Отговори
# 630
Niko, може ли да я попиташ за останалите родители от 20-то, според нея, ако им се дадат по 20К  и правото да изберат което си искат училище, дали ще останат там! Благодаря!
Още 100 пъти да зададеш този въпрос, явно няма да получиш отговор, защото нито Нико, нито жена му знаят. А да прави необосновани предположения, ей така, лаф да става, явно не желае. Човекът обяснява в прав текст, че той и голяма част от родителите са имали пари за ЧУ, но са предпочели 20-то, ти пак ако им се дадат... имат си хората, други са им съображенията 🙂

# 631
  • София
Амели, в много държавни училища (не само в 20-то) има предостатъчно деца, чиито родители нямат нужда някой да им даде 20К, за да запишат детето си в ЧУ. Имат си ги, че и в излишък... И преди Ежко да е казал, имат ги, ама си ги стискат за себе си, за да карат тузарски коли, да купуват имоти у нас и в чужбина, да носят маркови парцалки и да ходят на екзотични екскурзии  (което е толкова изтъркано, колкото и твърдението, че пред ЧУ спирата само супер, мега луксозните автомобили) вместо да инвестират в образованието на детето си, ще кажа, че са всъщност изключително заинтересовани доста от тях (не всички) от второто, но просто по схема, различна от тази на избралите ЧУ....Инвестират много и в допълнително обучение, ама не за училищна подготовка, а за надграждаща, и в тясно специализирани спортни занимания,  и в такива по изкуства, в курсове по езици с нейтив, в езикови ваканции.. Това не ги прави непременно лоши родители с погрешен избор и обречени на незнание деца.. Практиката показва, че не е така. И честно казано, малко е гадно, поне за мен,  това изхвърляне с изречението ти, че човекът пише в тема, в която всички плащали за ЧУ и нямало съответно да им направи никакакво впечатление  способността му да покрие  таксата на Британика сборно за учене, храна и транспорт.. Ами, лъжеш се, както в ДУ има хора, които могат да си позволят с лекота ЧУ, но по свои съображения са избрали ДУ, така и сред избралите  ЧУ има хора с доста ограничени възможности, които скърпват някак положението с таксата, но покачването й до такава на Британика, че и отгоре, ще им е абсолютно непосилно. Особено, ако имат и второ/трето дете после..Даже се сещам за няколко души в тази тема, които са го споделяли..И съответно точно по тази причина започват да се чуват в пространството и мнения на хора, които заради Ковид19, намалелите значително приходи и невъзможността  съответно да събират таксата ще се откажат от услугите на ЧУ. Нищо не е само черно или само бяло, че да нападаме едната страна, че е избрала принудително ДУ,  само защото няма пари и  веднага с мръсна газ би поела към ЧУ, ако имаше,  или съответно  другата, че не си е правила добре сметките и като явно няма достатъчно заделени настрана средства за  извънредни ситуации като сегашната,  да не се е хващала на хорото, понеже негативите от смяната сега ще са за детето.... Колкото хора, толкова различни житейски ситуации, толкова възгледи и съображения, няма как да говорим обобщаващо за това какво би или не би направил човек, дори и да има тези 20 К..Едни вероятно  ще останат в 20-то, други може би ще се колебаят, трети пък ще изберат ЧУ. И това няма как да го предвиди/знае със сигурност нито жената на НикоТ, нито който и да  било друг, включително и ти..

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 08:11 от пенсионирана русалка

# 632
Тук май е трито?
Русалка, недей! Знаеш позицията на всички ни по темата. Точно Нико не заслужава защитата ти.
В начален етап всички сме наясно в лично качество каква е ситуацията ДУ/ЧУ. Доста е смешно това за 20-то като квалификация за топ училище. И да, има много заможни и заинтересовани родители, които не са напълно наясно със ситуацията и смятат, че инвестицията не си заслужава. Аз лично познавам доста такива, защото изведнъж във втори клас се усещат, че нещо не е наред в топ ДУ-то им и започват да ме разпитват за ЧУ.
И наистина няма логика да си удовлетворен от топ ДУ-то на детето ти, но въпреки това да го бухнеш в ново училище с топ такса и влошаващи се отзиви. Парадирайки с финансови възможности, да не можеш да решиш транспортния проблем. Wink
Май темата за имоти в Лозенец периодично се прехвърля тук?!?!

А пък 18-то е в квартал, който Нико сигурно не знае, че е в София. Хахахаха.
Намекът на Нико, че квартал със струпване на заможни собственици задължително предполага добра среда в училищата е смехотворен. А и всички сме наясно до миналата година как се влизаше във всички ДУ от началото на класацията на НВО като 32-ро, 133-то и т.н. Училищата в Лозенец се посещават от деца от цяла София. А след районирането, като отпаднат "амбициозните" ще видим средата и успеваемостта как ще се движи в "топ" ДУ.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 10:11 от Fancy

# 633
Да, има заможни родители, които познавам и чиито деца учат в ДУ. Някои от аргументите, които чувам:
- в училище ходи, не за да учи нещо, а за да се събере с други деца и е по-добре да са подбрани от квартала ( такива, с които си ходим на гости ), отколкото да са пръснати из цяла София.
- не и трябват чак толкова знания - натрупал съм и за 5 живота. И не е необходимо да и смъкват излишно самочувствието някакви зубърчета, които утре ще работят за нея
- не ме занимавай с глупости (и двамата родители са на високи позиции, ултра заети да гонят кариера и материални блага, а детето се пинг-понгва между училище, всякакви курсове, зелени училища и езикови ваканции)
Има и други аргументи...

