ОКТОМВРИйки 2020 - тема 2

• 26 690
  • 766
  •   1
Отговори
# 180
  • София
При комбинирания БХС изчисляват риск от прееклампсия, важи само за едноплодна бременност.

В обикновения БХС няма изчислен риск от прееклампсия, макар че същите два хормона се изследват - PAP и бета ЧХГ. В изчислението влиза още кръвното налягане и данни от измерения кръвоток.

Мойто кръвно първо го изкараха високо, щот ме разпитаха някакви неща докато мерят. Аз им казах че това не е нормално за мен, и на третото или четвъртото мерене без говорене ми излезе нормално.

# 181
  • София
Е браво, значи хубаво са ме претупали. Нищо. Аз ще си ходя през месец на антитела, ей така профилактично. След празниците ще пробвам да се запиша на ЖК в шейново или токуда. Днес Марков ме нахока, че никой не ме следи, а сама движа всичко. Упс Grinning

# 182
Момичета, някой може ли да препоръча добър гинеколог с насоченост към онкологията. Трябва ми второ мнение възможно най-скоро.

# 183
  • София
Иван Димитров в Щерев, Светослав Славов в Майчин дом/МЦ д-р Славчев. При първия бях декември заради едно проблемно цито, при втория имам отворена операция преди 7г.

Момичета, някой може ли да препоръча добър гинеколог с насоченост към онкологията. Трябва ми второ мнение възможно най-скоро.

Да се поправя, че май заблудих Dagny - кръвното ми мериха при комбинирания. При обикновения - нищо не са ми мерили, само виждам хормоните PAP и бета ЧХГ в резултата.
Пускам статия която обяснява как се анализират:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3547446/ - за хромозомните аномалии
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462458/ - за прееклампсия

При комбинирания БХС изчисляват риск от прееклампсия, важи само за едноплодна бременност.

В обикновения БХС няма изчислен риск от прееклампсия, макар че същите два хормона се изследват - PAP и бета ЧХГ. В изчислението влиза още кръвното налягане и данни от измерения кръвоток.

Мойто кръвно първо го изкараха високо, щот ме разпитаха някакви неща докато мерят. Аз им казах че това не е нормално за мен, и на третото или четвъртото мерене без говорене ми излезе нормално.

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 20:23 от delisardeli

# 184
  • София
Еми трябвало е да ми направят комбиниран. На ехографския преглед преди кръвта за БХС гледаха само за носна кост и дебелина на нухална транслуценция. Нито дума не стана за пъпната връв. Съответно за това нямам естимейт за риск от прееклампсия.

Днес на ранната фетална каза ок неща докато говори за пъпната връв и кръвопотока, но не запомних какво. Просто каза, че вс е ок.

Кога е сладващият milestone, на който се оценява риска от прееклампсия? Има ли такъв?

# 185
  • София
Вторник на КБХС в Света Петка / Оскар клиник докторката почти нищо не обясни. Само каза че всичко е наред.
Вчера бях на обикновен БХС в Малинов и там докторът обясняваше много подробно.
Имам резултат от БХС, но от КБХС все още не е дошъл.

При мен прогноза за прееклампсия се съди само от ехографски данни, защото съм с близнаци и ЧХГ е по-високо, не работи формулата за близнаци Simple Smile

По принцип за прееклампсия се следи да не се покачва кръвното 10% над нормалното за теб + да нямаш белтък в урината, но тестовете почват да се правят по-късно, вчера ми казаха че в 12гс е още рано.

# 186
В Щерев си правех моя скрининг, защото от ранна седмица се видя лош кръвоток в двете артерии и почнах тогава аспирина. Не съм чакала скрининга в 12 г.с за да го почна. Общо взето със и без този скрининг е все едно за моя случай, само информативна стойност, защото така или иначе си имам повишен риск за прееклампсия от тромбофилиата ми.

# 187
  • София
Аз също съм с тромбофилия и съм на фракси без аспирин. Ехографски нямам риск от прееклампсия, кръвотокът е перфектен.

# 188
  • Пловдив
Аз правих КБХС и включваше прееклампсията. В същия преглед разбрах как е прекрепена пъпната връв, с колко кръвоносни съда е, мериха парието-сакрална дължина и нухална транслуценция, цялостна фетална анатомия на плода /сърдечна дейност, движение, позиция, зрялост на плацента, амниотична течност, глава, мозък, сърце, гръбначен стълб, бъбреци, коремна стена, крайници, situs, стомашин балон, бъбреци, пикочен мехур.
Доплерова сонография, фетална ехокардиография /сърдечен ритъм на бебето/. Рискът от гестационен диабет. Тризомия, прееклампсия.

# 189
Докато сме на тема Бхс, и на мен днес ми излязоха резултатите от кръвното изследване, и малко ме притесни Papp-a 0.33. Някой с такъв нисък резултат Sad

# 190

Здравейте октовмрийки. Казвам се Поли от гр. Добрич. Определя съм за 30.10.2020 г. Вчера бях на ФМ и само едно нещо не беше наред. Имам Отицателна А вълна на абнормен поток ductus venosus и това ме притесни. Пуснах БХС и чакам 7 дни докато излязат резултатите. АГ споемна че е фактор за генетични малформации и сърдечни малформажии и проблеми, но каза че понякога не може да се измври добрр в зависимост от позицията на тялото, бебето беше много подвижно, не се спря... Каза че нухалната гънак е ок, носна костница е ок. Ако не бяха налице или имаше изменение в размера на нухалната гънка, то би следвало да се притесним. Каза ще направим БХС и фетална ехокардиохрафия и още. Изследвания. Някоя от вас имала ли  е такъв опит? Реално не бива дс се тревожа, но го мисля постоянно.

Здравей,
можеш ли да обясниш какво е ''Отицателна А вълна на абнормен поток ductus venosus'' ? Опитах се да потърся в нета, но нещо явно не е формулирано добре, защото и един сроден резултат не намирам.
Да не би да имаш предвид, че си кръвна група А- и имаш ductus venosus на плода?
Много ми е интересно, че са видели такъв детайл в 12та седмица.

Добре за носната кост и нухалната гънка. Очудва ме, че ще чакаш цяла седмица за резултатите от БХС. Важно е да повториш феталната след като излезе бхс-то.
Не се тревожи докато нямаш повече инфо. Кажи повече инфо за себе си, възраст и дали е планирана бременността, примерно, и добре дошла при нас, стискам палци всичко да е ок Heart

@Milvan2000, аз пия Pregnancy complex от Зоя. И на мен ми казаха само фолиева в началото, но като смених док, той видя прегнанси комплекса и каза, че е добър. Има малки, балансирани количества от важни елементи, които не винаги присъстват в диетата ни: например селен, йод, мед, Б12 и разбира се много важния Д3, който сега може би не ни достига заради карантината и ограниченото време навън.

Благодаря че отговори. На 32 години съм, бях на ранна фетална морфология в Добрич при д-р Милев. Четох че той е изключителен специалист освен в проследяването на бременността, но и въя фетална морфологияи фетална ехокардиография е специализирал съшо и продължава да ходи на симпозиуми и обучения.първа бременност ми е, спонтанна не е планирана.

# 191
Копирам едно мнение на проф. Кременски, защото сме на БХС вълна
"Стойностите, които виждате са % от медианата, като 1 е равно на 100%. Например, 1,2 е 20% над медианата. Тук не са критично важни отделните стойности, а съотношението във формулата и крайната оценка на риска.При отклонения над 2,5 (250%) и под 0,5 (50%) програмата сигнализира за отклонение и се появява забележка."Референтните" стойности, които обхващат 95% от бременните без хромозомни болести са от 0,35 до 2,5 медиани.
Веднага трябва да се отбележи, че при изчисляване на риска нещата са по-сложни.Например, естественият и необходим хормон за задържане на бременността бета-хорионгонадотропин е "добре" да бъде висок, но от друга страна, колкото той е по-висок, съответно и отчетения риск е по-висок. Обратното важи за плацентарния белтък РАРР-А.Хормонът бета-хорионгонадотропин се влияе от множество фактори, които не са свързани непременно с хромозомни отклонения.В този смисъл не толкова отделните стойности, а по-скоро съотношението, степента и тенденцията на отклонение от медианата, приета за 1,0 е по-важно.Медианите подлежат на ежедневен контрол и абсолютните им стойности могат да се променят във времето.Теглото на всеки кръвен фактор във всяка седмица+ден при изчисляване на риска е различно."

# 192
Е браво, значи хубаво са ме претупали. Нищо. Аз ще си ходя през месец на антитела, ей така профилактично. След празниците ще пробвам да се запиша на ЖК в шейново или токуда. Днес Марков ме нахока, че никой не ме следи, а сама движа всичко. Упс Grinning

И аз съм А- , а приятеля ми е А+ , но досега не съм си пускала това изследване. Полага ли се по здравна каса или си го плати? Колко пъти ти казаха да си го пускаш през бременността? Моята АГ каза, че чак в 6-тия месец щяла да ми пусне антитела.

# 193
  • София
Ами мисля, че ако си записана някъде по здравна каса, трябва да те следят за това безплатно, ако ти е втора бременност. Най-малкото им напомняй, че си резус отрицателна. Аз още не съм се записала, затова си го платих сама (30тина лв). Иначе док, който съм виждала до сега, каза че ще го изследваме по-натам, след 24-та седмица.
Казах му, че може и да е втора, защот подозирам спонтанен в 6та г.с. седмица от преди 2г. (бях в една джунгла и нямах тест да провря със сигурност), но вероятно съм била бременна, щом цикъла ми закъсня 2с., а той никога не закъснява иначе.
По принцип след мисед, жените А- трябва да се третират, за да не им се застрашат следващите бременности, но при мен нямаше такова нещо и бях много притеснена сега като разбрах, че съм А-. Слава богу нямам антитела.

Ако си сигурна, че ти е първа бременност не се притеснявай. Само им напомняй.
Ето една готина статия от съфорумничка: https://dama.bg/article/rezus-nesuvmestima-bremennost-kakvi-sa-shansovete/19075

# 194
Здравейте!
Да се присъединя и аз.
Термин 17.10.2020 близнаци, вероятно момчета!

Общи условия

Активация на акаунт