Отговори
# 405
  • София
Моля и аз за спешна помощ за тази задача.
Даже не знам какво е ортоцентър

БЛАГОДАРЯЯЯ

# 406
По-бързо е да провериш в интернет, какво е ортоцентър, отколкото да напишеш в темата...
Ортоцентър е пресечена точка на височините в триъгълник (точно една, както е на ъглополовящите, медианите и симетралите) .
ПП: използвайте, че щом лежат на една окръжност, то ъгъл AJB= ъгъл AHB
изразете ги чрез ъгъла при С и изравнете

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 14:25 от peneva_a

# 407
  • София
По-бързо е да провериш в интернет, какво е ортоцентър, отколкото да напишеш в темата...
Ортоцентър е пресечена точка на височините в триъгълник (точно една, както е на ъглополовящите, медианите и симетралите) .

Проверих го. И какво от това. Не съм се занимавала с математика от 30 години

Или можеш да помогнеш, и го правиш, или не можеш, и подминаваш поста.
Просто е

# 408
Аз помогнах... ама все се иска пълно готово решение...

# 409
  • София
Аз помогнах... ама все се иска пълно готово решение...

Не съм търсила помощ за термина.
И, да, търся готово решение за 1 задача от 20. Не ми се влиза в безмислен спор. Явно заглавието ме е подвело

# 410
Стигнах донякъде, но блокирах. Confused

# 411
Да, решаваме задачи. Аз по-рядко. Но има няколко дами, на които частно казано се чудя на ентусиазма и отзивчивостта, въпреки че понякога дори едно благодаря не получават.
Пише се за кой клас е задачата.

# 412
Fair Lady, тонът ти не е особено подходящ, но да приемем, че ви трябва решение и да го оправдаем.
Пенева почти ви реши задачата.
Ортоцентър е пресечната точка на височините. Ъгъл АНВ=180-ъгъл АСВ. Център на вписаната окръжност е пресечната точка на ъглополовящите на вътрешните ъгли на триъгълника. Ъгъл AJB = AHB=180-ACB=180-1/2(ABC-BAC).
ACB=180-(ABC-BAC).
Надявам се оттук вече ще успеете да намерите АСВ.

# 413
Dincho,има мами и баби, които могат да решават задачи и на които им трябва малко подсказка. Вероятно има и такива, които "хал хабер си нямат". Но пък детето трябва да има.
Ама потребители разни. Аз търпях, търпях, но не мога да се сдържа. Аnt12 реши на една дама на няколко пъти по няколко задачи /8-9 може би /, с подробности, чертежи и едно благодаря не получи. Тя ще се познае коя е. Но сигурно като не и трябва помощ, не следи темата.

# 414
  • София
Благодаря Ви, дами, Dincho, W! Flowers Hibiscus
Обикновено тонът ми е различен, но тук опираше за много кратко време да се реши краен тест. Иначе, дъщеря ми си реши сама останалите 19 задачи, но явно зацикли на тази.
И понеже класът има проблеми с преподавателя (за цял срок не успя да провери по 3 контролни и 4 домашни за оценка на дете), този тест всъщност ще определи годишната им оценка.
В цялото ДО съм се намесила 2 пъти по философия. Смятам, че училището е неин ангажимент, но като се стресира с тази задача, реших да опитам да помогна. Надявам се, че няма да се налага повече външна намеса.
Бъдете здрави и успех не само в математиката!

# 415
  • София
W, да, редно е да се благодари, така е. Но всеки потребител сам решава дали, колко и кога ще качи решение, никой не може да го принуди. Така че ,  ако Ант въпреки  безспорната неблагодарност пак се е отзовал, това си е негово решение Simple Smile
Познавам Fair Lady от миналогодишната седмокласна тема. Дамата е с много приятно чувство за хумор и много премерена в приказките си.  Виртуален свидетел съм и на желанието на детето й  да учи точно и само  в НПМГ. Щом  желанието му се сбъдна и е в паралелката с мат, едва ли чака  решения наготово. Но истината е, че ДО постави много хора в патова позиция, не всички родители са длъжни да могат да помагат... При стандартни  обстоятелствас присъствено обучение  НИКОГА не съм решавала нечие контролно, вчера обаче заради подобен на описания учител по мат реших цял тест на стереометрия за 10 клас. И не се чувствам виновна, защото едно наистина съвестно, редовно учещо дете  почти нищо не беше схванало от предаденото чрез пдф файлове на "Солема" само.. Я да видим как човек научава сам за прави, равнини, ортогонално проектиране,  двустенен ъгъл и сечения само от пдф.. Та нека при тези обстоятелства не съдим толкова строго. И да запазим темата , каквато си е. Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 09:57 от пенсионирана русалка

# 416
Пенсионирана русалка, без да искаш или ... сложи Ant в мъжки род? 😀

# 417
  • София
Пенсионирана русалка, без да искаш или ... сложи Ant в мъжки род? 😀

Честно казано -  винаги съм смятала, че Ант е мъж. Сега се върнах да погледна в акаунта, няма отразен пол. Моля да бъда извинена, ако назад е станало дума, а аз съм го проспала. Спомням си друга дискусия във връзка с Ант, бях споделила, че съм очарована от решенията му (или решенията  Й), и смятам, че става дума за преподавател по мат някъде, за което бях оборена..Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 17:59 от пенсионирана русалка

# 418
Зaтруднява ни задчачка за 7 клас, условието е "Пресметнете", подточка "м":
Скрит текст:
Получаваме, че н.р.

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 10:29 от Fifiana

# 419
Зaтруднява ни задчачка за 7 клас, условието е "Пресметнете", подточка "м":
Скрит текст:
Получаваме, че н.р.
2a.2b=16.(2a)b=32
се преобразува до
2а+b=24.2a.b=25
2а+b=24+a.b=25
т.е. a+b=4+ab=5
a+b=5
ab=1

израза за пресмятане е a2+b2=(а+b)2-2ab=52-2.1

Тук няма система за решаване и после заместване, а има израз за изчисляване Hands V Няма нужда да се търсят a и b, а да се приложат формулите за съкратено умножение...

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 09:55 от peneva_a

Общи условия

Активация на акаунт