Онлайн консултации с педиатър - д-р Нели Митева

• 33 516
  • 553
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, д-р Митева, поздравления за инициативата! Чета с интерес въпросите и отговорите.
Аз съм майка на бебе на 4 месеца и 3 седмици. Вчера сложихме вторите ваксини плюс Ротарикс. Синът ми вдигна температура през нощта, която варираше между 37.8-38 градуса и му дадох 4 мл Панадол според указанията в опаковката. Мисля, че прибързах с това действие и той сам щеше да свали температурата. Какво ви е мнението за Панадола, той би ли навредил по някакъв начин даден превантивно и стопира ли желан имунен отговор на организма?

# 331
Здравейте д-р Митева.
От 3 дни захранвам бебе на 5м и половина. Започнах със сладък картоф, който не се понесе добре и беше повърнат. Последва нощно повръщане. Днес(3ти ден) смених с морков който се прие, но днес има зелено ако с нишки кръв и неприятна миризма.
Акането винаги е било проблем и днес сутринта(4ти ден) съм сложила мелилакс клизма. Бебето е на смесено хранене с кърма и адаптирано мляко Аптамил про футура.
Въпросът ми е да спра ли с опитите за захранване и да изчакам ли следващо ако?

# 332
Здравейте доктор Митева , отново педиатъра ми даде направление за вземане на кръв и на желязо, бебето ми е на 4 месеца ще прекача снимка , тревожа се , защото еритроцитите само малко над нормата , на какво може да се дължи , много съм притеснена .Благодаря

# 333
Здравейте! Искам да попитам какви са стойностите за нормална температура при дете на 4 години? Наскоро синът ми изкара вирусна инфекция с температура до 39.5 градуса. Сега вече е здрав, но температурата му сутрин е около 36.5-36.6, след което се покачва до към 37.2-37.3 градуса. Преди вирусната инфекция също съм я мерила и пак е около 37 градуса. Нормална ли е тази температура и измерена ректално трябва ли да махам 0.5 градуса от показаното на термометъра?
Нормална температура е до 37 градуса, но много зависи какво ще покаже термометърът от това как я измервате. Правилно е в спокойно състояние на детето, под мишницата, без да вадите нищо от стойността. Ако имате съмнения във вашия, пробвайте с други термометри.
Вчера и днес измервам с живачен термометър под мишницата и пак е около 37.1-37.2. Дали е възможно таква да е постоянната температура?

# 334
Здравейте , имам детенце на 5 месеца и половина с тежка екзема от както беше на един месец. Спазвам стриктна диета, не консумирам млечни продукти, соя,яйца, цитрусови плодове, ядки и др. но промяна няма никаква, дори стана по-зле .От 4тири месеца бебето ми е с разстройство или диария и винаги в акото му присъства голямо количество слуз ,без кръв .Ходихме при педиатър ,алерголог,дерматолог,диетолог и не могат да разберат каква е причината на това разтройство със слуз, вече 4тири месеца. Пуснахме кръвни изследвания три пъти, на които излезе ,че няма хранителна алергия. Посъветваха ме да започна захранване ,тъй като вече започна да изостава с килограмите. Захранвам го от 10 дни с оризова каша и няма никаква промяна в изпражненията му. Забравих да отбележа, че бебето е изцяло на кърма.

# 335
  • София
Направо не знам от къде да започна... Търся ако някой е минал през нещо подобно, какво може да е. Малката на 10 месеца, на 04.04 получи нещо като храчка и застава на гърлото... И не може да го изкашля, целите гърдички хриптят. Първо само инхалации с физиологичен, след това уж червено гърло тобтрекс и инхалации с кависепт. 7 дни и нищо. След това 7 дни проспан, пак нищо. Храчката, грипа се появява и това е... След това кръвни изследвания, които са ок. Секрет от носа и гърлото, също ок. Пращат ни на пулмолог. Той казва бронхиилит - 5дни вентолин и още 7 дни пулмикорт. Пак нищо, хрипа го има. Вчера звънях на пулмоложката, защото чак на 18 може да я види и каза снимка. Днес направихме снимка, също ок. Хрипа се появява като стане и омине около 1 час или се изкиха или нещо се задави и хайде хрипа се появява. Иначе като стане няма нищо. Спи спокойно, не кашля, тя и през деня не кашля. Но все едно нещо и застане на гърлото и след около 1 час уж нещо изкашля ама така дълбото все едно е супер болна. А то и няма нищо... Направо не знам какво е това чудо.

# 336
Здравейте д-р Митева. Детето ми е на 1г и 3м. Роди се 2.800. На годинката беше 8 и 800.Сега е около 10кг. Притеснява ме че е по-слабичък. Интензивно му никнат зъби и не яде много много. Понякога яде добре, други дни кара почти на мляко. Много е жизнен и засмян но тия пусти кг винаги са ме тревожели... Притеснително ли е това, че е по-слаб?

# 337
Здравейте др Митева. Синът ми е на 14 дни, на кърма е, и тази сутрин забелязах пъпки по крачетата, гърдичките и коремчето. По гръбчето няма. От какво може да са?
Прилагам снимки
[/img]

Последна редакция: чт, 14 май 2020, 07:45 от Ани Банани

# 338
# 339
Здравейте, доктор Митева. Искам да попитам за едно образование, което се напипва от няколко дни на лявата гърда на сина ми /12 год/. Четох информацията в интернет,  че е свързано с пубертета, но съм притеснена. Става дума за нещо като малко подкожно топче с леко подуване на зърното. Почувствал сърбеж и така го забелязал.  Какво ще ме посъветвате? Благодаря предварително!

# 340
Здравейте, синът ми е на 3, а дъщеричката ми е на 1 год. Малката беше с температура 2 дни, сега има само сополки и леко зачервено гърло, докато баткото е от снощи с наченки на ларингит и без температура. Какво лечение ще ми препоръчате(имам инхалатор и съм се запасила с Рупафин и Пулмикорт)

# 341
Здравей те Д-р Митева!От известно време детето изхърква с нослето...лекарката му каза да праскам с физиологичен разтвор...но от време на време пак..и със аспиратор му почиствам нослето няма сополи..но пак така..?

# 342
Здравейте, как е най-добре да се приема Омега 3? Преди, след или по време на хранене?Децата са ми на 1 и 5 г. Давам Омега под формата на жилибон

# 343
Добър ден.
Бебето ми е на 8 месеца и от около месец е със задна хрема, която не се повлиява от нищо. Първоначално започнахме с инхалации с физиологичен разтвор и сребърна вода, но проблема остана. Личния лекар включи плумикорт по половин ампула сутрин и вечер, но отново не се повлия. От секрета кашля сякаш има храчка на гърлото и не може да я изкара ( рядко кашля около 10 пъти на ден). Дадоха ми направление за Педиатър и той назначи вентолин, спрей Низида, сироп Мукосолван и капки Фенистил. След двуседемичен курс носа продължава да хърка и да се запушва и да покашля от време на време. Пуснахме ПКК с ЦРП и диференциално във норма всичко ( само левкоцитите бяха5,81, но лекаря каза, че са добре), правихме и снимка на която рентгенолога заклчи двустранна пневмония, но двамата лекари при, които ходим гледаха снимката и бяха ктегорични, че не е. Назначи Панцеф, спря вентолина и върна плумикорта. Кашлицата е рядка, но я има, сополите са бистри, а носовия секрет чист. Когато пръсна Низида и след минутки дръпна усещам, че е запушено нослето назад. Детето не е вдигало Т, а когато спи няма кашлица и дискомфорт. Имаше известно време изхождане след всяко хранене, но с ентерол се повлия и се сгъсти. Живеем в малък град и детски  специалисти УНГ и Плумолози няма и в предвид обстановката не ми се пътува с малко бебе. Педиатъра иска отново да пуснем носов секрет, гърдите са чисти, утре пак сме на контрола. С ваксините изоставаме има само една направена, когато беше на 3 месеца, почвам да се притеснявам, че няма да успеем да наваксаме. Кога се очаква да мине тази задна хрема и с какво се лекува, защото явно нищо не действа достатъчно ефективно? Възможно ли е да е алергия и от това, че бяхме повече време вкъщи заради изолацията?
Днес единия лекар ми спомена за муковисцидоза и ми се изправиха косите.
Здравейте! По принцип, би било твърде глупаво от моя страна да дам заключение без преглед и предвид това, че детето Ви е преглеждано вече няколко пъти от колеги със специалност. Някой в семейството с алергии или с други заболявания да има (щом някой Ви е споменал - включително някой с муковисцидоза?, да имате роднинска връзка със съпруга си, тъй като обикновено това е генетично заболяване). Детето Ви нормално ли се развива за възрастта по мнението на Вашия лекар - като физическо и психическо развитие?

# 344
Здравейте, д-р Митева, поздравления за инициативата! Чета с интерес въпросите и отговорите.
Аз съм майка на бебе на 4 месеца и 3 седмици. Вчера сложихме вторите ваксини плюс Ротарикс. Синът ми вдигна температура през нощта, която варираше между 37.8-38 градуса и му дадох 4 мл Панадол според указанията в опаковката. Мисля, че прибързах с това действие и той сам щеше да свали температурата. Какво ви е мнението за Панадола, той би ли навредил по някакъв начин даден превантивно и стопира ли желан имунен отговор на организма?
,
Здравейте! С една доза Панадол няма как да навредите на детето си, предвид това, че не е голяма. При необходимост - разбира се, че трябва да се даде антипиретик. Следете само дозировката за съответните килограми, за да не стане предозиране, иначе може да се прилага през 8-часов интервал.

Общи условия

Активация на акаунт