Онлайн консултации с Людмил Стефанов - психолог и психотерапевт

• 441 168
  • 2 689
  •   2
Отговори
# 585
Д-р Стефанов предлагате ли онлайн   консултация ? И на имейла ли трябва да се свържа с вас за да се разберем ?
Здравейте!
Няма проблем да ми пишете по имейла.
Ще ви пратя и телефона на лично съобщение.
Ако съм в сесия, не вдигам, но да час връщам обаждането.
Поздрави

# 586
Благодаря за бързият отговор , д-р Стефанов. Ще се опитам синтезирано да отговоря на въпросите 
- аз напуснах мъжът ми .
- смятам , че детето се чувства изоставено, защото то реално си е така - през лятото ми е трудно да прекарваме достатъчно време заедно , като не е на градина, а аз работя . Не знам как другите самотни родители успяват , незнам как да бъда пълноценен родител и все пак да осигурявам финансови средства за нас.

А Ето И основните поводи за раздялата: Въпреки разочарованието искам да спазваме добри отношения и малкият да вижда това за в бъдеще , но незнам как, а и агресията идва от негова страна.
С бащата на синът ми бяхме почти 10 г. заедно и в последствие 2г. и половина разделени .
Когато родих сякаш много се промених . Ако до този момент бях правила компромиси и примирявала с определени неща вече спрях .
 Поводът за скарването беше факта , че родителите му идваха всеки ден след като родих в продължение на месец и повече. Наистина оценявах съветите им , понякога помагаха. През 3 ч кърмех , стреса ми беше голям, исках да съм перфектна майка, учех за изпити, мисля че бях и в депресия . Взе да ми тежи идването им. Споделих на партньорът ми ,че трябва да постави извесни граници. Той не го направи , а аз го приех наистина много ТЕЖКО. Някак си бях решила че вече сме отделно семейство, а той потъпка искането ми. За първи път поисках граници между тях и нас.
Малко ретроспекция : Мъжът ми има много силна връзка с майка си - чуват се поне по няколко пъти на ден, живеят на 500 м от нас. Винаги съм го смятала за малко прекалено това звънене за щяло и нещяло, но никога не съм казвала какво мисля по въпроса пред него.  Отраснала съм с постоянно каращи се родители, баща алкохолик, насилие, гонена от вкъщи, затова реших , че това са нормални отношения в семейство ,и не съм права да мисля така, и се опитвах да ги приема и ги приех и те ме приеха. Често идваха или ние ходехме , Всички празници бяхме заедно , като едно голямо семейство . Истината е , че исках, а никога не се почувствах толкова специална ,колкото майка му и сякаш дълги години съм имала някакъв неосъзнат стремеж да стана и аз толкова ценна за него ,но като негова половинка. Не успях . А и като родих осъзнах , че майката остава най-важната жена , но не беше редно така грубо да ми се демонстрира , при все че не съм искала да го откъснам от нея. Винаги се е държал студено и това много ми тежеше - казвах му го , не усещах любовта му по начина по който очаквах, а дори аз самата не съм много романтична. 
Половинката в последните 5 год реши да не работи , но имаше доходи , благодарение на родителите си. Наистина - помагаше много вкъщи , готви ,чисти  домакинства. Нямах против дълго време . После предложих да се запише на курсове/спорт/хоби ,нещо да се занимава и развива след като има възможност - не искаше. А и понякога имах притеснения , че като не прави нищо развлекателно може да ми изневерява, защото На втората година от връзката ни се държеше подозрително и отворих плика с телефонна разпечатка. Видях , че е звънял няколко пъти на жени на повикване . Отвотих стари пликове 1 година назад - през няколко месеца е звънял. Дори на 14 февруари .Ирония, на същата дата заченахме синът ни. Отрече, че се е виждал, а и сякаш му повярвах. А Тогава отношенията ни бяха прекрасни. Този удър приех тежко, но го забравих или подтиснах.
Та ...с годините сякаш ни се обърнаха ролите ,той шета, аз на работа. Спрях да се чувствам жена .Проблемите назряваха преди да забременея,но оставаха нерешени,някак подтискани, но имахме приятелски отношения с уважение един към друг, въпреки хладността . Когато родих реши че ще се занимава с нещо - зарадвах се и го подкрепих , въпреки че ми беше трудно с детето и да уча за изпити ,имах и онлайн бизнес. След няколко месеца в който се зае с начинанието и напълно му се отдаде всичко се провали и фалира. Ядосах се , че всички нерви и труд са били напразни , приех го като вид изоставяне ,когато имахме нужда от него или скатаване , защото все търси лесничкото . Както виждате тежко приемах случки, които  за други не са такава драма.
Въобще след като станах майка - тези семейни отношения ги сметнах за ненормални , че е мамино синче , неспособен да вземе живота си в ръце, че не с детето сме семейството му , а родитрелите му, и че реално ако не са те , трябва да разчитам само на себе си, не можех да разчитам някак на него в бъдеще. Спрях да имам уважение към него. Любов може би имаше макар много хладна , по-скоро приятелство или привързаност. Видя натиск от моя страна ,който досега не беше виждал. При едно скарване , беше много груб и се уплаших . Взех малкият посред нощ и се махнах, разделихме се ..1 месец не ме потърси , това много ме разочарова .После дойде и каза да се съберем ЗАРАДИ детето . Отказах. Очаквах друго..Той дори никога не ме бе спечелил като жена, иска всичко наготово. Все пак - Събрахме се за малко заедно , реално аз не положих усилия , не исках да сме интимни, беше ми противно. Той се държеше добре с детето, помагаше ми , сутрин си поспивах ,очаквах той също да се грижи за детенце и го правеше . Но се разделихме , имаше напрежение между нас, карахме се, не искаше да ходим на семейна терапия. Може би исках повече от него , притисках го. Той беше свикнал със все нагаждащата се жена. Разделихме се пак - Прекарах много тежки месеци , без кола през зимата , работеща на 2 места, тормоз от него ,няколко кризи, и въпреки това се грижих добре за детенце. Той го виждаше по 1 ден , налагало се е когато е болен да се грижи за него и винаги ми е натяквал за това . Един ден сметката ми беше блокирана и помолих бащата за 100 лв ( той до ден днешен не дава пари за детето, не съм го съдила ) каза че и 1 лв няма да даде. Казваше , че няма да се справя сама, че моите родителите не ги е грижа (това много ми тежи като го казва и го знае) , че съм лоша майка, че съм лека жена, а друг мъж нямаше . Това много ме отблъсна от него ..Ако е имало шанс да се съберем , то след това на което ме подложи - не бих могла. Но се справих със всичко! Без емоционална подкрепа от никого !
Чудя се дали не трябваше да направя компромиси , след като той не искаше, това ме терзае, но реално не бих могла да живея по този начин и детето щеше да расте в постоянни скандали , а това със сигурност не искам .
Има последваща развръзка , но поста стана много дълъг,само ако е нужно ще разкажа . Ходих на психотерапевт също, защото се измъчвах, и ми постави диагноза , но бих искала да чуя и вашето мнение или насока.