ПС А арумента ми за скръндзалъка беше в контекста на кора от средната класа, живеещи в София и твърдящи, че нямат толкова пари или че пестят за университет.
ППС Децата на наистина богатите не учат в България.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 08:48 от Ezhko

# 634
  • в страната на чудесата
И да видим какво става с новите училища. Примерно фюжън имат ли вече МОН?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 09:45 от bubanka

# 635
Скрит текст:
Тук май е трито?
Русалка, недей! Знаеш позицията на всички ни по темата. Точно Нико не заслужава защитата ти.
В начален етап всички сме наясно в лично качество каква е ситуацията ДУ/ЧУ. Доста е смешно това за 20-то като квалификация за топ училище. И да, има много заможни и заинтересовани родители, които не са напълно наясно със ситуацията и смятат, че инвестицията не си заслужава. Аз лично познавам доста такива, защото изведнъж във втори клас се усещат, че нещо не е наред в топ ДУ-то им и започват да ме разпитват за ЧУ.
И наистина няма логика да си удовлетворен от топ ДУ-то на детето ти, но въпреки това да го бухнеш в ново училище с топ такса и влошаващи се отзиви.
Парадирайки с финансови възможности, да не можеш да решиш транспортния проблем. Wink

Намекът на Нико, че квартал със струпване на заможни собственици задължително предполага добра среда в училищата е смехотворен. А и всички сме наясно до миналата година как се влизаше във всички ДУ от началото на класацията на НВО като 32-ро, 133-то и т.н. Училищата в Лозенец се посещават от деца от цяла София. А след районирането, като отпаднат "амбициозните" ще видим средата и успеваемостта как ще се движи в "топ" ДУ.
Транспортният проблем се решава, когато живееш близо до училището, което и Нико е направил. Всички други решения в София водят до загуба на време и/или нерви по задръстванията на града. Освен ако не ползваш въртолет.
Темата за имоти се прехвърля, защото училищата са пряко свързани с имотите, особено след районирането.
Да, ще видим как ще се движат елитните ДУ. Аз лично залагам на несъществени промени в успеваемостта им.
И ще видим как ще се развие ситуацията в БГ с оглед кризата след КОВИД. Аз лично залагам на голям брой отказали се от ЧУ и трескаво търсещи възможност за добро ДУ.

# 636
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Тук май е трито?
И наистина няма логика да си удовлетворен от топ ДУ-то на детето ти, но въпреки това да го бухнеш в ново училище с топ такса и влошаващи се отзиви.
Парадирайки с финансови възможности, да не можеш да решиш транспортния проблем. Wink

Транспортният проблем се решава, когато живееш близо до училището, което и Нико е направил. Всички други решения в София водят до загуба на време и/или нерви по задръстванията на града. Освен ако не ползваш въртолет.
Темата за имоти се прехвърля, защото училищата са пряко свързани с имотите, особено след районирането.
Да, ще видим как ще се движат елитните ДУ. Аз лично залагам на несъществени промени в успеваемостта им.
И ще видим как ще се развие ситуацията в БГ с оглед кризата след КОВИД.
Аз лично залагам на голям брой отказали се от ЧУ и трескаво търсещи възможност за добро ДУ.
Имам чувството, че много ти се иска да е така, но не мога да разбера защо

# 637
  • София
И аз си мисля, че ще има такъв момент, че доста хора ще замразят записването на децато в ЧУ, докато не намерят начин да пробват в добро ДУ. Това едва ли ще се отрази на най-желаните ЧУ, защото там и без това навалицата е голяма, дори да се откажат част от хората, със сигурност ще има поне два пъти повече от резервите да се запишат. Като цяло ЧУ няма да пострадат, може би само училища, които и сега са на косъм.

# 638
Скрит текст:
Скрит текст:
Тук май е трито?

И ще видим как ще се развие ситуацията в БГ с оглед кризата след КОВИД.
Аз лично залагам на голям брой отказали се от ЧУ и трескаво търсещи възможност за добро ДУ.
Имам чувството, че много ти се иска да е така, но не мога да разбера защо
Мислех да допиша, че не ми се иска да е така, но не зависи от мен, ама ме домързя Simple Smile Не, не ми се иска, защото напливът към ЧУ показва(ше) стабилно и добро развитие на икономиката. Сега отливът ще е съпътстван с всички "екстри" на кризата, които не са полезни за никого, вкл. и за мен. Но това е положението.
Иначе съм казвала, че като се купува имот за живеене, трябва да се мисли за добро ДУ в района, а тогава някои ми се смееха, те ползвали САМО ЧУ и нямали проблем. Но животът често е стохастичен и трябва да се предвиждат различни опции. Може и да не ти потрябва доброто ДУ наблизо и да ползваш само ЧУ, но имаш възможността, ако някога ти потрябва. Също като ГТ и останалата необходима инфраструктура. В този смисъл си мисля, че всеки си плаща за недалновидността си, ако е проявил такава. Както за всичко друго в живота, разбира се.
И пак казвам, не, изобщо не се радвам и не ми се иска да е така. Просто като по-възрастна съм минала през много неща и знам, че винаги трябва да се стремиш да имаш алтернативи. В криза стремежът е към минимизиране на загубите, не към печалба.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:11 от Анонимен

