Онлайн консултации с педиатър - д-р Нели Митева

• 33 511
  • 553
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте! Имам бебе на 10 дни и ми се иска да го изведа навън. Имаме двор, няма да има никакви други хора. Според Вас уместно ли е, или да изчакаме още?
Здравейте! Извеждането трябва да стане постепенно - по няколко минути в началото и постепенно да се увеличава. Препоръчва се да е в сутрешните часове, когато все още не е толкова топло.

# 286
Здравейте,Доктор Митева! Имам близнаци на почти 7 месеца,родени преждевременно в 33+3 седмица с тегло 1616 и 2016. Малката е към 6.500,обаче голямата наддаде доста-почти 9кг. Живеем в Англия и като ги попитах дали е с наднормено тегло,казаха,че не виждат нищо притеснително. Хапва по 180-210мл ляко около 5× ден. Започнах и захранване,но тя отказва почти всичко и предпочита мляко. Въпросът ми е-наистина ли е с наднормено тегло и какво трябва да предприема,за да няма в бъдеще здравословни проблеми? Благодаря!
Здравейте! Нормално е на 1-годишна възраст детето да тежи около 10 килограма, така че според мен 9 килограма са малко повече за възрастта. Нормално е на 1-годишна възраст да приема около 200мл мляко на ядене, а не на 7... На 7 месеца може около 170мл. Захранването трябва да е започнало до към 6-месечна възраст, така че е редно вече да сте започнали да въвеждате храни, тъй като млякото вече не е достатъчно за потребностите на израстващия организъм.

# 287
Здравейте д-р Митева!
Синът ни е на 4 м. и от около 1,5 м през нощта спи много неспокойно. Върти се наляво-надясно и се "буди" на всеки час(или по-малко) и единственото, което го успокоява е сучене или в редки случаи залъгалка. Приемам вит. Б, както и витамини за кърмачки, защото ни посъветваха, че може да е от някакъв недостиг. Досега не сме правили изследвания.
Също така по препоръка на педиатъра ни, направихме един курс от 5 ампули калциев глюконат(2 пъти дневно по 2.5 мл), но за жалост без ефект, освен че като цяло стана по-жизнен и вече прави опити да се обърне.
През деня също, ако спи сам спи най-много 40 мин и въпреки че му се спи се събужда.
Изключихме възможността да се буди от глад, тъй като наддава добре. Кърмен е изключително. Съюо така не са колики.
Можете ли да ни дадете съвет какво да предприемем или е необходимо да изследваме?
Здравейте! Да сте променяли нещо по отношение на детето, или във Вашето хранене? Или да забелязвате (макар да е още рано) да има признаци на поникване на някой зъб? Преди да пуснете изследвания, известно време трябва да приемате това, което Ви е изписано от педиатъра, за да се прецени дали от него има ефект или не.

# 288
Здравейте,
Бебето ми е на 7 месеца. От вчера има следният обрив на бедрата отзад високо близо до свивките на дупето. От двете страни на едно и също място, на едният крак е по голямо петното. Предполагам, че е възможно и да е от нещо на което е седял.
Козметиката му не е сменяна от новороден- една и съща е. Всяка вечер му мия дупето преди лягане с измивен продукт. През деня подмивам само с вода и само ако има наакан памперс. Не го сърби или поне не показва с нищо, че го дразни.
От храните, новото е масло ГХИ.
На кърма е, има изместени две млечни хранения.
Възможно ли е да е суха кожата и да не му е достатъчно мазането след баня?

Възможно е и да му е по-суха кожата, но може и от памперса да е, или да е ухапано от нещо детето. Не мога да преценя много добре от снимката, така че мисля, че е по-добре да го види педиатър наживо.

# 289
Здравейте имам въпрос понеже в това положение с този ковит19 личната лекарка ни отказа преглед и се притеснявам детето ми е на 5 г и 10 м има 37.4 температура и два дни беше с растройство а днес на третият ден се появи и кръв върхо изхожданото съмняваме се ча е от постоянните зъби защото в момента са се издули доста личат си самите зъбчета но още не са избили та се тревожа дали е това причината или имаме друг проблем . храни се не се оплаква от никакви болки няма хрема и червено гърло и утре отново ще се опитам да говоря с педиатър но реших да деконсултирам и тук все пак още едно мнение ! Благодаря предварително!
Здравейте! Да, при личните лекари в момента не се позволява да се преглеждат деца със съмнения за Ковид, но има спешни кабинети, където винаги  ще бъде прегледано детето Ви! Аз мога изкажа мнение, но не смятам, че е редно без никой реално да е прегледал детето. Съветвам Ви все пак да бъде прегледано при възможност, за да не се пропусне нещо!

