Онлайн консултации с Людмил Стефанов - психолог и психотерапевт

• 441 099
  • 2 689
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря Ви за отговора!
Давам си наистина сметка, че да се опитвам да отделя мъжа си от майка му е загубена кауза, още повече че жената като цяло няма лошо отношение към мен и е приятен човек.
За съжаление обаче, бащата на мъжа ми почина внезапно съвсем наскоро, което, разбираемо, още повече влоши нещата. Сега мъжът ми ходи още по-често там и се притеснява постоянно за майка си. Той има и брат, при който положението е сходно, но разликата е, че той живее далече и много често се прибира, за да е до майка си.
Преди да почине, моят мъж и баща му бяха в добри отношения, помагаха си, търсеха се, допитваше се до него за  работа, но той беше дискретен човек и стоеше по-настрана спрямо личните неща.
Единствената идея, която имам сега, е да се опитам да ангажирам мъжа ми да ходим  някъде заедно от време на време, но и в това срещам голяма съпротива, да се откъсне дори за малко от майка си. Той твърди, че не иска тя да се меси в нашите отношения, не й казва за нашите планове и ако в този момент тя го помоли за нещо, вероятно ще откаже нашия ангажимент.
Другата ми идея е да започна да викам майка му по-често вкъщи,  за да ми помага за детето и така и той да стои тук. Но тя е доста любопитна и се притеснявам, че нещата пак ще завият в неприятна посока.
Разбирам, че в ситуацията има и още един важен фактор - смъртта на бащата. Ако преди това съпругът ви не е имал склонност да стои толково често при майкаси, смятам, че е напълно възможно сега да го прави,  защото се страхува да не загуби и нея. 
При това положение може би наистина е добре да я каните в къщи и дори, ако има и тя такава нужда, може да ви говори и на вас за баща му, да дадете пространство и за споделяне. Може да се окаже, че това е най-добрият начин да се спасите от нейното любопитство: като я изслушвате.
Поздрави!
Благодаря Ви за насоките! Той и преди имаше склонност да ходи често при майка си, но сега съвсем, напълно разбираемо защо. Вероятно ще опитам този подход да я викам по-често вкъщи. Все ще трябва да предприема нещо и да пробвам различни варианти, докато има резултат.
Поздрави!

# 676
  • Варна
Здравейте!
Понякога нощем се събуждам с усещането, че трябва да направя нещо, което съм пропуснала и ако не го направя,  ще е катастрофално, но не знам какво точно. Имала съм един-два случая в полусън да се опитам да премина от другата страна на прозореца, но не го направих, защото не успях. Това може ли да е някакъв проблем? Най-често "не сънувам" или по-точно, не помня сънищата си.

# 677
Здравейте!
Понякога нощем се събуждам с усещането, че трябва да направя нещо, което съм пропуснала и ако не го направя,  ще е катастрофално, но не знам какво точно. Имала съм един-два случая в полусън да се опитам да премина от другата страна на прозореца, но не го направих, защото не успях. Това може ли да е някакъв проблем? Най-често "не сънувам" или по-точно, не помня сънищата си.
Здравейте!
Не мога аз да кажа дали това е проблем. Ако ви притеснява и не ви позволява да се наспивате пърноценно и ви се отразява на качеството на живот, струва си да му обълнете внимание.
Доколкото разбирам, вие не си давате сметка занищо такова в личния ви живот, което ако го пропуснете и ще стане нещо фатално.
Помислете, обаче, дали някой важев човек в семейната ви система не е пропуснал нещо, и после пропускът да му е струвал скъпо, буквално да му е донесъл катастрофа? Говаря за майка, баща , брат, сестра, братя и сестри на родителите, баби и дядовци. Кой е "катастрофирал" в прекия или преносния смисъл на думата?
Много често ние носим и преживяваме чувства, които сякаш са прихванати от някой друг.
Помислете евентуално и за човек, за чиято "катастрофа" да се чувствате виновна. Който и да е той. Има ли такъв човек?
Това са посоките, в които ми се струва добре да помислите и после пишете пак. Simple Smile
Mfpo,dlr!

# 678
  • Варна
И в двете направления има реални ситуации, които съвпадат с това, което казвате. Ще помисля в тази насока, благодаря!