# 639
Цитат
ПС А арумента ми за скръндзалъка беше в контекста на кора от средната класа, живеещи в София и твърдящи, че нямат толкова пари или че пестят за университет.

Аз познавам такива хора - твърдят, че имат само едно дете и не искат ЧУ, защото пестят за висше образование. Изобщо не разбирам този начин на мислене. Но нека пестят .... Аз се надявам да съм жива и здрава, да си възпитам децата добре, а после каквото сабя покаже. С възпитанието виждам, че не е никак лесно, прав беше някой като каза, че това седене вкъщи показва какви са отношенията ни с децата и семейството.

# 640
Попеа, предлагам да разпиташ Титина за районирането, добрите квартали, имотите и ЧУ. Wink
Аз пък прогнозирам с добрите ДУ да се случва, това което Титина обясни като избор при тях на ЧУ, въпреки, че са купили имот в хубав квартал именно заради училището.

Да, ще има много хора със средни доходи, които ще се отказват от ЧУ. Но това ще е по финансови причини, а не защото ДУ го считат за добър вариант. А районирането лишава такива хора изобщо от какъвто и да било избор. Та моята прогноза е, че набедените за добри ДУ в начален етап лека полека ще се размият поради размиване на добрата среда от амбициозни деца и родители. Амалгамата между добри учители, добро управление и добри и амбициозни деца дава резултатите. Една от трите компоненти да липсва и нещата отиват по дяволите. Въпреки, че личното ми мнение е, че нито всички учители в изброените за уж добри ДУ са нещо изключително, нито управлението. Да не кажа, че някои от директорите са откровено корумпирани и лиценеприятни. Мога и примери да дам. Всички знаем защо на НВО са в топ класацията.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:29 от Fancy

# 641
Фенси, Титина не ми е никакъв източник на информация или критерий - след като ми обясни как аз самата не знам кой разряд съм, не съм склонна да вземам за чиста монета казаното от нея. Освен другото, голяма част от фамилията ми живее в САЩ и Канада, плюс една от най-добрите ми приятелки, и отлично знам в реалността какво е значението на имот в хубав квартал заради доброто училище, не ми трябва Титина от форума за целта Simple Smile  То те са го измислили това,  ние само го копираме.

Да сме живи и здрави, пак ще си говорим за тенденциите в ДУ и ЧУ Wink

За финансовите причини вече Русалка каза и моето мнение, и аз познавам хора с предостатъчно за ЧУ, които са в ДУ, но имат добри ДУ в района. Познавам и хора, едва свързващи двата края заради ЧУ, но те са като правило в квартали с лоши квартални училища и това е причината да държат на ЧУ. И те ще са първите, които ще са в безизходица в момента. И не, изобщо не се радвам на това, само констатирам.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 11:37 от Анонимен

# 642
А пък аз очаквам да останат само луксозни ултра-скъпи ЧУ, а средната класа да може да си позволи да ползва най-много платени платформи от сорта на уча.се. При което, районирането ще има значение най-вече за физическата сигурност на децата.
Това, ако не ни спретнат война или революция.

# 643
Аз познавам такива хора - твърдят, че имат само едно дете и не искат ЧУ, защото пестят за висше образование. Изобщо не разбирам този начин на мислене. Но нека пестят ....

какво има да му разбираш? ако човек определи /или има/ една крайна сума средства, които да се инвестират в образование, може да я разпредели за 12 години начално и средно образование в ЧУ или за 4-6 години висше образование; едната група хора ще изберат първата опция, другата - втората, не е нужно да се разбират взаимно, защото просто имат различни очаквания, стратегии и визии кое е по-смислено за семействата им

# 644
  • София
Е, Попеа, хора всякакви и случаи също. Аз пък имам познати, с които сме си говорили, че при избора на жилище са гледали точно да имат близко добро ДУ, пък им се наложи да ползват ЧУ (не  останаха доволни от държавните опции в крайна сметка) и сега са в СС. За мен е ясно, че ако човек има възможност така или иначе би си купил жилище в славещ се като добър квартал, а не където и да е колкото да има жилище, та да чака някой да го съветва за училищата. Но знам ли, хора всякакви. За мен са странни по-скоро избори за жилище в нови квартали където изобщо няма никакви градини и училища, но ако не е първо жилище, защо пък не? Не знам ситуацията на всички.

Общи условия

Активация на акаунт