразовани, непукисти и сеят зараза навред.

# 22 702
Цитат
ама във великата Нидерландия няма ли органи които следят какви са тези фирми, как наемат, спазват ли закона?
Мислиш ли,че не знаят?Според мен проверяват избирателно.При толкова турски фирми.....После ние сме черни и в буквалният,и в преносният смисъл.А и разните му чужденци дето живеели без адресна регистрация било,защото пресметливите нидрландци не искали да правят такива,за да не плащат данъци.Четох обратните обвинения,че българите не искали да плащат данъци.Е,как ще плаща,да не дава той,българина  под наем?Може и да го направят живееш под наем,плащаш и наем,и данък наем.Тук съм писала в различни теми как са ни проверявали на летището.Гавра  до дупка.В Русия се заядоха,но така не са ме проверявали и бяха делови,а не подиграващи се.На Сипхол преди нас мина с хилеж сичкото сиганин.Аз нали съм руса,синеока и като ни почнаха.....Заливаха се демонстративно от смях и си шушукаха,намигаха и всякак ни показаха,че могат да правят каквото си искат и да ни унижават колкото си искат.
Цитат
За това, че мнозинството от тях са необразовани и с неразвито гражданско самосъзнание, има вина цялото общество, както и политиките, които се водят.
Да,тези бла,бла,сме ги чели.Ти лично,твоето семейство и приятелският ти кръг какво правите безкористно за тяхното добруване и образоване?Аз вина не приемам!

# 22 703
  • Другата България
Скрит текст:
Аз искам да попитам на въпросната Ташка излязъл ли  и е резултата от PCR теста? От това, което прочетох в темата, на тая жена още не и е потвърден ковида (поправете ме ако греша)  а такъв шум се вдигна в медии и тук. Тя твърди, че тест на летището не и правен. Вярно ли е това? На каква база се разнася нейния случай от медиите? Не ми става ясно болна ли е или не.
 Не че защитавам Ташка и Ташковци, ама ми се струва много ненормално някой да бъде разнасян от медии и институции, народа да настръхва, а още да няма резултат от теста.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/s-poleta-ot-niderlandija-zhenite … t-letishteto.html
Кас, нека сме коректни.
Разбирам, че случаите станаха доста, но твоя линк е отново за двете жени от Брягово, които са се прибрали вече заразени.
Ташка е от Воден, Димитровградско, и е в болницата още от летището, със съпруга си. Първите им проби бяха отрицателни в интерес на истината. Чакаха се вторите.

Извинявам се, обърках се вече коя е Ташка.
Да, за тези жени си мислих.

Мери, благодаря за поправката.🍀
За това семейство ли става въпрос с положителния бърз тест на летището?

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/oshte-peti … erlandiia-6109190
Да, ето отговора
И Ташка от с.Воден е в болница, и още положителни теста има на пътували с нея. Сега там кой кого е заразил - те ще се разберат.
Четима нови заразени от пристигналите от Нидерландия с полет на 1 май в Хасковско. Става въпрос за четиричленно семейство, в което има две деца на 5 и 15 години, както и за жена за 21 години.
Те са пътували заедно със семейството от димитровградското село Воден, които дадоха положителни тестове още на летището.
   от ТУК

# 22 704
Може ли сега такова нещо?Във Франция на летището са блокирани български земеделски работници?Това е нарушение на човешките права!Расистка и ксенофобска проява!Защо не пускат свободно хората?У нас си се мотат,кой с такси,кой с рейс,кой каквото иска.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/70-balgari-sa-blokirani-na-letis … vav-francija.html

# 22 705
https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/597078
Къде са тръгнали тези хора бе...Сигурно пак ББ,генерала и други са им виновни....За какво самосъзнание говорим??Какви мерки,кви 5 лева....Да спят на летището сега..

# 22 706
  • Под сянката на разлистените кактуси
проф. Доброслав Кюркчиев - началник на Лабораторията по клинична имунология в столичната болница „Св. Иван Рилски".  Последните изследвания сочат, че пациентите с автоимунни заболявания не са сред рисковите групи за заразяване с коронавирус, заяви проф. Кюркчиев.

„По принцип коронавирусите изсъхват на пряка слънчева светлина и високи температури. Така че повишаването на температурите най-малко ще забави най-вероятно разпространението на инфекцията.
Това, което аз бих посъветвал: мерки с повишено внимание да взимат уязвимите контингенти – възрастните хора с хронични заболявания, за които тази инфекция може да бъде фатална. Лично аз не бих препоръчал на никого социална изолация. Този термин отвращава. Поголовното му използване и налагането му като норма е нещо, което не приемам.“

https://bnr.bg/post/101271242

Не искам да разочаровам надяващите се, че повишаването на температурите ще забави инфекцията, но в Аризона от поне 10 дни е около 40 градуса и 15% влажност и никакво забавяне не се вижда засега...

# 22 707
Може ли сега такова нещо?Във Франция на летището са блокирани български земеделски работници?Това е нарушение на човешките права!Расистка и ксенофобска проява!Защо не пускат свободно хората?У нас си се мотат,кой с такси,кой с рейс,кой каквото иска.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/70-balgari-sa-blokirani-na-letis … vav-francija.html
Хелзинкския комитет да се самосезира! Не ги е срам да не ги пускат! Сега ще ги заразят на летището и ще ни ги върнате обратно!
Честно, бях за махане на маските на открито, но тези неконтролируеми самолетни и автобусни прояви направо ме скандализират...
Между другото бяхме канени на имен днес на роднина. Отказахме, разбир се. Но май само ние няма да ходим, ще се съберат едни 20 човека от два областни града... За протокола, чисти българи сме си, ама циганския манталитет ходи по всички ..

# 22 708
Терапия не е като ваксина, пъти по евтина и доказано ефективна и отдавна приложима...При наличието на доказано ефективна терапия която може да бъде приложена с/у фатален край при заболели от коронавирус, какво му е успокоителното?  Thinking
Тази статия чудесно онагледява как всичко около вируса е преди всичко медийна истерия. Много се радвам, че все повече хора го осъзнават.
Докато умират хора от непознат вирус, без да има лекарство и васкина за него, за мен не е медийна истерия.
Не зная този материал с какво е успокоителен.
При наличието на вирус.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 17:12 от Анонимен

# 22 709
Много голям купон, а всичките са за глоби - без маски.
В едно градче от селски тип с предимно такова население доскоро е било така, докато маските навън бяха задължителни. На тумби, без дистанция , без маски. Глобили ги масово и улиците опустели както и почнали да ходят с маски...

Общи условия

Активация на акаунт