Здравейте!
Отново искам да кажа нещо за вашата вина. Когато настоявате, че вие сте виновна за случилото се, това освен че е невярно, звучи и надменно.  Защо пък надменно? Защото с това сякаш искате да кажете, че вие бихте могли да направите така, че нещата да се случат по друг начин. Все едно, че всичко е било във вашите ръце.  А това не е така. Вие не сте всесилна и не можете да надмогнете над обективните обстоятелства, които определят живота на човека, защото сте обикновено човешко същество. Затова си мисля, че е по-логично човек вместо да се обвинява, да приеме поуките от ситуацията и да продължи напред.  А чувството за вина ни тегли да гледаме назад и да се самоосъждаме.
Смятам, че основният механизъм, който ви е  вкарал в капана, сте го описали в следните няколко изречения:
"Мъжът ми има много силна връзка с майка си - чуват се поне по няколко пъти на ден... Винаги съм го смятала за малко прекалено това звънене за щяло и нещяло...  Отраснала съм с постоянно каращи се родители, баща алкохолик, насилие, гонена от вкъщи, затова реших , че това са нормални отношения в семейство ,и не съм права да мисля така, и се опитвах да ги приема и ги приех и те ме приеха. Често идваха или ние ходехме , Всички празници бяхме заедно , като едно голямо семейство . Истината е , че исках, а никога не се почувствах толкова специална ,колкото майка му и сякаш дълги години съм имала някакъв неосъзнат стремеж да стана и аз толкова ценна за него ,но като негова половинка. Не успях ."
Тоест - вие сте отхвърляли собствените си родители и сте търсели родителско семейство в неговите родители. Били сте с очакването, че те ще ви дадат това, което не сте получили в семейството си. Представям си, че когато е ставало дума за родители, вие сте навеждали глава и сте се чувствали засрамена и непълноценна.
Същевременно няма нищо по-важно в живота на човека от това, да приеме родителите си такива, каквито са. Впрочем - ако сравним вашите родители с неговите, аз смятам, че вие сте облагодетелствана. Израснала сте като човек, който може да се справи с всякаква ситуация, имате борбеност, работите ако трябва на две места, докато бащата на детето ви все още иска от мама и татко пари за цигари и за баничка. Той се чувства безпомощен без тях, а може би и без вас и затова ви е толкова гневен. Чувства се изоставен като малко дете.   
И затова си представям, че в този момент вие поглеждате в душата си към вашите родители и им казвате:
"Мамо,татко - благодаря ви! Вие ми дадохте достатъчно. Всичко останало мога да си набавя сама. Вие ме направихте способна за това."
Превърнете тези думи във ваша мантра, която често си повтаряте. И може би скоро ще усетите, че нещо в животта ви се променя към по-добро.
Питате се дали не е трябвало да правите компромиси и да го приемете. Аз не зная. Тялото ви знае, дали вие можете да бъдете с един мъж или не. Питайте тялото си. Ако то казва НЕ, а вие решавате, че ще казвате ДА, ще обидите тялото си. А то е единствената ви връзка с Живота.
Мисля да спра до тук. Ако продължите и споделите последващата развръзка, пак бих коментирал.
Поздрави!

# 587
Здравейте, д-р Стефанов,
Имаме следният проблем от близо 2 месеца. Имаме дъщеря на 7 години и бебе(момиче) на 3 месеца. Всичко започна една вечер, когато иаках да преместя бебето в стаята на голямата ни дъщеря и да загася лампата или да оставя нощната лампа. (защото бебето не може да спи на светнато) тя започна да плаче, аз ѝ се скарах и ѝ казах на колко си години не се излагай и нещата ескалираха, аз изгасях, тя светваше и накрая и бебето се събуди. В крайна сметка бебето не спа при нея, а тя идваше с рев при нас да дойдем при нея и аз осъзнах грешката си и отидох ѝ и прочетох приказка, като приспах бебето. На следващия ден мъжът ми я попита от какво я е било страх, че не е искала да спи на тъмно и тя сподели, че е видяла в телефона му корица на филм на ужасите за над 18 години и той я накара да я нарисува. Тя нарисува куклата (Анабел) доста детайлно, но я беше страх дори от рисунката. На следващта вечер се събуди с най-страшния и ужасен писък, крещеше и бягаше към нашата спалня, цяла нощ не спа до 5 сутринта от страх и от тогава се започна страха. Всяка сутрин вцепенение първите часове, не можеше да формира дори правилно изречение някой път, вечер още в 8 вечерта казваше супер уморена съм и трябваше да спи татко ѝ с нея и на мига заспиваше. (това за 7 години никога не се беше случвало)
Към днешна дата страха е още на лице, но се е изменил леко.
-още спи с татко си или с някой в леглото(лятото спеше в леглото на баба и дядо, въпреки, че има легло в тяхната стая)
- не остава сама (за два месеца е оставала два пъти през деня в отворена стая и с пуснато детско) в момента, който излезем от стаята и тя хуква на бегом след нас (дори с бебето не остава)
-не само ходим с нея до тоалетната, ами и не иска да влиза там, прави всичко възможно да я избегне, а като ходи по голяма нужда иска и за ръце да я държим(да не би да излезем)
-крие на моменти, че я е страх, а си измисля нещо за да дойдем с нея
-прекарахме месец и нещо във Варна при бебите и, когато се върнахме зпочна да плаче с глас за бабите и искаше да им се обади веднага, но според мен не беше само за това (защото веднага след това попита плахо татко си ще спиш ли с мен тази вечер) и пак започна безапетитието...(в нещо като депресия сякаш изпада)
Начините да избягва тоалетната например са возим се в колата и иска да отбием да се изпишка в тревата, играе в парка и отива пак в тревата, единия път дори се изака в парка, каза, че не може да издържи, а сутрин като я помолим да се изпиша и стига дори до рев, че не ѝ се пиша.