# 679
Здравейте!  
Имам ужасна тревожност (предполагам, че е това ) постоянно се страхувам за мен, за близките ми хора...Все си мисля, че нещо ще се случи на хората, които обичам или на мен. Страх ме е, че ще получа инсулт или инфаркт и това е ВСЕКИ ДЕН. Имам натрапчиви мисли, че нещо лошо ще се случи с мъжа ми или детето ми и това ужасно ме тормози. Имам чувството,  че съм някакъв фаталист...ето какво ми е в главата, ако не изчакам телефона да звънне 3 пъти ще се случи нещо с мъжа ми , ако простирам с розови щипки еди какво си ще стане с детето ми и тн. все по - абсурдни мисли .Страх ме е да не предизвикам съдбата с тези гадни мисли. Много близки хора от семейството ми починаха, но след смъртта на майка ми стана ужасно и непоносимо с тези мисли. Как да се справя без лекарства и възможно ли е изобщо това да стане ? Ходих на невролог и ми изписа успокоителни,  които не искам да пия....вземам само валериана или валидол, но не ми помага кой знае колко. Ходя на работа и имам много приятели, излизам, путуваме....но тези мисли правят ежедневието ми ужасно напрегнато . Какво да направя и как да се справя с тези ужасни мисли ?

# 680
Скрит текст:
Здравейте, д-р Стефанов,
Имаме следният проблем от близо 2 месеца. Имаме дъщеря на 7 години и бебе(момиче) на 3 месеца. Всичко започна една вечер, когато иаках да преместя бебето в стаята на голямата ни дъщеря и да загася лампата или да оставя нощната лампа. (защото бебето не може да спи на светнато) тя започна да плаче, аз ѝ се скарах и ѝ казах на колко си години не се излагай и нещата ескалираха, аз изгасях, тя светваше и накрая и бебето се събуди. В крайна сметка бебето не спа при нея, а тя идваше с рев при нас да дойдем при нея и аз осъзнах грешката си и отидох ѝ и прочетох приказка, като приспах бебето. На следващия ден мъжът ми я попита от какво я е било страх, че не е искала да спи на тъмно и тя сподели, че е видяла в телефона му корица на филм на ужасите за над 18 години и той я накара да я нарисува. Тя нарисува куклата (Анабел) доста детайлно, но я беше страх дори от рисунката. На следващта вечер се събуди с най-страшния и ужасен писък, крещеше и бягаше към нашата спалня, цяла нощ не спа до 5 сутринта от страх и от тогава се започна страха. Всяка сутрин вцепенение първите часове, не можеше да формира дори правилно изречение някой път, вечер още в 8 вечерта казваше супер уморена съм и трябваше да спи татко ѝ с нея и на мига заспиваше. (това за 7 години никога не се беше случвало)
Към днешна дата страха е още на лице, но се е изменил леко.
-още спи с татко си или с някой в леглото(лятото спеше в леглото на баба и дядо, въпреки, че има легло в тяхната стая)
- не остава сама (за два месеца е оставала два пъти през деня в отворена стая и с пуснато детско) в момента, който излезем от стаята и тя хуква на бегом след нас (дори с бебето не остава)
-не само ходим с нея до тоалетната, ами и не иска да влиза там, прави всичко възможно да я избегне, а като ходи по голяма нужда иска и за ръце да я държим(да не би да излезем)
-крие на моменти, че я е страх, а си измисля нещо за да дойдем с нея
-прекарахме месец и нещо във Варна при бебите и, когато се върнахме зпочна да плаче с глас за бабите и искаше да им се обади веднага, но според мен не беше само за това (защото веднага след това попита плахо татко си ще спиш ли с мен тази вечер) и пак започна безапетитието...(в нещо като депресия сякаш изпада)
Начините да избягва тоалетната например са возим се в колата и иска да отбием да се изпишка в тревата, играе в парка и отива пак в тревата, единия път дори се изака в парка, каза, че не може да издържи, а сутрин като я помолим да се изпиша и стига дори до рев, че не ѝ се пиша.

