Малко трудна тема...за болестта рак - тема 4

• 81 585
  • 787
  •   1
Отговори
# 435
5iaM, колко жалко, че майка ти е чакала 4 години! Дано няма разсейки.
Идете при личния лекар да ви даде направление за онколог, за да можете да минете по някоя клинична пътека. За онкологичните заболявания почти всичко е безплатно, ако минава по клинична пътека, даже за времето в болница не се заплащат леглодните.
Аз препоръчвам където съм била: Онкологията в Дървеница. Запишете се за някой от тамошните онколози, много са добри и реално действат по едни стандарти. Аз имам отлични впечатления от д-р Антонов, много хора са доволни от шефа на отделението д-р Мангалджиев. Не се бавете, при тези заболявания времето е от първостепенна важност.
Онкологът ще я насочи към изследвания, кръв, някой вид скенер,  туморни маркери - тия непременно, а ПЕТ скенер - ако преценят. Имат и Онкокомитет и ще се завърти машината.
А генетичното изследване е точно това, с резултатите от биопсията. То има значение за вида на лекарствата за химиотерапията.

# 436
На всички нови хора в темата искам да кажа, че е много важно да дадете кураж на близките си и да им кажете, че сега не е като преди, когато диагнозата рак беше равносилна на смъртна присъда. Медицината е напреднала и в много случаи ракът се лекува и превръща в хронично заболяване. Много хора живеят десет и повече години. Тази седмица попаднах на случай на мъж, опериран от рак на дебелото черво преди 15 години. Минал един курс химиотерапия. Жив и здрав си е до днес.

# 437

jhbd, дали правилно разбирам, че карценомът в дебелото черво е вече отстранен и са останали само тези лезии в белите дробове? Ако е така, естествено не е добре, че растат, но е хубаво, че не са големи и ако сменят лечението, дано да подейства. Тя биопсията си е една и съща, независимо, че ракът е отишъл вече в дробовете - това си е пак колоректален аденокарценом или както там са го кръстили. Където и да отидат метастазите, това са същите ракови клетки от дебелото черво, които са се посяли някъде другаде.
Учудих се на това, което пишеш, че е последен стадий на карценома в дебелото черво. Има ли го още, този карценом, или е отстранен? Или имаш предвид, че има далечни метастази (тези в дробовете), а карценомът е изрязан?
Да, още миналата година след колоноскопия и скенер е направена операция 17 февруари. Отстранен е карценома. Тогава от взетите проби определят стадия и направиха генетични изследвания. Много бързо тръгнахме по пътеките. След 14 дена го изписаха от болницата и на следващия ден бях нагласила нещата за ходене и подаване на документи за ПЕТ скенер, ходене в КОЦ за записване. Това в един ден успяхме. Стана така, че имаше онкокомисия след два дена. Минахме и нея. Определиха дата за примерно 24 март, а ние имахме дата за ПЕТ скенер 25 марта. Държахме да го правим този скенер за да знаем от къде започваме. От онкологията казваха, че няма смисъл, но сега се убеждавам, че правилно сме постъпил. Бегом до втора база в Пловдив. Успяхме да променят датата и да  го включат първа вливка 28 март. Тогава вече имахме и резултата от скенера. Към този момент не показва и не се пише нищо за метаболитна дейност в дебелото черво. Но тогава имаше метастази в перитинеума/булото/, които от миналото лято не ги хващат. По време на операцията изчистиха и тях колкото са могли. Сега другаде не хващат нищо, а се появиха тези лезии в белите дробове. Забравих, че по време на операцията са видяли, че има киста на черния дроб но още тогава казаха, че е нещо много старо и не е онкологично. Само във всеки скенер го пишат, че го има но без никаква активност. Операцията беше в дясната страна и не се прибягна до стома. Както каза лекарят, в лошото има и добро, че е в дясно.
Лошото е, че по принцип не е от спортуващите. Тренира пред лаптопа Simple Smile. Животът до момента си продължава активно....пътувания, работа/която е пред компютъра/ и т.н. От операцията отслабна около 7 кг, но за около 30 дена ги навакса. За първата вливка беше 82 кг. Сега се върти около тях -+ 2 кг. Апетит не е губил никога. Измъчи се със захранването след операцията. Дори бях включила и детски пюрета. Това е храната. Спазва диета да не яде сладко/това е тормоз за него защото го обожава, премахнахме и червеното месо. Пилешко, риба, зеленчуци, плодове, без бял хляб и тестени изделия... Всеки ден от първи ден миналата година след изписването пие сок от червено цвекло, морков и ябълка.
Не знам дали успях да опиша правилно всичко. Стана цял роман....

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 20:55 от jhbd

# 438
Uncommon, да, жалко е, че чака толкова много време.
Благодаря за информацията. Разбрах кое как се случва и в каква последователност.
zigizagi, благодаря и за вашия съвет.