Моля ви за съвет, следващата седмица започва и училище и сме още по-притеснени как ще ходи там до тоалетната.
 Забравих да добавя, че когато е навън все едно няма проблем. Дори пред блока играят деца и, ако слезем с нея до долу тя остава с тях да играе и ни звъни да я приберем (преди това сама слизаше при децата)
Много сме притеснени, защото тя винаги е била щастлива и усмихната и безстрашна. Спреше си сама, дори през нощта си ставаше и си ходеше до тоалетната сама без да ни буди и си лягаше. Сега е по-замислена на моменти, забива погледа някой път, пита постоянно колко е часа, сега вечер ли е, сякаш това е от голямо значение за нея.
И другото нещо баща ѝ прочете последно 3тата книга за Хари Потър. Там се говори за страха и Хари се бори с него (с диментори) и искаше да ѝ пусне филма, но аз не ѝ дадох да го гледа, защото е стршен и е за над 12 години (аз и за книгата бях против да се чете) не знам дали има връзка със страховете ѝ, защото аз не ѝ давам да гледа филм за над 12 защото е страшен, а тя попада на корица на филм за над 18... (и то тя наблегна, че го е видяла, че е за над 18)
Здравейте!
Това, което виждам, е страхът на дъщеря ви и нейната ревност от появата на бебето.
Когато сте се опитали да оставите  бебето при нея за през нощта, нейният страх буквално е изригнал. Защо? /Имайте предвид, че този вътрешен процес, който описвам, е НЕСЪЗНАВАН и затова още по-труден за преживяване от страна на детето. Тук аз ви го превеждам на езика на съзнанието Simple Smile/
Защото в този момент дъщеря ви си казва: "Господи, мама и татко ми оставиха това бебе за през нощта и сега ще вземат да направят и още едно! Стига вече! Трябва де се сложи край на това!"
Така че на дъщеря ви не толкова ѝ е трудно да остане сама, колкото не иска вас да ви оставя сами.
Когато  не искаш новородената си сестра и искаш да пресечеш пътя на други такива евентуални братя и сестри, това те кара да се чувстваш виновен. А вината те води до страха.
Ще ви дам информация от кухнята на моята работа:  Винаги, когато работя с човек, който изпитва страхове, независимо дали е дете или възрастен, аз се питам: "Кого този човек иска да премахне от живота си?"
Тук давате и много конкретни неща, свързани с ходенето в тоалетна, куклата Анабел, Хари Потър, играта пред блока...
Ценно е, че тя рисува Анабел. Питайте я за историята на Анабел. Тя е страшна. Но защо е станала страшна? Какво се е случило с нея, когато е била дете?
Питайте я какво сънува. И изслушайте съня с интерес, без омаловажаване /"Какво толкова? Това е само сън"/ Ако сънят е бил страшен и неприятен, просто я гушнете. Зигмунд Фройд и психоаналитиците след него са ни дали много за разбирането на детските сънища.
Имайте предвид, че и самата възраст е доста критична. Идва момента за тръгване на училище, което буди още страхове: дали ще се справям, а кокво ще стане сега - аз на училище, а бебето при мама...! Sad
Такива са процесите, които виждам. Струва ми се, че казаното до тук е достатъчно за едно по-дълбоко осъзнаване на нещата.
Смятам, че е добре и да направим една консултация, за да вникнем в детайлите и да предприемете и стратегия за промяна и овладяване на тези страхове.
Ако и вие го чувствате така, пишете ми на лични.
Поздрави!

# 588
Здравейте , д-р Стефанов детенцето ни е на почти 1 г от известно време проявява инат придружен много рядко се щипе сам , от няколко дни се избутва от нас когато го вземем или искам да го сложа на гърне , най обезпокоителното за мен обаче е ,че с когато се ядоса или търси да ме ухапе или с две пръсчета си бърка в устата и наранява долният си венец ,прави го абсолютно целенасочено бърка и нарочно натиска с пръсти и ги вади по този начин когато има дори съвсем малко нокатче се наранява ,трябва ли да се притеснявам ? Ние сме спокойно семейство без кавги силна музика и т.н той също беше много спокойно бебче без да плаче или да не спи .