Моля ви за съвет, следващата седмица започва и училище и сме още по-притеснени как ще ходи там до тоалетната.
 Забравих да добавя, че когато е навън все едно няма проблем. Дори пред блока играят деца и, ако слезем с нея до долу тя остава с тях да играе и ни звъни да я приберем (преди това сама слизаше при децата)
Много сме притеснени, защото тя винаги е била щастлива и усмихната и безстрашна. Спреше си сама, дори през нощта си ставаше и си ходеше до тоалетната сама без да ни буди и си лягаше. Сега е по-замислена на моменти, забива погледа някой път, пита постоянно колко е часа, сега вечер ли е, сякаш това е от голямо значение за нея.
И другото нещо баща ѝ прочете последно 3тата книга за Хари Потър. Там се говори за страха и Хари се бори с него (с диментори) и искаше да ѝ пусне филма, но аз не ѝ дадох да го гледа, защото е стршен и е за над 12 години (аз и за книгата бях против да се чете) не знам дали има връзка със страховете ѝ, защото аз не ѝ давам да гледа филм за над 12 защото е страшен, а тя попада на корица на филм за над 18... (и то тя наблегна, че го е видяла, че е за над 18)
Здравейте!
Това, което виждам, е страхът на дъщеря ви и нейната ревност от появата на бебето.
Когато сте се опитали да оставите  бебето при нея за през нощта, нейният страх буквално е изригнал. Защо? /Имайте предвид, че този вътрешен процес, който описвам, е НЕСЪЗНАВАН и затова още по-труден за преживяване от страна на детето. Тук аз ви го превеждам на езика на съзнанието Simple Smile/
Защото в този момент дъщеря ви си казва: "Господи, мама и татко ми оставиха това бебе за през нощта и сега ще вземат да направят и още едно! Стига вече! Трябва де се сложи край на това!"
Така че на дъщеря ви не толкова ѝ е трудно да остане сама, колкото не иска вас да ви оставя сами.
Когато  не искаш новородената си сестра и искаш да пресечеш пътя на други такива евентуални братя и сестри, това те кара да се чувстваш виновен. А вината те води до страха.
Ще ви дам информация от кухнята на моята работа:  Винаги, когато работя с човек, който изпитва страхове, независимо дали е дете или възрастен, аз се питам: "Кого този човек иска да премахне от живота си?"
Тук давате и много конкретни неща, свързани с ходенето в тоалетна, куклата Анабел, Хари Потър, играта пред блока...
Ценно е, че тя рисува Анабел. Питайте я за историята на Анабел. Тя е страшна. Но защо е станала страшна? Какво се е случило с нея, когато е била дете?
Питайте я какво сънува. И изслушайте съня с интерес, без омаловажаване /"Какво толкова? Това е само сън"/ Ако сънят е бил страшен и неприятен, просто я гушнете. Зигмунд Фройд и психоаналитиците след него са ни дали много за разбирането на детските сънища.
Имайте предвид, че и самата възраст е доста критична. Идва момента за тръгване на училище, което буди още страхове: дали ще се справям, а кокво ще стане сега - аз на училище, а бебето при мама...! Sad
Такива са процесите, които виждам. Струва ми се, че казаното до тук е достатъчно за едно по-дълбоко осъзнаване на нещата.
Смятам, че е добре и да направим една консултация, за да вникнем в детайлите и да предприемете и стратегия за промяна и овладяване на тези страхове.
Ако и вие го чувствате така, пишете ми на лични.
Поздрави!
Здравете отново,

Благодаря Ви за отговора,
Надявам се да имате възможност да ни приемете. Проблемът със страха не е минал, тази вечер дори с мъжът ми я пратихме дъщеря ни да си измие зъбите в банята, като не стояхме до вратата на хола както обикновено ни моли и ѝ казахме, че засичаме 2 минути, след като на 10тата секунда цъфна, че е готова. Като си ги изми и седна на дивана и го намокри, беше се напишкала без да усети.... 😞 Питахме я кога стана, не разбрала... После я питахме кога усети парене, докато си миела зъбите... Всяка нощ мъжът ми я приспива и тя се събужка към 1 часа и идва в нашето легло до сутринта. Дори сутрин на пуснато детско не може да си изяде закуската сама, идва при мен докато приспивам бебето и започва да плаче, че я е страх да е сама в стаята...

Ще Ви пиша на лично съобщение
Поздрави,

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 09:31 от bubanka

# 681
  • гр. София
Здравейте, г-н Стефанов! Доста интересна дискусия се е получила в тази тема. Изглежда помагате на много хора. Искам да ви попитам за сина ми на 11 години, който си няма приятели и стои настрана от другите деца в училище и в градинката. Не се оплаква, казва, че всички са му приятели и са добри, но едва ли му е приятно така. Децата не го тормозят, понякога дори го канят да се включва в игрите им. Опитвам се да му говоря за приятелството, да бъде по-активен в общуването, но засега няма особен ефект. Какво ще ме посъветвате?

