ОКТОМВРИйки 2020 - тема 2

• 26 533
  • 766
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Много крайно се изказват тези братовчедки. И никак пък не се напълнява от кърмене, напълнява се от ядене! Аз с пристрастено кърмаче си върнах теглото от преди да забременея точно на 6тия месец. За мен кърменето беше улеснение, не се занимавах със постоянно миене и стерилизиране на шишета. Храната е винаги готова, темперирана и под ръка. Аз така и не се престраших да кърмя на публични места, но дори и без това, винаги има къде да се скриеш да нахраниш детето. Единственият минус при нас беше, че малкия толкова свикна с кърмата, че ми отказваше АМ, сега с второто дори да успея пак да кърмя, ще давам АМ от време на време за да свикне с вкуса и да имам свободата да се отделя от бебето за повече от 2-3 часа.

# 511
  • София
Баткото въобще не успя да засуче и се цедях със зор и дохранвах 2 месеца. Тогава си мислех, че съм провал, то нали това било най-естественото нещо.. Еми порасна и с АМ и хич не е болнав или каквото там изкарват некърмените деца. Все пак ще направя всичко необходимо с това бебе да се получи кърменето, но и да не стане хич няма да се вманиачавам. Важното е детето да е нахранено и да сме спокойни. А изказванията като на братовчедките ги подминавам и мнението ми за такива хора не е подходящо за форума.

# 512
  • Пловдив
Бебе, съм гледала силно казано преди 12-13 години, когато се роди племенника. Не чета литература, ако нещо конкретно ме интересува търся информация.
Относно мнението за кърмене, видове раждане и т.н., всяка майка сама решава по какъв начин ще отглежда детето си. Сестра ми като се пънеше да кърми, накрая се оказа, че няма кърма, хранеше с АМ, ама малкия ползваше циците за биберон до 2+ години, ами това за мен не е нормално. Ако не успея да кърмя или ми носи дискомфорт цялото това упражнение изобщо няма да си го причиня, ще си подготвя помпа и ако видя, че не е за мен и не се получава, детето няма да остане гладно. Има една порода жени, които се отъждествяват с ролята на майка като един вид богоизбрани, няма да съм от тях, най-вероятно за голам процент от хората ще съм "лоша" майка. Още сега сума ти хора ме питат защо ходя на работа, как не се спрях по време на вируса и подобни. Отговорът е прост, защото съм бременна, а не болна. Бременността ми позволява до продължа досегашния си начин на живот. Като цяло изобщо ми е трудно да си представя живота въртейки се дори около собственото ми дете. Има си време, в което ще съм вкъщи и ще го гледам, има време, в което ще тръгне на градина, аз ще се върна на работа и ще започне изграждането му като отделен човек. Всяка майка обича рожбата си, просто методите на възпитание, възприятията са различни. И това, което при едни ще действа, при мен няма и обратното. И сега правя планове за море август и ме гледат като полезно изкопаемо, ама хич не ми дреми.
Така, че момичета нека всички родим живи и здрави дечица, пък всяка ще намери правилния за нея начин. Живеем във време, което улеснява майките на 101% и ни дава правото на избор.

# 513
  • София
А защо не се пазиш от короната? По-принцип леко караш вируси или просто не вярваш, че го има?
Мен доста ме притеснява. Пазих се фанатично докато не излязох от 13-та седмица, но вече не. Даже утре ще се виждам с хора на палатки, ще стоя метър-два настрана, но ще сме заедно.
Притесненията ми идват от това, че знам колко тежко карам сезонния грип и не искам да си помисля как може да ми се отрази един по-силен респираторен вирус като този:( И от там да се отрази зле на гъсеницата.

Дано да ни подмине всички и да не се налага да разберем как е.

Нямам търпение за море Heart Ще се изтреляме веднага след втората фетална морфология, ако всичко е наред, разбира се.

# 514
  • Пловдив
Не се пазя от короната, защото не вярвам в сериозността й тук. Работата ми е свързана с хора прибиращи се от пикови места като Италия/Германия. Вярвам, че ако имаше нещо тук, първа щях да съм я хванала.
Мерките, които се взеха тук са ми нелогични: мога да ходя на работа, в Кауфланд/Лидл и т.н., но нямах достъп до планини, полянки и т.н., фен съм на природата, слънцето и вярвам, че разходките на вън имат сила, маска слагах на прегледите, в магазините. Единствено по-често започнах да мия ръцете. Умиращите, които ни навираха като информация тук бяха хора на хемодиализа, със сърдечни или белодробни проблеми, група хора, които и настинка би ги убила. Дори и аз да се бях изолирала, приятеля ми обхожда половин Южна България. Живея и някак на принципа, че ако ми е писано да се обеся, няма да се удавя. Работя с много хора и видях как облъчването от короната ги направи изнервени, раздразнителни и т.н.
Вярвам в сериозността на всеки вирус и знам, че не само короната може да убие. Но специално тук, парите им бяха по-важни от здравето на народа, видяхме нагледно, че държава няма /срамота е от старта на извънредното положение да се просят маски и екипи за лекарите/, а сме с нищожен брой заболели и умрели,  недоумявам как казах "Евала" на Пеевски, че "дари" толкова най-вероятно крадени пари, които можеше и да не дари.
През цялото време се виждах с хора на работа и с приятели в домашна обстановка.
Вируси ме хващат, както и настинки. Обикновено ме удрят в сливиците и от там висока температура. Като дете ме хвана нещо, което буквално на пристъпи ме задушаваше и не можех да си поема въздух, лекари, антибиотици...мина за седмица, без конкретна диагноза.

# 515
  • София
Виждам сте говорили за море лятото. Ние много се чудим дали да ходим. 50/50 ни е още. Трябваше и края на август да сме на сватба във Варна, но май ще я отложат. Нищо не казват засега. А така да искам да топна крачета в морето.
Мен лично малко ме е страх от вируса и то на за мен, а за семейството да не се прехвърли. Мен ми е гузно, ако грип им предам случайно, а за такова нещо направо не знам. А имаме и хора с хронични заболявания. Обаче гледам да не го мисля почти, вкъщи принципно чистя постоянно, хигиената си е на високо ниво. Даже почваме уикендите по планини и сред природа, че душичките ни вече крещят за такива моменти. А и да ходим докато корема не тежи особено Grinning

# 516
  • Пловдив
С първата бременност ходих на лекции, бяха ми много полезни. Честно казано не се бях филмирала кой знае колко какво ще е да гледаш бебе. Като ми дадоха малкия в болницата.. Еми то просто си го усещаш, идва от само себе си как да го гушнеш, да го преобуеш и т.н. Акушерката ни показа поза за кърмене и изчезна. Първия ден нямах успех, но след това малкия засука. В началото си има лека болка, но може би докато ми тръгна добре кърмата. Първата седмица се дохранвахме и след това до 1г1м си се кърмехме (не на поискване, това не го разбирам?!). Случвало се е да ми се разранят зърната няколко пъти, но си има гелчета за това. Имало е моменти, когато малкия имаше няколко зъба и ме е хапал докато захване и болката е все едно ток те удря 😀. От доста места ми казваха да го отбивам по-рано, даже и ЛЛ, но аз си го кърмих докато той не реши, че не иска повече. Отбиването стана за няма и седмица, просто вечер след баня я искаше да суче, я не. Честно казано, когато ревеше, че го слагам на гърда и се самоотби ми беше много тегаво, все едно вече не ме иска 😀😀. Луда работа 😀.

Моят единствен ужас беше за пъпа, не знам защо изпитвах неистов страх да не го намокря или нещо друго, докато не падне. 😀

# 517
Първото бебе, което държах си беше моето. Не съм имала нито братя и сестри, нито близки  братовчеди,  а и първа станах майка от приятелите ми. Даже не харесвах деца особено преди да родя. Инстинктът си е велико нещо и сега си се чудя как съм се притеснявала напразно преди да родя. До месец и насън (често и така ставаше Grinning) можех да храня, къпя и сменям памперс, а не съм от най-сръчните + че бебето ми се падна доста ревливо и късаше и камизолки с ритници и юмруци Stuck Out Tongue Winking Eye. Сигурна съм, всички нови мами тук ще се справят и после ще се смеят колко са се притеснявали. Днес винаги можеш да провериш в нета или да питаш някого, ако имаш съмнения за нещо.

Кърменето е друга работа. Зависи и от мама и от бебе. Моето беше (и сега си е) злоядо и не щеше да суче, даже и от шише му беше трудно. Кърмех, цедех и дохранвах и добутахме до 4 месеца. Пиех бирена мая, боза, чай за кърмачки и какъвто бабин лек прочетох, виках и консултант по кърмене. Имах малко кърма, а и бебо го мързеше и не искаше да суче. Въпреки че направих всичко възможно, след известно самообвиняване, се примирих с положението и си се радвах на сладкото ми момченце. Сега съм решила отново да дам всичко от себе си, но със сигурност няма да си късам нервите като преди, ако не стане.

Понеже се запознах с две майки в родилното, с които и до днес сме приятелки, мога да успокоя всички, че до сега за 3 години моето дете най-малко е кърмено, но най-малко се е разболявало (да чукна на дърво).

# 518
Прощавайте, ако въпросът ми е глупав, но не съм го коментирала с АГ.
След като съм записана на ЖК колко прегледа ми се полагат? Има ли конкретна бройка, давност и т.н. защото при записването нищо не ми казаха, лекарката ми само уточни, че при следващ записан час трябва да уточня на регистратура, че съм за ЖК.

# 519
  • Пловдив
Ами всеки месец и май към 36 седмица следена на тонове всяка седмица ли. Предполагам, че като стигнем до там ще нш уведомят следящите.

# 520
  • София
Ето какво се поема от ЗК, останалото можеш да си го доплатиш
https://bremennost.bg/izsledvaniq-pri-bremennost-po-zdravna-kasa.html

# 521
Ако не си с рискова бременност имаш право на 2 ехографски прегледа, другите се заплащат, а с рисковата 3 или 4.
https://hospitalsofiamed.bg/uploads/mmm.pdf
quote author=Дунда5 link=topic=1200270.msg40720216#msg40720216 date=1589137343]
Прощавайте, ако въпросът ми е глупав, но не съм го коментирала с АГ.
След като съм записана на ЖК колко прегледа ми се полагат? Има ли конкретна бройка, давност и т.н. защото при записването нищо не ми казаха, лекарката ми само уточни, че при следващ записан час трябва да уточня на регистратура, че съм за ЖК.
[/quote]

# 522
Здравейте вие правили ли сте си първата и втората ФМ?Аз току що се записах за втора понеже първата я пропуснах заради пандемията.Казаха ми ,че съм закъсняла и трябвало задължително да имам и първа.А в момента съм в 18седм .При вас повръщането отшумя ли?При мен все още се проявява от време на време .Относно какво ни се полага по ЗК  АГ ми каза,че ми се полагат 3 ехографа.и изследванията който пускат кръв урина и т.н в началото после вс се заплаща.Имало пакети който можело да се комбинират за по евтин вариант.

# 523
Мами, моля за съвет за лекар по здравна каса за ЖК за град Пловдив, ако има сред вас от града.Вече съм 16 г.с. и все още не мога да се запиша за ЖК, тъй като всички които избирам са на частна практика.. д-р Порязов, д-р Йончев, д-р Белчев, д-р Амалиеви...може би д-р Ямаков, но за този месец няма свободни часове при него, а се притеснявам да не ми изтече направлението.Бих искала да води и раждания евентуално и да следи рискова бременност.Благодаря  ви!Поздрави от мен и до скоро Simple Smile

# 524
mirilybov, аз се следя при д-р Ангелина Сърбакова, има кабинет в МЦ Кючук Париж и Втора градска, там и изражда. Работи със ЗК, аз съм записана на ЖК при нея.

zai4eto87, в 12 г.с. правих комбиниран БХС, кръвно изследване и 4D ехографски преглед. Имам час за ФМ в края на месеца, тогава ще съм в 20 г.с.

Общи условия

Активация на акаунт