# 439
Притеснихте ме като казвате,че ще започва късно химиотерапията.Четох в нета,че срока за започване е между 4 и 12 седмица след операцията,неговата беше на 21.07.Понеже не съм наясно с нищо около тази болест си мислих,че хистологично и генетично е 1 и също.Четох пак епикризата и там беше написано,че е правено хистологично изследване,но такъв резултат нямаме на лист,а само цитологичния,който ви показах.Звъннах днес в коремна хирургия и направо попитах дали е готов резултата на баща ми,защото там е пълен хаус и е възможно някой пак нещо да е пропуснал или забравил...след 5 мин мълчание ми казаха,че още не е готов и да звънна другата седмица.Ако са го пуснали днес става  1 месец.Възможно ли е да се бави толкова резултата?
Взехме билкова кръв,благодаря

# 440
И пропуснах да кажа,че в същата болница правят генетични изследвания.

# 441
Нели, имай предвид, че трябва да разчиташ главно на себе си. Вече си се сблъскала с безхаберие и липса на информация от страна на лекарите. Това е обичайното им поведение. Ти трябва да си активната страна - да се интересуваш в Интернет какво се прави, а после елегантно да питаш лекарите с всякакви словесни еквилибристики от сорта - на моя близка със същото заболяване й препоръчаха Еди какво си, направиха й такива и онакива изследвания, те приложими ли са в нашия случай и т.н. Защото ако кажеш, че си чела в интернет или изискаш нещо директно, рискуваш да се обидят и да те пратят да го лекуваш с Гугъл. Дай Боже да попаднете на читав онколог, който ще прави всичко по протокол, но все пак е добре ти да си осведомена, за да си сигурна, че нещата се правят както трябва.

# 442
Мъжът ми също беше с коремна операция (панкреас) и заради многото загубени килограми и усложнения в постоперативния период химиотерапията беше забавена, но това беше решение на онкокомисията. Започна повече от два месеца и половина след първата операция. Но всеки случай е различен, затова се интересувайте. При него нямаше далечни метастази, само един прилежащ лимфен възел с метастаза, който е отстранен при операция.
Но пък след започване му бе назначена терапия всяка седмица.
Успех и сили!

# 443
  • София
Днес брат ми беше на скенер в Спектър. Нищо не са открили в костите, но тумора в пикочния мехур и лимфните възли около него са увеличени спрямо предходно изследване. Това, което много ни притесни са лезиите в долен торакс. До сега такива не бяха споменавани. Огромни са и са множество. Това лезиите в бял дроб ли са? Ако да и те са нарастнали, но странното е, че брат ми няма проблеми с дишането. Има проблеми с болки в гръбнака и трудно се изхожда по малка и голяма нужда. Затова е на болкоуспокояващи.

# 444
Стела, торакс е:
Гръден кош – изграден е от гръдния дял на гръбначния стълб, от 12 чифта ребра и от гръдната кост. Той обгражда гръдната кухина.
Ясно е, че лечението на Сити не дава резултат.

# 445
Някой може ли да ми каже цена за ЯМР на малък таз?

# 446
Буболина, намирам цена от 350 лв в Александровска. Най-добре като решиш къде искаш да се прави, да ги питаш по телефона и да ти е актуална информацията.

Стела, това са лезиите в долната част на бял дроб. Както е описано, излиза, че ги е имало в предишно изследване. Това, че не пише бройката, нищо не значи, защото за разчитащите множество е над три, тоест множество за тях не е това, което ние подразбираме под множество.

jhbd, слава богу, че са махнали основния карценом и засегнатите лимфни възли.

Нели, хистологичното изследване понякога го включват в епикризата, а не го дават като отделен документ. Можеш да им го поискаш, аз си го поисках и ми дадоха копие отделно на самото изследване - нещо си мислех, че може грешно да е преписано в епикризата. Но не беше такъв случая.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 12:10 от Uncommon

# 447
Здравейте.
Майка ми избра да се довери на лекарите в Бургас. Вчера беше при д-р Хрусанов. Той ще я поеме в Онкологичния Център. В понеделник я вика там за да се направят всички изследвания. Рентген, ехограф, разни кръвнии изследвания, сцинтиграфия и биопсия, разбира се. Само за нея не разбрах кога точно ще я вземат. Казал и е, че най- вероятно ще се започне с химиотерапия.
Притеснена съм. Не знам какво да очаквам.

# 448
Нормално е да си притеснена. При големи тумори, понякога се прави предварително химиотерапия, за да се намали размера, а след това операция.

# 449
Нe,няма го в епикризата със сигурност.В понеделник пак ще им звъня.Следващият ми въпрос е за скенер?Той преди химиото ли се прави или след?Или и двете?И според вас тези ЛВ в норма ли са?

Общи условия

Активация на акаунт