# 682
Здравейте, г-н Стефанов! Доста интересна дискусия се е получила в тази тема. Изглежда помагате на много хора. Искам да ви попитам за сина ми на 11 години, който си няма приятели и стои настрана от другите деца в училище и в градинката. Не се оплаква, казва, че всички са му приятели и са добри, но едва ли му е приятно така. Децата не го тормозят, понякога дори го канят да се включва в игрите им. Опитвам се да му говоря за приятелството, да бъде по-активен в общуването, но засега няма особен ефект. Какво ще ме посъветвате?
Здравейте!
Откакто свят светува, хората са се притеснявали  да не останат извън общността и в изолация. В Древна Гърция това да те прогонят от родното място, далеч от хората, които си смятал за своето общество,  се е смятало за наказание, по-тежко от смъртна присъда. Това е и до сега един от най-типичните родителски страхове и затова едно от най-типичните родителски желания е детето да има среда от приятели, да е общително. Включително родителите искат децата им да са "като другите", за да не бъдат отхвърлени.
А сега - за машето дете. Казвате, че синът ви не вижда проблем и освен това децата го канят, приемат, не го тормозят. Тоест - нито той се чувства нещастен, нито другите деца го смятат за аутсайдер, когото е непрестижно да каниш и приемаш като равностоен.
Така че най-вероятно проблемът е само във вашето възприятие. Много е важно да се доверяваме на чувствата на децата си, а не да им приписваме страдание, каквото те не изпитват. Защото така не им помагаме, а ги товарим. Допускам, че е възможно синът ви да е от тези по-съзерцателни натури, които имат нужда да остават насаме със себе си. Погледнете на нещата от тази страна и вижте дали и вашата интуиция ще ви каже същото.
Как мислите?
Поздрави!

# 683
  • гр. София
Здравейте!
Откакто свят светува, хората са се притеснявали  да не останат извън общността и в изолация. В Древна Гърция това да те прогонят от родното място, далеч от хората, които си смятал за своето общество,  се е смятало за наказание, по-тежко от смъртна присъда. Това е и до сега един от най-типичните родителски страхове и затова едно от най-типичните родителски желания е детето да има среда от приятели, да е общително. Включително родителите искат децата им да са "като другите", за да не бъдат отхвърлени.
А сега - за машето дете. Казвате, че синът ви не вижда проблем и освен това децата го канят, приемат, не го тормозят. Тоест - нито той се чувства нещастен, нито другите деца го смятат за аутсайдер, когото е непрестижно да каниш и приемаш като равностоен.
Така че най-вероятно проблемът е само във вашето възприятие. Много е важно да се доверяваме на чувствата на децата си, а не да им приписваме страдание, каквото те не изпитват. Защото така не им помагаме, а ги товарим. Допускам, че е възможно синът ви да е от тези по-съзерцателни натури, които имат нужда да остават насаме със себе си. Погледнете на нещата от тази страна и вижте дали и вашата интуиция ще ви каже същото.
Как мислите?
Поздрави!
Много благодаря за изчерпателния отговор! Надявам се да е така, както казвате.

# 684
Имам проблеми с храненето. Отговарям на половината признаци за анорексия. 40 кг съм при ръст 160 см. Донякъде е ген. Не отразявам храната като храна. Дори и любимите ми неща за ядене да ги има пак не ям защото не ми се яде.
Обстановката около мен е ужасна - работа, семейство, нямам партньор. Детството и младостта ми също не са от най - добрите. За момента не желая да променям нищо защото няма за кого. Неяденето е някакъв вид самоагресия.

Как да променя мисленето си за да се оправя?

# 685
Имам проблеми с храненето. Отговарям на половината признаци за анорексия. 40 кг съм при ръст 160 см. Донякъде е ген. Не отразявам храната като храна. Дори и любимите ми неща за ядене да ги има пак не ям защото не ми се яде.
Обстановката около мен е ужасна - работа, семейство, нямам партньор. Детството и младостта ми също не са от най - добрите. За момента не желая да променям нищо защото няма за кого. Неяденето е някакъв вид самоагресия.