# 290
Здравейте, момиченцето ми е на 3 месеца и половина. Яде 6 пъти по 130 мл. АМ. Досега не сме имали никакви проблеми с яденето, никога не е повръщала. Преди около 2 месеца започна посредата на хранене да плаче и да не иска повече да яде. Като си почине десетина минути и си доизяжда всичко. Това е на периоди за по 3-4 дни, после си одминава у след известно време пак започва да се дърпа по време на хранене. Според педиатърката може да се проявяват колики все още, макар че според мен няма признаци. Само че в събота 1 час след храненето в 5:30 повърна "на фонтан"  всичко, през носа и през устата. След това при всички хранения всичко беше наред, до днес сутринта. Пак 1 час след сутрешното хранене обилно повръщане на цялото мляко. Разбира се, че ще се обадя на педиатъра, но исках да чуя у вашето мнение. В сряда ни предстои операция с пълна упойка, което още повече засилва притеснението ми, тъй като трябва да е напълно здрава.
Здравейте! Всичко около бременността и раждането нормално ли са протекли у детето? По повод на какво ще бъде операцията? Имате ли съмнение, че може да се е задавило или да е имало притискане на коремчето, или друг провокиращ фактор?

# 291
Здравейте, момиченцето ми е на 3 месеца и половина. Яде 6 пъти по 130 мл. АМ. Досега не сме имали никакви проблеми с яденето, никога не е повръщала. Преди около 2 месеца започна посредата на хранене да плаче и да не иска повече да яде. Като си почине десетина минути и си доизяжда всичко. Това е на периоди за по 3-4 дни, после си одминава у след известно време пак започва да се дърпа по време на хранене. Според педиатърката може да се проявяват колики все още, макар че според мен няма признаци. Само че в събота 1 час след храненето в 5:30 повърна "на фонтан"  всичко, през носа и през устата. След това при всички хранения всичко беше наред, до днес сутринта. Пак 1 час след сутрешното хранене обилно повръщане на цялото мляко. Разбира се, че ще се обадя на педиатъра, но исках да чуя у вашето мнение. В сряда ни предстои операция с пълна упойка, което още повече засилва притеснението ми, тъй като трябва да е напълно здрава.
Здравейте! Всичко около бременността и раждането нормално ли са протекли у детето? По повод на какво ще бъде операцията? Имате ли съмнение, че може да се е задавило или да е имало притискане на коремчето, или друг провокиращ фактор?
Близначки са (им витро), родиха се в 36 седмица и имаха нужда от малко кислород в началото, но след това всичко беше наред и си ни изписаха на време. През цялата бременност бях на Утрогестан. Бременността протече без особени проблеми, с изключение на малко кървене в началото. След това имах бактерии във вагиналния секерт, пих един път антибиотик, след това минах курс със венозен в 33 седмица. Тогава сложихме и две инжекции кортикостероиди за белите дробчета, тъй като не бяхме сигурни, че няма да се родят и по-рано. При първото повръщане и аз помислих, че може да си е бръкнала в устата ( сега много си лапат ръцете), но днес повърна буквално пред очите ми, както си лежеше. Операцията е за удължаване на ахилесово сухожилие, тъй като се роди с двустранен еквиноварус. Записала съм час за гастроентеролог, въпреки че според педиатърката и е "раздразнено" стомахчето. Тя ми изписа и Гастрокинд и Вомитусхил, но мисля да изчакам до утре специалистът какво ще каже. Мислите ли, че нещо станало през бременността може да окаже влияние ?

# 292
Здравейте,Д-р Митева!
Детето ми е на 8+ месеца и все още не се обръща от гръб по корем. Като я сложа по корем се обръща почти веднага на гръб. По принцип не обича да стои въобще по корем и на 30тата секунда започва да пъшка и си забива главата,когато няма сила да се обърне сама. Тежи почти 8 кг  и не смятам,че килограмите са проблема.Стимулирам я с играчки ,показвам и как трябва да се обърне,но тя си натиска ръката в другата посока,за да не се обърне. Според вас има ли причина за притеснение или просто е по-мързелива?

# 293
Близначки са (им витро), родиха се в 36 седмица и имаха нужда от малко кислород в началото, но след това всичко беше наред и си ни изписаха на време. През цялата бременност бях на Утрогестан. Бременността протече без особени проблеми, с изключение на малко кървене в началото. След това имах бактерии във вагиналния секерт, пих един път антибиотик, след това минах курс със венозен в 33 седмица. Тогава сложихме и две инжекции кортикостероиди за белите дробчета, тъй като не бяхме сигурни, че няма да се родят и по-рано. При първото повръщане и аз помислих, че може да си е бръкнала в устата ( сега много си лапат ръцете), но днес повърна буквално пред очите ми, както си лежеше. Операцията е за удължаване на ахилесово сухожилие, тъй като се роди с двустранен еквиноварус. Записала съм час за гастроентеролог, въпреки че според педиатърката и е "раздразнено" стомахчето. Тя ми изписа и Гастрокинд и Вомитусхил, но мисля да изчакам до утре специалистът какво ще каже. Мислите ли, че нещо станало през бременността може да окаже влияние ?
От това, което ми описахте за бременността, не смятам, че има общо настоящото Ви безпокойство. Препаратите, които са Ви назначени, не са лоши. Минало ли е достатъчно време от започването им, за да търсим ефект? Иначе, щом имате час при гастроентеролог, не мисля да се бъркам, при условие, че той е тесен специалист Simple Smile

# 294
Здравейте,Д-р Митева!
Детето ми е на 8+ месеца и все още не се обръща от гръб по корем. Като я сложа по корем се обръща почти веднага на гръб. По принцип не обича да стои въобще по корем и на 30тата секунда започва да пъшка и си забива главата,когато няма сила да се обърне сама. Тежи почти 8 кг  и не смятам,че килограмите са проблема.Стимулирам я с играчки ,показвам и как трябва да се обърне,но тя си натиска ръката в другата посока,за да не се обърне. Според вас има ли причина за притеснение или просто е по-мързелива?
Здравейте! Седи ли самостоятелно без опора? И има ли нещо, което притеснява личният й лекар по отношение на развитието?

# 295
Здравейте,Д-р Митева!
Здравейте! Седи ли самостоятелно без опора? И има ли нещо, което притеснява личният й лекар по отношение на развитието?
Ами на твърда повърхност седи,но не задълго. Може би 4 5 минути и и омръзва.Ние живеем в Германия и тук за вашите колеги винаги всичко е наред и няма място за притеснение, но все си мисля ,че едно 8 месечно бебе трябва да го може това движение.

# 296
Здравейте,
Бебето ми направи 1 година преди седмица. От няколко дни започнах да му давам от нашата храна(съобразена с продуктите, с които в захранен). Обикновено се изхожда по 1 на ден, като понякога пропуска ден. Изпражненията му обикновено са по-твърди. Днес сутринта изпражненията му бяха цвят горчица и по кашести. След това два пъти се изходи като изпражненията му бяха воднисти и много жълти ( цвят като на риванол).
Няма температура за сега. Има апетит и енергия.
На какво може да се дължат тези необичайни изхождания?

Благодаря!

# 297
Здравейте. Вчера времето беше доста топло и бяхме с детето цял ден сред природата, обаче от снощи вдига лека температура 37.1-37 и постоянно е топличко, най- много до 36.9 спада и пак 37, знам че това не е никак висока температура обаче и днес е така, възможно ли е да е прегряване , бихте ли изказали мнение и евентуално какво да предприемем. Детенцето е на 2г и 10м, няма абсолютно никакви други оплаквания и симптоми. Благодаря!

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 18:23 от Ivanka Cheusheva 667485

# 298
Здравейте, имам бебе на 6м,направихме и профилактични изследвания, всичко е в норма с изключение на левкоцити при референтни стойности 70 те са 71 и MCHC референтните стойности са 340 при нас са 361. В четвъртък сме на ваксина има ли основание да я отложим 🙄 опасно ли е това покачване

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 22:44 от Kleopatra94

# 299
Здр, имам следния въпрос: малкия е на 1 г. и 7 м. Преди няколко дена се появи една суха кашлица. Бяхме на преглед и ни казаха, че има сополи отзад. Иначе сополи нямаме. Вече 5 ден пием Стодал, но кашлицата стана влажна и все повече кашляме, особено през нощта. Мога ли да сменя Стодала с Гринтус. Дали ще е добре за детето. Предварително благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт