Онлайн консултации с педиатър - д-р Нели Митева

• 33 497
  • 553
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте , имам детенце на 5 месеца и половина с тежка екзема от както беше на един месец. Спазвам стриктна диета, не консумирам млечни продукти, соя,яйца, цитрусови плодове, ядки и др. но промяна няма никаква, дори стана по-зле .От 4тири месеца бебето ми е с разстройство или диария и винаги в акото му присъства голямо количество слуз ,без кръв .Ходихме при педиатър ,алерголог,дерматолог,диетолог и не могат да разберат каква е причината на това разтройство със слуз, вече 4тири месеца. Пуснахме кръвни изследвания три пъти, на които излезе ,че няма хранителна алергия. Посъветваха ме да започна захранване ,тъй като вече започна да изостава с килограмите. Захранвам го от 10 дни с оризова каша и няма никаква промяна в изпражненията му. Забравих да отбележа, че бебето е изцяло на кърма.
А консултирали ли сте се с детски гастроентеролог?

Не сме ,тъй като докторите, при които ходихме ,казаха че няма нужда, защото проблема идвал от екземата.

# 361
Здравейте доктор Митева , пиша ви отново , педиатъра ни изписа дактакорт крем , защото на крачето му има зачервено подсечено ,прочетох че се слага от лекарско лице , моля да ми отговорите да го мажа ли или не , тъй като съм доста притеснена .Благодаря

# 362
Здравейте д-р Митева. Детето ми е на 1г и 3м. Роди се 2.800. На годинката беше 8 и 800.Сега е около 10кг. Притеснява ме че е по-слабичък. Интензивно му никнат зъби и не яде много много. Понякога яде добре, други дни кара почти на мляко. Много е жизнен и засмян но тия пусти кг винаги са ме тревожели... Притеснително ли е това, че е по-слаб?
Здравейте! Да, може да е по-слабичък, но все пак е с тегло в норма за възрастта. Не смятам, че имате причина за безпокойство. Някои деца са по-злояди, освен това има значение родителите като малки какви са били.

БЛагодаря ви много за отговора. Ние с баща му също сме слаби. Бихте ли дали някаква адекватна таблица по която да следя нормата горе долу и да препоръчате по-калорични храни ако е възможно!Благодаря от сърце!
Ами аз лично го изчислявам, така че няма как да Ви приложа таблица. Освен това, вероятно ходите на профилактични прегледи редовно, така че вероятно колегите Ви казват дали детето се развива в норма за възрастта. Давайте му полезни и богати на различни хранителни вещества храни, подходящи за възрастта, а не високо калорийни и вредни. При условие, че и вие сте слаби, няма как да очаквате детето да е коренно различно от Вашата структура Simple Smile

# 363
Здравей те Д-р Митева!От известно време детето изхърква с нослето...лекарката му каза да праскам с физиологичен разтвор...но от време на време пак..и със аспиратор му почиствам нослето няма сополи..но пак така..?
Да, щом сополите са бистри, това е най-правилното и безвредно лечение - слагайте повече физиологичен разтвор и издърпвайте хубаво сополите (ако се наложи и с Носко).

Използвам стеримар и носко само че със ръчно издърпване...значи е нормално да прави така?мисля да взема низита по добре ли ще е от стеримар?
Няма значение, може да вземете и просто пластмасови ампули с физиологичен разтвор.

# 364
Имам питане относно млечницата при бебетата. Имам бебе на 1 месец и половина, но му се появи млечница и я лекувам с фунгостатин, та въпросът ми е как да разбера дали вече се е изчистила от гъбата и
Дали бебето може да се ваксинира с млечница
Защото ни предстои и ваксина

# 365
Здравейте, д-р Митева,
имам бебе на 2 месеца и 13 дни, изцяло на кърма. Роди се в 39г.с -2910 кг,48см. През първия месец наддаде около 1 кг и на ръст 53 см, а през 2 месец само 600 гр., 53.5 см. Напоследък има моменти, в който не иска да яде по 4 -5 часа, като я сложа на гърда започва истерично да плаче, пробвах да я храня и с шише, но и от него отказва. Също така почти след всяко хранене връща мляко, случва се на моменти да повръща и на фонтан.
Моля ви за препоръка как да постъпвам в този случай, необходимо ли е да я дохранвам с адаптирано мляко.

# 366
Здравей те Д-р Митева!От известно време детето изхърква с нослето...лекарката му каза да праскам с физиологичен разтвор...но от време на време пак..и със аспиратор му почиствам нослето няма сополи..но пак така..?
Да, щом сополите са бистри, това е най-правилното и безвредно лечение - слагайте повече физиологичен разтвор и издърпвайте хубаво сополите (ако се наложи и с Носко).

Използвам стеримар и носко само че със ръчно издърпване...значи е нормално да прави така?мисля да взема низита по добре ли ще е от стеримар?
Няма значение, може да вземете и просто пластмасови ампули с физиологичен разтвор.
Благодаря ви!Преди и след ваксината не се дава нови храни нали така дава се това,което е е приемал?

# 367
Здравейте, д-р Митева!

От 2,3 дни забелязвам, че когато дъщеря ми стане от сън сутрин, лявото й оче( клепача) е леко подуто. Преди спеше само на дясната страна, после започна да се върти, а сега точно от 2,3 дни спи само на ляво и така през цялата нощ. Не сме сменяли козметика, препарати, храна, дали е възможно да е защото спи на него, защото до края на деня е спаднало. И какво мога да направя?