Как да променя мисленето си за да се оправя?
Здравейте!
Първо трябва да разбера какво ви е мисленето и какво се случваше с вас като дете.
Какво точно чувствате към храната?
Казвате, че неяденето е самоагресия.
Но тук има може би и агресия и гняв и неприемане  на родителите. Сякаш им казвате:
"Щом сте такива ужасни, не искам нищо от вас. Не ви искам и най-големия подарък, който получих от вас - Живота"
Кажете повече за родителите си, техните отношения, заедно ли живеят...?
И търсите за кого да живеете. Казвате - няма за кого.
Помислете и за този ген, както се изразявате.
Има ли в семейството ви загубени деца: абортирани, мъртвородени и рано починали - ваши братя и сестри?
Има ли такива деца в родителските семейства на вашите родители - техни братя и сестри?
Това са първите въпроси, които ми хрумват. Но от техния отговор може да стане ясно какъв е произхода на вашето особено отношение към храната.
Поздрави!

# 686
Нямам пример в роднините около мен за добро и хармонично детство или семейство. Няма и що годе успял от тях.

Майка ми има три деца от един и същи мъж - баща ми, бог да го прости. Аз съм най - голямата, сестра ми е две години по - малко, а брат ми се роди преди да тръгна първи клас.
Никой около мен не е научен да говори нормално. Но от изживяно и чуто историята на родителите ми е следната:
Майка ми е не от София. Дошла тук да учи. И срещнала баща ми. Действието се развива преди '89та.
След няколко месеца запознанство тя забременява, а той й предлага брак. Той е отглеждан от втора майка.  Имал е сестра от общите си родители. Умира в дом за увредени деца изнасилена, неясно с каква диагноза. После всеки от тях намира нов партньор, има по още едно дете. Баща ми го отглежда баба му.
Майка ми е първородна, със сестра и брат, раждани през две години. Между нея и сестра й е имало друго момиченце. Умира на около годинка след разходка в полето от бронхопневмония  според лекарите. Майка ми казва, че си "спомня" че я е хранила с куче грозде, явно отровно. Няма как дете на няма и 2 години да помни - разказвано й е.
Действието с двете деца се развива 60те години на миналия век.
Това за изгубените деца ...

Моето детство:
Срещат се майка ми и баща ми. Тя забременява с мен, той й предлага брак. Живеят с втората му майка, после се отделят във ведомствено жилище.
Той винаги си е мечтал за син. Раждам се аз. Майка ми от любов към него ми дава неговото име. Отделно съм неговата зодия и пълно копие като характер. Понякога си мисля, че ме мрази защото й напомням за него.
Решават да опитат пак. И пак женско се ражда. На годинка и нещо сестра ми започва да припада. Епилепсия, а по - късно заради сбъркани лекарства развива и шизофрения. Майка ми не я оставя в дом както са й предлагали.
Прави два - три  аборта след това. В един момент й писва и решава да остави следващия плод. Оказва се мъжко дете.

Детството ми беше без обич и подкрепа. Само скандали и побоища.
Майка ми се чувстваше виновна заради болестта на сестра ми, баща ми обичаше само брат ми, пиеше много заради стресовата работа и биеше сестра ми.  Намирах утеха в ученето. Завърших 12 клас с отличен успех.

В последните дни на 13 клас, учех в техникум, почина баща ми - инфаркт на миокарда. Трябваше да започна работа. Полусестрата на баща ми ме уреди на нископлатена кофти работа. Исках да уча висше но не знаех какво. Появи се първия мъж в живота ми и нищо друго не беше важно.
Бях на 19.

С мъжете е друга тъжна история.

В момента живея с майка ми, сестра ми и гаджето й. Парите ми отиват за колата, котката и мен си. Работата ми е непрестижна, но добре платена за бранша и си я харесвам.

Работя с хора и те коментират кг ми.
Ям на работа да не припадна- има и физическо натоварване. Сутрин не ям - нямам време. Дали ще вечерям - зависи. За мен храната е мебел и не я отразявам.

# 687
Добър ден! Аз съм момиче на 18. Моите проблеми са по-скоро тийнейджърски и съм на възраст, в която ми е трудно да взимам зрели решения. По принцип не споделям на родителите си, защото са малко по-консервативни и лесно ми правят проблем за неща, за които по принцип не трябва. Знаят че общувам с определени хора (три момичета). Но отскоро си имам приятел, който е с различен етнос, а родителите ми са твърдо против. И аз постоянно ги лъжа, че съм с момичетата. Но аз продължавам да търся момичетата и да им пиша редовно. Но те спряха да ме търсят за месец и ме отблъснаха. Започнахме училище скоро и ги попитах защо се държат така с мен, за да се сдобрим, те отговориха, че постоянно съм с него, а аз ги търсих, но те все се оправдаваха, че са заети. И стана по-зле и спряхме да общуваме. Сега съм самотна в училище и последната си година не искам да бъда игнорирана. Не знам как да постъпя, а аз опитах да говоря с тях...

# 688
Добър ден! Аз съм момиче на 18. Моите проблеми са по-скоро тийнейджърски и съм на възраст, в която ми е трудно да взимам зрели решения. По принцип не споделям на родителите си, защото са малко по-консервативни и лесно ми правят проблем за неща, за които по принцип не трябва. Знаят че общувам с определени хора (три момичета). Но отскоро си имам приятел, който е с различен етнос, а родителите ми са твърдо против. И аз постоянно ги лъжа, че съм с момичетата. Но аз продължавам да търся момичетата и да им пиша редовно. Но те спряха да ме търсят за месец и ме отблъснаха. Започнахме училище скоро и ги попитах защо се държат така с мен, за да се сдобрим, те отговориха, че постоянно съм с него, а аз ги търсих, но те все се оправдаваха, че са заети. И стана по-зле и спряхме да общуваме. Сега съм самотна в училище и последната си година не искам да бъда игнорирана. Не знам как да постъпя, а аз опитах да говоря с тях...
Здравейте!
Казано накратко, проблемът е, че имате чувства към момче от друг етнос и поради тази причина се страхувате, че ще останете сама. Родителите няма да ви разберат, а приятелките ви отбягват, защото може би се чувстват пренебрегнати.
Смятам, че един добър принцип е човек да търси подкрепа там, където му я дават, а не там, където не му я дават. Тоест - добре е да не водим безсмислени битки, от които само получаваме рани, а ползата е нулева.
Какво одначава това на практика?
По отношение на семейството има вероятност единият от родителите ви да е настроен по-либерално. Или да имате добър контакт с баба, дядо, леля, брат, сестра, които могат спокойно да приемат вашите чувства и да ви изслушват и подкрепят.  Може да се окаже разумен и ценен за вас ход да се насочвате точно към тези хора, които са настроени подкрепящо. А не да си мислите, че всички са срещу вас.
Същото се отнася и за приятелския кръг. Там също е ценно да стоите на по-широка основа, да излизате и да се срещате и да си говорите с повече приятни хора, каквито има около вас, а не само с тези три приятелки.
Така и на вас ще ви е по-лесно, а и те няма да имат чувството, че стоите пред тях като човек, който е нуждаещ се и в слаба позиция. Когато ви възприемат като човек, който има по-широки контакти и не е толкова зависим, те няма да са надменни към вас.
Тук се отнася и това, което ви казах за семейството. Гледайте на приятелките си като на три отделни личности и търсете подкрепата на тази, с която се чувствате най-близка и най-разбрана. Това ще внесе спокойствие във връзката ви с тях и ще помогне да се свържете и с трите.
Накратко казано - представете си, че имате едно широко поле и в полето две дебели дървени порти, обковани с желязо и заключени. Тези порти символизират хората, които не приемат добре чувствата ви, избора ви и т.н.
Но вие няма защо да чакате портите да се отворят. Просто ги заобиколете и търсете други пътища. И когато правите това, портите сами ще се отворят.
Още нещо - като предупреждение. Познавам много хора, които са създали връзка и са заживели с някого с цел просто да избягат от родителското си семейство. Това много често е недобър избор, защото  е мотивиран от желанието за бягство, а не от привличането и любовта към партньора.
Отново повтарям това, че в доста житейски ситуации най-добрата стратегия е нито да бягаш, нито да се биеш, а да търсиш околни пътища, да търсиш съюзници, да разширяваш основата, върху която стъпваш.
Това е за сега.
Ако имате коментар или въпроси, с удоволствие ще продължа.
Поздрави!

# 689
Много благодаря за отделеното време и за съветите!! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт