Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 826
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • София
При гаражите май има някакво психологическо ограничение.
Може би защото не е услуга от 1ва необходимост. Както покрив над главата.
На улицата не можеш да останеш, но колата може да остане и на улицата ...
Та, то дори и при апартаментите го има това, че някои наематели се чувстват така, сякаш получават нищо, срещу нещо. И наемът е платен бадева.
И това чувство при гаражите е доста засилено.
Не казвам, че е обективно и правилно. Даже напротив.
Ясно е, че нещо, което струва еди колко си пари, да се построи, да се придобие, да се въведе в експлоатационен режим, си иска своето. Безплатни неща няма.
Нормално е за нещо, което струва 20к евро, да поискаш 200 лева наем.
Та те преди 5г имаше и гарсониери на тая цена, че и по-евтини. (в строеж)

Моите гаражи са на 110. Не са идеални, леко теснички са, но си имат тяхна врата, също и външна врата на сградата. можеш да си оставиш гуми, колело, мотор и тн + колата.
Единият наемател се разписка, като вдигнах на 110 тая зима. Но ги плаща.
Реално трябва да им искам поне 150. Но и пазарът не е баш такъв точно за тези.
Имам и 1 колега, който дава под наем гараж, на който пазарната стойност е 150 и той го дава, не помня, май 110. И той не иска да се занимава.
Та, не им се дават пари на хората. Искат без пари.
От друга пък страна, който е взел гараж, не се отказва. Държи до дупка. Може и да е заради цената.

# 481
Имам познати, опитващи се от месеци да отдадат под наем самостоятелен гараж в района на Петте кьошета за 220лв. Други, в района на бившето СДС на Раковски, го отдават за 150лв. Пробваха да завишат наема- не стана. Говорим за самостоятелни гаражи, кота 0, на самата улица.
Явно наемите на паркомясто в охраняем паркинг и гараж на улицата са доста различни и то не в полза на гаража. Не предполагах, че е такава разликата. Охраняемия паркинг на ул Верила до НДК струва 350 лева месечно и е почти невъзможно да се вреди човек.

# 482
Точно в район близо до НДК мои познати уредиха фирмено по 100 лева на месец охраняем паркинг, но не знам точно колко места са взели, предполагам, че са много.

# 483
  • In the land of Never Never
...Дойде рускинята пак при мен, идваше ми да отида да вдигна скандал в общината, че съм показала оригинала на акта на нотариуса, но реших че щом съм решила да пазя дистанция, ще се примиря, дадох й копие на акта, и й казах да не го дава, и да не разрешава да правят копие.
Не искате общината да има копие, а на рускинята сте дали...Странна работа.
Не бих си показала нотариалния акт на никой. И бих отишла лично.
Наемателите ми са баровци, имат апратамент на морето, детето им учи в най-тузарското училище тук в София, познавам и съпруга, който не е постоянно тук, пътува често в Русия. Не са от тези дето ще тръгнат да правят далавери с моя апартамент.
А  в БГ, продажни чиновници, колкото искаш. Откъде да припечелят горките, ако не използват информацията, която прилапват служебно. И тъй като няма логика да си правят копие от нотариалния акт, разбира се че това събужда съмнения.
В нормалните държави не правят копие от лични документи за щяло и нещяло, и повечето въпроси се решават по интернет и с минимално количество чиновническа намеса. За съжаление, нямам този късмет да съм гражданин на нормална държава.
А това че не искам да ходя в общината, когато там има тълпи хора, е моят избор да се предпазя от вируси. С което следвам препоръките на властите, като съзнателен гражданин.

# 484
  • София
Проста сметка показва, че по -добре е да притежаваш 5 паркоместа и гаражи , стига да са с хубава локация  вместо 1 двустаен НС, ако ще искаш да вземаш наеми. Първоначалната инвестиция ще е по- ниска. Доста повече пари ще вземаш общо. Винаги ще имаш наематели. никакви разходи за обзавеждане. Никакви за ремонти и амортизации ( или почти никакви). Ядовете са по-малко. Няма да те завлекат със неплатени сметки и т.н. От всички посоки е по-лесно. Така излиза. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 485
Проста сметка показва, че по -добре е да притежаваш 5 паркоместа и гаражи , стига да са с хубава локация  вместо 1 двустаен НС, ако ще искаш да вземаш наеми. Първоначалната инвестиция ще е по- ниска. Доста повече пари ще вземаш общо. Винаги ще имаш наематели. никакви разходи за обзавеждане. Никакви за ремонти и амортизации ( или почти никакви). Ядовете са по-малко. Няма да те завлекат със неплатени сметки и т.н. От всички посоки е по-лесно. Така излиза. Stuck Out Tongue Winking Eye
Това е доста стар бизнес за някои хора, които са се усетили още преди години. Знам за такива, които купуваха гаражи на "килограм" с доста добри отстъпки от строителите, ама аз какво да направя като ме влекат ремонтите и дизайна и все на апартаменти налитам Sweat Smile.

# 486
  • София
С дохода са малко на кантар нещата. Зависи от конкретния случай. За колко си ги взел, как вървят паркоместата в района. Иначе, за поддръжката и довършителните работи е вярно.

Наистина имаше един период, 10 подземни паркоместа са стрували колкото един 2ст.
После, обаче дръпнаха, а и се позаеха.
Сега вече дори самите строители ги пускат на цени х2 от преди около 4 години.
Което не е валидно за апартаментите.

Има някои места, където са огромен дефицит гаражите и лесно се дават.
На други, по-малко. Дори пак са дефицит местата, но на хората не им се дават пари.
Аз лично не бих взел (и не съм) 10-20 паркоместа основно заради това. Струва ми се рисковано отдаването им.
Макар, че сега, след свършен факт го отчитам като малък пропуск.
Също, друго, което ме отказва, не искам да имам отношения с 10 човека, вместо 1. Дори и да превеждат по банков път и да не се виждате. Все пак даването под наем не ми е основната дейност. Ходя на работа.

Всъщност, при бъдеща покупка, със сигурност мисля да взема паркоместа, но отношението с апартаменти пак ще е нещо от сорта 3-4 към 1 в полза на апартаментите.
Някак психологически ми изглежда по-естествено. Може и да бъркам Simple Smile
За апартаменти предварително мога да преценя какво ще е търсенето в района. И да знам, че ще е много добро. За гаражите някак нямам усет какво ще е. Зависи от по-други фактори.
Разбира се, не навсякъде е валидно това. Някъде се вижда, че и за гаражи ще има голямо търсене.

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 10:42 от Танграта

# 487
  • София
Моето лично убеждение е , че в бъдеще и в София, 200 пъти по- лесно ще се продаде жилище, което има паркомясто или гараж. И ще му се вдигне цената само заради това
И също 200 пъти по -лесно ще се отдаде жилище, което има паркомясто и ще му се вдигне наема заради паркомястото.
А инвестицията в прилежащо към апартамента паркомясто не е голяма, на фона на цената на самото жилище.

# 488
  • София
Тези, които не могат без гараж са големи семейства, търсещи 3стайни.
Аз в София давам до двустаен. Най често на сами хора. Студенти или млади работещи.

Не знам колко е голям пазара за големи семейства платежоспособни наематели. Това са най-често новопристигнали семейства с възможности, които още не са си купили жилище. И в рамките на година ще го направят. Все пак 3ст с гараж би трябвало базово да започва от 1100лв на месец.

От друга страна, се е случвало да ме питат в цената на апартамента включва ли се и паркомясто.
Което за мен е дразнещ въпрос.
Затова и изобщо не ги предлагам заедно.

# 489
Моето лично убеждение е , че в бъдеще и в София, 200 пъти по- лесно ще се продаде жилище, което има паркомясто или гараж. И ще му се вдигне цената само заради това
И също 200 пъти по -лесно ще се отдаде жилище, което има паркомясто и ще му се вдигне наема заради паркомястото.
А инвестицията в прилежащо към апартамента паркомясто не е голяма, на фона на цената на самото жилище.