# 368
  • Г. О.
   Здравейте.

1. Колко адаптирано мляко трябва да пие дете на 13-14 месеца?

2. Колко общо млечни храни да приема за деня ( т.е. кис.мляко, прясно мляко, сирене..)?

3. Има ли значение дали спи веднъж или два пъти през деня, като сумарно часовете са същите?

4. Вярно ли е, че при по-светлите бебета трябва да се внимава като се захранва с краставица? 13 месеца подходяща възраст ли е за краставица, ягоди, праскови, мед?

Благодаря Ви. Приятен ден и всичко хубаво:)

# 369
Д-р Митева много ви благодаря за отговора. Последно, бихте ли казали докога да давам мляко на дете на 1г и 3м сутрин и вечер, защото той става сутрин рано и си иска първо млякото. Бихте ли казали дали се храним правилно за възрастта
07:30 - 200 АМ
11-11:30 - закуска ( каша царевична с масло и сирене или плодова, /кис.мляко с плод,/ грис с плод, попара, /кус кус, )
15, 15:30 ч - обяд( готвя различни супи с месо и зеленчуци . червена леща,  различни запеканки на фурната.  Като готвя не слагам подправки и олио а само кубче масло и минимално кол.сол. като не правя запръжки.

19ч. Десерт - плодова каша, кис мляко с бисквити, плодов десерт или парче кекс, понякога купувам от готовие десерти за разнообразие.

21 30-  понякога давам вечеря - вид супа, но преди лягане винаги завършвам с 200 или 230 АМ.
 И тук е въпроса трябва ли да спирам сутрин млякото при положение , че детето си го харесва и предвид по- бавното наддаване на тегло? Може би ако махна сутрешното мляко и започна със закуката ще ми остава интервал и за вечеря и преди лягане ще си пием млякото?  Но така махам 1 хранене а детето мисля има нужда да яде повечко. Време ли е да махна сутрешното мляко? Какво ще ме посъветвате? Много благодаря.

Последна редакция: пт, 15 май 2020, 14:11 от pastolina

# 370
Здравейте, д-р Митева. Синът ми е на 1 год. и 3м. Роди се с кафяво петно на слабините и още няколко по-малки на вратлето и ръчичката. Не изчезват, не се променят и не растат. Педиатъра ни каза, че трябва да ги следим и не трябвало да са повече от 7бр., но не ми каза каква е причината и какъв би бил проблемът, ако са повече от този брой. Каза, че ако станат повече тогава ще ми обясни, за да не се притеснявам излишно, но аз все пак съм притеснена. Индикатор за някакво заболяване ли са тези петна и какви изследвания би трябвало да направя? Благодаря предварително.

# 371
  • София
Здравейте, д-р Митева!
Поздравление за това, че отделяте от времето си да отговаряте тук на разтревожени майки и бащи.

Ще помоля за коментар на изследванията на сина ми 3г. - ПКК и урина. Това са профилактични изследвания, нямаме оплаквания от нищо. Мен лично ме притеснява хемоглобина, който е със стойност доста по-висока от горната граница на референтните стойности. Това какво може да означава?
Скрит текст:
Благодаря и хубав ден!

# 372
Здравейте доктор Митева , пиша ви отново , педиатъра ни изписа дактакорт крем , защото на крачето му има зачервено подсечено ,прочетох че се слага от лекарско лице , моля да ми отговорите да го мажа ли или не , тъй като съм доста притеснена .Благодаря
Здравейте! Аз лично не съм изписвала Дактакорт и затова не мога да коментирам. Освен това, в крайна сметка не съм видяла това, което е подсечено и не е редно да коментирам. Щом педиатър го е назначил - той вероятно е преценил това като най-удачно лечение.

# 373
Имам питане относно млечницата при бебетата. Имам бебе на 1 месец и половина, но му се появи млечница и я лекувам с фунгостатин, та въпросът ми е как да разбера дали вече се е изчистила от гъбата и
Дали бебето може да се ваксинира с млечница
Защото ни предстои и ваксина
Здравейте! Най-добре е лекар да прецени дали детето Ви има още млечница или не. Вероятно преди да се направи ваксината, личният Ви лекар ще прегледа детето и ще реши дали има проблем за поставянето й.

# 374
Здравейте, д-р Митева!
Поздравление за това, че отделяте от времето си да отговаряте тук на разтревожени майки и бащи.

Ще помоля за коментар на изследванията на сина ми 3г. - ПКК и урина. Това са профилактични изследвания, нямаме оплаквания от нищо. Мен лично ме притеснява хемоглобина, който е със стойност доста по-висока от горната граница на референтните стойности. Това какво може да означава?
Скрит текст:
Благодаря и хубав ден!
Здравейте! Нормалните стойности на хемоглобин за деца до 4г.в. са до 140 g/l, но въпреки това е малко по-висок от нормата. При условие, че детето няма никакви оплаквания, най-вероятно е било дехидратирано и затова хемоглобинът е по-висок. Давайте повече течности, плодове, зеленчуци, по-малко червени меса и след около месец-два, повторете отново ПКК (може и без ДКК, както и урина, тъй като те са абсолютно нормални).

Общи условия

Активация на акаунт