Аблация на сърцето - 10

• 50 823
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Е, не се стресирай предварително, де. Simple Smile
Според мен сега отиваш на консултация.

# 136
Опитвам се да не го мисля, но...... трудно е.

# 137
Аз пък с такова нетърпение я чаках аблацията.

# 138
DeVa, може би, ако има изразена аритмия, тахикардия и т.н. тогава наистина я чакаш, за да се махне всичко това, знам ли.
А при мен няма такива неща, освен аритмията, която апарата ми отчете на два пъти и пулс, който дори не е толкова ускорен. Но пък може и да съм имала пристъпи без да усещам.
В крайна сметка чакам на мине всичко, дано да е безпроблемно и това е. Надявам се и паник атаките и тревожността за отшумят като се успокоя.

# 139
Така е.
Затова ти казах, че можеш спокойно да си живееш и без да се изследваш с ЕФИ.

# 140
Не се притеснявайте, ЕФИ с аблация изобщо не е толкова страшно. Първият ден е подготвителен. Изследвания и т.н. На следващата сутрин след последно ходене до тоалетната ви дават Деган срещу повръщане и първо се прави ехография на сърцето през хранопровода - гълта се сонда, за да проверят дали няма тромбове в сърцето. Изследването за тромбове е бързо и не е толкова гадно. Оттам ви съпровождат в залата /почти операционна/ за ЕФИ и аблация. Събличате се, лягате, цялата ви опасват с електроди, текат още някакви подготовки. С локална анестезия ви правят две мънички разрезчета високо горе на краката близо до слабините, където има подходящи кръвоносни съдове и вкарват в тях катетри с електроди. Процедурата е абсолютно безболезнена. По кръвоносните съдове достигат до сърцето. Не усещате абсолютно нищо. Трябва да лежите спокойно и неподвижно по гръб. И да дишате плитко, а не дълбоко, за да не се разместят електродите. Освен това докторът иска да не лежите със затворени очи. От време на време  ви поглежда и ви пита как сте. Операторът гледа на голям монитор изображение на съответната област на сърцето и разположението на съответните електроди. И с леки движения непосредствено до краката ви наглася електродите. Включват апаратурата, измерват, и ако открият точка от стената на сърцето с повишена проводимост, включват подаване на високочестотен ток към тази точка. Този момент при мен беше неприятен като усещане, но някои хора усещат само леко затопляне. Подаването на ток продължава може би минута или две, не знам, струваше ми се дълго. Пак проверяват дали се е намалила проводимостта на тази точка. След това търсят друга съседна точка. И всичко се повтаря. И така нататък, докато се образува непрекъсната линия от точки по повърхността на стената на сърцето отвътре - някъде в камерата, не знам точно, така че оттам да не могат вече да протичат паразитни токове, които объркват ритмичната работа на сърцето. Цялата процедура отнема часове - може да продължи 2-3-4 и повече часа. При мен продължи 4 часа. Накрая приключват, вадят електродите и залепват разрезите на вените на двата крака. Отгоре се слагат две торби с пясък. Докарват леглото ви от стаята - то е с колела, прехвърляте се на него и ви карат в стаята. Трябва да лежите неподвижно с торбите с пясък върху краката в областта на слабините още 4 часа, за да се затворят разрезите. И това е всичко.
По време на цялата процедура задължително присъства един от двамата професори - Балабански или Шалганов. Той е в съседното помещение, отделено със стъклена стена от операционната. И дава указания на оператора. От време на време операторите се сменят. Т.е. в процедурата непосредствено участие вземат поне двама лекари оператори плюс професорът. Има и още медицински персонал около вас - примерно операционна сестра, може би и анестезиолог, не съм сигурен. Бяха няколко човека.
На третия ден си тръгвате.

# 141
Това описание не е за всички диагнози. Ехография със сонда се прави само за ПМ и трептене.
На мен не са ми правили, на нея също няма да ѝ правят.
Също и продължителността е различна. При мен беше час и половина от вземането от стаята до връщането обратно.

# 142
А при ВПВ синдром, пречка ли е някаква лека физическа активност като танци, гимнастика, леки упражнения вкъщи?

# 143
Абсолютно никаква.
А дали изобщо имаш ВПВ, не е ясно.
И мен така ме водеха, но се оказа друго.

# 144
Кардиолога каза, че е 100% сигурно и се вижда ясно на кардиограмата. Миналата година друг кардиолог пък ми каза, че не може да постави диагноза, ако няма проблем с прекалено висок пулс.
А на теб какво ти беше, DeVa?

# 145
Кой е този кардиолог?
На сестра ми също на кардиограма ѝ казали, че е ВПВ, обаче като изпратих кардиограмата в Токуда, техните лекари казаха, че е като моята диагноза. АВ Риентри тахикардия.

# 146
Ами, аз съм от малък град и тук ходих на прегледи. Автоматичните показания на кардиограмите са ВПВ синдром, а и лекаря казва, че се вижда ясно. Ще видим в София какво ще кажат.

# 147
Здравейте, разтревожена съм. Имах предсърдно мъждене и 3 пъти излизане от ритъм от 8 март т. г. насам. Направих аблация, карам  29-ия ден след нея. Днес, според личния лекар, прегледал холтера ми, отново имам предсърдни мъждения, и то често, траещи до 10 секунди. Някой имал ли е този проблем?

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 22:39 от Джейн Еър

# 148
Джейн , освен другото, което ти писах , да добавя още нещо . След аблацията правих няколко ЕКГ и Холтер . Кардиолози твърдяха, че записът показвал ПМ .  Само един стажант -лекар в Пълмед Пловдив си отвори учебника , сравни графиките и ми каза -екстрасистоли .
В Токуда специалистите категорично подкрепиха младия си колега .
Пиши как е минала контролата .

# 149
Привет!
Тъй като изчетох повечето коментари, но не са ми ясни някои неща, а ми препоръчаха да направя процедурата... Моля да споделите с мен от опита си.
От две години имам тахикардии с пулс до 200. В същото време границите на кръвното ми се сближават и се получава един коктейл, който много ме тревожи.
Снощи беше поредната доза стрес със 185 пулс и кръвно 104/92. Ходих до спешното, но там като ме сложиха на апарат вече вс беше ок. Кардиограмата не показваше нищо. Прибрах се в къщи и втори път получих пристъп. Тогава отидох в спешното на Токуда, от където ми обясниха за тази манипулация.
От година съм и на терапия с този висок пулс. Всемам Конкор 5мг сутрин. Всеки ден обаче пулса ми се вдига до 130/140,а след това имам стягане в областа ляво на гърдите. Предполагам, че са мускулни спазми. Нямам изтръпвания на крайници и тн. Предложиха ми провеждане на ЕФИ или аблация на сърцето (не разбрах точно кое) , но преди да взема крайното решение бих искал да знам дали ефектът е ясно изразен. Ще споделите ли с мен вие с какъв пулс сте след интервенцията и какъв е бил преди това, колко ще ми струва тази интервенция, ще спра ли да пия хапчетата за сърцето? Ако нещо друго, което не се сещам, а може да споделите... Ще съм благодарен да го направите.
Бъдете здрави!

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 12:02 от MaN85

Общи условия

Активация на акаунт