# 589
Здравейте , д-р Стефанов детенцето ни е на почти 1 г от известно време проявява инат придружен много рядко се щипе сам , от няколко дни се избутва от нас когато го вземем или искам да го сложа на гърне , най обезпокоителното за мен обаче е ,че с когато се ядоса или търси да ме ухапе или с две пръсчета си бърка в устата и наранява долният си венец ,прави го абсолютно целенасочено бърка и нарочно натиска с пръсти и ги вади по този начин когато има дори съвсем малко нокатче се наранява ,трябва ли да се притеснявам ? Ние сме спокойно семейство без кавги силна музика и т.н той също беше много спокойно бебче без да плаче или да не спи .

Здравейте!
Първо бих искал да ви попитам:
 - Каква, според вас, е причината за тези неща, щоито ви притесняват? Как го чувствате интуитивно?
-  От каква възраст и по какъв начин започнахте да го слагате на гърне?
-  Докога го кърмехте и ако вече не го кърмите - как го отбихте?
След като отговорите, ще коментирам още.
Поздрави!

# 590
В отговор на вашите въпроси
-кърмих го до 4 м през 5 тия му месец само нощем сам се отби и не искаше повече ,
-слагам го на гърне от както може да сяда нямахме никакви проблеми сега всякаш знае ,че не му се ходи и не иска да стой там а иска да пълзи и играе
-защо ги прави тези неща усещам го обезпокоително прави го целенасочено гледа ме и можеби иска да предизвика в мен реакция ,да получи това което иска не мога да кажа повече може би трябва да го наблюдавам по внимателно когато пристъпи към тези действия какво е било преди това и какво получава когато го направи със сигурност след такова действие го взимам гушкам и успокоявам

# 591
В отговор на вашите въпроси
-кърмих го до 4 м през 5 тия му месец само нощем сам се отби и не искаше повече ,
-слагам го на гърне от както може да сяда нямахме никакви проблеми сега всякаш знае ,че не му се ходи и не иска да стой там а иска да пълзи и играе
-защо ги прави тези неща усещам го обезпокоително прави го целенасочено гледа ме и можеби иска да предизвика в мен реакция ,да получи това което иска не мога да кажа повече може би трябва да го наблюдавам по внимателно когато пристъпи към тези действия какво е било преди това и какво получава когато го направи със сигурност след такова действие го взимам гушкам и успокоявам

Здравейте!
Ще добавя също нещо, което тук съм споменавал доста често: майката и бебето са в симбиотична връзка. Те са като скачени съдове. Това, което чувства в емоционален и соматичен план единия, се отразява и от другия.
Затова питам и да не би вие самата да имате някакво преживяване и дискомфорт, свързан с устната кухина?!? От сега, а и от детска и бебешка възраст?
Възможно е също това да се е превърнало в механизъм за получаване на гушкане и внимание /което се и случва на практика/. Възможно е детето да направи случайно някакво движение, майката да се обезпокои и да се  фиксира върху него и в последствие  самата фиксация на майката да мотивира бебето да прави съответното движение. По  този начин, между другото, се дресират делфините да правят интересни движения - като се подкрепя с храна случайно направено движение /например пляскане с опашката във водата/
Затова, ако нямате вие такъв дискомфорт и детето не ви напомня нищо ваше с това действие, опитайте следното:
- гушкане само, когато НЕ ПРАВИ това бъркане в устата и самонараняване. Когато го прави, без да изразявате никаква емоция го оставяте и се отдалечавате с гръб към него. Казвам никаква емоция, защото негативната емоция от сорта : "Щом правиш така, мама те оставя!", също е подкрепяща за съответното поведение. Бебето иска да предизвика емоционалната реакция на майката, независимо каква е тази реакция.
Опитайте и ще се радвам да напишете какво се получава. Водете се и от вашето чувство и здрав разум. Имам предвид - не го оставяйт да плаче например заради "експеримента". Simple Smile Причините за странното поведение на бебетата са много интересна тема и е предизвикателство да ги разберем.
Поздрави!

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 11:43 от Людмил Стефанов

# 592
Тази връзка между майка и дете до кога е толкова силна и емоционалното състояние на майката се отразява на детето? Въпроса ми е породен както от вашия отговор на потребителката, така  и от мое наблюдение. Малкото ми дете на 2 и половина, кърмено до 2, ако има значение, напоследък се будеше много рано, съответно беше изнервено и недоспало. В същия период аз самата не можех да спя, бях неспокойна и сутрин се будех и аз много рано. Последната седмица сякаш се успокоих и започнах да спя по-добре, съответно детето спи до 7-8 часа, което е изненадваща промяна. Та интересно ми е кога отслабва връзката?

# 593
Тази връзка между майка и дете до кога е толкова силна и емоционалното състояние на майката се отразява на детето? Въпроса ми е породен както от вашия отговор на потребителката, така  и от мое наблюдение. Малкото ми дете на 2 и половина, кърмено до 2, ако има значение, напоследък се будеше много рано, съответно беше изнервено и недоспало. В същия период аз самата не можех да спя, бях неспокойна и сутрин се будех и аз много рано. Последната седмица сякаш се успокоих и започнах да спя по-добре, съответно детето спи до 7-8 часа, което е изненадваща промяна. Та интересно ми е кога отслабва връзката?
Здравейте, Ваня!
Радвам се, че давате такова интересно наблюдение. До кога майката и бебето са като скачени съдоре? Процесът на "разкачане" е постепенен: отбиването е стъпка, след това, когато детето стане на 2-2,5 години и започне да се преживява като отделна личност; важно е и социализиращото влияние на детската градина, училището и значимите възрастни; НАЙ-ВАЖНО Е ОБАЧЕ  навлизането на бащата в неговия живот. Някъде пак около третата година бащата става много важен фактор за позкрепа на автономността на детето.  Бащата е "ракетата-носител", която извежда детето извън орбитата на майката. И затова всички мъже на 30-40 години, които още са си с мама и не могат да създадат връзка с друга жена, имат доминантни майки и обезличен и подчинен баща, който не може да се противопостави на майката и да даде на детето способност да се чувства и мисли като независимо същество. 
Затова, както вечечесто съм писал, е необходимо майката да уважава бащата на детето, да говори за него като за "единствено правилния баща, който съм ти избрала с лябов". Иначе детето не се чувства свободно да отиде към баща си, а си остава мамино синче....
Темата е обширна, както виждате.
Поздрави!

# 594
Споделям в хода на дискусията за мамините синчета. Задължително ли е те да живеят с мама? Възможно ли момчето да е успял мъж на 30-40 и все пак полата на мама да стига в къщата му, макар и отделно и на разстояние. И в случая проблемите произтичащи от това "синчето" само може ли да ги отработи или е неизбежно майката да се осъзнае също? Такова мамино дете проявява ли гняв и агресия?

# 595
Здравейте! Смятате ли, че ако на едно дете му е забранявано да направи някоя беля, напр. да счупи нещо, да повреди играчките си, да надраска стената и т.н., може да се отрази на психиката му и като по-възрастен да стане пасивен, нерешителен човек, който се съобразява с всички и трупа в себе си негативните емоции и импулси и страда от чувство за вина? Изпитвам подобни неща в себе си, въпреки че вече не съм дете, но съм отгледана от взискателна майка (не е тиранична, напротив, прекрасна майка е, но просто имаше строги изисквания) и сякаш обвинявам нея за тези мои терзания. Например... чувствам се ограничена, когато съм по-дълго време с нея вкъщи. Забранявам си да имам приятел, докато не се изнеса да живея далеч, защото не искам да й споделям нищо, а и защото мисля, че тя има очаквания да имам прекрасна връзка, а аз не мога да съм сигурна дали ще е такава. Въпреки че вече съм говорила на тази тема с нея и тя ме уверява, че имам свобода и че не трябва да се съобразявам с никого какво правя с личния си живот. Но не мога да се отърва от този страх, че ако имам някакъв проблем в личния живот, ще трябва да го крия от близките си, защото техните реакции няма да ми харесат и защото ще ги е срам от мен, или ще се притесняват за мен и т.н.

Майка ми е свръхгрижовна и например, когато стана въпрос, че ще се изнасям да живея сама, тя вече направи преценка от какви домашни потреби ще се нуждая и дори отиде да ми купи. Разбира се, аз се съгласявам, защото си казвам, че това ще ме улесни, но дали с това не правя грешка? А попитах това за "белите" в детството, защото аз винаги съм пазила всички предмети и играчки, никога не съм чупила, почти никакви "провинения" нямам, била съм отличничка и в един момент, вече на тази възраст, се чувствам сякаш нямам право на никакви грешки в живота и че ако направя такава, трябва да се срамувам жестоко и да крия. Също така, крия всичките си негативни чувства от нея, защото тя не може да ги разбере и приеме. Преди малко си позволих да скъсам две украшения, които тя беше купила за стаята ми. Сигурно ще съжалявам, защото са красиви, но ми дотежа от това, че тя ги сложи в стаята ми без да пита, просто защото смята, че така стаята е по-хубава. Дори изпитвам импулс да направя нещо коренно различно със стаята си. Вярвам, че нещо такова би ме освободило, би ми дало крила, макар и само за миг. Бих разкъсала пердетата, бих рисувала по стените, бих забила чук в мебелите. Но това много би я огорчило и няма да разбере подбудите ми.

И пак казвам - не, че не съм съгласна с нея, просто нещо в цялата тази история ми тежи. Разбира се, това, че тя полага такива грижи за мен, купува разни необходими неща и украшения за стаята ми, не е грях. Нещо хубаво е, но според мен се размиват някакви граници и оттам идва проблемът. Аз се чувствам все едно съм й подчинена, макар тя никога да не е искала такова нещо от мен. Може би проблемът е в моята страхливост да се опълча и да бъда себе си. А може би аз преувеличавам нещата и се страхувам излишно.

Благодаря Ви за вниманието! P. S. Да допълня, макар че не знам дали има нужда, имам си и баща, с когото и аз, и тя, сме в прекрасни отношения, и се обичаме, но той цял живот работи в чужбина и през повечето време, както казва майка ми, ме е гледала като "самотна майка", макар и семейството ни да е здраво.
И последно да допълня, много ми е тежко, защото искам да се впусна във връзки и срещи с мъже, но както казах, притеснява ме, че тези неща могат да имат последици за мен, за които майка ми да разбере. И така се получава един омагьосан кръг, в който аз стоя и съм в принудителна самота. Ужасно е.

# 596
Здравейте! Смятате ли, че ако на едно дете му е забранявано да направи някоя беля, напр. да счупи нещо, да повреди играчките си, да надраска стената и т.н., може да се отрази на психиката му и като по-възрастен да стане пасивен, нерешителен човек, който се съобразява с всички и трупа в себе си негативните емоции и импулси и страда от чувство за вина? Изпитвам подобни неща в себе си, въпреки че вече не съм дете, но съм отгледана от взискателна майка (не е тиранична, напротив, прекрасна майка е, но просто имаше строги изисквания) и сякаш обвинявам нея за тези мои терзания. Например... чувствам се ограничена, когато съм по-дълго време с нея вкъщи. Забранявам си да имам приятел, докато не се изнеса да живея далеч, защото не искам да й споделям нищо, а и защото мисля, че тя има очаквания да имам прекрасна връзка, а аз не мога да съм сигурна дали ще е такава. Въпреки че вече съм говорила на тази тема с нея и тя ме уверява, че имам свобода и че не трябва да се съобразявам с никого какво правя с личния си живот. Но не мога да се отърва от този страх, че ако имам някакъв проблем в личния живот, ще трябва да го крия от близките си, защото техните реакции няма да ми харесат и защото ще ги е срам от мен, или ще се притесняват за мен и т.н.

Майка ми е свръхгрижовна и например, когато стана въпрос, че ще се изнасям да живея сама, тя вече направи преценка от какви домашни потреби ще се нуждая и дори отиде да ми купи. Разбира се, аз се съгласявам, защото си казвам, че това ще ме улесни, но дали с това не правя грешка? А попитах това за "белите" в детството, защото аз винаги съм пазила всички предмети и играчки, никога не съм чупила, почти никакви "провинения" нямам, била съм отличничка и в един момент, вече на тази възраст, се чувствам сякаш нямам право на никакви грешки в живота и че ако направя такава, трябва да се срамувам жестоко и да крия. Също така, крия всичките си негативни чувства от нея, защото тя не може да ги разбере и приеме. Преди малко си позволих да скъсам две украшения, които тя беше купила за стаята ми. Сигурно ще съжалявам, защото са красиви, но ми дотежа от това, че тя ги сложи в стаята ми без да пита, просто защото смята, че така стаята е по-хубава. Дори изпитвам импулс да направя нещо коренно различно със стаята си. Вярвам, че нещо такова би ме освободило, би ми дало крила, макар и само за миг. Бих разкъсала пердетата, бих рисувала по стените, бих забила чук в мебелите. Но това много би я огорчило и няма да разбере подбудите ми.

И пак казвам - не, че не съм съгласна с нея, просто нещо в цялата тази история ми тежи. Разбира се, това, че тя полага такива грижи за мен, купува разни необходими неща и украшения за стаята ми, не е грях. Нещо хубаво е, но според мен се размиват някакви граници и оттам идва проблемът. Аз се чувствам все едно съм й подчинена, макар тя никога да не е искала такова нещо от мен. Може би проблемът е в моята страхливост да се опълча и да бъда себе си. А може би аз преувеличавам нещата и се страхувам излишно.

Благодаря Ви за вниманието! P. S. Да допълня, макар че не знам дали има нужда, имам си и баща, с когото и аз, и тя, сме в прекрасни отношения, и се обичаме, но той цял живот работи в чужбина и през повечето време, както казва майка ми, ме е гледала като "самотна майка", макар и семейството ни да е здраво.
И последно да допълня, много ми е тежко, защото искам да се впусна във връзки и срещи с мъже, но както казах, притеснява ме, че тези неща могат да имат последици за мен, за които майка ми да разбере. И така се получава един омагьосан кръг, в който аз стоя и съм в принудителна самота. Ужасно е.

Здравейте!
питам се откъде идва тази стагнираща енергия в семейството? Откъде е тази забрана и страх да не стане беля? От какво ви пази майка ви?
Много често в основата на такава енергия стоят реални загуби на вожни хора в семейството.
Затова ви питам:
Има ли в семейството загубени деца преди или след вас /абортирани, пометнати, рано починали/
Има ли също такива загуби на деца, нейни братя и сестри, в семейството, от което произхожда майка ви? Или пък хронично болен, човек с тежка съдба, неудачник, срам за рода и т.н.
Зощото в основата на такива забрани и на такава стагнираща енергия стои някакъв страх /да не стане нещо!!!/.
Въпросът е какво е това нещо, което действително е станало във вашето семейство или в родителското семейство но майка ви, откъдето идва този страх?
Това е интересно.
Иначе си е съвсем в реда на нещата да се гневите на майка си за нейните украшения, грижи и намеси. На вас ви се иска вече някой друг да ви украсява. Но си има житейска логика, според която за да имаме добра връзка с някой друг, е важно  първо да сме се отделили от майка си и баща си. И когато е трудно  да се разделим, много помага това да разберем каква е причината мама да не иска да ни пусне? От какво се страхува тя?
Поздрави!

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 11:59 от Людмил Стефанов

# 597
Здравейте, д-р Стефанов!
Бихте ли коментирал на какво се дължи невротичното гризане на устни и устна кухина..? Появи ми се като навик на около 12 годишна възраст. Точно в този  период не си спомням да съм преживявала стресова ситуация. На 10 години се върнах да живея при родителите си (отгледана съм от баба и дядо). Ще съм Ви много благодарна, ако споделите Ваши наблюдения за успешно справяне с този навик!

# 598
Здравейте,
става въпрос за възрастни родители (70+), които от години нямат добри отношения. След прекарано онкологично заболяване баща ми започна да се държи съвсем зле с майка ми, затова тя реши да се изнесе. Тъй като той знае, че тя ще се изнася, започна да я обвинява, че краде от дома им и разни други глупости, които освен, че не отговарят на истината, никога не са били предмет на дрязги между тях. Притеснявам се и за него, дали болестта не е отключила някакво психично заболяване, защото като цяло след боледуването е станал доста сприхав и алогичен. Особеностите на характера винаги ги е имало, но не и в такава степен и дребнавост. Няма да навлизам в подробности, просто искам да разбера имат ли почва притесненията ми. Благодаря!

# 599
Здравейте, д-р Стефанов!
Бихте ли коментирал на какво се дължи невротичното гризане на устни и устна кухина..? Появи ми се като навик на около 12 годишна възраст. Точно в този  период не си спомням да съм преживявала стресова ситуация. На 10 години се върнах да живея при родителите си (отгледана съм от баба и дядо). Ще съм Ви много благодарна, ако споделите Ваши наблюдения за успешно справяне с този навик!
Здравейте!
Не ми става ясно продължава ли този навик?
Иначе - какво изразява "хапането на устни"? Има такъм израз, че някой "нервно хапе устни"?
Може би, когато човек не знае кое е добро и кое не е добро за него? Във вашия случай може би заради мисълта:
"Толкова исках да се върна при мама и татко! А то какво излезе? Тук по-добре ли е или е по-зле?"
Как ви изглежда тази хипотеза?
Но пак си повтарям въпроса, дали навикът продължава?
Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт