Малко трудна тема...за болестта рак - тема 4

• 81 578
  • 787
  •   1
Отговори
# 450
В моето семейство държахме ПЕТ скенер да се направи преди лечението. Мина операцията и тогава го направихме. След 3 дена започна химеотерапията. Искахме да знаем какво е състоянието преди започване на процедурите. След това при контролните скенери знаем от къде сме тръгнали, кое го е имало и на какъв етап е, кое е ново и кое се повлиява от терапията.
Според лекарите не било нужно. Те знаели какво е състоянието и от онкологията нямаше да мога да взема направление за скенер. Но с направление от хирург въз основа на епикризата от операцията успяхме.

# 451
Ясно,но след като е минал вече месец и няколко дни от операцията,дали ще може хирурга да ни даде направление все още?

# 452
Нели, не знам дали хирургът може все още да даде направление. Но и да не е ПЕТ скенер, и ЯМР да е, или компютърна томография, всяко си има плюсове и минуси и е важно да се прави всеки път същото, за да са проследими резултатите. На мен каквото ми обясниха, е, че компютърната томография показва по-малки образувания от Пет скенера, а в сравнение с обикновения рентген е в пъти по-лъчевонатоварваща. ПЕТ скенер съответно дава по-добри триизмерни образи, но е в пъти по-лъчевонатоварващ от компютърната томография, и плюс тая бележка за дребните обекти. А за ЯМР знам само, че е най-малко натоварващ от трите, най-щадящ, не знам дали дава по-прецизни резултати от КТ. Него не са ми го правили.
Все пак няма такъв уред, който да хваща абсолютно всичко. Винаги може да има нещо мъничко, което не се вижда в този момент, но си е там и чака.

# 453
  • гр. София
Здравейте,
Майка ми е с диагноза рак на панкреаса, казват, че е 3-4 стадий. Казаха ни да очакваме най-лошото до няколко месеца. Бихте ли ми помогнали със съвети за добър, внимателен онколог в София, който да я следи, някакви съвременни начини за облекчаване на състоянието й (споменаха за химиотерапия), психолог... Къде бихме могли да отидем за второ мнение без да се налага да чакаме със седмици?
Благодаря!

# 454
Jenist, съжалявам за майка ти! Disappointed Relieved
Рак на панкреаса е много коварен, няма симптоми докато не напредне.
Какво са ви предложили - лечение или поддържаща терапия?
Химиотерапия е доста натоварваща организма. В какво състояние е жената? Тя се предписва за лечение и се изтърпява, ако има шанс за победа над гадинката.
Ако има болки, трябва да й се изпишат специални силни лекарства.
Ако се е сринала - работа с психолог. Има в Онкото в София.
Второ мнение - платен преглед - за да е веднага, евентуално Токуда - д-р Арабаджиев.
Дай малко повече инфо, за да те посъветваме по-адекватно за вашия случай! Heart

# 455
Jenist, съчувствам на майка ти и на теб.
Гледах за стадиите на рак на панкреаса ето тук:
https://www.cancercare.bg/vidove-tumori/kartsinom-na-pankreas/st … na-zabolyavaneto/
Съдейки по това описание, четвърти стадий се води всеки карценом, ако има далечни разсейки. Искам да кажа, че просто далечни разсейки не говори много за нейното състояние.
Дали е късно за хирургична интервенция? Тя минала ли е на Онкокомитет, за да могат различни специалисти да огледат нейния случай?
От онколозите познавам само д-р Антонов от Дървеница, но не знам в момента колко бързо можете да се запишете за него. Много е добросъвестен.

# 456
Здравейте,днес нямаше как да отида с баща ми до болницата и той отиде сам.Казах му да си поиска хистологията от отделението и една от сестрите му е казала да изчака.След малко обаче случайно се е засякал с неговия хирург и той го е попитал за какво чака и след това му е обяснил,че всичко му било написано в епикризата и нямал нищо за вземане.След това е отишъл да си вземе онкорешението което ще прикача,ако може някой да ми каже все нещичко ще е от полза.Според мен не пише дали е див или мутирал?вие как мислите?

Последна редакция: чт, 27 авг 2020, 14:10 от AnMary

# 457
Нели, наистина са му направили генетични изследвания. Мисля, че неговия не е див, дивите са KRAS и NRAS, а при него е само RAS. Но не съм сигурна в това, както и не знам дали са направили всички възможни или най-основните.
През 14 дни ще са вливките, но не знам защо чак като приключи курса, след 6 месеца ще му правят контролен скенер.
Ако имате възможност, идете при друг лекар с епикризата за второ мнение за лечението.

# 458
  • гр. София
Здравейте! Много съм ви благодарна за отговорите, които получих. Малко по малко започвам да навлизам в тази материя, но трябва да се бърза. До момента установих следните неща, които трябва да направя:
1. Консултация с онкохирург. Имаме час за проф. Владов утре.
2. Може би второ мнение в Токуда, виждам, че сте препоръчали един от лекарите там.
3. Онколог. Все още нямаме такъв. Надявам се проф. Владов да ни препоръча, тъй като майка ми живее до ВМА и там ще й е удобно да ходи. Ще се радвам ако препоръчате такъв специалист с добро отношение към пациентите си дори и да е по-далече в София.
4. Онкокомитет. Предполагам, че онкологът ще ни изпрати там или греша?
5. Хранене и алтернативна медицина. Майка ми отслабна 5 кг за последния месец, като само за последните 2-3 дни отслабна 1 кг. Твърди, че има апетит и се храни, но моите частични наблюдения са други. Трябва да се направи нещо - сокове, добавки, ензими, витамини, билки... Бихте ли препоръчали конкретно?
6. Други...
Опитвам се да сложа някакъв ред в главата си и да действам.
Бъдете здрави, вие и близките ви хора!

# 459
Jenist, не съм писал в тази тема никога, но твоята история ме трогна доста. Всъщност напомни ми на нашата - татко беше диагностициран с 4ти стадий белодробен карцином миналата година юни. От февруари тази година е в пълна ремисия. Знам какво е да се сблъскваш с една от трите най-тежки онкологични диагнози - аденокарцином на панкреас, белодробен карцином и глиобластом мултиформ. Искам да ти кажа няколко неща:

1) Не губи надежда, а се бори. Понякога е трудно да вярваш, че нещата може да се оправят, но могат! Случва се и в случаи като нашите, а дори шансът да е 1% пак си заслужава, защото ако този 1% е твоят близък, за вас това са 100%.

2) Обиколили сме безброй болници (11 в България и 3 в чужбина, в една от вторите се лекуваме). Доста от имената, които споменаваш са ми познати, защото или сме ходили при тях, или имаме познати, които работят с тях.

1. Професор Никола Владов е категорчно най-добрият авторитет в областта на жлъчно-панкреатитна-чернодробна хирургия.
2. Забрави за Токуда. Другият човек, който прави процедурата Whipple в България, е Професор Виолета Димитрова. Малко е груба, но е изключителен специалист. Опитайте при нея за второ мнение.
3. Онкологията във ВМА не знам каква е, но не съм чувал някой близък да ходи там. Конкретно за сложен случай като Вашия препоръчвам консултация с Професор Асен Дудов. Той ще Ви каже стъпка по стъпка какво следва. Даже препоръчвам да започнете с него, защото заболяването е онкологично и той трябва да каже може или не може да се оперира и ако не - какви са вариантите. Не бързайте с хирурзите.

Като цяло е доста важно как е позициониран тумора и дали е 3ти или 4ти стадий. Това ще се разбере на ПЕТ и на КТ. Ако е 3ти неоперабилен, ще опитат да го свият с доста агресивни вливания наречени FOLFIRINOX, за да могат да го махнат оперативно после.

Ако е 4ти, пак ще пробват да го лекуват, но тогава се огледайте за един експеримент с чекпойнт инхибитор CD40. Това е едно от най-обещаващите лечения за панкреатични карциноми, което вече се тества на хора. Първата фаза завърши с окуражителни резултати (включително няколко пълни ремисии от 4ти стадии без операция, само с лечението). Знам, че в Америка бяха началните фази, но не знам дали някъде в Европа няма вариант да участвате. Дудов може да знае.

Нашите лекари (от чужбина) са против добавки всякакви и не сме правили нищо такова. Против са и всякакви диети, така че и такива не сме спазвали в нашия конкретен случай.

Желая Ви много успех!

# 460
Позволете да не се съглася за Димитрова. Имам близка, пострадала от нея. Има един момент, в който хирургът трябва да реши колко тежка да е операцията. При напреднал стадий мисля, че определено трябва да търсите онколог. Забравете за диети сега и ограничения. Трябва да яде калорична храна.

# 461
Jenist,
Проф. Дудов е може би най-добрият химиотерапевт в България, но като такъв се занимава изключително и само с химиотерапия. За операция категорично онколог хирург трябва да се произнесе.
Както виждате - случват се чудеса - от 4-ти стадий в пълна ремисия.
При химиотерапия - Герисан, билкова кръв(немски сироп), Полимакс плюс - евентуално, за по-добри кръвни показатели.
Успех! Heart

# 462
  • гр. София
Здравейте,
Мнението на проф. Владов е лапароскопия. Скенерът не му дава достатъчно информация за реалното състояние. Другите варианти са лъчетерапия и открита операция с голям риск за възстановяване. Засега планираме първото след 1 седмица. Утре отивам да покажа всички документи в Онкодиспансера. Казаха, че ще ги разгледат и ще ме насочат към най-подходящия специалист за мнение. Бяха много внимателни по телефона. Записах час и при проф. Дудов, но след 2 седмици. Купих течна храна и поръчах конопено масло. Приготвих и сокоизтисквачката.
Благодаря ви за разбирането и съветите! Бъдете здрави и силни!

# 463
С лапароскопията ще разберат истинското състояние. Така е правилно, защото има разминавания между скенер и реалност. Друго положително е, че ще се вземе биопсия. Дудов е в отпуска, може да говорите с проф Тимчева.

# 464
  • Другата България
Здравейте,
Мнението на проф. Владов е лапароскопия. Скенерът не му дава достатъчно информация за реалното състояние. Другите варианти са лъчетерапия и открита операция с голям риск за възстановяване. Засега планираме първото след 1 седмица. Утре отивам да покажа всички документи в Онкодиспансера. Казаха, че ще ги разгледат и ще ме насочат към най-подходящия специалист за мнение. Бяха много внимателни по телефона. Записах час и при проф. Дудов, но след 2 седмици. Купих течна храна и поръчах конопено масло. Приготвих и сокоизтисквачката.
Благодаря ви за разбирането и съветите! Бъдете здрави и силни!
Съжалявам да прочета за диагнозата, но и аз смятам, че надежда има и съветвам да се борите, да не се отказвате.
Искам да питам, ако не е нахално, разбира се, какви бяха симптомите, как я диагностицираха, въз основа на какви оплаквания?

Едит.
Поизчетох ви, от доста време не бях влизала в темата, за съжаление много нови потребители видях и човешки трагедии прочетох, съболезнования на всички, които са изгубили близките си вече, и кураж на тези, които продължават борбата. Надали някой ме помни, предполагам Зиги, с която водихме доста спорове за Сити Клиник, и която виждам е още по-негативно настроена към нея. Явно има защо, все пак всеки преценява по собствения си случай, но съм склонна да се съглася с нея и останалите за тежките случаи. Респект към това, че намираш сили и време да си тук и да съветваш всички, да насочваш за лекари, изследвания, болници, при все, че и ти имаш болен вкъщи. Не всеки би могъл, в такава тежка тема....Hug
При съпругът ми нещата са наред, уж, чукам на каквото намеря. Карцином на простата, ин ситу, без разсейки, операция в "Света Ана", д-р Светлин Златев, без нищо после - химио, лъче или хормоно. Само проследяване в Сити клиник, като ТМ дори си пуска тук, периодично, в една и съща лаборатория. От провинцията сме. Минаха 3...или 4 години, тогава много писах, при нас нещата, за да стигнем до Сити бяха толкова оплетени и омотани, толкова се лутахме,започнахме от диспансера във Враца-район ни е, но там....няма да изпадам пак в подробности, наистина много писах тогава, ако някой нещо конкретно иска да знае, насреща съм. Но с две ръце и два крака - бягайте далече от там, ама наистина далече!
В Сити не сме плащали никога абсолютно нищо, за нищо. Никога. От тук разбрах, че се искат някакви пари. На нас никой не ни е искал, последното проследяване беше след ИП, през май. В общи линии съм доволна, минавал е и на скенер, на сцинтиграфия, на ....забравих изследването как се казваше, с камера през ректума, при Недев - прекрасен лъчетерапевт. Пет скенер не е правен, защото няма нужда, не е имало.
Това е общо взето.

Последна редакция: сб, 29 авг 2020, 19:54 от Merri_An

Общи условия

Активация на акаунт