Малко трудна тема...за болестта рак - тема 4

• 81 618
  • 787
  •   1
Отговори
# 420
zigizagi, Понеделник брат ми е на консултация при Мангалджиев. Дано петък отново го отложат от Ситиклиник. Той иска да продължи вливките, защото се е хванал като удавник за сламка за тях, въпреки, че вече сам се убеждава, че не получава нужното лекарско внимание на появилите се симтоми. 3 месеца никъде не искаха да почнат лечение заради пандемията и сега той се страхува отново да не "остане на улицата". Дано след срещата с Мангалджиев той се съгласи да го поеме. Не искам да съм груба, но съм много разочарована от отношението на лекуващия онколог в Ситиклиник. По точно от липсата на каквито и да било тестове и прегледи в началото и липсата на каквото и да било проследяване. Единствено ходиш там, вливат ти химията. И виждаш за 5 мин доктор за 3 дни престой. Понякога и тези 5 мин ги няма.

Stela, съжалявам за брат ти!
За Мангалджиев мога да кажа само положителни неща. Буквално този човек спаси майка ми, когато от никъде не искаха да я поемат с оправдание за корони-морони и т.н. Само той се зае с нейния случай! Много е изслушващ и ангажиращ се с пациента! Болницата там не е кой знае какво, но поне се обръща внимание, не е като в тези големите или частните. Понякога е много по-добре така, от колкото да даваш едни луди пари уж за специалисти и светила. Докато стигнем до Мангалджиев, сме дали хиляди левове само за мнения!

# 421
Iva, и всички други близки,
Използвам да ви напомня, че химиотерапия и Ковид е смъртоносна комбинация!
Особено като при приятеля на Iva, който ще има химиотерапия за левкемия (тежка артилерия) трябва страшно много да се пази!
Stela, дано намерите лекар, който сериозно да се заеме с брат ти! Сити, Токуда и други частни болници бягат от завъртяни случаи. Тъжно е, че имат ресурс и специалисти, но шефовете не разрешават дълги/скъпи лечения!
Успех и късмет на всички!:heart:

# 422
Пиша в тази тема, защото повече потребители я следят.
Бях писала преди за моите тревоги. Операция на съпругът ми февруари 2019 от рак на дебелото черво. Последен стадий за съжаление.... от март 2019 до септември тридневни вливки платина, авастин . Септември остана само на авастин/дневна вливка/ и кабацитабин на хапчета по три два пъти на ден 14 дни и една седмица почивка. Пред март тази година хванати на ПЕТ скенер лезии на двата бели дроба около 6 и 7 мм. Продължиха същото лечение. В понеделник на КТ в болницата видяха че едната лезия  е вече 10 мм и болестта е в прогрес туморните маркери са му казали, че вече не са в норма но не са уточнили точно колко са. Не искаше да ходя с него. Но вече няма да го слушам. След две седмици е отново та хивмеотерапия. Казали са му тридневни вливки. Утре ще има комисия да уточняват точно какви лекарства. Ние ще разберем след две седмици като отидем. Само са му казали, че е втора линия. Какво означава това? Явно вече не действат първите. Тази втора линия последна крачка ли е? Какво се изписва по принцип и какви странични влияния има върху организма?
Много съм притеснена........
Извинете от зад дългото мнение и грешките. Пиша от телефон и редакторът  ми прави проблеми.

# 423
Втора линия е като има прогресия при първа, тоест тя вече не е ефективна. Не е последен шанс в никой случай, така че няма да се отчайвате. Ако са само в дроба и са до пет броя, може и лъчетерапия.
Ако не сте правили генетично изследвания на тумора, направете. Така ще има повече информация за подходящо лечение.

# 424
Втора линия е като има прогресия при първа, тоест тя вече не е ефективна. Не е последен шанс в никой случай, така че няма да се отчайвате. Ако са само в дроба и са до пет броя, може и лъчетерапия.
Ако не сте правили генетично изследвания на тумора, направете. Така ще има повече информация за подходящо лечение.
Правено е генетично изследване след операцията миналата година. Както каза лекарят тогава- не е див и подлежи на терапии. Сега от белите дробове няма генетични изследвания защото не са взимани проби. Не са казали за лъчетерапия, а само за химиотерапия. Страх го е да не се скапе повече. Сега си се движи, шофиира сам, работи дистанционно от нас и само ако се наложи отива до фиса. Нямаше и проблем с окапване на косата/чак сега се замисли за това/. Проблем има само с изтръпване на ходилата. Понякога ги усеща студени. При тридневните вливки миналата година имаше голям проблем с вените. Още от сега е притеснен как ще ги понесе. Сега само говорим и давам сили. Настроението е под нулата..? Много сили са му нужни, а в момента след тези резултати  надежда я изгуби. Но аз съм упорита и няма да го оставя да се настройва сам негативно и да се предава. Борбата продължава......

# 425
Значи просто ще пробвате друг вид химия. От тази за дебелото черво не опадва косата, само може да оредее. Изтръпването също е нормално. На нас чак сега ни предложиха лъче за белия дроб. Лезиите станаха три, едната е около 3 см и прецениха, че при липса на други разсейки, ще пробват това. Иначе майка мина две химиотерапии - едната 2016, а другата 2019 година. Така че това, което се случва при мъжа ти не е необичайно. Дай му кураж Hug

# 426
zigizagi, както винаги подаваш силна ръка за подкрепа. Благодаря от сърце за това което правиш за нас, останалите в групата. Толкова голяма нужда имаме от това. Ще пиша как се развиват при нас нещата.
Дано лъчетерапията помогне на майка ти. Искрено го желая. Сигурна съм, че ще е така и всичко ще се нареди при нея както трябва.

# 427
Благодаря ти за милите думи! Желая здраве и още много споделени години с близките на всички в темата! Heart

# 428
Здравейте,днес бяхме с баща ми при онколога.Каза,че химиото ще продължи 6 месеца(по 1 вливка на 2 седмици)ще започне около началото на октомври и до тогава се надявам да качи някое кило свалил е 15 кг сега е 54.Моля ви споделете как?Комисията ще е готова в понеделник.Като бяхме при онколога ме изпратиха да приснема направлението и като се върнах баща ми вече беше излязъл.Та не успях да попитам за генетичното изследване,за което ми казахте.А те без него могат ли да преценят с какво да го лекуват?Не е ли задължително,защо не са му го направили?

# 429
Нели, до началото на октомври има много време, защо чак тогава ще започнат лечение! Принципът е, че се започва веднага след зарастване на раната от операция и ако болният е в добро състояние.
Върни се назад и прочети последните две теми, отделно има тема за рак на дебелото черво. Много неща ще научиш. Сама трябва да отидеш и да поискаш материала от биопсоята - цялото блокче, не само стъклата. Да се свържеш с лаборатория, която прави генетични изследвания. В София има 5-6. На майка изследнето правих в Трансхеликс. МОже да им се обадиш по телефона, всичко ще ти обяснят. Ако в близък до вас град няма лаборатория, ще пратиш по куриер блокчето в София.
Генетичните изследвания са от съществено значение за лечението, ама на повечето лекари не им дреме.
За напълняването - може да вземеш от аптеката протеин за онкоболни, кръвен здравец, билкова кръв. Чела съм, че бирена мая не се препоръчва на онкоболни, но на майка й беше предписана от онколог и пи няколко месеца.
Не го оставяй никога сам при лекар и винаги отивай с въпроси написани на лист, за да не забравиш нещо в суматохата.

# 430
  • София
Когато свекървата също започна да отслабва, онколога и и изписа бирена мая, но не от аптека, а от завод за бира. Ние успяхме да намерим от Болярка. Също и изписаха едни сашета от японски гъби за повишаване на имунитета. Тя пиеше и Саменто, което и купувахме от САЩ и една добавка, която си купуваше от Дианабад, но и забравих името - дали не беше маоло.

# 431
Стела, ето за болничния:
https://www.nssi.bg/forusers/faq/390-qesiseodd/4548-votg22
Личният лекар ще те насочи. Аз лично в интервалите не съм се разправяла с болнични, понеже бях много уморена и не ми беше до обикаляне.
Мнението ми за онкологията в Дървеница е отлично, аз вече съм писала - не като хотелски условия, макар че е чисто и пр, а като отношение и загриженост, и като веднага реагиране на всякакви промени в кръвната картина.
Бирена мая на мен ми беше предписал онкологът от Дървеница, така че явно си има смисъл да се пие. Той по принцип не е фен на хранителни добавки, защото смята, че само се харчат пари без смисъл. Аз килограми не съм смъквала, обаче не ми беше наред кръвната картина.

Нели, и аз мисля, че има супер много време до октомври и не е добре, че се отлага, но явно баща ти е много отслабнал и не се решават. Може и в кръвната картина да виждат някакъв проблем. Все пак е много време,

jhbd, дали правилно разбирам, че карценомът в дебелото черво е вече отстранен и са останали само тези лезии в белите дробове? Ако е така, естествено не е добре, че растат, но е хубаво, че не са големи и ако сменят лечението, дано да подейства. Тя биопсията си е една и съща, независимо, че ракът е отишъл вече в дробовете - това си е пак колоректален аденокарценом или както там са го кръстили. Където и да отидат метастазите, това са същите ракови клетки от дебелото черво, които са се посяли някъде другаде.
Учудих се на това, което пишеш, че е последен стадий на карценома в дебелото черво. Има ли го още, този карценом, или е отстранен? Или имаш предвид, че има далечни метастази (тези в дробовете), а карценомът е изрязан?

# 432
Здравейте.
Имам нужда от информация относно специалисти. (ако има писано някъде по-напред, моля насочете ме къде да прочета)
Майка ми има два тумора, видени на ехограф, в двете гърди. (Разбира се и с просто око по тялото ѝ се виждат, особено "първия", който датира от преди 4 г. и изглежда "страшно" и тя сега решава, че ще прави евентуално нещо по въпроса)
Жената живее в Бургас. Там при преглед (преди два месеца), онкохирург и казал "Веднага на операция". Тя обаче отказва.
Вчера обсъди състоянието си с познат онколог, който практикува в чужбина. Той я погледнал, казал че нещата не изглеждат добре и ѝ начертал "план за действие".
- задължителна биопсия! (за която, след въпрос на майка ми, в Бургас ѝ казали че такава не може да се направи!?)
- скенер на гърди и корем
и още две изследвания: нещо на костите (за да се види за разсейки) и някакво генетично изследване (имам ги записани)
Като за начало ме интересува биопсията и скенера.
Аз живея в София и обмисляме дали да не стартираме всичко това в София. Дали може да ме посъветвате къде/към кой да се насочим.
Благодаря.

# 433
  • София
5iaM, здравейте ще се опитам да бъде изчерпателна. Първо ще бъда "груба" - ако майка ви иска да живее, трябва да се лекува. А за да е сигурна какво и има, единствено биопсията ще потвърди или отхвърли диагнозата РМЖ.
Има и една друга тема "Борбата с рака - духовно оцеляване и физическо преодоляване" където момичетата основно обсъждат РМЖ. Там има много информация за лекари, терапии и изследвания. Ще ви бъде полезна със сигурност.
Това , което направихме ние е:
1. Задължително консултация с хирург. В София ние бяхме на 3 места - ВМА, Токуда и Онкологията. Като отношение и професионализъм най ни допадна д-р Полихронов в онкологията. Там той взе биопсия от тумора и от един далечен лимфен възел на ключицата, които видимо беше променен.  Хистологията излиза за около седмица. Докторът казва точно какви образни изследвания са необходими - сцинтиграфия за костите, скенер с контраст, ехография на малък таз, (ЯМР ако е необходимо), бял дроб, сърце. След като всички изследвания са предадени се свиква онкокомисия, която решава какво ще бъде последващото лечение. При рак на млечната жлеза (в зависимост от състоянието) е или операция и последващо лечение, или химиотерапия и операция на по-късен етап (ако е възможна изобщо, защото ако се отлага прекалено и рака се разпространи, вариантите остават малко). Понякога хирургът преценява и прави така начечената отворена биопсия - (операция, при която се изважда бучката и се прави хистология и после ако се налага се прави още една операция). За по-голяма сигурност е желателно, след като стане готова хистологията, да се вземе блокчето от патологията на болницата, в която е правена биопсията и да се даде на още поне едно място за сравнение. Добри отзиви има за една патоложка в Плевен.

# 434
TEREZA83, благодаря за изчерпателния отговор. Задължително ще видя темата, която споменахте по-горе.

Общи условия

Активация на акаунт