И сега е така - търсят се жилища с гаражи или паркоместа, или в краен случай да има възможност да се наеме в съседна сграда.

# 490
От друга страна, се е случвало да ме питат в цената на апартамента включва ли се и паркомясто.

Ако отдаваш НС, всеки апартамент без значение броя на стаите има паркомясто или в подземен паркинг, или в двор. Дали е двустаен или тристаен няма значение в ЗУТ.

# 491
  • София

Ако отдаваш НС, всеки апартамент без значение броя на стаите има паркомясто или в подземен паркинг, или в двор. Дали е двустаен или тристаен няма значение в ЗУТ.
Ами търсих, търсих и не намерих.
Може ли цитат на пасажа от закона?
И това от коя година е промяна? За мен всичко пост-соц, след 90та се води НС. Например с разрешение за строеж преди 4-5 години, също.
Ако са направили промените миналата година, това касае само сградите с разрешение за строеж след тази дата.
Но дори и така, не го намирам в закона.

А за даване под наем, съвсем няма ограничение какво да даваш.
Ей тука, колко теми за отдаване се изписаха, в колко се споменава наем, включващ паркомясто, и в колко наем без паркомясто? За проценти говорим. 10%? 2%?

# 492
Чл.43 от ЗУТ. Нормата е от 2001г. С изменения в годините.

# 493
  • София
Чл.43 от ЗУТ. Нормата е от 2001г. С изменения в годините.
Оф, така като започнете с недомлъвки от по 1 дума и половина.

Ето го тоя член 43:
Цитат
Чл. 43. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) За нови сгради необходимите гаражи и места за паркиране задължително се осигуряват в границите на урегулирания поземлен имот.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Изключения от разпоредбата по ал. 1 се допускат от органа, който следва да издаде разрешението за строеж, когато нормативно необходимите гаражи и места за паркиране не могат да бъдат осигурени в границите на урегулирания поземлен имот поради технически или нормативни причини, като: размери и/или наклон на урегулирания поземлен имот, хидрогеоложки условия, санитарно-охранителни зони и други при условия, определени в наредбата по чл. 13, ал. 1.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., нова - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Когато урегулираният поземлен имот е обща част към сграда - етажна собственост, необходимите места за паркиране могат да бъда осигурени и в свободната дворна площ чрез разпределяне на ползването на част от дворното място от общото събрание на етажните собственици при спазване на нормативите за минималната задължително озеленена дворна площ. Когато земята, върху която е изградена жилищната сграда, не е със статут на обща част по чл. 38, ал. 1 от Закона за собствеността, паркирането се осигурява чрез разпределяне на ползването върху тази част от свободната дворна площ, която не е необходима за ползването на сградата по предназначение.

Никъде не виждам фразата "на ВСЕКИ апартамент, да съответства едно парко място".
Пише "необходимите".
Колко са "необходими", обаче?
1 към 1; 1 място към 3 апартамента; 3 места към 1 апартамент?
Признавам, нямам точна информация, затова питам.

# 494
  • гр. Варна
Никъде не виждам фразата "на ВСЕКИ апартамент, да съответства едно парко място".
Пише "необходимите".
Колко са "необходими", обаче?
1 към 1; 1 място към 3 апартамента; 3 места към 1 апартамент?
Признавам, нямам точна информация, затова питам.
Именно, необходимите. Като бройка се спазват, обаче собствеността не е обвързана.НАРЕДБА № РД-02-20-2 ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА ПЛАНИРАНЕ И ПРОЕКТИРАНЕ НА КОМУНИКАЦИОННО-ТРАНСПОРТНАТА СИСТЕМА НА УРБАНИЗИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ>https://lex.bg/en/laws/ldoc/2137180231
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 14:30 от pkol

Общи условия

Активация на акаунт